History Multiple choice questions PDF in odia | PART-8

History Multiple choice questions PDF in odia

Welcome to digital odisha, here we discuss some history multiple choice questions in hindi which help to your all competitive exam . history multiple choice odia pdf, history short questions pdf.

31. The Vedic economy was based on
(a) trade and commerce
(b) crafts and industries
(c) agriculture and cattle rearing
(d) all the above

Ans: (c)
32. The normal form of government during the Vedic period was
(a) democracy
(b) republics
(c) oligarchy
(d) monarchy

Ans: (d)

33. Two popular Assemblies of the Vedic period were
(a) Sabha and Mahasabha
(b) Mahasabha and Ganasabha
(c) Sabha and Samiti
(d) Ur and Kula

Ans: (c)

36. Which of the following does not represent an important source material for the Mauryan period?

(a) Literary works
(b) Foreign accounts
(c) Numismatic evidence
(d) Epigraphic sources

Ans: (c)

37. According to Strabo, the Tamil kingdom to first send emissaries to meet Augustin in Athens in 20 BC, was

(a) Pallava
(b) Chola
(c) Pandya
(d) Chera

Ans: (c)

38. Who among the following was the founder of the Nanda dynasty?

(a) Mahapadma Nanda
(b) Ashoka Nanda
(c) Dhana Nanda
(d) None of the above

Ans: (a)

39. The word ‘Veda’ has been derived from the root word ‘Vid’ which means

(a) Divinity
(b) Sacredness
(c) Doctrine
(d) Knowledge

Ans: (d)

40. The Kushan rule was brought to an end by

(a) The Nagas
(b) The Britishers
(c) Samudragupta
(d) The Hindu Shahi Dynasty

Ans: (d)

41. Ashoka has been particularly Influenced by the Buddhist monk
(a) Ambhi
(b) Upagupta
(c) Asvaghosha
(d) Vasubandhu

Ans: (b)

42. During Kanishka’s reign, the center of political activity shifted from Magadha to

(a) Delhi
(b) Ayodhya
(c) Kannauj
(d) Purushapura (Peshawar)

Ans: (d)

43. Which of the following Sanskrit language?

(a) Kushanas
(b) Mauryas
(c) Guptas
(d) Indo-Greeks

Ans: (c)

44. Who had got the Konark Sun Temple constructed?

(a) Kanishka
(b) Ashoka
(c) Narasimha Deva II
(d) Rajendra Chola

Ans: (c)


[su_posts template=”templates/list-loop.php” posts_per_page=”05″ tax_term=”24″ order=”desc”]


45. Which one of the following sculptures invariably used green schist as the medium?

(a) Maurya sculptures
(b) Mathura sculptures
(c) Bharhut sculptures
(d) Gandhara sculptures

Ans: (c)

46. ​​Who among the following is known for his work on medicine during the Gupta period?

(a) Saumilla
(b) Sudraka
(c) Shaunaka
(d) Susrutha

Ans: (d)

47. In the context of ancient Indian society, which one of the following terms does not belong to the category of the other three?

(a) Kula
(b) Vamsa
(c) Kosa
(d) Gotra

Ans: (c)

48. Who wrote Mrichchhakatika (Clay Cart)?

(a) Akbar
(b) Kalidas
(c) Sudraka
(d) Dandin

Ans: (c)

49. After the partition of India, the largest number of Harappan towns and settlements have been found in

(a) Punjab
(b) Haryana
(c) Gujarat
(d) Uttar Pradesh

Ans: (c)

50. The Indus Valley civilisation can be said to belong to the

(a) Paleolithic age
(b) Primitive age
(c) Neolithic age
(d) Bronze age

Ans: (d)

51. Who among the following used to hold a religious assembly at Prayag every five year?

(a) Ashoka
(b) Harshvardhana
(c) Kanishka
(d) Chandragupta Vikramaditya

Ans: (b)

52. Gautam Buddha as a prince was known as

(a) Gautam
(b) Siddhartha
(c) Rahul
(d) Suddhodhana

Ans: (b)

53. The Jatakas are a collection of stories

(a) Meant for children
(b) Based on pet Hindu myths
(c) About Jains saints
(d) Pertaining to several different earlier births of the Buddha

Ans: (d)

54. Architectural developments in India manifested themselves in their full glory during the period of the

(a) Guptas
(b) Nandas
(c) Mauryas
(d) Cholas

Ans: (a)

55. The deep transforming effect that the Kalinga War had on Ashoka has been described in

(a) Archaeological excavations
(b) Rock edicts
(c) Coins
(d) Pillar edicts

Ans: (b)

56. The proud title of ‘Vikramaditya’ had been assumed by

(a) Harsha
(b) Chandragupta II
(c) Kanishka
(d) Samudragupta

Ans: (b)

57. In which region was the first metallic coin used in India?

(a) The Indo-Gangetic plain of central India
(b) The Himalayas
(c) Bihar and Eastern Uttar Pradesh
(d) The Deccan Plateau
Ans: (a)

58. Which of the following was the first metal to be discovered and used as tools by humans?

(a) Iron
(b) Gold
(c) Tin
(d) Copper

Ans: (d)

59. The philosophy propounded in the Upanishads is known as

(a) Advaita
(b) Vedanta
(c) Yoga
(d) Samkhya

Ans: (b)

60. After the growth of the Vedic religion the most important development in the history of the so-called Hinduism was the development of

(a) Shaivism
(b) Saktism
(c) Bhagavatism
(d) Tantricism

Ans: (c)

[su_button url=”https://wifi-study.in/history-multple-choice-questions-pdf/” target=”blank” style=”stroked” background=”#801230″]Read In Hindi[/su_button]

[su_button url=”https://drive.google.com/open?id=13mzUiqt9TUDFWcZjP1EtUwpmzICn8KYs” target=”blank” style=”stroked” background=”#124280″]DOWNLOAD PDF HERE [/su_button]

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

General Science MCQ Odia | Science gk odia |

Next Story

OSCAR AWARD 2020 Short questions pdf | odia gk

Latest from Blog