India important plateaus mcq questions pdf download

India important plateaus mcq questions pdf download

172. Why is Dhanbad and densely inhabited district of Chhotanagpur plateau?
(A) Fertile soil and irrigational facilities by canals from the Damodar
(B) Availability of coal, iron ore, mica, copper etc.
(C) Development of mining industries and industrialization
(D) All of the above
Ans: (C)


173. Additional peninsular mountains of India were formed during
(A) Eozoic Era
(B) Palaeozoic Era
(C) Mesozoic Era
(D) Cenozoic Era
Ans: (A)


174. Meghalaya plateau is the part of
(A) Himalayan Range
(B) Peninsular Plateau
(C) Mountains of Eastern Ghats
(D) Satpura Range
Ans: (B)


175. Basaltic Lava rocks over Indian Deccan Plateau were formed in which of the following period?
(A) Cretaceous period
(B) Pleistocene period
(C) Carboniferous period
(D) Miocene period
Ans: (A)


176. In which part of India, Dandakaranya is situated?
(A) Northern
(B) Eastern
(C) Central
(D) Western
Ans: (C)


177. Chhotanagpur Plateau
(A) is a front sloping
(B) is a pitfall
(C) is a foothill
(D) is a plain subland
Ans: (A)


178. Dandakaranya lies in
(A) Chhattisgarh and Madhya Pradesh
(B) Chhattisgarh and Orissa
(C) Jharkhand and Orissa
(D) Andhra Pradesh and Jharkhand
Ans: (B)


179. Which plateau lies between the Aravalli and the Vindhya ranges?
(A) Malwa Plateau
(B) Chhotanagpur Plateau
(C) Deccan Plateau
(D) Peninsular Plateau
Ans: (A)


180. Consider the map given below. a b c d INDIA The place marked a, b, c and d in the map are respectively
(A) Rift valley region, Chhattisgarh plain, Rain shadow region and Chhotanagpur
(B) Chhattisgarh plain, Chhotanagpur plateau, Rift valley region and Rain shadow region
(C) Rift valley region, Chhattisgarh plain, Chhotanagpur plateau and Rain shadow region
(D) Chhattisgarh plain, Rain shadow region, Chhotanagpur plateau and Rift valley region
Ans: (C)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Snow Lines and Glaciers in india mcq pdf

Next Story

India Coastal Regions related mcq pdf download

Latest from Blog