History MCQ Short Question set-4

5 mins read

History Short Questions Gk Part-4

151. Charak and Nagarjuna whose court decorated?

(A) Ashoka
(B) Kumar Gupta
(C) Kanishka
(D) Chandragupta Maurya
Ans- C

152. Who among the following had run golden currency on a large scale?

(A) Mauryan
(B) Shunongo
(C) Greeks
(D) Keralite rulers
Ans- D

153. Who started the great silk path of Indians?

(A) Kumar Gupta
(B) Kanishka
(C) Ashoka
(D) Maurya
Ans- B

154. Which dynasty ruled over India after the Shung Dynasty?

(A) Kanva
(B) Secret
(C) Satvahan
(D) Kushan
Ans- A

155. Which Chinese General defeated Kanishka?

(A) Pan machine
(B) Pen Chau
(C) Ho
(D) Shi Huang
Ans- B

156. In ancient India, which one of the following regularly used gold coins?

(A) Kushan
(B) Satvahan
(C) doubt
(D) None of these
Ans- A

157. What is the sacrament of Tamil, which is related to Jivik Chintamani?

(A) Hindu
(B) Buddhists
(C) Christians
(D) Jain
Ans- D

158. Which of the following dynasties has not been mentioned in the Sangam literature?

(A) Chol
(B) Cher
(C) Kadamb
(D) Pandya
Ans- C

159. Who was the king of the Gupta dynasty who prevented the Chinese from attacking the Hunas?

(A) Chandragupta
(B) Skand Gupta
(C) Samudragupta
(D) None of these
Ans- B

160. Who was the most popular God of the Gupta period?

(A) Buddha
(B) Shiva
(C) Vishnu
(D) Sun
Ans- C

161. Who was the first Indian scholar, who established mathematics as a separate subject?

(A) convertible
(B) Aryabhatta
(C) Varahamihir
(D) None of these
Ans- B

162. Where is Dilwara Temple situated?

(A) Indore
(B) Parasnat Mountains
(C) Abu Mountains
(D) Abu Mountains
Ans- D

163. Who built the temple at Khujaraho?

(A) Bundela Rajput
(B) Scindia
(C) Chandel Rajput
(D) Holkar
Ans- C

164. The foundation of the Lingaraj temple was cast?

(A) Narasimha Deo
(B) Yayati Kesari
(C) Pratap Rudradev
(D) Kesari
Ans- B

165. What is the name of that ruler who created the Victory column?

(A) Rana Kumbha
(B) Tell Rana
(C) Rana Hamir
(D) None of these
Ans- A

166. Was the founder of the Sen Dynasty?

(A) Ballal Sen
(B) Samant Sen
(C) Vijay Sen
(D) None of these
Ans- B

167. Was the founder of Pall Dynasty?

(A) Dharmapala
(B) Devpal
(C) Gopal
(D) None of these
Ans- C

168. Ajaypal was the founder?

(A) of Ajmer
(B) of Bharatpur
(C) of Alwar
(D) None of these
Ans- A

169. Who created Sompur Mahavihara?

(A) Harsh
(B) Dharmapala
(C) Vijayasen
(D) None of these
Ans- B

170. Is the name of the founder of Vikramshila Education Center?

(A) Devpal
(B) Narendrappal
(C) Dharmapal
(D) Governor
Ans- C

171. Where was the capital of the emperors of Yemen?

(A) Kalyani
(B) Warangal
(C) Devgiri
(D) None of these
Ans- C

172. Did Alora caves build?

(A) Cholo
(B) Pallavas have
(C) Pallon
(D) Rashtrasutos
Ans- D

173. Was the capital of Pallavas?

(A) Prakrit
(B) Sanskrit
(C) Tamil
(D) None of these
Ans- B

174. Whose Chola era was famous for?

(A) Rural meetings
(B) Business from Lanka
(C) Religious meetings
(D) None of these
Ans- A

175. Is Chol is the founder of the empire?

(A) Aditya
(B) Vijayalaya
(C) Rajendra
(D) Rajaraja
Ans- B

176. Rudramba was the famous woman ruler of which dynasty?

(A) Yadav
(B) Hoysal
(C) Kakatiya
(D) None of these
Ans- C

177. Who operated the practice of integrity?

(A) Tuglak
(B) Iltutmish
(C) Firoz
(D) None of these
Ans- B

178. In India is the founder of Muslim rule?

(A) Iltutmish
(B) Babar
(C) Muhammad Ghori
(D) Akbar
Ans- C

179. Who declared himself a Khalifa?

(A) Mubarakah Khalji
(B) Mahmood Ghajnavi
(C) Mubarakah Khalji
(D) All of these
Ans- C

180. Who was contemporary of Krishna Deva Raya?

(A) Humayun
(B) Sher Shah
(C) Babar
(D) Akbar
Ans- C

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Latest from Blog