History Objective Question Answers Set-7

8 mins read

History Objective Questions Answer :

Welcome to digital odisha, here we discuss some history objective questions answer which help to your all odisha competitive exam like ct, bed, otet, ossc, osssc, opsc, oas, aso exam , history gk , history multiple choice questions , history objective questions .history objective questions answer, history objective question answer.

1. Which of the following Indus Valley sites is presently in Pakistan?
A. Kalibangan
B. Harappa
C. Alamgirpur
D. Lethal
Ans- B

2. The term“Tirthankaras”is associated with
A. Hinduism
B. Jainism
C. Buddhism
D. Zoroastrianism
Ans- B

3. The Vedic Aryans first settled in the region of
A. Central India
B. Gangetic Doab
C. Saptasindhu
D. Kashmir and Punjab
Ans- C

4. Gandhara School of artis related to which of the following dynasties?
A. Shakas
B. Kushanas
C. Guptas
D. Greeks
Ans- B

5. The cult of Krishna is primarily exhibited through the
A. Ancient art
B. Rajasthani school of art
C. Mughal school of art
D. Bengal school of art
Ans- B

6. The earliest evidence of silver in India is found in the
A. Harappan culture
B. Chalcolitchic cultures of western India
C. VedicTexts
D. Silver punch marked coins
Ans- B

7. Buddha delivered his first sermon at
A. Sanchi
B. Sarnath
C. Kapilvastu
D. Vaisali
Ans- B

8. In which of the following Buddhist councils,the Buddhism was divided into Sthaviravada and second Mahasamghikas?
A. First Budhdist Council
B. Second Budhdist Council
C. Third Budhdist Council
D. Fouth Budhdist Council
Ans- B

9. WhoamongthefollowingannexedAnga toMagadha?
A. Chandragupta Maurya
B. Bimbisara
C. Ashoka
D. Samudragupta
Ans- D

10. Who among the following is known for his work on medicine during the Gupta Period?
A. Saumilla
B. Sudraka
C. Shaunaka
D. Susruta
Ans- D

11. Who wrote ‘Kiratarjuniyam’?
A. Bhasa
B. Bhartruhari
C. Bhavabhuthi
D. Bharavi
Ans- D

12. The Sanskrit drama Which triumph over the Nandais
A. Mrichhakatika
B. Mudrarakshasa
C. Devichandragupta
D. Prabodhchadrodaya
Ans- B

13. On which of the following systems of Hindu Philosophy, Shankaracharya wrote commentary in 9th century AD?
A. Sankhya
B. Vaisheshika
C. Yoga
D. Uttarmimansa
Ans- D

14. The Hindu social sacraments such as marriage etc. are performed on the basis of the rituals described in the
A. Rigveda
B. Yajurveda
C. Grihyasutras
D. Upanishad
Ans- C

15. In Greek texts,who among the following has been mentioned as Amitrochates?
A. Bimbisara
B. Bindusara
C. Kautilya
D. Asoka
Ans- B

16. The first ruler of the Satavahanas was
A. Simuka
B. Govinda
C. Sri Satakarni
D. Nahapana
Ans- A

17. Which of the following works credits ‘Pushyabhuti’ as the founder of the Vardhana dynasty?
A. Harshacharita
B. Banskhera Inscription of Harsha
C. Yuan-Chwang
D. Kadambari
Ans- A

18. Jatakas are the stories of
A. Buddha’s life
B. Buddha’s previous lives
C. The lives of the future Buddhas
D. Great saints of Buddhism
Ans- B

19. Which among the following is correct about Bhaddasala?
A. He was a poet in the court of Chandragupta Maurya
B. He was the general of the Nanda Army
C. He was an ambassador of Ceylon King sentto Asoka’s court
D. He was a playwright in the Gupta Era
Ans- B

20. Who among the following was known to have worked in Medicine?
A. Saumilla
B. Sudraka
C. Shaunaka
D. Susruta
Ans- D

22. The fourth Buddhist Council was held at
A. Pataliputra
B. Vaisali
C. Kundalavana
D. BodhGaya
Ans- C

23. The famous poet Kalidasa lived in the court of
A. Chandragupta
B. Chandragupta-II
C. Samudragupta
D. Kumaragupta
Ans- B

24. The temple of Konark was built by Narasimha of the:
A. Maratha Dynasty
B. Chola Dynasty
C. Ganga Dynasty
D. Vijaynagar Empire
Ans- C

25. The greatest Buddhist commentator of the Buddhist canonical literature has been
A. Nagarjuna
B. Ashvaghosha
C. Vasumitra
D. Buddhaghosha
Ans- B

26. Madurai had been the capital of the
A. Cholas
B. Pallavas
C. Rashtrakuta
D. Pandyas
Ans- D

27. What was the name of the silver coins issued by Guptas?
A. Karshapana
B. Rupaka
C. Dinara
D. Pana
Ans- B

28. The Kushan rule was brought toanend by
A. The Nagas
B. The Britishers
C. Samudragupta
D. The Hindu Shahi Dynasty
Ans- D

29. The first astronomical observatory of Harappan Civilization has been found at which among the following ancient Indian sites?
A. Chanhudaro
B. Ropar
C. Daimabad
D. Dholavira
Ans- D

30. Ayodhya temples are located on the banks of which of the following rivers?
A. Sarayu
B. Ganga
C. Yamuna
D. Gomti
Ans- A


[su_button url=”https://odiagk.in/history-mcq-gk-part-6/” target=”blank” style=”stroked” background=”#cb133c” size=”5″]Click here to read History multiple choice answer Set -6[/su_button]


31. Whom was Ashvaghosha a contemporary of?
A. Menander
B. Harsha
C. Kanishka
D. Ashoka
Ans- C

32. During the reign of Kanishka, Buddhism for the first time went to China and from China it went to
A. Burma and Tibet
B. Thailand and Cambodia
C. Korea and Japan
D. Indonesia and Vietnam
Ans- C

33. Who among the following wrote Priyadarshika?
A. Prabhakarvardhana
B. Banabhatta
C. Harshavardhana
D. Yashovardhana
Ans- C

34. In 1837, James Princep deciphered an Inscription in Brahmi script referring to a king called‘Devanamapiya Piyadassi’. The celebrated monarch known by this epithet was:
A. Ashoka
B. Akbar
C. Kanishka
D. Chandragupta Vikramaditya
Ans- a

35. Buddhism was first propagated outside India In
A. China
B. Cambodia
C. Thailand
D. Ceylon
Ans- d

36. Gautama Buddha was brought up by
A. Mahaprajapati
B. Mayadevi
C. Kundavi
D. Sangamitra
Ans- A

37. The worship of images(of Buddha) in India began during the period
A. Mauryan
B. Sunga
C. Kushana
D. Gupta
Ans- C

38. Whose general was Appolodotus?
A. Euthydemus
B. Demetrius
C. Diodotus
D. Antichos
Ans-B

39. The Ramayana narrates events believed to have taken place in the Yugaorage.
A. Sat
B. Dwapar
C. Kal
D. Treta
Ans- D

40. Which of the following Chinese pilgrim gives account of the First Gupta Ruler?
A. FaHien
B. HuenTsang
C. Itsing
D. None of the above

Ans- C

[su_button url=”https://notesforexam.in/history-objective-questions/” target=”blank” style=”stroked” background=”#135dcb” size=”5″]Click here to read in hindi[/su_button]

[su_button url=”https://drive.google.com/open?id=11coVK-8dl8F5fv-Ero1512ZR6QH0oMu2″ target=”blank” style=”stroked” background=”#128014″ size=”5″]Download pdf here[/su_button]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Latest from Blog