India gk quiz || India gk short questions Part 5

INDIA GK QUIZ | GK SHORT QUESTIONS MCQ

(1) What is the full form of FDI?

(a)Foreign Direct Input
(b)Foreign Direct Investment
(c)Fiscal Direct Investment
(d)Fiscal Direct Input
Ans-b(Foreign Direct Investment)

(2) In which situation, wages and prices chase each other at a very quick speed?

(a)Disinflation
(b)Reflation
(c)Stagflation
(d)Hyper-inflation
Ans-d(Hyper-inflation)

(3) Banking comes under which of the following sector?

(a)Primary sector
(b)Secondary sector
(c)Tertiary sector
(d)Both Secondary and Tertiary sectors
Ans-c(Tertiary sector)

(4)Which of the following is a basic characteristic of ‘Oligopoly’

(a)Many sellers, many buyers
(b)Few sellers, few buyers
(c)Few sellers, many buyers
(d)Many sellers, few buyers
Ans-c(Few sellers, many buyers)

(5) What was the main objective of the 5th Five Year plan?

(a)Removal of proverty and achievement of selfreliance
(b)Faster, more inclusive and sustainable growth
(c)Inclusive growth
(d)None of these
Ans-a(Removal of proverty and achievement of selfreliance)

(6) ____________is a form of government in which the rulers are elected by the people.

(a)Autocratic
(b)Monarchic
(c)Democratic
(d)Authoritarian
Ans-c(Democratic)

(7) Who said ‘The God, who gave us life, gave us the liberty at the same time’?

(a)Marx
(b)Plato
(c)Jefferson
(d)Locke
Ans-c(Jefferson)

(8)What is ‘Patriarchic Society’?

(a)System that values women more than men
(b)System that values men more than women
(c)System that values both men and women equally
(d)System that values elders
Ans-b(System that values men more than women)

(9) Members of Rajya Sabha are elected for how many years?

(a)Two years
(b)Three years
(c)Five years
(d)Six years
Ans-d(Six years)

(10) Under which pardoning power of the President, duration of sentence is reduced without changing its character?

(a)Commutation
(b)Remission
(c)Respite
(d)Reprieve
Ans-b(Remission)

(11)In Pocket Veto, the President of India can keep a bill for how much duration?

(a)1 month
(b)6 months
(c)12 months
(d)Indefinite period
Ans-d(Indefinite period)

(12) The President’s seat can be left vacant for how much duration?

(a)6 Months
(b)3 Months
(c)9 Months
(d)12 Months
Ans-a(6 Months)

(13)Which constitutional Amendment Act of India reduced voting age from 21 years to 18 years?

(a)42nd Amendment Act
(b)61st Amendment Act
(c)74th Amendment Act
(d)83rd Amendment Act
Ans-b(61st Amendment Act)

(14)In which year East India Company was ceased to work and India was completely undertaken by British Govt.?

(a)1838
(b)1919
(c)1858
(d)1898
Ans-c(1858)

(15)At which location, a sculptor of chariot of Harappan time was found?

(a)Lothal
(b)Banawali
(c)Daimabad
(d)Kalibangan
Ans-c(Daimabad)

(16)First Satyagrah started from Champaran for opposing the cultivation of ______________.

(a)Cotton
(b)Indigo
(c)Silk
(d)Kesar
Ans-b(Indigo)

(17)Who was the founder of ‘Vikramshila University’?
(a)Vijay Sen
(b)Atisa
(c)Dharampal
(d)Ballal Sen
Ans-c(Dharampal)

(18)When India got Independence, who was the Prime Minister of England?
(a)William Bentic
(b)Warren Hasting
(c)Margaret Thatcher
(d)Climent Atlee
Ans-d(Climent Atlee)

(19)Match the following.

Mountain Continent
1.Mount Etna a.Asia
2.Mount K2 b.Africa
3.Mount Kilimanjaro c.Europe

(a)1-a, 2-b, 3-c
(b)1-b, 2-a, 3-c
(c)1-c, 2-a, 3-b
(d)1-a, 2-c, 3-b
Ans-c(1-c, 2-a, 3-b)

(20)Which of the following mountain range separates Europe and Asia?

(a)Rocky Mountain Range
(b)Himalayan Mountain Range
(c)Ural Mountain Range
(d)Appalachian Mountain Range
Ans-c(Ural Mountain Range)

(21)Suez Canel connects which of the following water bodies?

(a)Mediterranean Sea and Black Sea
(b)Mediterranean Sea and Red Sea
(c)Pacific Ocean and Atlantic Ocean
(d)Mediterranean Sea and Arctic Ocean
Ans-b(Mediterranean Sea and Red Sea)

(22)Which of the following Indian state does not share International land border?

(a)Jammu and Kashmir
(b)Uttar Pradesh
(c)Bihar
(d)Madhya Pradesh
Ans-d(Madhya Pradesh)

(23)In which of the following city, world’s second longest beach is located
(a)Mumbai
(b)Kolkata
(c)Puducherry
(d)Chennai
Ans-d(Chennai)

(24)Which of the following brings back deoxygenated blood from different parts of human body to heart?

(a)Veins
(b)Arteries
(c)Nerves
(d)Lungs Ans-a(Veins)

(25)Which of the following is a warm blooded animal?

(a)Turtle
(b)Snake
(c)Ape
(d)Lizard
Ans-c(Ape)

(26)Where is bile stored?

(a)Liver
(b)Kidney
(c)Gall bladder
(d)Spleen
Ans-c(Gall bladder)

(27)Which of the following is not a connective tissue?

(a)Adipose Tissue
(b)Compact Bone
(c)Cardiac Muscle
(d)Areolar Tissue
Ans-c(Cardiac Muscle)

(28)Normally how many times the human heart beats in a minute? (a)82
(b)75
(c)72
(d)85
Ans-c

(29)Muscle fatigue occurs due to accumulation of______________.

(a)ATP
(b)ADP
(c)Lactic Acid
(d)Carbonic Acid
Ans-c(Lactic Acid)

(30)The inexhaustible source of energy of stars is due to________________.

(a)Conversion of hydrogen to helium
(b)Conversion of helium to hydrogen
(c)Decay of radioactive elements
(d)Excess of Oxygen
Ans-a(Conversion of hydrogen to helium)

(31)Which of the following waves has the highest frequency?

(a)radio
(b)Infrared
(c)Microwaves
(d)Gamma-rays
Ans-d(Gamma-rays)

(32)Why the clear nights are cooler than the cloudy nights?

(a)Conductance
(b)Condensation
(c)Radiation
(d)Insulation
Ans-c(Radiation)

(33)The subatomic particle that does not have any electric charge is a/an___________.

(a)Electron
(b)Proton
(c)Neutron
(d)All options are correct
Ans-c(Neutron)

(34)Dot-Matrix is an example of which of the following?

(a)A software
(b)Scanner
(c)Printer
(d)Keyboard
Ans-c(Printer)

(35)Which of the following pair is INCORRECT?

(a)10 MB – 10240 KB
(b)1 GB – 10240 MB
(c)1 TB – 1024 GB
(d)1 KB – 1024 Bytes
Ans-b(1 GB – 10240 MB)

(36)Which of the following gas is used in bulb?

(a)Hydrogen
(b)Carbon-dioxide
(c)Carbon-mono-oxide
(d)Argon

Ans-d(Argon)

(37)Chlorine gas is a major component of which of the following?

(a)water
(b)Tear gas
(c)Liquefied Petroleum Gas
(d)Gobar gas
Ans-b(Tear gas)

(38)What is Brine solution?

(a)Excess salt + water
(b)Silver
(c)Excess Ethanol + water
(d)Excess starch + water
Ans-a(Excess salt + water)

(39)pH scale ranges from_______________.

(a)1 to 14
(b)1 to 7
(c)0 to 14
(d)0 to 7
Ans-c(0 to 14)

(40)Which of the following primarily causes lead pollution?

(a)CFL Lamp
(b)Automobile Battery
(c)Polymer
(d)Diesel Engine
Ans-b(Automobile Battery)

(41)What was the main aim of Montreal Protocol?

(a)Protection of Ozone layer
(b)Bio-diversity Conservation
(c)Global Warming
(d)Climate change
Ans-a(Protection of Ozone layer)

(42)Supersonic jets cause thinning of which layer?

(a)O₂ layer
(b)O₃ layer
(c)CO₂ layer
(d)SO₂ layer
Ans-b(O₃ layer)

(43)What is the name of the app launched by the Union Ministry of Power to provide real time information sharing on power supply?

(a)URJAMITRA
(b)BHIM
(c)URJA
(d)UMANG
Ans-a(URJAMITRA)

(44)Who discovered ‘Portland cement’?

(a)Michael Faraday
(b)Guglielmo Marconi
(c)Joseph Aspdin
(d)Isaac Newton
Ans-c(Joseph Aspdin)

(45)Nitin Thimmaiah is related to which sport?

(a)Table Tennis
(b)Boxing
(c)Cricket
(d)Hockey
Ans-d(Hockey)

(46)Match the following.

Temple Religion
1. Dilwara Temple a. Bahai
2. Golden Temple b. Hinduism
3. Lotus Temple c. Sikhism
4. Sun Temple d. Jainism

(a) 1-d, 2-c, 3-a, 4-b
(b) 1-c, 2-d, 3-a, 4-b
(c) 1-b, 2-a, 3-d, 4-c
(d) 1-d, 2-a, 3-b, 4-c
Ans-a(1-d, 2-c, 3-a, 4-b)

(47)Which Chief Minister has been awarded with the ‘Transformative Chief Minister Award’ on May 8, 2017?

(a)Yogi Adityanath, Uttar Pradesh
(b)Chandrababu Naidu, Andhra Pradesh
(c)Arvind Kejriwal, Delhi
(d)Vasundhara Raje Scindia, Rajasthan
Ans-b(Chandrababu Naidu, Andhra)

(48)Who wrote the book named ‘Exile’?

(a)Barkha Dutt
(b)Valmik Thapar
(c)Tasleema Nasreen
(d)Ranbir Singh Sindhu
Ans-c(Tasleema Nasreen)

(49)Pakistan has leased Gwadar port to state-run firm of which country for 40 years?

(a)Iran
(b)China
(c)Afghanistan
(d)India
Ans-b(China)

(50)Which neighbouring country of India is not among the founding member of SAARC?

(a)Nepal
(b)Bangladesh
(c)Afghanistan
(d)Bhutan
Ans-c(Afghanistan)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

India Gk Quiz || India gk mcq questions part-4

Next Story

India GK MCQ || India General Knowledge MCQ Part-6

Latest from Blog