India green revolution related gk mcq pdf download

India green revolution related gk mcq pdf

799. Assertion (A): The dry zone of India has a predominantly agrarian economy. Reason (R): It has large potential for second Green Revolution. Select the correct answer from the code given below. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (B)


800. Normal Ernest Borlaug who is regarded as the Father of the Green Revolution is from which country?
(A) United States of America
(B) Mexico
(C) Australia
(D) New Zealand
Ans: (A)


801. Assertion (A): Green Revolution Technology played a crucial role in gradually transforming traditional agriculture into modern scientific one. Reason (R): It did not involve much of social and environmental cost. Select the correct answer from the code given below. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (B)


802. Green Revolution was the result of adoptation of new Agricultural Strategy, which was introduced in 20th century during decades of
(A) Fifties (B) Seventies
(C) Sixties (D) Eighties
Ans: (B)


803. The ‘Father of Green Revolution’ in the world is
(A) Norman E. Borlaug
(B) M.S. Swaminathan
(C) G.S. Khush
(D) B.P. Pal
Ans: (A)


804. Who among the following was closely associated with Green Revolution?
(A) Dr. M.S. Swaminathan
(B) Kr. Kurien
(C) C. Subrahmaniam
(D) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
Ans: (A)


805. The term ‘Evergreen Revolution’ has been used for increasing agricultural production in India by
(A) Norman E. Borlaug
(B) M.S. Swaminathan
(C) Raj Krishna
(D) R.K.V. Rao
Ans: (B)


806. Green revolution is related to
(A) Millet production
(B) Pulse production
(C) Wheat production
(D) Oilseed production
Ans: (C)


807. Green revolution means
(A) Use of green manure
(B) Grow more crops
(C) High yield variety programme
(D) Green vegetation
Ans: (C)


808. The impact of Green Revolution was felt most in the production of
(A) Oilseed (B) Wheat
(C) Sugarcane (D) Pulses
Ans: (B)


809. Which one of the following crops is the highest beneficiary of the Green Revolution in both production and productivity?
(A) Jawar (B) Maize
(C) Rice (D) Wheat
Ans: (D)


810. Which was the main crop used in the Green Revolution?
(A) Japonica rice
(B) Indian rice
(C) Amer wheat
(D) Mexican wheat
Ans: (D)


811. After Independence India progressed maximum
(A) In the production of Rice
(B) In the production of Pulses
(C) In the production of Jute
(D) In the production of Wheat
Ans: (D)


812. Rainbow Revolution is related with
(A) Green revolution
(B) White revolution
(C) Blue revolution
(D) All of the above
Ans: (D)


813. As a result of ‘Green Revolution’ the yield per hectare of wheat touched the record figure of
(A) 1500 kg (B) 2000 kg
(C) 2222 kg (D) 3000 kg
Ans: (B)


814. Black revolution is related to the
(A) Fish production
(B) Coal production
(C) Crude oil
(D) Mustard production
Ans: (C)


815. Pink Revolution is associated with
(A) Cotton (B) Garlic
(C) Grapes (D) Onion
Ans: (D)


816. The ‘Blue Revolution’ is associated with
(A) Agriculture
(B) Iron and Steel Industry
(C) Irrigation
(D) Fishing
Ans: (D)


817. Which of the following is not correctly matched? Revolution Related to
(A) Golden – Horticulture
(B) White – Milk
(C) Blue – Poultry
(D) Green – Agriculture
Ans: (C)


818. Zero Till Seed cum Fertilizer Drill was developed at
(A) P.A.U. Ludhiana
(B) G.B. Pant University of Agriculture and Technology, Pantnagar
(C) IISR, Lucknow
(D) IARI, New Delhi
Ans: (B)


819. Among the following, which one is related to Blue Revolution in India?
(A) Floriculture (B) Sericulture
(C) Pisciculture (D) Horticulture
Ans: (C)


820. What is true about the second green revolution in India?
1. It aims at further increasing production of wheat and rice in areas already benefited from green revolution.
2. It aims at extending seedwater- fertilizer technology to areas which hitherto could not benefit from green revolution.
3. It aims at increasing yields of crops other than those used for green revolution in the beginning.
4. It aims at integrating cropping with animal husbandary, social forestry and fishing. Select the correct answer from the code given below.
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 2 and 4 (D) 1 and 4
Ans: (C)


821. Which one of the following is not correctly matched with regard to revolution in agriculture?
(A) White – Milk
(B) Green – Food grains
(C) Golden – Horticulture
(D) Blue – Poultry
Ans: (D)


822. Assertion (A): Green Revolution has resulted in the growth of food grain production in India. Reason (R): Regional disparties have been aggravated due to green revolution in India. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

India agriculture related gk mcq pdf download

Next Story

India food grain crops related gk mcq pdf download

Latest from Blog