Humayun and Sher Shah related mcq pdf

Humayun and Sher Shah related MCQ pdf

354. From where did Fareed, who later on became Sher Shah Suri, got his education?
(A) Sasaram (B) Patna
(C) Jaunpur (D) Lahore
Ans: (C)


355. Which one of the following medieval era rulers mentioned below was highly educated?
(A) Balban
(B) Alauddin Khalji
(C) Ibrahim Lodi
(D) Sher Shah
Ans: (D)


356. Arrange properly as per dates of four important battles fought by Humayun, the names of battlefields are given below.
(A) Chausa, Devara, Kannauj, Sirhind
(B) Devara, Kannauj, Chausa, Sirhind
(C) Sirhind, Devara, Chausa, Kannauj
(D) Devara, Chausa, Kannauj, Sirhind
Ans: (D)


357. From the following names identify the one who was not the brother of Humayun.
(A) Kamran (B) Usman
(C) Askari (D) Hindal
Ans: (B)


358. After the downfall of the Delhi Sultanate, who was the first ruler to issue the gold coin?
(A) Akbar (B) Humayun
(C) Shahjahan (D) Sher Shah
Ans: (B)


359. Which of the following rulers at first assumed the title of ‘Hazrat-e- Ala’ and afterwards ‘Sultan’?
(A) Bahlul Lodi
(B) Sikandar Lodi
(C) Sher Shah Suri
(D) Islam Shah Suri
Ans: (C)


360. Who among the following has constructed mausoleum for his emperor husband?
(A) Shah Begum
(B) Haji Begum
(C) Mumtaz Mahal Begum
(D) Nurnissa Begum
Ans: (B)


361. When Humayun invaded Chunar Fort first time?
(A) 1532 (B) 1531
(C) 1533 (D) 1536
Ans: (A)


362. What was the exchange rate of silver’s rupiya?
(A) 16 : 1 (B) 32 : 1
(C) 48 : 1 (D) 64 : 1
Ans: (D)


363. Who introduced coin of silver?
(A) Akbar
(B) Sher Shah
(C) Alauddin Khalji
(D) Bakhtiyar Khalji
Ans: (B)


364. Death of Sher Shah Suri occurred in
(A) Agra (B) Kalinjar
(C) Rohtas (D) Sasaram
Ans: (B)


365. The pure silver ‘rupiya’ was issued by
(A) Akbar (B) Sher Shah
(C) Jahangir (D) Aurangzeb
Ans: (B)


366. Where is Mausoleum of Sher Shah?
(A) Sasaram (B) Delhi
(C) Kalinjar (D) Sonargaon
Ans: (A)


367. With which medieval ruler would you associate the statement ‘I would have lost the empire just for a handful of millet’?
(A) Alauddin Khalji
(B) Muhammad Tughluq
(C) Sher Shah
(D) Aurangzeb
Ans: (C)


368. Which one of the following is a monument constructed by Sher Shah?
(A) Qila-i-Kuhna at Delhi
(B) Atala Masjid at Jaunpur
(C) Bara Sona Masjid at Gaur
(D) Quwwat-al-Islam mosque at Delhi
Ans: (A)


369. Sher Shah was buried at
(A) Kalinjar (B) Sasaram
(C) Jaunpur (D) Patna
Ans: (B)


370. Which medieval ruler introduced the system of ‘patta’ and ‘qabuliyat’ to help the peasants?
(A) Alauddin Khalji
(B) Muhammad-Bin-Tughluq
(C) Sher Shah
(D) Akbar
Ans: (C)


371. Who amongst the following got ‘Purana Quila’ of Delhi built in the present form?
(A) Sher Shah Suri
(B) Akbar
(C) Babur
(D) Shahjahan
Ans: (A)


372. Which improvements among these done by Sher Shah Suri?
1. Revenue reforms
2. Administrative reforms
3. Military reforms
4. Currency system reforms Select the right answer by using code given below.
(A) 1 and 2 (B) 1, 2 and 3
(C) 2, 3 and 4 (D) All of these
Ans: (D)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Mughal Dynasty : Babur mcq pdf download free

Next Story

Akbar Related mcq short questions pdf

Latest from Blog