Important Rivers of the World mcq pdf download

Important Rivers of the World mcq pdf download

529. The longest river of South America
(A) Nile (B) Amazon
(C) Mississippi (D) Ganga
Ans: (B)


530. Which one among the following rivers is the longest?
(A) Amazon (B) Amur
(C) Congo (D) Lena
Ans: (A)


531. Which of the following rivers crosses the Equator twice?
(A) Zaire (B) Niger
(C) Nil (D) Amazon
Ans: (A)


532. Largest river of the world in terms of drainage area, is
(A) Nile
(B) Amazon
(C) Congo
(D) Mississippi-Missouri
Ans: (B)


533. The Blue Nile river originates from
(A) Lake Victoria (B) Lake Tana
(C) Lake Edward (D) Lake Albert
Ans: (B)


534. Which of the following countries is not under the drainage area of Nile river?
(A) Chad (B) Ethiopia
(C) Sudan (D) Uganda
Ans: (A)


535. The largest river of Asia is
(A) Indus (B) Brahmaputra
(C) Yangtze (D) Hwang Ho
Ans: (C)


536. Which one of the following rivers of Asia flows towards the South?
(A) Amur (B) Lena
(C) Ob (D) Salween
Ans: (D)


537. The river duo, which fall into the Black Sea are
(A) Volga-Danube
(B) Dnieper-Volga
(C) Dnieper-Danube
(D) Ural-Volga
Ans: (C)


538. Syr and Amu rivers fall into
(A) Caspian Sea (B) Black Sea
(C) Baltic Sea (D) Aral Sea
Ans: (D)


539. Which of the following river flows through rift valley?
(A) Amazon (B) Indus
(C) Volga (D) Rhine
Ans: (D)


540. River Volga falls into
(A) Red Sea
(B) Caspian Sea
(C) Black Sea
(D) Mediterranean Sea
Ans: (B)


541. Which of the following river of Africa crosses Tropic of Capricorn twice?
(A) Zambezi (B) Limpopo
(C) Congo (D) Niger
Ans: (B)


542. Which of the following is not related to Asia?
(A) Lop Nor (B) Amur
(C) Niger (D) Tigris
Ans: (C)


543. Mahaweli Ganga is a river of
(A) Bangladesh (B) India
(C) Sri Lanka (D) Nepal
Ans: (C)


544. The country which provides the best example of radial drainage is
(A) Australia (B) France
(C) Sri Lanka (D) Zaire
Ans: (C)


545. The great Asian river Mekong does not flow through
(A) China (B) Malaysia
(C) Combodia (D) Laos
Ans: (B)


546. Which of the following pair is not correctly matched? River Country
(A) Dnieper – Ukraine
(B) Po – Italy
(C) Rhine – Germany
(D) Rhone – Spain
Ans: (D)


547. Consider the map given below. Myanmar Salween The river shown on the map is
(A) Irrawaddy (B) Mekong
(C) Chao Phraya (D) Salween
Ans: (D)


548. The glacial lake Itasca is the source of river
(A) Missouri (B) Mississippi
(C) Rio Grande (D) Red river
Ans: (B)


549. Match the drainage basin labelled as (a), (b), (c) and (d) with the names listed below and select the correct answer using the code given below the names of the drainage basins.
(a) (b)
(c) (d) DRAINAGE BASIN
1. Ganga-Brahmaputra
2. Indus
3. Parana
4. Zambezi Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 2 4 (B) 1 3 4 2
(C) 1 3 2 4 (D) 3 1 4 2
Ans: (D)


550. Assertion (A): Egypt is the Gift of the Nile. Reason (R): It is an oasis of the Sahara desert. Select the correct answer from the code given below. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


551. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Lena (b) Amur
(c) Tigris (d) Mahi List-II
1. Persian Gulf 2. Arctic Ocean
3. Arabian Sea 4. Pacific Ocean Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 1 3 (B) 3 2 4 1
(C) 4 1 3 2 (D) 1 3 2 4
Ans: (A)


552. Match rivers labelled (a), (b), (c) and (d) on the given map with their names given in the list and select the correct answer using the code given below the lists.
1. St. Lawrence
2. Orinoco
3. Mackenzie
4. Amazon
5. Yukon Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1 (B) 5 3 1 2
(C) 5 4 1 3 (D) 3 1 4 2
Ans: (B)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

High Tide, Low Tide mcq pdf download

Next Story

Towns and Cities along the Bank of Rivers mcq pdf

Latest from Blog