India agriculture related gk mcq pdf download

India agriculture related gk mcq pdf download

769. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Reservoir)
(a) Bhadra
(b) Bhavani Sagar
(c) Gandhi Sagar
(d) Rana Pratap Sagar List-II (State)
1. Karnataka
2. Madhya Pradesh
3. Rajasthan
4. Tamil Nadu Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 2 1 (B) 1 2 3 4
(C) 4 2 1 3 (D) 1 4 2 3
Ans: (D)


770. First Agriculture University in India was established in the year
(A) 1955
(B) 1960
(C) 1965
(D) 1970
Ans: (B)


771. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (River Valley Project)
(a) Tilaiya Dam
(b) Panchet Hill Dam
(c) Ran Pratap Sagar Dam
(d) Matatila Dam List-II (River)
1. Damodar
2. Chambal
3. Barakar
4. Betwa Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 2 4 (B) 2 3 4 1
(C) 1 2 3 4 (D) 4 1 2 3
Ans: (A)


772. The total number of Agroecological zones in India is
(A) 15 (B) 17
(C) 19 (D) 20
Ans: (D)


773. The first Agricultural University of the country is
(A) J.N.K.V., Jabalpur
(B) G.B.P.A.U., Pant Nagar
(C) P.A.U., Ludhiana
(D) R.A.U., Bikaner
Ans: (B)


774. If safe storage is to be ensured, the moisture content of food grains at the time of harvesting should not be higher than
(A) 14% (B) 16%
(C) 18% (D) 20%
Ans: (A)


775. Who has written ‘The History of Indian Agriculture’?
(A) M.S. Swaminathan
(B) S. Ayyapan
(C) K.B. Thomas
(D) M.S. Randhawa
Ans: (D)


776. Double cropping in agriculture means raising of
(A) Two crops at different times
(B) Two crops simultaneously
(C) One crop along with other crop
(D) None of the above
Ans: (A)


777. The approximate representation of land use classification in India is
(A) Net area sown 25%, forests 33%, other areas 42%
(B) Net area sown 58%, forests 17%, other areas 25%
(C) Net area sown 43%, forests 29%, other areas 28%
(D) Net area sown 47%, forests 23%, other areas 30%
Ans: (D)


778. Mixed farming consists of
(A) Growing of several crops in a planned way
(B) Growing rabi as well as kharif crops
(C) Growing several crops and also rearing animals
(D) Growing of fruits as well as vegetables
Ans: (C)


779. Which of the following is the chief characteristic of ‘mixed farming’?
(A) Cultivation of both cash crops and food crops
(B) Cultivation of two or more crops in the same field
(C) Rearing of animals and cultivation of crops together
(D) None of the above
Ans: (C)


780. Which of the following is not a characteristic of Indian Agriculture?
(A) Over-dependence on nature
(B) Low level of productivity
(C) Diversity of crops
(D) Predominance of large farms
Ans: (D)


781. In the given states leaving….. percentage of agriculture land is excessive.
(A) Punjab
(B) Haryana
(C) Uttar Pradesh
(D) Sikkim
Ans: (D)


782. Which of the following is not the reason for low productivity in Indian agriculture?
(A) Pressure of the population on the land
(B) Disguised unemployment
(C) Co-operative farming
(D) Small Land Holding
Ans: (C)


783. The reasons for low productivity in Indian agriculture is
(A) Overcrowding in Agriculture
(B) Small Land Holding
(C) Traditional agricultural practices
(D) All of the above
Ans: (D)


784. Agriculture in India is considered as
(A) A means of livelihood
(B) A profession
(C) A trade
(D) An industry
Ans: (A)


785. The average size of operational holdings in India is largest in
(A) Punjab
(B) Gujarat
(C) Madhya Pradesh
(D) Rajasthan
Ans: (D)


786. The two largest consumers of chemical fertilizers in India are
(A) Andhra Pradesh and Maharashtra
(B) Punjab and Haryana
(C) Punjab and Uttar Pradesh
(D) Uttar Pradesh and Andhra Pradesh
Ans: (D)


787. With reference to Indian agriculture, which one of the following statements is correct?
(A) About 90 percent of the area under pulses in India is rainfed
(B) The share of pulses in the gross cropped area at the national level has doubled in the last two decades
(C) India accounts for about 15 percent of the total area under rice cultivation in the world
(D) Rice occupies about 34 percent of the gross cropped area of India
Ans: (A)


788. Which of the following green manure crops contains highest amount of nitrogen?
(A) Dhaincha (B) Sunhemp
(C) Cow pea (D) Guar
Ans: (C)


789. In newly improved arid land the crop suitable for the green manure is
(A) Lobia
(B) Dhaincha
(C) Green Gram (Moong)
(D) Brown Hemp (Sanai)
Ans: (B)


790. In Southern India, the area of high agricultural productivity is found in
(A) Kerala coast
(B) Tamil Nadu coast
(C) Telangana
(D) Vidarbha
Ans: (B)


791. Balanced fertilizers are used to
(A) Increase the production
(B) Improve fertilizer use efficiency
(C) Maintain the productivity of the soil
(D) All of the above
Ans: (D)


792. Which one of the following states is the pioneer in introducing contract farming in India?
(A) Haryana (B) Punjab
(C) Tamil Nadu (D) Uttar Pradesh
Ans: (B)


793. The richest state in replenishable ground water resource is
(A) Andhra Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Uttar Pradesh
(D) West Bengal
Ans: (C)


794. Which of the following is not true in respect of globalization impact on the Indian Agriculture?
(A) Climate change
(B) Emphasis on cash crops
(C) Growth of income inequality
(D) Reduction of subsidies
Ans: (A)


795. ‘Green agriculture’ involves
(A) Organic farming and emphasis on horticulture
(B) Avoiding pesticides, chemical fertilizers while focusing on horticulture and floriculture
(C) Integrated pest management, integrated nutrient supply and integrated natural resource management
(D) Emphasis on food crops, horticulture and floriculture
Ans: (C)


796. Agmark is
(A) Co-operative Committee for production of eggs
(B) Co-operative committee for farmers
(C) Regulated market of eggs
(D) Mark of Standard Guarantee
(Quality Certification)
Ans: (D)


797. Which one of the following best describes the main objective of ‘Seed Village Concept’?
(A) Encouraging the farmers to use their own farm seeds and discouraging them to buy the seeds from others
(B) Involving the farmers for training in quality seed production and thereby to make available quality seeds to others at appropriate time and affordable cost
(C) Earmarking some villages exclusively for the production of certified seeds
(D) Identifying the entrepreneurs in villages and providing them technology and finance to set up seed companies
Ans: (B)


798. In the context of food and nutritional security of India, enhancing the ‘Seed Replacement Rates’ of various crops helps in achieving the food production targets of the future. But what is/ are the constraint/constraints in its wider/greater implementation?
1. There is no National Seeds Policy in place.
2. There is no participation of private sector seed companies in the supply of quality seeds of vegetables and planting materials of horticultural crops.
3. There is a demand-supply gap regarding quality seeds in case of low value and high volume crops. Select the correct answer using the code given below.
(A) 1 and 2
(B) Only 3
(C) 2 and 3
(D) None of the above
Ans: (B)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

India Multi-Purpose River Valley Projects related gk mcq

Next Story

India green revolution related gk mcq pdf download

Latest from Blog