India Cash Crops related gk mcq pdf download

India Cash Crops related gk mcq pdf download

887. Arrange the following state of India in descending order of their rice production and select the correct answer from the code given below.
1. Andhra Pradesh
2. Punjab
3. Uttar Pradesh
4. West Bengal Code
(A) 2, 1, 4, 3 (B) 3, 4, 1, 2
(C) 4, 1, 3, 2 (D) 4, 3, 2, 1
Ans: (D)


888. Which districts are known as areas of ‘White Gold’ because of cottoncultivation?
(A) Ratlam-Khandwa
(B) Khandwa-Khargone
(C) Ujjain-Shajapur
(D) Dhar-Jhabua
Ans: (C)


889. Consider the following high yielding varieties of crops in India.
1. Arjun 2. Jaya
3. Padma 4. Sonalika Which of these are wheat?
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 1 and 4 (D) 3 and 4
Ans: (C)


890. Which one of the following areas of India produces largest amount of cotton?
(A) North-Western India and Gangetic West Bengal
(B) North-Western and Western India
(C) Western and Southern India
(D) Plains of Northern India
Ans: (B)


891. Which one of the following crops is known as ‘White Gold’ in Maharashtra?
(A) Wheat (B) Maize
(C) Cotton (D) Sugarcane
Ans: (C)


892. Which Indian state has the largest number of Cotton Textile Mills?
(A) Madhya Pradesh
(B) Maharashtra
(C) Gujarat
(D) Tamil Nadu
Ans: (D)


893. The largest producer of cotton in India is
(A) Maharashtra (B) Gujarat
(C) Punjab (D) Haryana
Ans: (B)


894. Cotton fibers are obtained from
(A) Leaves (B) Seed
(C) Stem (D) Root
Ans: (B)


895. Cotton is facing competition from sugarcane in the region of the black soil in Maharashtra. This is due to
(A) Declined yield of cotton in this region
(B) A general change in the climate of this region
(C) Expansion of irrigation has made this region suitable for sugarcane cultivation which is more profitable crop
(D) Increasing demand for sugar and rising price of sugar in the country
Ans: (C)


896. The leading sugarcane producing state in India is
(A) Punjab
(B) Andhra Pradesh
(C) Maharashtra
(D) Uttar Pradesh
Ans: (D)


897. The correct sequence in decreasing order of the four sugarcane producing states in India is
(A) Maharashtra, Uttar Pradesh, Tamil Nadu, Andhra Pradesh
(B) Uttar Pradesh, Maharashtra, Tamil Nadu, Andhra Pradesh
(C) Maharashtra, Uttar Pradesh, Andhra Pradesh, Tamil Nadu
(D) Uttar Pradesh, Maharashtra, Andhra Pradesh, Tamil Nadu
Ans: (B)


898. Which of the following crops has largest percentage of irrigated area of its net sown area in India?
(A) Wheat (B) Rice
(C) Oilseed (D) Sugarcane
Ans: (D)


899. Which Indian state has the largest area under sugarcane cultivation?
(A) Maharashtra
(B) Uttar Pradesh
(C) Andhra Pradesh
(D) Madhya Pradesh
Ans: (B)


900. What is the correct sequence of the states in descending order of production of sugarcane?
(A) Karnataka, Maharashtra, Haryana, Uttar Pradesh
(B) Uttar Pradesh, Maharashtra, Karnataka, Tamil Nadu
(C) Haryana, Karnataka, Maharashtra, Uttar Pradesh
(D) Uttar Pradesh, Karnataka, Maharashtra, Haryana
Ans: (B)


901. Which States in India are the largest producers of sugarcane?
(A) Bihar and Uttar Pradesh
(B) Uttar Pradesh and Rajasthan
(C) Andhra Pradesh and Jammu and Kashmir
(D) Punjab and Himachal Pradesh
Ans: (A)


902. The first three leading producers of sugar in India are
(A) Maharashtra, Uttar Pradesh, Tamil Nadu
(B) Uttar Pradesh, Maharashtra, Bihar
(C) Uttar Pradesh, Maharashtra, Karnataka
(D) Bihar, Uttar Pradesh, Karnataka, Maharashtra
Ans: (C)


903. Sucrose content in sugarcane decreases
(A) if high rainfall occurs during the period of growth of the plant
(B) if frost occurs during the period of ripening
(C) if there is fluctuation in temperature during the period of growth of the plant
(D) if there is high temperature during the time of ripening
Ans: (B)


904. Which state is called the ‘Sugar bowl’ of India?
(A) Andhra Pradesh
(B) Bihar
(C) Punjab
(D) Uttar Pradesh
Ans: (D)


905. Sakkar Nagar is an important sugar producing centre of
(A) Haryana
(B) Andhra Pradesh
(C) Maharashtra
(D) Uttar Pradesh
Ans: (B)


906. Breeding work on sugarcane is being done at
(A) Lucknow
(B) Shahjahanpur
(C) Shravasti
(D) Coimbatore
Ans: (D)


907. The first Sugar Mill in India was set up in 1903 at
(A) Pratapgarh (B) Pratappur
(C) Mawana (D) Balrampur
Ans: (B)


908. What time is taken by Adsali Sugarcane crop to get ripen?
(A) 6 months (B) 12 months
(C) 18 months (D) 24 months
Ans: (C)


909. Sugarcane seeds are produced in
(A) I.I.S.R., Lucknow
(B) I.A.R.I., New Delhi
(C) Directorate of Seed Research, Mau
(D) S.B.I., Coimbatore
Ans: (D)


910. What are the significances of a practical approach to sugarcane production known as ‘Sustainable Sugarcane Initiative’?
1. Seed cost is very low in this compared to the conventional method of cultivation.
2. Drip irrigation can be practiced very effectively in this.
3. There is no application of chemical/inorganic fertilizers at all in this.
4. The scope for intercropping is more in this compared to the conventional method of cultivation. Select the correct answer using the code given below.
(A) Only 1 and 2
(B) Only 1, 2 and 4
(C) Only 2, 3 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (B)


911. Consider the following statements.
1. Molasses is a by-product of sugar production process.
2. Bagasse obtained from sugar mills is used as a fuel in the boilers to generate steam in sugar factories.
3. Sugar can only be produced from sugarcane as the raw material. Which of these statements is/are correct?
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 1 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (A)


912. Which factors have facilitated the locational shift of the sugar industry from North India to South India?
1. Per acre higher yield of sugarcane.
2. Higher sucrose content of sugarcane.
3. Longer crushing season.
4. Cheap labour. Select the correct answer using the code given below.
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 1, 2 and 3 (D) 2, 3 and 4
Ans: (C)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

India food grain crops related gk mcq pdf download

Next Story

India Oilseeds related gk mcq pdf download

Latest from Blog