India GK MCQ || India General Knowledge MCQ Part-6

25 mins read

 India Gk MCQ : welcome to Digital Odisha, Here we Discuss some India GK MCQ questions, india general knowledge question, india gk quiz, india gk objective questions , which help to your all Competitive Exam.

India General Knowledge MCQ Questions

india gk mcq quiz
india gk question, india gk , india mcq, india gk quiz

 

(1) In Indian economy, the sectors are divided into Private and Public on what basis?

(a)Ownership of enterprises

(b)Usage of raw materials

(c)Nature of economic activities

(d)Employment policies

Ans-a(Ownership of enterprises)

(2) Which method is used to measure agricultural income in India?

(a)Expenditure method
(b)Output method
(c)Commodity flow method
(d)Input method

Ans-b(Output method)

(3) Who estimated the National Income in India for the first time?

(a)Prof. P. C. Mahalanobis
(b)Dr. V. K. R. V. Rao
(c)Dadabhai Naoroji
(d)M. G. Ranade

Ans-c(Dadabhai Naoroji)

(4)GDP – indirect taxes + subsidies =________

(a)NNP at factor cost
(b)GDP at factor cost
(c)GNP
(d)Personal Income

Ans-b(GDP at factor cost)

(5)Establishment of Chittaranjan Locomotive took place during which Five Year Plan?

(a)Second
(b)Third
(c)Fourth
(d)First

Ans-d(First)

(6)What is the meaning of ‘Laissez Faire Policy’?

(a)Fair legislation
(b)Control over trade
(c)Withdrawal of ‘some restrictions’
(d)None of these

Ans-c(Withdrawal of ‘some restrictions’)

(7)Who is the head of Municipal Corporation?

(a)Prime Minister
(b)Sarpanch
(c)Governor
(d)Mayor

Ans-d(Mayor)

(8)Which form of government believes in giving equal rights and opportunities for women and men?

(a)Feminist
(b)Secularist
(c)Castiest
(d)Communalist

Ans-a(Feminist)

(9)What is the maximum period for which the vice president can act as the President in case of vacancy in the the president’s office?

(a)3 months
(b)6 months
(c)1 year
(d)2 years

Ans-b(6 months)

Read Here India Gk MCQ Part-1

(10)Currently, how many languages are recognized by Indian Constitution?

(a)Fourteen
(b)Fifteen
(c)Sixteen
(d)Twenty-two

Ans-d(Twenty-two)

(11)Which among the following is not appointed by the President of India?

(a)Vice-President of India
(b)Judge of Supreme Court
(c)Attorney General of India
(d)Chief Justice of India

Ans-a(Vice-President of India)

(12)Which of the following article describes India also as Bharat?

(a)Article 1

(b)Article 2

(c)Article 3

(d)Article 4

Ans-a(Article 1)

(13)Which of the following writ is issued by a higher court to a lower court?

(a)Habeas Corpus
(b)Quo Warranto
(c)Prohibition
(d)None of these
Ans-c(Prohibition)

(14)’The Loyal Muhammadans of India’ was a newspaper by which of the following?

(a)Mohammad Ali Jinnah
(b)Ashfaqulla Khan
(c)Shaukat Ali
(d)Sayyed Ahmed Khan
Ans-d(Sayyed Ahmed Khan)

(15)Who among of the following was the founder of society called ‘Abhinav Bharat’?

(a)Lala Lajpat Rai
(b)Bal Gangadhar Tilak
(c)Vinayak Damodar Savarkar
(d)Bipin Chandra Pal
Ans-c(Vinayak Damodar Savarkar)

(16)First battle of Panipat was fought between which two armies?

(a)Babur and Lodi Empire
(b)Britishers and Babur
(c)Akbar and Hemu
(d)Akbar and Rana of Mewar
Ans-a(Babur and Lodi Empire)

(17)Arrange the following historical events in the chronological order of their occurrence.

I. Champaran Satyagraha
II. Partition of Bengal
III. Jallianwala Bagh Massacre
(a)I, II, III
(b)II, III, I
(c)II, I, III
(d)I, III, II
Ans-c(II, I, III)

(18)Which of the following civilization is famous for its city/town planning?

(a)Indus Valley Civilization
(b)Mesopotamian Civilization
(c)Persian Civilization
(d)Egyptian Civilization
Ans-a(Indus Valley Civilization)

(19)Which of the following is suitable for well irrigation?

(a)Rock surface of Peninsula
(b)Dry surface/tracts of Rajasthan
(c)Costal Plains
(d)Deltaic region of Mahandi River
Ans-d(Deltaic region of Mahandi River)

(20)Rotational axis of which of the following planet is highly tilted?

(a)Earth
(b)Uranus
(c)Neptune
(d)Jupiter
Ans-b(Uranus)

(21)Near coastal areas, temperature on land in day time gets reduced due to______________.

(a)Land breeze
(b)Sea breeze
(c)Both land and sea breeze
(d)Sparsely populated coasts
Ans-b(Sea breeze)

(22)Which of the following city is located on the banks of river Potomac?

(a)Berlin
(b)Islamabad
(c)Madrid
(d)Washington D.C.
Ans-d(Washington D.C.)

Also Read History Important Questions 

(23)How much is the difference of time between any two consecutive longitudes?

(a)10 minutes
(b)14 minutes
(c)4 minutes
(d)30 minutes
Ans-c(4 minutes)

(24)Which of the following is considered as physical basis of life?

(a)Cell wall
(b)Cell membrane
(c)Mitochondria
(d)Protoplasm
Ans-d(Protoplasm)

(25)Who of the following is known as ‘Father of Zoology’?

(a)Darwin
(b)Aristotle
(c)Heckle
(d)Edward Jenner
Ans-b(Aristotle)

(26)Which of the following branch of biology is related with study of heredity and variations?

(a)Microbiology

(b)Immunology

(c)Genetics

(d)Entomology

Ans-c(Genetics)

 

(27)Which of the following is NOT a vestigial organ in human body?

(a)Thymus Gland

(b)Wisdom teeth

(c)Pharynx

(d)Thyroid gland

Ans-d(Thyroid gland)

 

(28)Bile is produced by which of the following gland?

(a)Liver

(b)Kidney

(c)Gall bladder

(d)Spleen

Ans-a(Liver)

 

(29)Which of the following cells secret insulin?

(a)alpha cells

(b)Beta cells

(c)Delta cells

(d)Nerve cells

Ans-b(Beta cells)

 

(30)Mass of an object is a____________.

(a)Physical Quantity

(b)Fundamental Quantity

(c)Scalar Quantity

(d)All options are correct

Ans-d(All options are correct)

 

(31)When a bus starts suddenly, then passengers in the bus tend to fall backwards.This event is an example of______________.

(a)Inertia of rest

(b)Inertia of motion

(c)Inertia of direction

(d)None of these

Ans-a(Inertia of rest)

 

(32)Momentum of an object depends on which factors?

  1. Mass of the object
  2. Speed of the object

III. Volume of the object

(a)I only

(b)I and II only

(c)I and III only

(d)I, II and III

Ans-b(I and II only)

 

(33)What is the approximate height of any geostationary satellite from earth’s surface (in km)?

(a)36000

(b)45000

(c)48000

(d)30000

Ans-a(36000)

 

(34)Which of the following is used to enter data and instructions into a computer?

(a)Software

(b)Output device

(c)Malware

(d)Input device

Ans-d(Input device)

 

(35)Which among the following has largest storing space?

(a)Giga byte

(b)Mega byte

(c)Tera byte

(d)Kilo byte

Ans-c(Tera byte)

 

(36)Which among the following is a pure element?

(a)Glass

(b)Cement

(c)Sodium

(d)Steel

Ans-c(Sodium)

 

(37)Sodium bicarbonate is chemical name of which of the following?

(a)Baking Soda

(b)Washing Powder

(c)Plaster

(d)Fly-Ash

Ans-a(Baking Soda)

(38)How is atomic mass number determined?

(a)By total number of protons

(b)By total number of neutrons

(c)By adding number of protons and neutrons

(d)By total number of electrons

Ans-c(By adding number of protons and neutrons)

 

(39)Which of the following reaction is the main cause of energy radiated from Sun?

(a)Nuclear fission

(b)Nuclear fusion

(c)Chemical reaction

(d)Diffusion reaction

Ans-b(Nuclear fusion)

 

(40)With which of the following is ‘Van Mahotsav’ associated?

(a)Cutting of trees

(b)Planting of trees

(c)Genetic modification of trees

(d)Increase in crops

Ans-b(Planting of trees)

 

(41)Plants which grow in salty water near sea shore are called as______________.

(a)Halophytes

(b)Xerophytes

(c)Heliophytes

(d)Saprophytes

Ans-a(Halophytes)

 

(42)How many ecological hotspots are present in India?

(a)2

(b)3

(c)4

(d)5

Ans-c(4)

 

(43)The Union Ministry of Human Resource Development has launched a nationwide ‘Students for Soldiers: Vidya Veerta Abhiyan’ to display portraits of decorated soldiers in education institutes.

(a)Ashok Chakra

(b)Mahaveer Chakra

(c)Paramveer Chakra

(d)Veer Chakra

Ans-c(Paramveer Chakra)

 

(44)Who amongst the following gave the ‘Periodic Law’?

(a)Carlton McGee

(b)Emil Fischer

(c)Charles Darwin

(d)Dmitri Mendeleev

Ans-d(Dmitri Mendeleev)

 

(45)Match the following

Trophy                                    Sport

1.Ranji Trophy                    a. Football

2.Santosh Trophy              b. Cricket

3.Agha Khan Cup              c. Hockey

(a)1 – a, 2 – b, 3 – c

(b)1 – b, 2 – a, 3 – c

(c)1 – a, 2 – c, 3 – b

(d)1 – b, 2 – c, 3 – a

Ans-1 – b, 2 – a, 3 – c

 

(46)Which of the following pair is INCORRECT?

(a)Ghoomar – Rajasthan

(b)Bihu – Bihar

(c)Bhangra – Punjab

(d)Lavani – Maharashtra

Ans-b(Bihu – Bihar)

 

(47)In the 64th National Awards, which Hindi film has been awarded the Best Hindi Film for the year 2016?

(a)Neerja

(b)Udta Punjab

(c)Dangal

(d)Sultan

Ans-a(Neerja)

 

(48)The book ‘Hope in a challenged Democracy’ is authored by______________.

(a)M. Veerappa Moily

(b)Sunita Narayan

(c)Dr. Ashwini Kumar

(d)Anuradha Roy

Ans-c(Dr. Ashwini Kumar)

 

(49)With which country India has signed a bilateral contract for development and operations of Chabahar port?

(a)Israel

(b)Iran

(c)Tehran

(d)Turkey

Ans-b(Iran)

 

(50)’Operation Pawan’ was a peace-keeping operation by India in its which neighbouring country?

(a)Myanmar

(b)Bangladesh

(c)Nepal

(d)Sri Lanka

Ans-d(Sri Lanka)

(1)Planned economy in India is based on which system?

(a)Capitalist system

(b)Traditional system

(c)Command system

(d)Socialist system

Ans-d(Socialist system)

 

(2)Planning Commission was constituted in India in which year? (a)1947

(b)1950

(c)1949

(d)1952

Ans-b(1950)

 

(3)Which one of the following pair is incorrect?

(a)Fifth Five Year Plan – 1961-66

(b)Eight Five Year Plan – 1992-97

(c)Eleventh Five Year Plan – 2007-12

(d)First Five Year Plan – 1951-56

Ans-a(Fifth Five Year Plan – 1961-66)

 

(4)How many Miniratna companies are there in Category – II?

(a)17

(b)15

(c)13

(d)16

Ans-b(15)

 

(5)GNP – depreciation allowances =_____________.

(a)National Income

(b)NDP

(c)NNP

(d)GNP

Ans-c(NNP)

 

(6)When power is shared among different organs of government, then it known as___________.

(a)Community Government

(b)Separation of powers

(c)Coalition Government

(d)Amalgamation of powers

Ans-b(Separation of powers)

 

(7)Which of the following is CORRECT about coalition form of government?

(a)Sharing of power at different levels

(b)Sharing of power by different social groups

(c)Sharing of power by two or more political parties

(d)None of these

Ans-c(Sharing of power by two or more political parties)

 

(8)Which type of government is based on free and fair election where those currently in power have a fair chance of losing? (a)Democratic

(b)Autocratic

(c)Monarchic

(d)Authoritarian

Ans-a(Democratic)

 

(9)What is the minimum age required to become a member of Rajya Sabha?

(a)Twenty years

(b)Thirty years

(c)Twenty-two years

(d)Twenty-five years

Ans-b(Thirty years)

 

(10)Since Independence, how many time National Emergency has been declared in India?

(a)One time

(b)Two times

(c)Three times

(d)Four times

Ans-c(Three times)

 

(11)Who among the following presides over a joint sitting of both the houses summoned by the President of India?

(a)Chairman of Rajya Sabha

(b)Speaker of Lok Sabha

(c)President of India

(d)Prime Minister of India

Ans-b(Speaker of Lok Sabha)

 

(12)For how much time the Presidents Rule can be extended in India with the approval of Parliament in every six months

(a)6 months

(b)1 year

(c)2 years

(d)3 years

Ans-d(3 years)

 

(13)What is the minimum number of members required to be present in any one of the two houses of parliament for its functioning?

(a)One fifth of total members

(b)One sixth of total members

(c)One seventh of total members

(d)One tenth of total members

Ans-d(One tenth of total members)

 

(14)In Indus Valley Civilization, Kalibangan is famous for which of the following?

(a)Rock cut architecture

(b)Sea port

(c)Cotton cultivation

(d)Pottery

Ans-d(Pottery)

 

(15)Match the following

Monument                          Ruler

  1. Agra Fort a. Sher Shah
  2. Taj Mahal b. Akbar
  3. Purana Quila c. Shahjahan

(a) 1 – a, 2 – b, 3 – c

(b) 1 – b, 2 – c, 3 – a

(c) 1 – c, 2 – b, 3 – a

(d) 1 – c, 2 – a, 3 – b

Ans-b(1 – b, 2 – c, 3 – a)

 

(16)Who was the first Governor General of Bengal?

(a)Robert Clive

(b)William Bentinck

(c)Warren Hasting

(d)Col. Sanders

Ans-c(Warren Hasting)

 

(17)Second battle of Panipat was fought between which two armies?

(a)Babur and Lodi Empire

(b)Babur and Rana Sanga

(c)Akbar and Hemu

(d)Akbar and Rana of Mewar

Ans-c(Akbar and Hemu)

 

(18)Who among the following played an important role in Gadar Movement?

(a)Shyamiji Krishna Verma

(b)Lal Hardayal

(c)Bipin Chandra Pal

(d)Vishnu Ganesh Pingle

Ans-b(Lal Hardayal)

 

(19)Which among the following imaginary line lies at 0° latitude? (a)Equator

(b)Tropic of Cancer

(c)Tropic of Capricorn

(d)Prime Meridian

Ans-a(Equator)

 

(20)Which among the following Indian river flows westwards and falls into Arabian sea?

(a)Narmada

(b)Ganga

(c)Mahanadi

(d)Godavari

Ans-a(Narmada)

 

(21)What are the imaginary lines encircling the earth horizontally called?

(a)Latitudes

(b)Longitudes

(c)Isobars

(d)Isotherms

Ans-a(Latitudes)

 

(22)From which of the following continent, all three latitudes i.e. equator, tropic of cancer and tropic of Capricorn pass?

(a)North America

(b)Asia

(c)South America

(d)Africa

Ans-d(Africa)

 

(23)Which of the following city is also known as ‘zeromile centre’ of India?

(a)Jabalpur

(b)Allahabad

(c)Nagpur

(d)Delhi

Ans-c(Nagpur)

 

(24)Which of the following is an example of Ball and Socket joint in humans?

(a)Wrist Joint

(b)Hip Joint

(c)Finger Joint

(d)Neck Joint

Ans-b(Hip Joint)

 

(25)For which of the following a BT seed has also been developed?

(a)Wheat

(b)Maize

(c)Cotton

(d)Pulses

Ans-c(Cotton)

 

(26)Which of the following contains highest amount of Vitamin C? (a)Capsicum

(b)Tomato

(c)Grape

(d)Lemon

Ans-d(Lemon)

 

(27)Dolly was an example of cloned____________.

(a)Dog

(b)Cow

(c)Sheep

(d)Hen

Ans-c(Sheep)

 

(28)Which of the following is a cold blooded animal?

(a)Ape ‘

(b)Mouse

(c)Snake

(d)Wolf

Ans-c(Snake)

 

(29)Which of the following glands secret growth hormone?

(a)Adrenal

(b)Pituitary Gland

(c)Gonads

(d)Pancreas

Ans-b(Pituitary Gland)

 

(30)Jet engine works on the principal of conservation of______________.

(a)Heat

(b)Mass

(c)Linear momentum

(d)Angular momentum

Ans-c(Linear momentum)

 

(31)What will happen to the level of water in a vessel when a piece of ice floating in it melts?

(a)Decreases

(b)Increases

(c)Remains same

(d)First increases and then decreases

Ans-c(Remains same)

 

(32)Which of the following quantity is a measure of inertia? (a)Velocity

(b)Acceleration

(c)Mass

(d)Weight

Ans-c(Mass)

 

(33)The instrument used to study the laws of vibrating string is_______________.

(a)Hydrometer

(b)Sonometer

(c)Sphygmomanometer

(d)Electrometer

Ans-b(Sonometer)

 

(34)Which of the following is/are CORRECT?

  1. GUI – Graphical User Interface
  2. VDU – Visual Display Unit

III. ALU – All Logical Unit

(a)I and II

(b)I and III

(c)Only III

(d)Only II

Ans-I and II

 

(35)Which among the following is not a word processor? (a)Microsoft Word

(b)Word Perfect

(c)Microsoft Excel

(d)Word Star

Ans-c(Microsoft Excel)

 

(36)In which of the following silicon is not used?

(a)Solar Panels

(b)IC manufacturing

(c)Optical glass

(d)Ink pen

Ans-d(Ink pen)

 

(37)Which of the following is used as control rods in Atomic reactor?

(a)Sodium

(b)Uranium

(c)Graphite

(d)Boron

Ans-d(Boron)

 

(38)Which of the following is used for the preparation of dynamite?

(a)Methyl alcohol

(b)Iron oxide

(c)Nitro Glycerol

(d)Copper sulphate

Ans-c(Nitro Glycerol)

 

(39)Which among the following is added to commercial nitric acid to make it coloured?

(a)Carbon dioxide

(b)Sulphur dioxide

(c)Colored impurities

(d)Nitrogen dioxide

Ans-d(Nitrogen dioxide)

 

(40)Match the following.

National Park                    Animal

  1. Kanha a. Rhinoceros
  2. Kaziranga b. Tiger
  3. Gir c. Lion

(a) 1-c, 2-b, 3-a

(b) 1-b, 2-a, 3-c

(c) 1-b, 2-c, 3-a

(d) 1-a, 2-b, 3-c

Ans-b(1-b, 2-a, 3-c)

 

(41)Which among the following type of trees are also called as sun loving trees?

(a)Xerophytes

(b)Heliophytes

(c)Saprophytes

(d)Halophytes

Ans-b(Heliophytes)

 

(42)Which of the following is an air pollutant?

  1. Water vapour
  2. Carbon dioxide

III. Hydrogen Gas

(a)Only I

(b)Only II

(c)Only III

(d)Both II and III

Ans-b(Only II)

 

(43)Which among the following is an initiative proposed by The Ministry of Civil Aviation to make boarding pass and security check-in digital?

(a)Digi yatra

(b)Digi Udan

(c)Digi Sewa

(d)Digi Yatri

Ans-a(Digi yatra)

 

(44)Who amongst the following invented’ chronometer’ ?

(a)John Harrison

(b)William Harvey

(c)Friese Greene

(d)Robert Koch

Ans-a(John Harrison)

 

(45)’Calibre’ is related to which sport?

(a)Shooting

(b)Cycling

(c)Baseball

(d)Golf

Ans-a(Shooting)

 

(46)All souls day is a_____________festival.

(a)Buddhism

(b)Jainism

(c)Christian

(d)Muslim

Ans-c(Christian)

 

(47)Who is the recipient of Padma Vibhushan 2017 in the field of Art – Music?

(a)Vishwa Mohan Bhatt

(b)Vaishali Bisht

(c)Aruna Mohanty

(d)K. J. Yesudas

Ans-d(K. J. Yesudas)

 

(48)Who has authored the book ‘The People’s Maharaja’ based on the life of Amarinder Singh?

(a)Venkaiah Naidu

(b)Khushwant Singh

(c)Ram Kamal Mukherjee

(d)Shri Vijay Kumar

Ans-b(Khushwant Singh)

 

(49)Which country has dropped the largest non-nuclear weapon over Afghanistan in April 2017?

(a)Russia

(b)France

(c)United States of America

(d)Syria

Ans-c(United States of America)

 

(50)Under ‘Muktijodha Scholarship Scheme’, India will give 35 crore rupees to children of freedom fighters in______________.

(a)Pakistan

(b)Bangladesh

(c)Sri Lanka

(d)Nepal

Ans-b(Bangladesh)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Latest from Blog