Important Islands in world mcq pdf download

/

Important Islands in world mcq pdf

572. Chisapani Gorge is located in
(A) India
(B) Nepal
(C) Bangladesh
(D) Pakistan
Ans: (B)


573. The largest Island of the World is
(A) Borneo
(B) Greenland
(C) Madagascar
(D) New Guinea
Ans: (B)


574. The greatest delta of the world is formed by
(A) Ganga and Brahmaputra
(B) Missisippi-Missouri
(C) Yangtze-Kyang
(D) Huang-Hoe
Ans: (A)


575. Which of the following islands are known as ‘Sheep Islands’?
(A) Canary Islands
(B) Madeira Islands
(C) Faroe Islands
(D) Wellington Islands
Ans: (C)


576. The largest island (after Greenland) of the world is
(A) Borneo
(B) Malagasy
(C) Sumatra
(D) New Guinea
Ans: (D)


577. Which one of the following statements is correct?
(A) Greenland is the second largest
(area) island in the World
(B) Nuuk is a small town of Greenland
(C) The elevation of Nuuk above the sea level is 3 metre.
(D) Greenland belongs to U.S.A.
Ans: (C)


578. Which one of the following is the largest in area?
(A) New Zealand North Island
(B) New Foundland
(C) New Zealand South Island
(D) Java
Ans: (C)


579. Kalimantan is a part of which of the following islands?
(A) Honshu
(B) Borneo
(C) Cuba
(D) Madagascar (Malagasy)
Ans: (B)


580. Which one among the following Eastern islands is divided into three countries?
(A) Borneo
(B) Celebes
(C) New Guinea
(D) Timor
Ans: (A)


581. Which one of the following islands is located in the South Indian Ocean?
(A) Chagos
(B) Maldives
(C) Mauritius
(D) Seychelles
Ans: (C)


582. Madagascar is the largest island in
(A) Indian Ocean
(B) Pacific Ocean
(C) Bay of Bengal
(D) Red Sea
Ans: (A)


583. Diego Garcia is situated in
(A) Indian Ocean
(B) Pacific Ocean
(C) Arctic Ocean
(D) Atlantic Ocean
Ans: (A)


584. Which of the following islands of the Pacific Ocean belongs to Melanesia groups of islands.
(A) Soloman island
(B) Gilbert island
(C) Society island
(D) Marshall island
Ans: (A)


585. Which of the following statement is not correct?
(A) Falkland Archipelago is located in Indian ocean
(B) Namibia is located in Africa
(C) Nicaragua is in central America
(D) Yemen is in Asia
Ans: (A)


586. The distance from Aceh in the far North-West to Torres Strait in the East is 5000 miles, almost equal to the distance London and Baghadad. The archipelago has 14,000 islands, some mere equatorial rocks, others some of the largest in the world. This description best fits
(A) West Indies
(B) Japan
(C) Philippines
(D) Indonesia
Ans: (D)


587. Which of the following is the largest island of Japan?
(A) Hokkaido
(B) Shikoku
(C) Hodouri
(D) Honshu
Ans: (D)


588. Fiji Island is located in
(A) Atlantic Ocean
(B) Pacific Ocean
(C) Indian Ocean
(D) Arabian Sea
Ans: (B)


589. In the map given below, four islands of Indian Ocean region i.e., (a) Seychelles. (b) Chagos,
(c) Mauritius and (d) Socotra are marked as 1, 2, 3 and 4. Match them and select the correct answer from the code given below. 2 3 1 4 Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 4 2 (B) 3 1 2 4
(C) 1 3 2 4 (D) 3 1 4 2
Ans: (D)


590. When was Macau island transferred to China?
(A) 1990 (B) 1992
(C) 1997 (D) 1999
Ans: (D)


591. Where are the Balearic islands located?
(A) Mediterranean Sea
(B) Black Sea
(C) Baltic Sea
(D) North Sea
Ans: (A)


592. Consider the map given below. The numbers marked 1, 2, 3 and 4 respectively indicate the islands of 1 2 3 4
(A) The Bahamas, Azores, Falkland Cape Verde
(B) The Bahamas, Azores, Cape Verde and Falkland
(C) Azores, Cape Verde, the Bahamas and Falkland
(D) Cape Verde, the Bahamas, Falkland and Azores
Ans: (C)


593. Which of the following is an island continent?
(A) Africa
(B) New Zealand
(C) Greenland
(D) Australia
Ans: (D)


594. On which river is the world’s largest river island?
(A) Nile
(B) Amazon
(C) Brahmaputra
(D) Sindh
Ans: (C)


595. Grenada is located in
(A) Pacific Ocean
(B) Indian Ocean
(C) Caribbean Sea
(D) Mediterranean Sea
Ans: (C)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Towns and Cities along the Bank of Rivers mcq pdf

Next Story

world Important Lakes and Waterfalls mcq pdf download

Latest from Blog