India important islands related mcq pdf download

India important islands related mcq pdf download

198. Number of islands in Andaman and Nicobar is
(A) 200 (B) 240
(C) 222 (D) 250
Ans: (C)


199. Andaman and Nicobar are
(A) Two Islands in Bay of Bengal
(B) Group of Islands in Bay of Bengal
(C) Group of Islands in Arabian Sea
(D) Two Islands in Indian ocean
Ans: (B)


200. Which of the following is the highest peak of Andaman and Nicobar group of islands?
(A) Saddle Peak
(B) Mount Thuillier
(C) Mount Diavolo
(D) Mount Koyale
Ans: (A)


201. ‘Saddle peak’ the highest peak of Andaman & Nicobar is located in
(A) Great Nicobar
(B) Middle Andaman
(C) Little Andaman
(D) North Andaman
Ans: (D)


202. Which one of the following pairs of islands is separated from each other by the Ten degree channel?
(A) Andaman and Nicobar
(B) Nicobar and Sumatra
(C) Maldives and Lakshadweep
(D) Sumatra and Java
Ans: (A)


203. Ten degree channel separates
(A) Andaman from Nicobar Islands
(B) Andaman from Myanmar
(C) India from Sri Lanka
(D) Lakshadweep from Maldives
Ans: (A)


204. Which of the following is geographically closest to Great Nicobar?
(A) Sumatra (B) Borneo
(C) Java (D) Sri Lanka
Ans: (A)


205. The Adam’s Bridge begins from
(A) Dhanushkodi
(B) Mandapam
(C) Pamban
(D) Rameshwaram
Ans: (A)


206. Which one of the following is a volcanic island of India?
(A) Little Andaman
(B) Little Nicobar
(C) Great Nicobar
(D) Barren Island
Ans: (D)


207. Barren island is located in
(A) Bay of Bengal
(B) Arabian sea
(C) Mediterranean sea
(D) China sea
Ans: (A)


208. Which of the following islands of India has volcanic origin?
(A) Barren
(B) Car Nicobar
(C) Little Nicobar
(D) North Andaman
Ans: (A)


209. The Northern part of the Western Coastal Plain of India is also known as
(A) Karnataka Coast
(B) Malabar
(C) Konkan
(D) Coromandel
Ans: (C)


210. Lakshadweep island is situated
(A) In South-West India
(B) In South India
(C) In South-East India
(D) In East India near West Bengal
Ans: (A)


211. Sriharikota island is located in
(A) Near Chilka lake
(B) Near the mouth of Mahanadi River
(C) Near Pulicat lake
(D) Near the mouth of Godawari River
Ans: (C)


212. Where is Lakshadweep located?
(A) Indian Ocean
(B) Arabian Sea
(C) Bay of Bengal
(D) Pacific Ocean
Ans: (B)


213. Islands group Lakshadweep is
(A) Accumulation of coral reef
(B) Accumulation of volcano substances
(C) Soil sedimentation
(D) None of the above
Ans: (A)


214. Lakshadweep consists of how many Islands?
(A) 17 (B) 27
(C) 36 (D) 47
Ans: (C)


215. Which of the following is a coral island?
(A) New Moore (B) Car Nicobar
(C) Andaman (D) Lakshadweep
Ans: (D)


216. Which one of the following Indian island lies between India and Sri Lanka?
(A) Elephanta
(B) Nicobar
(C) Rameshwaram
(D) Salsette
Ans: (C)


217. Which one of the following is one of the remotest islands from Indian coast?
(A) Bhatkal (B) Arnala
(C) Minicoy (D) Henry
Ans: (C)


218. Sir Creek dispute is between which of the following two countries?
(A) India-Pakistan
(B) Afghanistan-Pakistan
(C) China-India
(D) India-Bangladesh
Ans: (A)


219. A large city built on an Indian island is
(A) Panaj
(B) Rameshwaram
(C) Port Blair
(D) Mumbai
Ans: (D)


220. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Island)
(a) Viyant Syodhar
(b) Piram
(c) Dwarka
(d) Diu List-II (Location)
1. Coast of Kathiawar
2. Coast of Arabian sea
3. Gulf of Kutch
4. Gulf of Cambay (Khambhat) Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 3 4 2 1
(C) 2 1 4 3 (D) 4 3 1 2
Ans: (B)


221. Kori Creek lies in
(A) Gulf of Kutch
(B) Gulf of Khambhat
(C) Little Rann of Kutch
(D) Rann of Kutch
Ans: (D)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

India Coastal Regions related mcq pdf download

Next Story

Indian state related gk mcq pdf download

Latest from Blog