India industry related gk mcq pdf download

India industry related gk mcq pdf download

1288. Some iron and steel plants have been planned along the Western coast of India. What is the major reason for this locational shift in this industry?
(A) Increased nuclear power generation in the Western Coastal region
(B) Occurrence of high grade ironore deposits in Goa and parts of Madhya Pradesh and the comparative ease of exportiong steel from here
(C) Decline in international demand for Indian iron-ore from the Western coastal region
(D) Adoption of sponge from technology
Ans: (B)


1289. The important metal used with iron to produce stainless steel is
(A) Aluminium (B) Chromium
(C) Tin (D) Carbon
Ans: (B)


1290. Stainless steel is an alloy of
(A) Iron and Copper
(B) Iron and Zinc
(C) Iron and Chromium
(D) Iron and Graphite
Ans: (C)


1291. What is used for manufacturing stainless steel?
(A) Chromium and Nickel
(B) Nickel and Copper
(C) Chromium Graphite
(D) Benzene and Acetylene
Ans: (A)


1292. Local supply of coal is not available to
(A) TISCO, Jamshedpur
(B) VSL, Bhadravati
(C) HSL, Durgapur
(D) HSL, Bhilai
Ans: (B)


1293. In India, the steel production industry requires the import of
(A) Saltpetre
(B) Rock phosphate
(C) Coking coal
(D) All of the above
Ans: (C)


1294. Which one of the following statements is not correct?
(A) Rourkela Steel Plant, the first integrated steel plant in the Public Sector of India was set up with the Soviet Union collaboration
(B) Salem Steel Plant is a premier producer of stainless steel in India
(C) Maharashtra Elektrosmelt Ltd. is a subsidiary of the Steel Authority of India Ltd.
(D) Visakhapatnam Steel Plant is a unit of the Rashtriya Ispat Nigam Ltd.
Ans: (A)


1295. TISCO plant is located near
(A) Patna (B) Darbhanga
(C) Dhanbad (D) Tatanagar
Ans: (D)


1296. Bokaro Steel Plant was constructed with collaboration of
(A) USA (B) Germany
(C) England (D) Russia
Ans: (D)


1297. Bhilai Steel Plant is the collaborative project of Indian government and
(A) Russia (B) Britain
(C) Germany (D) Poland
Ans: (A)


1298. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Bhilai – Madhya Pradesh
(B) Durgapur – West Bengal
(C) Jamshedpur – Jharkhand
(D) Rourkela – Orissa
Ans: (A)


1299. Which one of the following industries earns maximum Foreign exchange for India?
(A) Tea
(B) Jute
(C) Iron and steel
(D) Sugar
Ans: (C)


1300. Which group of steel plants were established in India after independence?
(A) Jamshedpur, Durgapur, Bhilai
(B) Bhilai, Durgapur, Byhadravati
(C) Bhilai, Durgapur, Rourkela
(D) Kulti-Burnpurm, Visakhapatnam, Salem
Ans: (C)


1301. Rourkela Steel Plant gets its supplies of iron-ore from
(A) Keonjhar
(B) Dalli-Rajhara
(C) Kamangundi
(D) Mayurbhanj
Ans: (A)


1302. Which among the following Iron & Steel production plant is located far from Coalfields?
(A) Bokaro (B) Durgapur
(C) Kulti-Asansol (D) Bhadravati
Ans: (D)


1303. Which of the following is not correctly matched?
(A) Lasundra – Rajasthan
(B) Avloli – Maharashtra
(C) Manikaran – Himachal Pradesh
(D) Sohana – Haryana
Ans: (A)


1304. Which one among the following is not correctly matched?
(A) BALCO – Raipur
(B) HINDALCO – Pipari
(C) NALCO – Bhubaneswar
(D) HCL – Khetri
Ans: (A)


1305. Which of the following is not correctly matched? Centre Energy
(A) Patratu – Thermal
(B) Jhakri – Hydel
(C) Kalpakkam – Nuclear
(D) Korba – Wind
Ans: (D)


1306. Which of the following company does not manufacture aluminium?
(A) TELCO (B) BALCO
(C) NALCO (D) HINDALCO
Ans: (A)


1307. Korba in Chhattisgarh has importance for
(A) Aluminium industry
(B) Copper
(C) Mica
(D) Steel
Ans: (A)


1308. Which of the following pair is correctly matched?
(A) Badla (Water-bottle) – Jaipur
(B) Masuria Sari – Kota
(C) Namda – Jodhpur
(D) Marble Carving – Tonk
Ans: (B)


1309. Which among the following industries is ancient industry in India?
(A) Jute
(B) Cotton Textile
(C) Tea
(D) Sugar
Ans: (B)


1310. Chunar is renowned for
(A) Glass Industry
(B) Cement Industry
(C) Bidi Industry
(D) None of the above
Ans: (B)


1311. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Diesel Locomotive Works – Varanasi
(B) Indian Telephone Industries – Raebareli
(C) Bharat Electronics Ltd. – Noida
(D) Oil Refinery – Mathura
Ans: (C)


1312. Which among the following is a major constituent of cement?
(A) Gypsum (B) Limestone
(C) Ashes (D) Clay
Ans: (B)


1313. In cement production at global level India stands
(A) First (B) Second
(C) Third (D) Fourth
Ans: (B)


1314. Which of the following towns of Madhya Pradesh is known for pesticide industry?
(A) Bhopal (B) Gwalior
(C) Indore (D) Jabalpur
Ans: (A)


1315. Dalmianagar of Bihar is famous for
(A) Silk (B) Cement
(C) Leather (D) Jute
Ans: (B)


1316. Rubber industry in India is located at
(A) Panjim (B) Bangalore
(C) Puducherry (D) Aurangabad
Ans: (A)


1317. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Cement – Porbandar
(B) Petro – Nagthane
(C) Sugar – Silvassa
(D) Iron and Steel – Rourkela
Ans: (C)


1318. Where was the first fertilizer plant of India set up?
(A) Nangal (B) Sindri
(C) Alwaye (D) Trombay
Ans: (B)


1319. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Ramagundam – Fertilizer
(B) Chittaranjan – Locomotive
(C) Korba – Aluminium
(D) Pipri – Pesticides
Ans: (D)


1320. The biggest fertilizer factory of India in the co-operative sector is situated at
(A) Phulpur (Uttar Pradesh)
(B) Hazira (Gujarat)
(C) Haldia (West Bengal)
(D) Siwan (Bihar)
Ans: (A)


1321. Which one among the following is not correctly matched?
(A) Aonla – Fertilizer
(B) Nepanagar – Paper
(C) Sindri – Copper
(D) Narora – Atomic Power
Ans: (C)


1322. Steel Authority of India was established in the year
(A) 1965 (B) 1971
(C) 1974 (D) 1956
Ans: (C)


1323. India’s largest petrochemical factory is situated in the state of
(A) Gujarat (B) West Bengal
(C) Assam (D) Tamil Nadu
Ans: (A)


1324. The state having maximum number of paper mills is
(A) Karnataka
(B) Gujarat
(C) Uttar Pradesh
(D) West Bengal
Ans: (B)


1325. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Amlai – Chhattigarh
(B) Ballarpur – Maharashtra
(C) Brajrajnagar – Odisha
(D) Rajahmundry – Andhra Pradesh
Ans: (A)


1326. The first cotton mill of India was established at
(A) Bombay (B) Ahmedabad
(C) Baroda (D) Calcutta
Ans: (D)


1327. In which of the following area, first cotton textile factory had begun in 1818.
(A) Fort Gloster in West Bengal
(B) Mumbai in Maharashtra
(C) Ahemdabad in Gujarat
(D) Kanpur in Uttar Pradesh
Ans: (A)


1328. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Muri – Jharkhand
(B) Alwaye – Kerala
(C) Dharmapuri – Odisha
(D) Koyali – Gujarat
Ans: (C)


1329. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Koyali – Gujarat
(B) Nagapattinam – Andhra Pradesh
(C) Numaligarh – Assam
(D) Manali – Tamil Nadu
Ans: (B)


1330. Granite Polishing Industry of JSMDC is located at
(A) Tupudana (Ranchi)
(B) Madhupur
(C) Pakur
(D) Seraikela
Ans: (A)


1331. What is Diamond Park?
(A) These are the national parks developed by Central Environment Ministry on hilly areas of India
(B) These are the places where refineries have been established
(C) These are the industrial zones which have been created to promote manufacturing and export of diamonds and synthetic jewelleries and ornaments
(D) These are the centres where huge power projects are established
Ans: (C)


1332. Which one among the following industries is the maximum consumer of water in India?
(A) Engineering
(B) Paper and pulp
(C) Textiles
(D) Thermal power
Ans: (D)


1333. Which place in Punjab is known for the hosiery industry?
(A) Gurdaspur (B) Amritsar
(C) Ludhiana (D) Jallandhar
Ans: (C)


1334. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Kolkata-Hugli region – Titagarh
(B) Chhotanagpur region – Shivakashi
(C) Mumbai-Pune region – Ambernath
(D) Ahmedabad-Vadodara region – Bharuch
Ans: (B)


1335. Where is located the largest centre of petrochemical production?
(A) Jamnagar (B) Ankleshwar
(C) Nunmati (D) Trombay
Ans: (A)


1336. Pithampur in Madhya Pradesh is known for
(A) Paper (B) Jute
(C) Automobile (D) Aluminium
Ans: (C)


1337. In which of the following industrial regions of India Shivakashi centre is located?
(A) Chhotanagpur region
(B) Ahmedabad-Vadodara region
(C) Madurai – Coimbatore – Bangaluru region
(D) Kolkata – Hoogli region
Ans: (C)


1338. Which of the following Iron and Steel Plants is not close to raw material area?
1. Jamshedpur 2. Rourkela
3. Durgapur 4. Salem Code
(A) Only 1 (B) Only 2
(C) Only 1 and 2 (D) Only 3 and 4
Ans: (D)


1339. Garden Reach Ship Builders and Engineer Ltd. Diesel Engine Plant is located at
(A) Bokaro (B) Adityapur
(C) Kandra (D) Ranchi
Ans: (D)


1340. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Alupuram (b) Angul
(c) Belgaum (d) Korba List-II
1. Chhattisgarh 2. Kerala
3. Odisha 4. Karnataka Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 3 1 (B) 2 3 4 1
(C) 1 3 4 2 (D) 2 1 3 4
Ans: (B)


1341. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Aluminium Company)
(a) BALCO (b) HINDALCO
(c) INDAL (d) NALCO List-II (Location)
1. Hirakud 2. Korba
3. Koraput 4. Renukoot Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 4 2 (B) 2 4 1 3
(C) 3 4 1 2 (D) 2 1 4 3
Ans: (B)


1342. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Heavy Engineering Industries
(b) Machinery Instruments
(c) Aluminium
(d) Fertilizers List-II
1. Sindri 2. Renukoot
3. Ranchi 4. Pinjore Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 2 1 (B) 4 3 1 2
(C) 4 3 2 1 (D) 1 2 3 4
Ans: (A)


1343. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Centre)
(a) Kankinara
(b) Virudhnagar
(c) Channapatna
(d) Bhadohi List-II (Industry)
1. Carpet 2. Jute
3. Cotton Textile 4. Silk Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 2 3 4 1
(C) 4 3 2 1 (D) 3 2 1 4
Ans: (B)


1344. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Centre of Handicrafts)
(a) Mon (b) Nalbari
(c) Pasighat (d) Tura List-II (State)
1. Arunachal Pradesh
2. Assam
3. Meghalaya
4. Nagaland Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 1 3 (B) 1 3 4 2
(C) 4 3 1 2 (D) 1 2 4 3
Ans: (A)


1345. Consider the following statements.
1. Petronet LNG Ltd. is setting up another LNG terminal at Mangalore.
2. The Head Office of the Dredging Corporation of India at Visakhapatnam.
3. The Narwapahar Mine is operated by the Uranium Corporation of India Limited. Which of the statements given above are correct?
(A) 1, 2 and 3 (B) Only 1 and 2
(C) Only 2 and 3 (D) Only 1 and 3
Ans: (A)


1346. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Centre)
(a) Aonla (b) Modinagar
(c) Barabanki (d) Kanpur List-II (Industry)
1. Poly fibres 2. Fertilizers
3. Rubber 4. Explosive Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 3 2 4 1
(C) 2 3 1 4 (D) 4 3 2 1
Ans: (C)


1347. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Location)
(a) Kakinada
(b) Dundigal
(c) Margao
(d) Bhadrachalam List-II (Known For)
1. Skybus Metro rail test-run
2. ITC paper board unit
3. Bio-diesel plant
4. Indian Air Force Academy Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3 (B) 3 4 1 2
(C) 2 4 1 3 (D) 3 1 4 2
Ans: (B)


1348. Match List-I with List-II. List-I (Place)
(a) Visakhapatnam
(b) Muri
(c) Gurgaon
(d) Panki List-II (Industry)
1. Automobile 2. Ship-building
3. Fertilizer 4. Aluminium Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1 (B) 2 4 1 3
(C) 1 2 3 4 (D) 2 4 3 1
Ans: (B)


1349. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Zari Batua
(b) Bhairavagarh Prints
(c) Handicrafts of Bagh
(d) Sarees of Chanderi List-II
1. Ujjain 2. Dhar
3. Bhopal 4. Ashok Nagar Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 2 4 (B) 1 3 4 2
(C) 1 3 2 4 (D) 3 1 4 2
Ans: (A)


1350. Tamil Nadu is a leading producer of mill-made cotton yarn in the country. What could be the reason?
1. Black Cotton soil is predominant type of soil in the state.
2. Rich pool of skilled labour is available. Which of the above is/are the correct reasons?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (B)


1351. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Brajraj Nagar (b) Kaimur
(c) Haldia (d) Phulpur List-II
1. Cement 2. Fertilizer
3. Petrochemical 4. Paper Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 3 4 1 2
(C) 4 1 3 2 (D) 4 3 2 1
Ans: (C)


1352. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Industry)
(a) Silk textiles
(b) Petrochemicals
(c) Fertilizers
(d) Pharmaceuticals List-II (Centre)
1. Jawahar Nagar
2. Talcher
3. Mysore
4. Rishikesh Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 3 4 (B) 3 1 2 4
(C) 3 2 4 1 (D) 4 3 2 1
Ans: (B)


1353. Assertion (A): Cotton textile industry is spread all over India though cotton is produced in only a few parts. Reason (R): Its raw material does not loose weight during manufacturing. Which one of the following is the correct choice?
(A) Assertion is correct and reason is also correct
(B) Assertion is correct, but reason is wrong
(C) Assertion is wrong, but reason is correct
(D) Assertion and reason, both are wrong
Ans: (A)


1354. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Industrial Unit)
(a) Atlas Cycle Company Ltd.
(b) Bharat Earth Movers Ltd.
(c) Indian Farmers Fertilizers Cooperative Ltd.
(d) National Aluminium Co. Ltd. List-II
1. Bangalore 2. Bhubaneswar
3. Kalol 4. Sonepat Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 2 3 (B) 1 4 3 2
(C) 4 1 2 3 (D) 4 1 3 2
Ans: (D)


1355. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Steel Authority of India Limited
(b) Hindustan Zinc Limited
(c) Heavy Engineering Corporation Limited
(d) Instrumentation Limited List-II
1. Kota 2. Udaipur
3. Ranchi 4. Delhi Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 4 1 (B) 4 3 1 2
(C) 4 2 3 1 (D) 3 1 4 2
Ans: (C)


1356. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Place)
(a) Bengaluru
(b) Korba
(c) Jamshedpur
(d) Malanjkhand List-II (Industry)
1. Iron and Steel
2. Copper
3. Aircraft
4. Aluminium Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 2 1 4 3
(C) 4 3 2 1 (D) 3 4 1 2
Ans: (D)


1357. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Industry)
(a) Paper
(b) Cement
(c) Iron and Steel
(d) Mineral Oil Refinery List-II (Place)
1. Ambala Mukul
2. Bhilai
3. Titagarh
4. Lakheri Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 3 1 (B) 3 4 2 1
(C) 4 2 1 3 (D) 2 3 1 4
Ans: (B)


1358. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Industry)
(a) Fertilizer
(b) Glass
(c) Cement
(d) Synthetic Silk List-II (Location)
1. Kota
2. Udaipur
3. Jaipur
4. Sriganganagar Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1 (B) 1 4 3 2
(C) 2 1 4 3 (D) 3 2 1 4
Ans: (A)


1359. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Industry)
(a) Aluminium (b) Copper
(c) Zinc (d) Jute List-II (Centre)
1. Malanjkhand 2. Tundoo
3. J.K. Nagar 4. Bhatpara Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 4 2 (B) 3 1 2 4
(C) 1 4 2 3 (D) 1 2 3 4
Ans: (B)


1360. Consider the following towns of India.
1. Bhadrachalam
2. Chanderi
3. Kancheepuram
4. Karnal Which of the above are famous for the production of traditional sarees / fabric?
(A) Only 1 and 2
(B) Only 2 and 3
(C) Only 1, 2 and 3
(D) 1, 3 and 4
Ans: (B)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

India Energy related gk mcq pdf download

Next Story

India research centres related gk mcq pdf download

Latest from Blog