India food grain crops related gk mcq pdf download

India food grain crops related gk mcq pdf download

823. Select the component of the Green Revolution by using the given code.
1. High-yielding varieties of seeds
2. Irrigation
3. Rural Electrification
4. Rural roads and marketing Code
(A) Only 1 and 2
(B) Only 1, 2 and 3
(C) Only 1, 2 and 4
(D) All four
Ans: (D)


824. Which of the following is not a Kharif crop?
(A) Groundnut (B) Maize
(C) Masoor (D) Paddy
Ans: (C)


825. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Area)
(a) Growth in Food Production
(b) Milk Production
(c) Fisheries
(d) Fertilizers List-II (Revolution)
1. Green Revolution
2. Blue Revolution
3. White Revolution
4. Grey Revolution Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 2 4 (B) 3 1 4 2
(C) 2 4 3 1 (D) 3 2 4 1
Ans: (A)


826. In which months is the Rabi crop sown?
(A) March – April
(B) June – July
(C) October – November
(D) January – February
Ans: (C)


827. Which of the following is not a Rabi Crop?
(A) Lady’s finger (B) Carrot
(C) Radish (D) Pea
Ans: (A)


828. Which is not a Kharif crop?
(A) Paddy (B) Gram
(C) Maize (D) Jowar
Ans: (B)


829. Which one of the following is a ‘Rabi’ crop?
(A) Cotton (B) Maize
(C) Arhar (D) Mustard
Ans: (D)


830. Which one of the following sets of conditions are necessary for a good cultivation of wheat?
(A) Moderate temperature and moderate rainfall
(B) High temperature and heavy rainfall
(C) High temperature and moderate rainfall
(D) Low temperature and low rainfall
Ans: (A)


831. Which of the following is odd on the basis of crops?
(A) Paddy (B) Jowar
(C) Maize (D) Wheat
Ans: (D)


832. Cash crop does not consist
(A) Sugarcane (B) Cotton
(C) Jute (D) Wheat
Ans: (D)


833. Which one is an example of ‘Parallel Cropping’?
(A) Potato and Rice
(B) Wheat and Mustard
(C) Cotton and Wheat
(D) Sorghum and Potato
Ans: (B)


834. With which of the following countries has India done an agreement to import 15 lakh tonne wheat with a view to the possibility of less production?
(A) Australia (B) Mexico
(C) U.S.A. (D) Canada
Ans: (A)


835. Which group of crops mentioned below comprises of Cash Crop?
(A) Wheat, Maize, Rice
(B) Gram, Peas, Wheat
(C) Cotton, Sugarcane, Bananas
(D) Rice, Gram, Tea
Ans: (C)


836. The highest wheat producing state of India is
(A) Haryana (B) Punjab
(C) Bihar (D) Uttar Pradesh
Ans: (D)


837. Which one of the following sequence is correct in the context of three largest wheat producing states?
(A) Punjab, Uttar Pradesh and Haryana
(B) Uttar Pradesh, Haryana and Punjab
(C) Uttar Pradesh, Punjab and Haryana
(D) Punjab, Haryana and Uttar Pradesh
Ans: (C)


838. ‘Mahi Sugandha’ is a variety of
(A) Rice (B) Wheat
(C) Sunflower (D) Mustard
Ans: (A)


839. Which among the following States was the largest producer of wheat in India?
(A) Haryana (B) Uttar Pradesh
(C) Punjab (D) Bihar
Ans: (B)


840. Which of the following wheat varieties has been developed through induced mutation?
(A) Kalyan Sona
(B) Sonora-64
(C) Sharbati Sonam
(D) Sonalika
Ans: (B)


841. Uttar Pradesh ranks first in production of which of the following crops?
(A) Rice and Wheat
(B) Wheat and Sugarcane
(C) Rice and Sugarcane
(D) Wheat and Pulses
Ans: (B)


842. Macaroni wheat is most suitable under what conditions?
(A) Highly irrigated conditions
(B) Late sown conditions
(C) Rainfed conditions
(D) None of the above
Ans: (C)


843. Dwarfing gene in Wheat is
(A) Norin-10
(B) Dee-gee-woo-gen
(C) Opaque-2
(D) None of the above
Ans: (A)


844. ‘Pusa Sindhu Ganga’ is a variety of
(A) Wheat (B) Paddy
(C) Lentil (D) Gram
Ans: (A)


845. Raj 3077 is a variety of
(A) Maize (B) Jowar
(C) Rice (D) Wheat
Ans: (D)


846. The production of wheat in India during 2006-07 and 2009-10 has
(A) Maintained an upward trend
(B) Experienced as shortfall
(C) Experienced fluctuations
(D) Remained stagnant
Ans: (A)


847. UP-308 is a variety of
(A) Rice (B) Wheat
(C) Cotton (D) Millet
Ans: (B)


848. Kalyana Sona is a variety of
(A) Rice (B) Maize
(C) Wheat (D) Jowar
Ans: (C)


849. Which one of the following is a disease of wheat crop?
(A) Blast (B) Tikka
(C) Dust (D) Rust
Ans: (D)


850. ‘Triticale’ is a cross between which of the following?
(A) Barley and Rye
(B) Wheat and Oat
(C) Wheat and Barley
(D) Wheat and Rye
Ans: (D)


851. Variety of pigeon pea (Arhar) suitable for double cropping with wheat is
(A) N.A.-1 (B) Bahar
(C) U.P.A.S-120 (D) None of these
Ans: (C)


852. The ideal climatic conditions for the cultivation of rice are
(A) rainfall above 100 cm, temperature above 25ºC
(B) cool and moist climate for the entire crop period
(C) rainfall below 100 cm, temperature below 25ºC
(D) warm and dry climate during the entire crop period
Ans: (A)


853. ‘Karnal bunt’ is a disease of
(A) Paddy (B) Pea
(C) Mustard (D) Wheat
Ans: (D)


854. Rice originated in
(A) Europe
(B) South-East Asia
(C) South America
(D) None of the above
Ans: (B)


855. Which one of the following is a kharif crop?
(A) Lentil (B) Linseed
(C) Mustard (D) Soyabean
Ans: (D)


856. Which of the following is not a kharif crop?
(A) Arhar (B) Gram
(C) Maize (D) Rice
Ans: (B)


857. Which of the following is not a kharif crop?
(A) Cotton (B) Groundnut
(C) Maize (D) Mustard
Ans: (D)


858. Chief food crop of India is
(A) Wheat (B) Rice
(C) Maize (D) Pulses
Ans: (B)


859. Which of the following is not a cash crop?
(A) Jute (B) Groundnut
(C) Jowar (D) Sugarcane
Ans: (C)


860. Which of the following crops occupies largest area in India?
(A) Wheat (B) Sugarcane
(C) Maize (D) Rice
Ans: (D)


861. Which of the following is the most important food crop in terms of cropped area?
(A) Wheat (B) Maize
(C) Barley (D) Rice
Ans: (D)


862. In India, per hectare average production of rice in the year 2013-14 was
(A) 2419 kg (B) 3059 kg
(C) 2602 kg (D) None of these
Ans: (D)


863. In India the largest area under rice cultivation lies in the state of
(A) Andhra Pradesh
(B) Orissa
(C) Uttar Pradesh
(D) West Bengal
Ans: (C)


864. In which of the following states, the productivity of rice is the highest?
(A) Punjab (B) U.P.
(C) Haryana (D) None of these
Ans: (A)


865. The region known as the Rice Bowl of India is
(A) Kerala and Tamil Nadu
(B) Delta region of Krishna – Godavari
(C) North-East region
(D) Indus Gangetic Plain
Ans: (B)


866. Jaya, Padma and Krishna are improved varieties of which of the following cereals?
(A) Rice (B) Wheat
(C) Barley (D) Maize
Ans: (A)


867. Which of the following is not a variety of Rice?
(A) Hansa (B) Jaya
(C) Jawala (D) Padma
Ans: (C)


868. Pusa Sugandha-5 is an aromatic variety of
(A) Maize (B) Red gram
(C) Rice (D) Sugarcane
Ans: (C)


869. ‘Aman’ is a variety of
(A) Rice (B) Maize
(C) Gram (D) Sugarcane
Ans: (A)


870. Which one of the following is a hybrid variety of Basmati rice?
(A) Pusa RH-10
(B) Pusa Sugandh-3
(C) Pusa Basmati – 1
(D) Pusa Sugandh – 5
Ans: (A)


871. ‘Barani deep’ is a variety of
(A) Pigeon Pea (B) Maize
(C) Paddy (D) None of these
Ans: (C)


872. Which among the following states is the largest producer of rice in India?
(A) Andhra Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) West Bengal
(D) Kerala
Ans: (C)


873. The proper seed rate for transplanting of basmati rice is
(A) 40-50 kg/ha (B) 20-30 kg/ha
(C) 15-20 kg/ha (D) 5-10 kg/ha
Ans: (C)


874. In India, during the last decade the total cultivated land for which one of the following crops has remained more or less stagnant?
(A) Rice (B) Oilseeds
(C) Pulses (D) Sugarcane
Ans: (A)


875. Which one of the following organisms can serve as a biofertilizer for rice crop?
(A) Blue-green algae
(B) Rhizobiumsp
(C) Mycorrhizal fungi
(D) Azotobacter
Ans: (A)


876. The surplus producer of rice in India is
(A) Andhra Pradesh
(B) Bihar
(C) Punjab
(D) Tamil Nadu
Ans: (A)


877. The states which accounts for more than half of the total rice production in India are
(A) West Bengal, Punjab, Tamil Nadu and Odisha
(B) West Bengal, Uttar Pradesh, Punjab and Andhra Pradesh
(C) Uttar Pradesh, West Bengal, Chhattisgarh and Assam
(D) Punjab, Andhra Pradesh, Bihar and Odisha
Ans: (B)


878. Which one of the following states is having largest area under hybrid rice cultivation?
(A) Bihar (B) Karnataka
(C) Punjab (D) Uttar Pradesh
Ans: (D)


879. In India, rice is cultivated in the areas having over
(A) 20 cm annual rainfall
(B) 30 cm annual rainfall
(C) 60 cm annual rainfall
(D) 100 cm annual rainfall
Ans: (D)


880. Which of the following crops are grown mainly in the irrigated areas during Zaid?
(A) Arhar and Gram
(B) Moong and Urad
(C) Rice and Millets
(D) Maize and Groundnut
Ans: (B)


881. In India four major producers of rice are
(A) Punjab, Uttar Pradesh, Tamil Nadu, Orissa
(B) Uttar Pradesh, West Bengal, Bihar, Assam
(C) West Bengal, Punjab, Uttar Pradesh, Andhra Pradesh
(D) West Bengal, Uttar Pradesh, Tamil Nadu, Punjab
Ans: (C)


882. Consider the following statements and choose the correct code to answer. Assertion (A): Punjab is major exporter of Rice. Reason (R): This state leads in the Rice production. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)


883. Consider the following crops.
1. Cotton 2. Groundnut
3. Rice 4. Wheat Which of these are Kharif crops?
(A) 1 and 4 (B) Only 2 and 3
(C) 1, 2 and 3 (D) 2, 3 and 4
Ans: (C)


884. Arrange the following states of India in the ascending order of their rice production.
1. Andhra Pradesh
2. Punjab
3. Tamil Nadu
4. West Bengal Select the correct answer from the code given below.
(A) 3, 4, 2, 1 (B) 4, 2, 3, 1
(C) 2, 3, 1, 4 (D) 3, 2, 1, 4
Ans: (D)


885. Assertion (A): The Eastern coast of India produces more rice than the Western coast. Reason (R): The Eastern coast receives more rainfall than the Western coast. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)


886. Consider the following statements.
1. Highest production of wheat in India is obtained from the state of U.P.
2. Cropping pattern occupying highest area in U.P. is ricewheat.
3. An extension worker does not need political competency.
4. The most critical stage of irrigation in wheat is flowering stage. Which of these statements are correct?
(A) Only 1 and 2
(B) Only 2 and 3
(C) Only 1, 2 and 4
(D) Only 1, 2 and 3
Ans: (D)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

India green revolution related gk mcq pdf download

Next Story

India Cash Crops related gk mcq pdf download

Latest from Blog