India Energy related gk mcq pdf download

India Energy related gk mcq pdf download

1236. The largest source of energy in India is
(A) Nuclear
(B) Petroleum
(C) Coal
(D) Hydro-electricity
Ans: (C)


1237. Uran is a gas based power project in
(A) Gujarat (B) Karnataka
(C) Maharashtra (D) Tamil Nadu
Ans: (C)


1238. The correct sequence of energy sources in order of their share in power sector in India is
(A) Thermal > Hydro > Wind > Nuclear
(B) Thermal > Nuclear > Hydro > Wind
(C) Hydro > Nuclear > Thermal > Wind
(D) Nuclear > Hydro > Wind > Thermal
Ans: (A)


1239. The highest share in power generation in India is of
(A) Atomic power
(B) Hydro power
(C) Thermal power
(D) All above have equal shares
Ans: (C)


1240. The Neyveli thermal power plant is fed by
(A) Gondwana coal
(B) Tertiary coal
(C) Quaternary coal
(D) Cambrian coal
Ans: (B)


1241. The super thermal electricity plant established by National Thermal Power Corporation (NTPC) in West Bengal is situated at
(A) Asansol
(B) Bairakpur
(C) Chandranagar
(D) Farakka
Ans: (D)


1242. With the help of which of the following countries, Thermal Power Centre at Obra was established?
(A) America (B) Germany
(C) Japan (D) Russia
Ans: (D)


1243. Ramagundam Super Thermal Power Station is located in
(A) Andhra Pradesh
(B) Jharkhand
(C) Madhya Pradesh
(D) Karnataka
Ans: (A)


1244. Average All-India Thermal Plant Load Factor (PLF) in recent years has been varying between
(A) 60-65 % (B) 65-70 %
(C) 70-75 % (D) 80-85 %
Ans: (A)


1245. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Badarpur – Delhi
(B) Harduaganj – Uttar Pradesh
(C) Utaran – Gujarat
(D) Paras – Andhra Pradesh
Ans: (D)


1246. Which one of the following pairs is correctly matched?
(A) Integrated Steel Plant at Jajpur
(Odisha) – Steel Authority of India
(B) Power Plant at Jamnagar – Essar Power
(C) Nabinagar Power Plant – Indian Railways
(D) Kayamkulom Power Plant – National Thermal Power Corporation
Ans: (A)


1247. The thermal power plant of Bokaro is located in
(A) Bihar (B) Chhattisgarh
(C) Jharkhand (D) Odisha
Ans: (C)


1248. The share of nuclear energy generated in India in the total energy generated approximately is
(A) 1-2% (B) 2-3%
(C) 3-4% (D) 4-5%
Ans: (B)


1249. In the map given below, three out of the four places marked indicated places where a thermal power station is located India 1 3 2 4 The place where there is no thermal power station is marked
(A) 1 (B) 2
(C) 3 (D) 4
Ans: (B)


1250. In which place was the first Nuclear Power Station established in India?
(A) Kalpakkam (B) Kota
(C) Tarapur (D) Narora
Ans: (C)


1251. India is self-sufficient in the supply of
(A) Uranium (B) Thorium
(C) Iridium (D) Plutonium
Ans: (B)


1252. Which one of the following pairs is not correctly matched? Nuclear Year of Plant Commissioning
(A) Kota – 1973
(B) Kakrapara – 1993
(C) Kaiga – 1999
(D) Kalpakkam – 1984
Ans: (C)


1253. The share of nuclear energy generated in India in the total energy generated was
(A) Between 2 and 3 percent
(B) Between 3 and 4 percent
(C) Between 4 and 6 percent
(D) Between 6 and 8 percent
Ans: (A)


1254. Russia has agreed to install how many units of nuclear reactors in Kudankulam Nuclear Power Plant?
(A) 2 (B) 4
(C) 5 (D) 6
Ans: (D)


1255. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Kaiga – Karnataka
(B) Rawatbhata – Rajasthan
(C) Muppandal – Tamil Nadu
(D) Ennore – Meghalaya
Ans: (D)


1256. India is constructing its 25th Nuclear Plant at
(A) Bargi (Madhya Pradesh)
(B) Fatehabad (Haryana)
(C) Kakrapar (Rajasthan)
(D) Rawatbhata (Rajasthan)
Ans: (D)


1257. Kudankulam Nuclear Power Plant is established in
(A) Tamil Nadu
(B) Kerala
(C) Andhra Pradesh
(D) Karnataka
Ans: (A)


1258. Which of the following places does not have Heavy-water plant for atomic energy?
(A) Kalpakkam (B) Hazira
(C) Thal (D) Tuticorin
Ans: (A)


1259. The twentieth nuclear power station of India is
(A) Tarapur
(B) Rawatbhata
(C) Kaiga (Karnataka)
(D) Narora (Uttar Pradesh)
Ans: (C)


1260. Anushakti Vidyut Nigam Limited is a joint venture of the Nuclear Power Corporation of India and
(A) NMDC (B) NHPC
(C) BHEL (D) NTPC
Ans: (D)


1261. ‘Mithivirdi’ Nuclear Power Plant is set up in collaboration with which of the following countries?
(A) USA (B) Canada
(C) Russia (D) France
Ans: (A)


1262. Where is the hydroelectric station located?
(A) Koyna (B) Neyveli
(C) Kathgodam (D) Trombay
Ans: (A)


1263. The given figure shows a portion of Southern India. The Kudankulam nuclear power plant has been labelled in the map as
(a) Tuticorin Thiruvananthapuram Kanyakumari
(b)
(c)
(d)
(A) (a) (B) (b)
(C) (c) (D) (d)
Ans: (B)


1264. Which one of the following statements about energy production and consumption in India is not correct?
(A) During the last decade energy production in India has shown a declining trend
(B) The per capita energy consumption in the world is the loWest in India
(C) The non-conventional sources of energy contribute less than one percent of the total commercial energy produced in India
(D) Industry is the major energy consuming sector in India
Ans: (C)


1265. Rana Pratap Sagar Hydro Electricity Station is situated at
(A) Kota (B) Udaipur
(C) Rawatbhata (D) Bikaner
Ans: (A)


1266. For which one of the following Satara is well-known?
(A) Thermal Power Plan
(B) Wind Energy Plan
(C) Hydroelectric Plan
(D) Nuclear Power Plan
Ans: (B)


1267. The biggest wind energy project in Asia with a capacity of 150 megawatts is located in
(A) Gujarat
(B) Maharashtra
(C) Tamil Nadu
(D) Karnataka
Ans: (C)


1268. Which one of the following is the main area for production ‘Tidal Energy’?
(A) Gulf of Bengal
(B) Gulf of Mannar
(C) Gulf of Khambhat (Cambay)
(D) Gulf of Kutch
Ans: (C)


1269. Which among the following ranks first in wind power generation?
(A) Gujarat (B) Maharashtra
(C) Karnataka (D) Rajasthan
Ans: (B)


1270. Which of the following is related with the field of electricity generation?
(A) MMTC (B) MTNL
(C) NCL (D) NHPC
Ans: (D)


1271. Most potential area for tidal energy in India is
(A) Madras
(B) Cochin
(C) Visakhapatnam
(D) Bhavnagar
Ans: (D)


1272. In India, per capita consumption of energy is
(A) Approx 300 kg of oil equivalent
(B) Approx 400 kg of oil equivalent
(C) Approx 500 kg of oil equivalent
(D) Approx 600 kg of oil equivalent
Ans: (C)


1273. Which one of the following states of India ranks first in installed capacity and generation of electricity?
(A) Andhra Pradesh
(B) Gujarat
(C) Maharashtra
(D) Tamil Nadu
Ans: (B)


1274. Which is not renewable resource?
(A) Energy of water
(B) Energy of Sun
(C) Energy of Earth
(D) None of the above
Ans: (D)


1275. Rampura, which became the first village in India to have its solar power plant, is situated in
(A) Madhya Pradesh
(B) Himachal Pradesh
(C) Andhra Pradesh
(D) Uttar Pradesh
Ans: (D)


1276. Which of the following source of energy is not a commercial source?
(A) Petroleum
(B) Atomic Energy
(C) Natural Gas
(D) Biogas
Ans: (D)


1277. The power plant of Manikaran bases on geothermal energy is in the State of
(A) Arunachal Pradesh
(B) Himachal Pradesh
(C) Jammu and Kashmir
(D) Uttarakhand
Ans: (B)


1278. Consider the following reasons for financial sickness of State Electricity Board (SEBs) in India.
1. Sale of power to agricultural and domestic consumers below the cost of production.
2. Transmission and distribution losses are very high.
3. Lack of commercial autonomy for SEB’s.
4. State Governments have implemented social subsidy policies through SEBs. Which of the above are correct?
(A) 1, 2 and 3
(B) 1, 2, 3 and 4
(C) 1, 3 and 4
(D) 2, 3 and 4
Ans: (B)


1279. Which of the following is not correctly matched? Hot Springs Location
(A) Manikaran – Himachal Pradesh
(B) Jwalamukhi – Jammu and Kashmir
(C) Anhoni – Madhya Pradesh
(D) Tapta Pani – Odisha
Ans: (B)


1280. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Ukai (b) Patratu
(c) Pench (d) Dabhol List-II
1. Jharkhand
2. Gujarat
3. Maharashtra
4. Madhya Pradesh Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 3 1 (B) 2 1 4 3
(C) 3 2 1 4 (D) 1 3 4 2
Ans: (B)


1281. Which of the following pairs are correctly matched?
1. Idukki – Thermal Power Station
2. Sabarigiri – Hydroelectric Project
3. Ghatprabha – Irrigation Project
4. Ramganga – Multipurpose Project Code
(A) 2, 3 and 4 (B) 1, 2, 3 and 4
(C) 3 and 4 (D) 1 and 2
Ans: (A)


1282. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (States)
(a) Gujarat
(b) Maharashtra
(c) Uttar Pradesh
(d) West Bengal List-II (Rank in installed thermal power capacity)
1. First 2. Second
3. Third 4. Fourth Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 1 2 (B) 2 1 3 4
(C) 3 4 1 2 (D) 1 2 4 3
Ans: (B)


1283. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Kathgodam (b) Raichur
(c) Mettur (d) Wankbori List-II
1. Andhra Pradesh
2. Gujarat
3. Karnataka
4. Tamil Nadu Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 1 3 (B) 1 3 4 2
(C) 4 3 1 2 (D) 1 2 4 3
Ans: (B)


1284. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (State)
(a) Gujarat
(b) Karnataka
(c) Rajasthan
(d) Uttar Pradesh List-II (Atomic Power Station)
1. Narora 2. Kakrapara
3. Rawatbhata 4. Kaiga Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 4 3 2 1
(C) 2 4 3 1 (D) 4 2 1 3
Ans: (C)


1285. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Nuclear Power Station)
(a) Kota (b) Tarapur
(c) Kakrapara (d) Narora List-II (States)
1. Uttar Pradesh 2. Gujarat
3. Maharashtra 4. Rajasthan Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 4 3 2 1
(C) 3 4 1 2 (D) 3 2 1 4
Ans: (B)


1286. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Atomic Power Plants/ Heavy Water Plants)
(a) Thal (b) Manuguru
(c) Kakrapara (d) Kaiga List-II (State)
1. Andhra Pradesh
2. Gujarat
3. Maharashtra
4. Rajasthan
5. Karnataka Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 5 (B) 3 5 2 1
(C) 2 5 4 1 (D) 3 1 2 5
Ans: (D)


1287. Consider the following statements. Assertion (A): Nuclear energy is promising source of futuristic demand of energy supply in India. Reason (R): Nuclear minerals are ubiquitously available in India. Select correct answer by using code given below.
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

India Mineral Resources related gk mcq pdf download

Next Story

India industry related gk mcq pdf download

Latest from Blog