History mcq short questions set-3

8 mins read

History mcq short questions set-3

Welcome to Digital Odisha, in this poat we share some history short question which help to your all odisha competitive exam. history mcq questions odia, odia history mcq questions, history gk odia.

101. Who was the last emperor of the Nand dynasty?

(A) Legend
(B) Ghanand
(C) Kalaashoke
(D) None of these
Ans- B

102. Which was the first Republic of the world established in Vaishali?

(A) Secret
(B) Lichavchi
(C) Maurya
(D) nand
Ans- B

103. Which was the first Iranian ruler to subdue some part of India?

(A) Cyrus
(B) Darius
(C) Combisis
(D) Gerassis
Ans- B

104. Is Triptic religion a book?

(A) Buddhists
(B) Hindus
(C) The Sikhs
(D) Jains
Ans- A

105. Which ruler had set up the famous Vikramshila University for the Buddhists?

(A) Mahipal
(B) Dharmapala
(C) Gopal
(D) Devpal
Ans- B

106. Which Kshatriya tribe was born Mahavira?

(A) Shakya
(B) Lichavchi
(C) Organic
(D) Consulting
Ans- C

107. Who was the mother of Mahavira?

(A) Devanandi
(B) Trishala
(C) Yashoda
(D) None of these
Ans- B

108. Who was the oldest university?

(A) Nalanda
(B) Vaishali
(C) Gandhara
(D) None of these
Ans- A

109. Who was the first disciple of Lord Mahavira?

(A) Jabali
(B) Yosud
(C) Prashash
(D) None of these
Ans- A

110. Who was the founder of the Aajivar sect?

(A) measures
(B) Makkhali Gosal
(C) Enjoy
(D) None of these
Ans- B

111. In which year did Timur Lang invaded India?

(A) 1350 AD
(B) 1600 AD
(C) 1398 AD
(D) None of these
Ans- C

112. Who was the founder of the Lodi dynasty?

(A) Baholol Lodi
(B) Sikandar Lodi
(C) Ibrahim Lodi
(D) None of these
Ans- A

113. Which dynasty was Mahmud Ghazni?

(A) Yamani
(B) Tuolak
(C) Slaves
(D) None of these
Ans- A

114. Who searched for zero?

(A) Bhaskar
(B) Aryabhatta
(C) Varahamihir
(D) None of these
Ans- B

115. Which of the following was not the center of study in ancient India?

(A) Koshambi
(B) Taxila
(C) Vikramshila
(D) All of these
Ans- A

116. Which foreign traveler did the first visit to India?

(A) Bhaskar
(B) Megasthenes
(C) Vasumitra
(D) None of these
Ans- B

117. Who is called the second Ashoka?

(A) Harshavardhana
(B) Chandragupta Maurya
(C) Samudragupta
(D) None of these
Ans- A

118. Where did Harshavardhana do his religious meeting?

(A) Prayag
(B) Varanasi
(C) Mathura
(D) Peshawar
Ans- A

119. Did Mihirikul belong?

(A) Hun
(B) Kushan
(C) Opportunity
(D) Secret
Ans- A

120. Benabhatta was the governor of which emperor?

(A) Kanishka
(B) Kumar Gupta
(C) Harshavardhana
(D) None of these
Ans- C

121. The practice of child marriage started?

(A) In secret period
(B) In the Kushan period
(C) In Maurya period
(D) None of these
Ans- A

122. What was the biggest coin of gold issued in that period?

(A) In secret period
(B) In the Kushan period
(C) In Maurya period
(D) In the era of Harshavardhana
Ans- A

123. Which Gupta ruler is called Kabiraja?

(A) Chandragupta Maurya
(B) Kanishka
(C) Samudragupta
(D) Kumar Gupta
Ans- C

124. The Gupta Dynasty was famous for what?

(A) Imperialism
(B) Art and architecture
(C) Revenue and Land Tax
(D) All of these
Ans- B

125. Mujaris was the chief port of which state?

(A) Cher
(B) Kadamb
(C) Chol
(D) None of these
Ans- A

126. Who was the founder of Gupta Dynasty?

(A) Shriguda
(B) Kavutakchagupta
(C) Chandragupta
(D) None of these
Ans- A

127. Was the official language of the Gupta rulers?

(A) lobe
(B) Sanskrit
(C) Hindi
(D) Prakrit
Ans- B

128. Which of the following scriptures was written from left to right in ancient India?

(A) Standards
(B) Sharda
(C) Nandanagari
(D) None of these
Ans- A

129. Bhimbetka is famous for whom?

(A) Mineral
(B) Origin of the Son River
(C) Cave paintings
(D) None of these
Ans- C

130. Which of the following was a corporation of traders in ancient India?

(A) Council
(B) Manigram
(C) octagonal
(D) None of these
Ans- B

131. What was the first grain used by humans?

(A) Rice
(B) Wheat
(C) Bajra
(D) Joe
Ans- A

132. Which ruler defeated the Gujars?

(A) Rajyavardhana
(B) Harshavardhana
(C) Bhas
(D) Chandragupta Maurya
Ans- B

133. Where was the establishment of the Bhakshuni Sangathan of Gautama Buddha?

(A) in Sarnath
(B) in Kapilavastu
(C) in Vaishali
(D) None of these
Ans- B

134. Where did Gautama Buddha give his first message?

(A) Kushinagar
(B) Bodhgaya
(C) Vaishali
(D) Sarnath
Ans- D

135. The teachings of both Buddhism and Jainism were given during whose reign?

(A) Ashoka
(B) Bindusar
(C) Akbar
(D) Bimbisar
Ans- D

Also Read Here History mcq part 2

136. Where was Mahavira’s death?

(A) Kulgulai
(B) Pavpuri
(C) Lumbini
(D) None of these
Ans- B

137. Where did Siddharth gain knowledge?

(A) Sarnath
(B) went
(C) Varanasi
(D) Kushinagar
Ans- B

138. Whose contribution was high in the development of the Bhagwat sect?

(A) Hindu-Greek
(B) Kushan
(C) Parthian
(D) Secret
Ans- A

139. Which regional tribe of Mahatma Buddha was?

(A) Organic
(B) Kolli
(C) Shakya
(D) Kosala
Ans- C

140. Which of the following is the oldest dynasty?

(A) Kushan
(B) Maurya
(C) Secret
(D) Kanav
Ans- B

141. Who established the Maurya Empire?

(A) Chandragupta Maurya
(B) Ashoka
(C) Bindusagar
(D) All of these
Ans- A

142. What was the name of the currency prevailing in the Maurya Empire?

(A) balance
(B) Dinar
(C) Well
(D) Kakani
Ans- C

143. Was the most famous center of education in the Maurya period?

(A) Nalanda
(B) Taxila
(C) Vaishali
(D) Ujjain
Ans-B

144. Who built the Stanne of Sanchi?

(A) Gautam Buddha
(B) Khargone
(C) Ashoka
(D) Chandragupta
Ans- C

145. Which Mauryan ruler founded the city of Sri?

(A) Dashrath
(B) Bindusagar
(C) Ashoka
(D) None of these
Ans- C

146. Who was the founder of the Kanva dynasty?

(A) Narayan
(B) Sushma
(C) Vasudev
(D) Bhumimitra
Ans- C

147. Manpur is the second name of which of the following?

(A) Pataliputra
(B) Punjab
(C) Peshawar
(D) Patna
Ans- C

148. Charka, whose royal doctor was?

(A) Ashoka
(B) Chandragupta
(C) Harshavardhana
(D) Kanishka
Ans- D

149. Who first initiated gold coins in India?

(A) Kushan
(B) doubt
(C) Indo-Bactrian
(D) None of these
Ans- C

150. Who has done the auspiciousness of yavnika in Indian Theater?

(A) the Greeks
(B) Parthians
(C) Kushanas
(D) The doubts
Ans- A

visit our Odia Gk webisite for test 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Latest from Blog