india important rivers related gk mcq pdf download

india important rivers related gk mcq pdf download

416. ‘Doodh-Ganga’ river is located in
(A) Jammu and Kashmir
(B) Himachal Pradesh
(C) Uttarakhand
(D) Both (A) and (C)
Ans: (D)


417. Which of the following rivers of India cuts across all the ranges of the Himalayas?
(A) Ravi (B) Satluj
(C) Beas (D) Chenab
Ans: (B)


418. Which one of the following is not a tributary of the Krishna river?
(A) Bhima (B) Doni
(C) Tel (D) Tungabhadra
Ans: (C)


419. Which of the following drainage systems fall into Bay of Bengal?
(A) Ganga, Brahmaputra and Godavari
(B) Mahanadi, Krishna and Cauvery
(C) Luni, Narmada and Tapti
(D) Both (A) and (B)
Ans: (D)


420. The Hagari river is a tributary of
(A) Bhima (B) Godavari
(C) Krishna (D) Tungbhadra
Ans: (D)


421. River Tel is a tributary of which of the following rivers?
(A) Bagmati (B) Ghaghara
(C) Gandak (D) None of these
Ans: (D)


422. Rivers that pass through Himachal Pradesh are
(A) Beas and Chenab only
(B) Beas and Ravi only
(C) Chenab, Ravi and Satluj only
(D) Beas, Chenab, Ravi, Satluj and Yamuna
Ans: (D)


423. Which one of the following is the actual source of the Son river?
(A) Amarkantak in Shahdol district
(B) Son Muda in Shahdol district
(C) Son Bachharwar in Bilaspur district
(D) Mandla plateau
Ans: (A)


424. Which of the following canals has been taken out from Damodar river?
(A) Sirhind Canal
(B) Edon Canal
(C) Bist Doab Canal
(D) Eastern Grey Canal
Ans: (B)


425. In the map shown in the given figure, rivers labelled as 1, 2, 3 and 4 respectively are Kathmandu Nepal 2 3 4 1
(A) Kosi, Gomati, Ghaghara and Gandak
(B) Kosi, Ganga, Gomati and Ghaghara
(C) Gandak, Ganga, Gomati and Ghaghara
(D) Teesta, Gomati, Ghaghara and Kosi
Ans: (C)


426. River Damodar emergers from
(A) Tibbet
(B) Chhotanagpur
(C) Near Nainital
(D) Western slope of somesar hills
Ans: (B)


427. Damodar is a tributary of river
(A) Ganga (B) Hooghly
(C) Padma (D) Swaranrekha
Ans: (B)


428. Which of the following rivers is most polluted?
(A) Gomati (B) Periyar
(C) Damodar (D) Mahanadi
Ans: (C)


429. Which one of the following East flowing rivers of India has rift valley due to down warping?
(A) Damodar (B) Mahanadi
(C) Son (D) Yamuna
Ans: (A)


430. Which of the following is landbounded river?
(A) Tapti (B) Krishna
(C) Luni (D) Narmada
Ans: (C)


431. Rajarappa is situated on the confluence of which rivers?
(A) Damodar – Bhera
(B) Damodar – Sherbukhi
(C) Damodar – Barakar
(D) Damodar – Konar
Ans: (A)


432. Example of inland drainage river is
(A) Mahi (B) Ghaggar
(C) Narmada (D) Krishna
Ans: (B)


433. With reference to the river Luni, which one of the following statements is correct?
(A) It flows into Gulf of Khambhat
(B) It flows into Gulf of Kutch
(C) It flows into Pakistan and merges with a tributary of Indus
(D) It is lost in the marshy land of the Rann of Kutch
Ans: (D)


434. Which of the following river is notorious for maximum shifting of its course?
(A) Ganga (B) Kosi
(C) Damodar (D) Gomti
Ans: (B)


435. Of the following rivers, the maximum shifting of course has taken place in
(A) Son (B) Gandak
(C) Kosi (D) Ganga
Ans: (C)


436. Which of the following rivers does not have its source in glaciers?
(A) Yamuna (B) Alaknanda
(C) Kosi (D) Mandakini
Ans: (C)


437. River Khari is part of the drainage system of
(A) Arabian Sea
(B) Inland drainage
(C) Indeterminate drainage
(D) Bay of Bengal
Ans: (D)


438. Which river in Bihar changed its course in the year 2008 and caused calamity?
(A) Ganga (B) Gandak
(C) Kosi (D) Ghaghra
Ans: (C)


439. Triveni Canal receives water from river
(A) Son (B) Kosi
(C) Gandak (D) Mayurakshi
Ans: (C)


440. Hizla fair of Dumka in Santhal Pargana is celebrated on the bank of which of the following rivers?
(A) Suvarnrekha (B) Barakar
(C) Mayurakshi (D) Falgu
Ans: (C)


441. From North towards South, which one of the following is the correct sequence of the given rivers in India?
(A) Shyok – Spiti – Zaskar – Satluj
(B) Shyok – Zaskar – Spiti – Satluj
(C) Zaskar – Shyok – Satluj – Spiti
(D) Zaskar – Satluj – Shyok – Spiti
Ans: (B)


442. In the Uttar Pradesh and Madhya Pradesh States, the joint ‘Rajghat River Valley Project’ is located on
(A) Ken river
(B) Son river
(C) Chambal river
(D) Betwa river
Ans: (D)


443. A memorandum of understanding for India’s first river linking project has been signed between two States linking two rivers. The States and the rivers concerned are States Rivers
(A) Punjab and – Beas and Rajasthan Banas
(B) Uttar Pradesh and – Ken and Madhya Pradesh Betwa
(C) Karnataka and – Krishna Tamil Nadu and Cauvery
(D) Uttar Pradesh and – Gomti and Bihar Sharda
Ans: (B)


444. On which of the following rivers of India is the world’s highest bridge being constructed?
(A) Chenab (B) Satluj
(C) Jhelum (D) Beas
Ans: (A)


445. Which one of the following dams is built across Betwa river?
(A) Luv Kush Barrage
(B) Rihand Dam
(C) Sharda Barrage
(D) Rajghat Dam
Ans: (D)


446. Which one of the following rivers does not originate in India?
(A) Beas (B) Chenab
(C) Ravi (D) Satluj
Ans: (D)


447. The Mahatma Gandhi Setu is located in
(A) Bihar
(B) Uttar Pradesh
(C) Madhya Pradesh
(D) Andhra Pradesh
Ans: (A)


448. Which one of the following pairs is correctly matched?
(A) Indravati – Jharkhand
(B) Bhima – Tamil Nadu
(C) Luni – Rajasthan
(D) Ghatprabha – Kerala
Ans: (C)


449. Kapili is a tributary river of
(A) Gandak (B) Kosi
(C) Ganga (D) Brahmaputra
Ans: (D)


450. Sankosh river forms boundary between
(A) Bihar and West Bengal
(B) Assam and Arunachal Pradesh
(C) Assam and West Bengal
(D) Bihar and Jharkhand
Ans: (C)


451. Which of the following rivers is an example of the superimposed river?
(A) Alaknanda (B) Kosi
(C) Chambal (D) Godavari
Ans: (C)


452. Kishanganga is a tributary of
(A) Ravi (B) Chenab
(C) Jhelum (D) Beas
Ans: (C)


453. Which of the following river originate in M.P. and drops its water into the Gulf of Khambhat?
(A) Parvati (B) Luni
(C) Mahi (D) Javai
Ans: (C)


454. Mithi river of Mumbai originates from which of the following lakes?
(A) Tulsi Lake (B) Vihar Lake
(C) Powai Lake (D) None of these
Ans: (B)


455. Eastern Dhauliganga (Poorvi Dhauliganga) is a tributary of
(A) Alaknanda (B) Kali river
(C) Gomti river (D) Sharda river
Ans: (B)


456. Consider the following rivers.
1. Kishanganga 2. Ganga
3. Wainganga 4. Painganga The correct sequence of these rivers when arranged in the North-South direction is
(A) 1, 2, 3, 4 (B) 2, 1, 3, 4
(C) 2, 1, 4, 3 (D) 1, 2, 4, 3
Ans: (A)


457. With reference to river Teesta, consider the following statements.
1. The source of river Teesta is the same as that of Brahmaputra but it flows through Sikkim.
2. River Rangeet originates in Sikkim and it is a tributary of river Teesta.
3. River Teesta flows into Bay of Bengal on the border of India and Bangladesh. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1 and 3 (B) Only 2
(C) Only 2 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (B)


458. Consider the following pairs. Tributary River Main River
1. Chambal – Narmada
2. Son – Yamuna
3. Manas – Brahmaputra Which of the pairs given above is/ are correctly matched?
(A) 1, 2 and 3 (B) 1 and 2
(C) 2 and 3 (D) Only 3
Ans: (D)


459. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Doab)
(a) Bist Doab
(b) Bari Doab
(c) Rachna Doab
(d) Chaj Doab List-II (Rivers)
1. Between Ravi and Chenab
2. Between Ravi and Beas
3. Between Beas and Satluj
4. Between Chenab and Jhelum Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 1 4 (B) 1 2 3 4
(C) 4 3 2 1 (D) 1 4 2 3
Ans: (A)


460. Assertion (A): River Kalinadi is an East flowing river in the Southern part of India. Reason (R): The Deccan Plateau is higher along its Western edge and gently slopes towards the Bay of Bengal in the East. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (D)


461. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Source Region)
(a) Brahmgiri Hills
(b) Verinag Spring
(c) Mahabaleshwar
(d) Chhotanagpur Plateau List-II (River)
1. Cauvery
2. Jhelum
3. Krishna
4. Subarnarekha Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1 (B) 1 2 3 4
(C) 2 1 4 3 (D) 3 2 1 4
Ans: (B)


462. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Rivers)
(a) Krishna (b) Brahmaputra
(c) Godavari (d) Yamuna List-II (Their Tributaries)
1. Chambal 2. Indravati
3. Teesta 4. Bhima Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1 (B) 3 4 1 2
(C) 4 3 1 2 (D) 3 4 2 1
Ans: (A)


463. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (River)
(a) Ganga (b) Godavari
(c) Krishna (d) Yamuna List-II (Tributary)
1. Bhima 2. Ken
3. Manjra 4. Son Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 3 1 (B) 2 3 4 1
(C) 3 4 1 2 (D) 4 3 1 2
Ans: (D)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

South Indian Rivers related gk mcq pdf download

Next Story

Indian Cities Located on the Bank of Rivers gk mcq pdf

Latest from Blog