History MCQ short Questions PDF Part-6

 

251. Those enemies of painting, I am their enemy – which Mughal ruler said?

(A) Jahangir
(B) Aurangzeb
(C) Shah Jahan
(D) Akbar
Ans- A

252. The battle of Mewar and the Treaty of Chittor are an important achievement of whose reign?

(A) Aurangzeb
(B) Akbar
(C) Jahangir
(D) Shah Jahan
Ans- C

253. Which of the following rulers is known as ‘Agam Dham Kaal’?

(A) Aurangzeb
(B) Jahangir
(C) Shah Jahan
(D) None of these
Ans- C

254. Which medieval Indian ruler started the practice of lease and conviction?

(A) Sher Shah
(B) Muhammad-bin-Tughlaq
(C) Akbar
(D) Allauddin Khalji
Ans- A

255. Which of the following states of Rajputana did not accept Akbar’s sovereignty?

(A) Amer
(B) Bikaner
(C) Marwar
(D) Mewar
Ans- D

256. Who built the tomb of Atamad-ud-Daula in Agra?

(A) Noorjahan
(B) Akbar
(C) Shah Jahan
(D) Jahangir
Ans- A

257. Which of the following ports in the Mughal period is called Babylon Mecca?

(A) Fraud
(B) Appearance
(C) Pole
(D) Calicut
Ans- B

258. When was the first war of Panipat?

(A) April 21, 1529
(B) April 21, 1526
(C) 20 April 1527
(D) April 15, 1528
Ans- B

259. Grand Trunk Road was built in India?

(A) Sher Shah Suri
(B) Humayun
(C) Ashok
(D) Akbar
Ans- A

260. Which of the makers of Akbar created the memorial of Gujarat’s victory?

(A) Buland Darwaza
(B) Siddi Bashir
(C) Jama Masjid
(D) None of these
Ans- A

261. Which of the following was the second battle of Panipat?

(A) Rajputs and Mughals
(B) Alexander and Adil Shah
(C) Babur and Ibrahim Lodi
(D) Akbar and Hemu
Ans- D

262. Which new religion called ‘Din-i-Elahi’ was started by?

(A) Jahangir
(B) Shah Jahan
(C) Humayun
(D) Akbar
Ans- D

263. Who started the Manashbari system in the Mughal administration system?

(A) Jahangir
(B) Akbar
(C) Shah Jahan
(D) None of these
Ans- B

264. Tansen, the great musician of his time, was in whose court?

(A) Bahadur Shah
(B) Jahangir
(C) Shah Jahan
(D) Akbar
Ans- D

265. Who was the official language of the Mughal period?

(A) Hindi
(B) Persian
(C) Arabic
(D) Urdu
Ans- B

266. Was the Mughal emperor a slanderer of Sati?

(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Babar
(D) Humayun
Ans- A

267. Which war was the foundation of the Mughal state in India?

(A) Battle of Talikota
(B) Battle of Plassey
(C) Battle of Haldighati
(D) First Battle of Panipat
Ans- D

268. Who among the following wrote the life story of Akbar?

(A) Abul Fazal
(B) Birbal
(C) Fazi
(D) None of these
Ans- A

269. Who wrote Humayunnama?

(A) Mumtaz Mahal
(B) Roshanara Begum
(C) Gulbadan Begum
(D) Jahan Ara Begum
Ans- C

270. Under the rule of Akbar, the Mahabharata was translated into Persian, and by what name is it known?

(A) resignation
(B) Akbarnama
(C) Combat
(D) None of these
Ans- A

271. Who was responsible for land reforms in Akbar’s Shashan era?

(A) Toddmal
(B) Bihariamal
(C) Jai Singh
(D) Birbal
Ans- A

272. What was the name of the sanctuary built by Akbar?

(A) Cellar
(B) Buland Darwaza
(C) Diwan-e-Khas
(D) None of these
Ans- A

273. Who moved the capital of the Mughal Empire from Agra to Delhi?

(A) Bahadur Shah
(B) Akbar
(C) Shah Jahan
(D) Jahangir
Ans- C

274. Was Akbar’s patron in his youth?

(A) Fazi
(B) Abul Fazal
(C) Param Khan
(D) Hemu
Ans- C

275. In which of the following places did Nadir Shah have not attacked?

(A) Karnal
(B) Kannauj
(C) Delhi
(D) Lahore
Ans- B

276. Who started the tradition of building such gardens, which has water flowing?

(A) Babar
(B) Shah Jahan
(C) Jahangir
(D) Akbar
Ans- A

277. Who was the title of Raja Birbal?

(A) Banmali Das
(B) King Bhagwan Das
(C) Mahesh Das
(D) None of these
Ans- C

278. Which Mughal Ruler has been repeatedly enthroned?

(A) Shah Jahan
(B) Aurangzeb
(C) Akbar
(D) Jahangir
Ans- B

279. Where is the tomb of Sher Shah Suri located?

(A) Lahore
(B) Delhi
(C) Agra
(D) Sasaram
Ans- D

280. Where was the coronation of Akbar?

(A) Kalanor
(B) Sikri
(C) Agra
(D) None of these
Ans- A

281. Guru Arjun Dev was contemporary?

(A) Babar’s
(B) of Shah Jahan
(C) of Akbar
(D) Jahangir
Ans- D

282. Which Rajput clan did not surrender to Akbar?

(A) Parmar dynasty
(B) Chauhan dynasty
(C) Chandel Dynasty
(D) Sisodia dynasty
Ans- D

283. Which Mughal ruler was called ‘Alamgir’?

(A) Aurangzeb
(B) Jahangir
(C) Akbar
(D) Shah Jahan
Ans- A

284. Who was embellished with the title of ‘Jirkalam’ by Emperor Akbar?

(A) Muhammad Khan
(B) Mir Syed Ali
(C) Abdussamad
(D) Mohammed Hussain
Ans- D

285. When the battle of Haldighati was fought?

(A) 1550 AD
(B) in 1576 AD
(C) in AD 1650
(D) in 1701 AD
Ans- D

286. Faizi lived in the court of which of the following?

(A) Dara Shikoh
(B) Bahadur Shah
(C) Akbar
(D) Humayun
Ans- C

287. In whose time did Malik Mohammed Jaisi compose ‘Padmavat’?

(A) Akbar
(B) Shah Jahan
(C) Aurangzeb
(D) Sher Shah
Ans- D

288. Who defeated Humayun in the battle of Chausa?

(A) Shivaji
(B) Maharana Pratap
(C) Sher Shah
(D) None of these
Ans- C

289. Humayun’s Tomb is said?

(A) in Delhi
(B) in Kabul
(C) in Agra
(D) None of these
Ans- A

Also Read Here History gk MCQ Part-5

290. Which Mughal ruler ruled twice?

(A) Humayun
(B) Jahangir
(C) Shah Jahan
(D) None of these
Ans- A

291. Is the Tomb of Bibi located in India?

(A) in Sikri
(B) in Bijapur
(C) in Hyderabad
(D) in Aurangabad
Ans- D

292. After which war did Sher Shah establish Afghan power in Delhi?

(A) Battle of Kalzinger
(B) Battle of Chausa
(C) Battle of Bilgram
(D) None of these
Ans- D

293. Who among the following Indian rulers was contemporary of Akbar?

(A) Ahilyabai
(B) Martand Verma
(C) Rani Durgavati
(D) None of these
Ans- C

294. In which of the following cities Shah Jahan built the Moti Masjid?

(A) Agra
(B) Amarkot
(C) Jaipur
(D) Delhi
Ans- A

295. Which Mughal emperor reinstated Jajia?

(A) Aurangzeb
(B) Sher Shah
(C) Akbar
(D) Shah Jahan
Ans- A

296. By which treaty, did Shivaji convince the Mughals to the forts?

(A) Pune
(B) Purandar
(C) pylon
(D) Chittaur
Ans- B

297. Which of the following in the south spreads the Mughal empire to the Tamil state territory?

(A) Aurangzeb
(B) Shah Jahan
(C) Akbar
(D) Sher Shah
Ans- A

298. Dastan-e-Amir Hamza was painted by whom?

(A) Mansoor Mir
(B) Abul Hassan
(C) Syed Ali
(D) Abdus Samad
Ans- D

299. What was the root of the quarrel between Shah and Mughal rulers of Iran?

(A) Kandahar
(B) Kunduz
(C) Ghajini
(D) Kabul
Ans- A

300. Did Patna make the provincial capital?

(A) Ibrahim Lodi
(B) Shahzada Azim
(C) Sher Shah
(D) None of these
Ans- C

Join Our Telegram Channel Click Here
Subscribe To Our Youtube Channel Click Here

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

History Short Question MCQ Part -5 PDF

Next Story

India Gk MCQ | India gk quiz test Part-1

Latest from Blog