Important forest in the world mcq pdf download

Important forest in the world mcq pdf

721. The evergreen rainforests are found in
(A) Australia (B) Brazil
(C) Canada (D) France
Ans: (B)


722. Which of the following countries has a constitutional provision for maintaining 70% of its geographical area under forest?
(A) Maldives (B) Nepal
(C) Bhutan (D) Afghanistan
Ans: (C)


723. Which one among the following covers the highest percentage of forest area in the world?
(A) Temperate Coniferous forests
(B) Temperate Deciduous forests
(C) Tropical Monsoon forests
(D) Tropical Rain forests
Ans: (A)


724. Which type of forests are found near the equator?
(A) Deciduous forests
(B) Coniferous forest
(C) Meadows forest
(D) Tropical forest
Ans: (D)


725. Which one of the following is noted for extensive tropical rain forests?
(A) Congo Basin
(B) Ganga Basin
(C) Hwang Ho Basin
(D) Murray-Darling Basin
Ans: (A)


726. Dense forests on the Earth are mostly found
(A) Nearby Equator
(B) Nearby tropic of Cancer
(C) Nearby tropic of Capricon
(D) Nearby Poles
Ans: (A)


727. The world’s largest and most dense forests are in
(A) India (B) Tanzania
(C) Brazil (D) Canada
Ans: (C)


728. Taiga forests are characteristics of
(A) Equatorial region
(B) Tropical region
(C) Sub-tropical region
(D) Temperate region
Ans: (D)


729. The coniferous forests are not found in
(A) Amazonia (B) Scandinavia
(C) Canada (D) Finland
Ans: (A)


730. Which country has the highest percentage of its geographical area under forests?
(A) China (B) India
(C) Indonesia (D) Japan
Ans: (D)


731. In which of the following countries of Africa, dense, hot and humid forest are found?
(A) Ivory Coast (B) Kenya
(C) Zimbabwe (D) South Africa
Ans: (A)


732. Coniferous forests are mainly found in
(A) Tropical region
(B) Temperate region
(C) Coastal region
(D) None of the above
Ans: (B)


733. Which country of the world is the largest producer of wood pulp?
(A) U.S.A. (B) Norway
(C) Sweden (D) Canada
Ans: (A)


734. If tropical rain forest is removed, it does not regenerate quickly as compared to a tropical deciduous forest. This is because
(A) The soil of rain forest is deficient in nutrients
(B) Propagules of the trees in a rain forest have poor viability
(C) The rain forest species are slow growing
(D) Exotic species invade the fertile soil of rain forest
Ans: (A)


735. Dalbergia species is associated with which one of the following?
(A) Cashew nut (B) Coffee
(C) Tea (D) Rosewood
Ans: (D)


736. Which one of the following countries is the largest producer of fuel wood in the world?
(A) Indonesia (B) Russia
(C) India (D) China
Ans: (C)


737. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Timber)
(a) Cedar (b) Douglas Fir
(c) Mahogany (d) Teak List-II (Country)
1. Myanmar 2. Canada
3. Mexico 4. Honduras Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 1 4 (B) 3 2 4 1
(C) 2 3 4 1 (D) 2 3 1 4
Ans: (C)


738. Assertion (A): Unlike temperate forests, the tropical rain forests, if cleared, can yield productive farmland that can support intensive agriculture for several years even without chemical fertilizers. Reason (R): The primary productivity of the tropical rain forest is very high compared to that of temperate forests. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (D)


739. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Monsoon Forest
(b) Equatorial Forest
(c) Mediterranean Forest
(d) Coniferous Forest List-II
1. Plum and Olive
2. Pine and Spruce
3. Teak and Sal
4. Mahogany and Rosewood Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 1 2 (B) 2 3 4 1
(C) 4 2 3 1 (D) 1 3 2 4
Ans: (A)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Wind Related short questions mcq pdf download

Next Story

Climate related mcq short questions pdf

Latest from Blog