India important passes related mcq pdf download

India important passes related mcq pdf download

146. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Shipki La – Himachal Pradesh
(B) Lipu Lekh – Uttar Pradesh
(C) Nathu La – Sikkim
(D) Jozila – Kashmir
Ans: (B)


147. Which of the following is not correctly matched?
(A) Bomdi-la Pass – Arunachal Pradesh
(B) Nathu-la Pass – Sikkim
(C) Bhorghat Pass – Himachal Pradesh
(D) Palghat – Kerala
Ans: (C)


148. Palghat is situated between
(A) The Nilgiris and the Cardamom Hills
(B) The Nilgiris and the Anaimalai Hills
(C) The Anaimalai Hills and the Cardamon Hills
(D) The Cardamom Hills and Palani Hills
Ans: (B)


149. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Chang La – Jammu & Kashmir
(B) Rohtang – Himachal Pradesh
(C) Bomdi La – Arunachal Pradesh
(D) Se La – Uttarakhand
Ans: (D)


150. Nathu La Pass is situated in which state?
(A) Arunachal Pradesh
(B) Assam
(C) Meghalaya
(D) Sikkim
Ans: (D)


151. Which of the following Passes lead to Leh?
(A) Zozila
(B) Shipki La
(C) Chumbi Valley
(D) Banihal
Ans: (A)


152. Which of the following is not correctly matched?
(A) Shipki La – Himachal Pradesh
(B) Bomdi La – Arunachal Pradesh
(C) Nathu La – Meghalaya
(D) Zoji La – Jammu & Kashmir
Ans: (C)


153. Which one of the following Himalayan Passes was reopened around the middle of the year 2006 to facilitate trade between India and China?
(A) Chang La (B) Jara La
(C) Nathu La (D) Shipki La
Ans: (C)


154. Mana Pass is located in
(A) Uttar Pradesh
(B) Uttarakhand
(C) Jammu and Kashmir
(D) Himachal Pradesh
Ans: (B)


155. Rohtang Pass is located in
(A) Himachal Pradesh
(B) Jammu and Kashmir
(C) Sikkim
(D) Uttarakhand
Ans: (A)


156. Which of the following is not a correct match? Passes State
(A) Jelep La – Sikkim
(B) Mana and Niti – Uttarakhand
(C) Shipki La – Jammu and Kashmir
(D) Bom Di La – Arunachal Pradesh
Ans: (C)


157. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Nathu La – Arunachal Pradesh
(B) Lipulekh – Uttarakhand
(C) Rohtang – Himachal Pradesh
(D) Palghat – Kerala
Ans: (A)


158. Which one of the following passes is located in Uttarakhand?
(A) Jelepa (B) Lipulekh
(C) Nathula (D) Shipki
Ans: (B)


159. What are Kingri-Wingri, Neeti- Mana?
(A) Passes
(B) Rivers
(C) Mountains
(D) Religious places
Ans: (A)


160. Which of the following option represents correct order of mountain Passes from West to East?
1. Shipki La 2. Nathu La
3. Bomdi La 4. Lipulekh Code
(A) 1, 2, 3, 4 (B) 2, 3, 4, 1
(C) 1, 4, 2, 3 (D) 3, 2, 1, 4
Ans: (C)


161. Lipulekh Pass is situated in
(A) Jammu and Kashmir
(B) Himachal Pradesh
(C) Uttarakhand
(D) Arunachal Pradesh
Ans: (C)


162. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Mountain Pass)
(a) Bum La (b) Jelep La
(c) Muling La (d) Shipki La List-II (State)
1. Arunachal Pradesh
2. Himachal Pradesh
3. Sikkim
4. Uttarakhand Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 1 3 4 2
(C) 4 3 2 1 (D) 3 1 4 2
Ans: (B)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Indian important valley related mcq questions pdf

Next Story

Snow Lines and Glaciers in india mcq pdf

Latest from Blog