Important desert in the world mcq pdf

Important desert in the world mcq pdf

309. Takla Makan desert lies in
(A) Afghanistan (B) China
(C) Kazakistan (D) Mongolia
Ans: (B)


310. The most populated desert in the world is
(A) Sahara (B) Gobi
(C) Thar (D) Kalahari
Ans: (C)


311. The biggest desert of the world is
(A) Kalahari
(B) Gobi
(C) Sahara
(D) Thar
Ans: (C)


312. Desert is defined as the area where
(A) Temperature remains more than 42º C
(B) No plants are found
(C) Annual rain occurs less than 25 cm
(D) Prominance of sand barrows
Ans: (C)


313. Dasht-e-Lut is located in
(A) Iran (B) Libya
(C) Kenya (D) Nigeria
Ans: (A)


314. The Desert ‘Takla Makan’ is located in the
(A) Kazakistan
(B) Turkmenistan
(C) Uzbekistan
(D) China
Ans: (D)


315. The Great Victorian Desert is located at
(A) Australia (B) India
(C) Egypt (D) North Africa
Ans: (A)


316. In which country is the Gobi desert located?
(A) Mexico (B) Somalia
(C) Mongolia (D) Egypt
Ans: (C)


317. Which one of the following statements is not true regarding Atacama?
(A) It is a desert in South America
(B) It is world’s driest desert
(C) It lies in Southern Chile
(D) It has rich reserves of nitrates
Ans: (C)


318. The largest desert of South Asia is
(A) Atacama (B) Colorado
(C) Kalahari (D) Thar
Ans: (D)


319. Driest place on Earth is
(A) Arabian desert
(B) Atacama desert
(C) Gobi desert
(D) Thar desert
Ans: (B)


320. Atacama is located in
(A) Asia
(B) South America
(C) Africa
(D) North America
Ans: (B)


321. Which of the following deserts is located in the Southern Hemisphere?
(A) Kalahari (B) Gobi
(C) Chihuahuan (D) Sahara
Ans: (A)


322. Which one of the following is a temperate desert?
(A) Arabian Desert
(B) Atacama Desert
(C) Kalahari Desert
(D) Patagonian Desert
Ans: (D)


323. Statement (A): Deserts can be effective sources for the production of perennial energy. Reason (R): As much energy consumed by mankind in one year, Desert can receive the energy more than that in only 6 hour from the Sun. Choose the correct answer from the following code.
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


324. Which of the following is not correctly matched? Desert Country
(A) Sonoran – United States of America
(B) Taklamakan – China
(C) Karakum – Turkmenistan
(D) Gibson – Brazil
Ans: (D)


325. Kalahari Desert lies in
1. Botswana 2. Namibia
3. Zaire 4. Zambia Select the correct answer from the code given below. Code
(A) Only 1 (B) Only 2
(C) 1 and 2 (D) 3 and 4
Ans: (C)


326. Consider the following statements.
1. Tropical deserts in the world are found in the trade wind bands of Western ends of Continents.
2. In India, Eastern Himalayan region receives more rain from North-Eastern winds. Which among the above statements is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (A)


327. What could be the main reason/ reasons for the formation of African and Eurasian desert belt?
1. It is located in the sub-tropical high pressure cells.
2. It is under the influence of warm ocean currents. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (A)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Plateaus related mcq pdf download

Next Story

Important grass fields in the world in mcq free pdf download

Latest from Blog