Important Minerals in world mcq questions pdf download

Important Minerals in world mcq questions pdf download

905. Which of the following countries is the leading country in the reserve of Anthracite and Bituminous Coal?
(A) Nepal
(B) China
(C) New Zealand
(D) India
Ans: (B)


906. ‘Donbass’ region is famous for
(A) Iron-ore (B) Coal
(C) Copper-ore (D) Gold
Ans: (B)


907. Coal, Crude Oil and Natural gas are called
(A) Crude Fuel
(B) Traditional Fuel
(C) Natural Fuel
(D) Fossil Fuel
Ans: (D)


908. Coal is an example of
(A) Igneous
(B) Metamorphic rock
(C) Sedimentary
(D) All of the above
Ans: (C)


909. The Ruhr basin is the famous industrial region of
(A) China
(B) Germany
(C) Japan
(D) United Kingdom
Ans: (B)


910. More than half of the world’s production of coal come from
(A) U.S.A. and Russia
(B) China and U.S.A.
(C) China and India
(D) South Africa and Australia
Ans: (B)


911. The highest coal producing country in the world is
(A) India (B) USA
(C) China (D) Russia
Ans: (C)


912. Which of the following countries is the largest reservoir of coal?
(A) Australia (B) China
(C) America (D) Brazil
Ans: (C)


913. Which one of the following is the largest producer of iron-ore in the world?
(A) China (B) India
(C) Brazil (D) France
Ans: (A)


914. Rukwa lake region (Tanzania) is famous for which of the following mineral?
(A) Mica (B) Coal
(C) Iron-ore (D) Gold
Ans: (B)


915. Which one is the second largest metal present in the Earth’s womb?
(A) Iron (B) Aluminium
(C) Copper (D) Zinc
Ans: (A)


916. Fourth position in the production of iron-ore is of
(A) Phillippines (B) America
(C) Russia (D) India
Ans: (D)


917. The first three leading producers of iron-ore in the world are
(A) Australia, China, U.S.A.
(B) China, Brazil, Australia
(C) Russia, U.S.A., China
(D) U.S.A., Russia, U.K.
Ans: (B)


918. Identify the correct sequence of the iron-ore producing countries of the world in their descending order.
(A) Australia, China, Brazil, Sweden
(B) Brazil, Sweden, Australia, China
(C) China, Brazil, Sweden, Australia
(D) China, Australia, Brazil, India
Ans: (D)


919. African country Zambia has prolific copper reserves but economical progress has not been made in the country, because of
(A) Dense Forests
(B) Lack of means of transportation
(C) No sea port
(D) Less population
Ans: (C)


920. Among the Pig iron-producing countries of Europe, France stands
(A) First (B) Second
(C) Third (D) Fourth
Ans: (D)


921. Which of the following countries has been the largest producer of copper?
(A) Chile (B) China
(C) Peru (D) U.S.A.
Ans: (A)


922. Japan is almost self-sufficient in
(A) Bauxite (B) Iron-ore
(C) Copper (D) Mineral oil
Ans: (C)


923. Coolgardie lies in the Australian province of
(A) New South Wales
(B) Northern Territory
(C) Queensland
(D) Western Australia
Ans: (D)


924. The leading producer of copper in the world is
(A) Australia (B) Chile
(C) India (D) U.S.A.
Ans: (B)


925. ‘Kalgoorlie’ situated in Australia is famous for
(A) Gold production
(B) Good Climate
(C) Education
(D) Poultry
Ans: (A)


926. Johannesburg is famous for
(A) Gold mining
(B) Tin mining
(C) Mica mining
(D) Iron-ore mining
Ans: (A)


927. Which of the following countries is the largest exporter of gold to India?
(A) Brazil (B) JAE
(C) Switzerland (D) South Africa
Ans: (C)


928. Which of the following activities is performed at Coolgardie?
(A) Coal mining
(B) Copper mining
(C) Gold mining
(D) Forestry
Ans: (C)


929. Mexico is the largest producer of
(A) Gold (B) Copper
(C) Zinc (D) Silver
Ans: (D)


930. The largest producer of Silver in the world is
(A) Chile (B) China
(C) Mexico (D) Peru
Ans: (C)


931. Which of the following is different from the remaining three?
(A) Haematite
(B) Magnetite
(C) Limonite
(D) Bauxite
Ans: (D)


932. Which one of the following does not contain silver?
(A) Horn Silver
(B) German Silver
(C) Ruby Silver
(D) Lunar Caustic
Ans: (B)


933. Maximum aluminium producing country in the world is
(A) Germany (B) India
(C) Iran (D) China
Ans: (D)


934. Bauxite is the ore of
(A) Iron
(B) Zinc
(C) Tin
(D) Aluminium
Ans: (D)


935. The leading producer of Tin in the world is
(A) China (B) Brazil
(C) Indonesia (D) Malaysia
Ans: (A)


936. Tin is found
(A) in Placer deposits
(B) in Metamorphic rocks
(C) in little silic Igneous rocks
(D) All of the above
Ans: (A)


937. The correct sequence of leading producers of petroleum in the Middle East in descending order is
(A) Iran, Iraq, Kuwait, Saudi Arabia
(B) Saudi Arabia, Iran, Iraq, Kuwait
(C) Saudi Arabia, Kuwait, Iraq, Iran
(D) Saudi Arabia, Iran, Kuwait, Iraq
Ans: (B)


938. The largest petroleum producer in the world is
(A) Kuwait (B) Iran
(C) Saudi Arabia (D) Russia
Ans: (C)


939. The three leading producers of petroleum in the world in descending order are
(A) Russia, Saudi Arabia, U.S.A.
(B) U.S.A., Saudi Arabia, Iran
(C) Saudi Arabia, Russia, U.S.A.
(D) Saudi Arabia, U.S.A., Russia
Ans: (D)


940. In relation to production of Petroleum the correct ascending order of the countries is
(A) Iran, Iraq, Russia, U.S.A., Saudi Arabia
(B) Iran, U.S.A., China, Saudi Arabia
(C) Saudi Arabia, U.S.A., Iran, China
(D) U.S.A., Iran, China, Saudi Arabia
Ans: (A)


941. Venezuela is a large
(A) Banana producer
(B) Zinc miner
(C) Heroin (Drug) producer
(D) Petroleum production centre
Ans: (D)


942. The largest producer of Petroleum of South-East Asia is
(A) Brunei (B) Indonesia
(C) Malaysia (D) Myanmar
Ans: (B)


943. The largest petroleum reserves are found in
(A) Iraq (B) Iran
(C) Venezuela (D) U.S.A.
Ans: (C)


944. World’s largest reserves of mineral oil are in
(A) Venezuela (B) Iran
(C) Saudi Arabia (D) Iraq
Ans: (A)


945. Where is Ras Tanura Oil Refinery located?
(A) Iran
(B) United States of America
(C) Saudi Arabia
(D) Iraq
Ans: (C)


946. Which one of the following countries has the largest known reserves of oil?
(A) Kuwait (B) Venezuela
(C) Iraq (D) Nigeria
Ans: (B)


947. In which of the following countries mineral oil was commercially drilled in 1857?
(A) U.S.A. (B) Venezuela
(C) Indonesia (D) Romania
Ans: (D)


948. Which country is the largest producer and consumer of gasohol?
(A) Brazil (B) Cuba
(C) India (D) U.S.A.
Ans: (D)


949. Which of the following countries is the biggest producer of Atomic Minerals in the World?
(A) Russia (B) China
(C) U.S.A. (D) Kazakhastan
Ans: (D)


950. Which crop group out of the following contains crop/crops that cannot be used for biofuel production?
(A) Sugarcane, Corn, Mustards
(B) Jatropha, Sugarcane, Palm
(C) Lentil, Sugarbeet, Wheat
(D) Soyabean, Corn, Rapeseed
Ans: (C)


951. The leading producer of Uranium in the world is
(A) Australia
(B) Canada
(C) Kazakhastan
(D) India
Ans: (C)


952. The largest reserves of Uranium are found in
(A) Canada (B) Australia
(C) South Africa (D) Brazil
Ans: (B)


953. Which one of the following countries is credited with the establishment of ‘Uranium city’?
(A) Australia (B) Canada
(C) Russia (D) U.S.A.
Ans: (B)


954. Which one of the following is a prominent Uranium producer?
(A) U.S.A. (B) Canada
(C) Germany (D) Zamabia
Ans: (B)


955. Which one of the following countries is known for very important uranium-ore deposits?
(A) Canada (B) China
(C) Australia (D) Zaire
Ans: (C)


956. Radium is extracted from the mines of
(A) Limestone (B) Pitchblende
(C) Rutile (D) Haematite
Ans: (B)


957. What is Baku famous for?
(A) Iron Industry
(B) Aircraft Industry
(C) Ship-building Industry
(D) Petroleum
Ans: (D)


958. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Donbas Basin – Coal
(B) Mesabi Range – Copper
(C) Mosul – Petroleum
(D) Transvaal – Gold
Ans: (B)


959. Which group of minerals represents non-ferrous metals?
(A) Nickel, Zinc, Copper, Aluminium
(B) Nickel, Aluminium, Iron-ore, Zinc
(C) Copper, Pig iron, Nickel, Steel
(D) Nickel, Carbon Steel, Aluminium, Zinc
Ans: (A)


960. Natural camphor is obtained from
(A) high altitude rocks of Himalayan mountains
(B) foams of Angel Falls in Venezuela
(C) a tree native to China and Japan
(D) sediments of tides of sea near Andaman
Ans: (C)


961. Which one of the following pair is correctly matched? Mineral Producer
(A) Copper – Arizona
(B) Coal – Karatzas
(C) Iron-ore – Rasatnoora
(D) Petroleum – Donbas
Ans: (A)


962. ‘Mesabi Range’ at international level is known for producing
(A) Copper (B) Gold
(C) Iron-ore (D) Uranium
Ans: (C)


963. The leading producer of Titanium in the world is
(A) India (B) China
(C) Russia (D) U.S.A.
Ans: (B)


964. Which one of the following pair is not correctly matched?
(A) Kimberley – Diamond
(B) Witwatersrand – Gold
(C) Katango – Copper
(D) Saar – Iron-ore
Ans: (D)


965. The mineral which has earned fame to Chile is
(A) Gold (B) Manganese
(C) Nitrate (D) Mineral oil
Ans: (C)


966. Which one of the following countries is the largest producer of Bauxite?
(A) Guinea (B) Australia
(C) India (D) Jamaica
Ans: (B)


967. Which of the following countries is the largest producer of diamond?
(A) Australia (B) Venezuela
(C) Russia (D) Botswana
Ans: (C)


968. Which one of the following is not correctly matched?
(A) China – Tin
(B) Brazil – Iron-ore
(C) Mexico – Silver
(D) Peru – Nitrate
Ans: (B)


969. The highest Copper producing country in Africa is
(A) South Africa (B) Zambia
(C) Kenya (D) Tanzania
Ans: (B)


970. Commercial sources of energy purely consists of
(A) Power, coal, oil, gas, hydroelectricity and uranium
(B) Coal, oil, firewood, vegetable waste and agricultural waste
(C) Power, coal, animal dung and firewood
(D) Coal, gas, oil and firewood
Ans: (A)


971. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Coalfields)
(a) Donetsk (b) Kuznetsk
(c) Lancashire (d) Saar List-II (Countries)
1. Germany 2. U.K.
3. Russia 4. Ukraine Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 4 3 2 1
(C) 3 4 1 2 (D) 1 3 2 4
Ans: (B)


972. Which of the following statements are correct?
1. China is the leading coal producer of the World.
2. Donetsk Basin is the major coal producing region in Ukraine.
3. Saar Region is the major coal producing area in Germany.
4. The major coal mining areas of the USA lie in the Appalachian Region. Select the correct answer from the code given below.
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 1, 2 and 3 (D) All of these
Ans: (D)


973. Statement (A): Chile is still a prominent copper producer in the world. Reason (R): Chile is endowed with the largest deposits of porphyry copper. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (B)


974. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Iron-ore region)
(a) Lorraine (b) Midland
(c) Kiruna (d) Kokshetau List-II (Concerned Country)
1. Sweden 2. Kazakhstan
3. U.K. 4. France Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 3 1 (B) 3 4 2 1
(C) 4 3 1 2 (D) 1 2 3 4
Ans: (C)


975. Which of the following statements is true about petroleum production?
1. 60% of world’s petroleum deposits are found in Middle East.
2. Petroleum reserve in Alaska is certified equivalent to Texas.
3. U.S.A. is a prominent producer and importer for petroleum. Code
(A) 1 and 2 are true
(B) 2 and 3 are true
(C) 1 and 3 are true
(D) All are true
Ans: (D)


976. Arrange the following countries in their descending order of Gold production.
1. Australia 2. China
3. Russia 4. U.S.A. Choose the correct answer using the code given below. Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 2 1 3 4
(C) 4 3 2 1 (D) 2 4 1 3
Ans: (B)


977. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Minerals)
(a) Coal (b) Gold
(c) Iron-ore (d) Mineral Oil List-II (Producing Region)
1. Highveld
2. Karaganda Basin
3. San Joaquin Valley
4. Krivoi Rog Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 1 4 (B) 2 1 4 3
(C) 3 2 4 1 (D) 4 1 2 3
Ans: (B)


978. In the context of global oil prices, ‘Brent crude oil’ is frequently referred to in the news. What does this term imply?
1. It is a major classification of crude oil.
2. It is sourced from North Sea.
3. It does not contain sulphur. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 2 (B) 1 and 2
(C) 1 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (B)


979. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Iron-ore (b) Petroleum
(c) Copper (d) Uranium List-II
1. Port Radium 2. Binghama
3. Baku 4. Mesabi Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1 (B) 3 4 1 2
(C) 1 2 3 4 (D) 1 3 2 4
Ans: (A)


980. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Minerals)
(a) Mineral Oil (b) Copper
(c) Manganese (d) Bauxite List-II (Major Producer)
1. Zambia 2. Guyana
3. Venezuela 4. Gabon Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 4 2 (B) 3 1 2 4
(C) 1 3 2 4 (D) 1 3 4 2
Ans: (A)


981. Recently, there has been a concern over the short supply of a group of elements called ‘rare Earth metals’. Why?
1. China, which is the largest producer of these elements, has imposed some restrictions on their export.
2. Other than China, Australia, Canada and Chile, these elements are not found in any country.
3. Rare Earth metals are essential for the manufacture of various kinds of electronic items and these is a growing demand for these elements. Which of the statement(s) given above is/are correct?
(A) Only 1 (B) 2 and 3
(C) 1 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (C)


982. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Minerals)
(a) Copper (b) Diamond
(c) Gold (d) Silver List-II (Important Centres)
1. Butte
2. Katanga
3. Kimberley
4. Witwatersrand Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 3 1 (B) 2 3 4 1
(C) 1 3 2 4 (D) 3 1 4 2
Ans: (B)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Agriculture in the world mcq pdf download

Next Story

City and Industries mcq short questions pdf

Latest from Blog