Important canals in world mcq pdf download

Important canals in world mcq pdf download

631. One will not have to pass through the Suez Canal while going from Bombay to
(A) Alexandria (B) Suez
(C) Port Said (D) Benghazi
Ans: (B)


632. Which of the following is the largest navigation canal of the world?
(A) Kiel Canal
(B) Panama Canal
(C) Soo Canal
(D) Suez Canal
Ans: (D)


633. The port pair located at both ends of the Suez Canal is
(A) Cario and Alexandria
(B) Suez and Cairo
(C) Cairo and Port Said
(D) Port Said and Suez
Ans: (D)


634. Suez Canal connects
(A) Black Sea with Red Sea
(B) Mediterranean Sea with Caspian Sea
(C) Red Sea with Mediterranean Sea
(D) None of the above
Ans: (C)


635. Soo Canal connects
(A) Turan and Ontario
(B) Bengal and Tripura
(C) Superior and Michigan
(D) Superior and Huron
Ans: (D)


636. Panama Canal connects
(A) North America and South America
(B) Pacific Ocean and Atlantic Ocean
(C) Red Sea and Mediterranean Sea
(D) Indian Ocean and Pacific Ocean
Ans: (B)


637. Kiel Canal connects
(A) North Sea – Baltic Sea
(B) Black Sea – Red Sea
(C) Baltic Sea – Red Sea
(D) North Sea – Black Sea
Ans: (A)


638. Which one of the following countries is planning to construct a rival to the Panama Canal to link the Pacific and Atlantic Oceans?
(A) Colombia (B) Costa Rica
(C) Guatemala (D) Nicaragua
Ans: (D)


639. Which one of the following international waterways is not operated through lock-system?
(A) Suez Canal
(B) Rhine River
(C) Denube River
(D) Panama Canal
Ans: (A)


640. Which of the following canal is used as an inland waterway in Southern Germany?
(A) Volga – Don Canal
(B) Sault – Sainte Marie Canal
(C) Ludwings Canal
(D) White sea Canal
Ans: (C)


641. Assertion (A): The distance between India and the Western countries was shortened by the construction of the Suez Canal. Reason (R): The Suez Canal connects the Mediterranean to the Red Sea. Select correct answer by using codes given below.
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

world important strait mcq pdf download

Next Story

Important dams in the world mcq pdf download

Latest from Blog