India irrigation and canals related gk mcq pdf download

India irrigation and canals related gk mcq pdf download

650. Which State in India has the largest extent in irrigation (percent)?
(A) Punjab
(B) Uttar Pradesh
(C) Haryana
(D) Madhya Pradesh
Ans: (A)


651. In which of the following states, the percentage of total cropped area under irrigation (2011) is the highest?
(A) Madhya Pradesh
(B) Maharashtra
(C) Uttar Pradesh
(D) Haryana
Ans: (D)


652. During last 25 years, the development of tubewell irrigation has been most spectacular in
(A) Ganga-Ghaghra Doab
(B) Ganga-Yamuna Doab
(C) Saryupar Plain
(D) Bundelkhand
Ans: (C)


653. Life saving or Protective irrigation refers to
(A) Constant flow of water
(B) Irrigation at critical growth stage
(C) P.W.P. Irrigation
(D) Alternate wetting and drying
Ans: (C)


654. In which of the following States, the area under Tube-well irrigation is the largest?
(A) Bihar
(B) Haryana
(C) Uttar Pradesh
(D) Punjab
Ans: (C)


655. In which state of India, the maximum area is irrigated by Tubewells?
(A) Madhya Pradesh
(B) Bihar
(C) Rajasthan
(D) Uttar Pradesh
Ans: (D)


656. Who is regarded as the Pioneer or Irrigation works in South India?
(A) Sir Arthur Cotton
(B) Col. Baird Smith
(C) Lt. Blaine
(D) Col. Robert Smith
Ans: (A)


657. The Garland Canal System in India was proposed by
(A) K.L. Rao
(B) Dineshaw J. Dastur
(C) Visvesarayya
(D) Y.K. Alagh
Ans: (B)


658. The water-carrying capacity of Farakka canal is
(A) 75,000 Cusecs
(B) 70,000 Cusecs
(C) 40,000 Cusecs
(D) 35,000 Cusecs
Ans: (C)


659. The maximum irrigation potential of India is created through
(A) Major Projects
(B) Minor projects & Major Projects
(C) Minor Projects
(D) Medium Projects
Ans: (B)


660. The Saran irrigation canal is drawn from the river
(A) Son (B) Ganga
(C) Kosi (D) Gandak
Ans: (D)


661. Mangalam Irrigation Project is located in
(A) Andhra Pradesh
(B) Kerala
(C) Tamil Nadu
(D) West Bengal
Ans: (B)


662. Indira Gandhi Canal has its source at
(A) Gandhi Sagar Dam
(B) Bhakra Dam
(C) Harike Barrage
(D) Govind Ballabh Sagar Dam
Ans: (C)


663. Which of the following canal systems irrigate areas of Bihar?
(A) Upper Ganga Canal
(B) Triveni Canal
(C) Sharda Canal
(D) Eastern Yamuna Canal
Ans: (B)


664. Rajasthan (Indira) Canal originates from
(A) Ravi (B) Beas
(C) Satluj (D) Chambal
Ans: (C)


665. Harike Barrage (the source of water for Indira Gandhi Canal) is at the confluence of the rivers
(A) Ravi and Beas
(B) Jhelum and Chenab
(C) Chenab and Satluj
(D) Beas and Satluj
Ans: (D)


666. Which one of the following river projects utilises the water of the Pong barrage of Beas river?
(A) Indira Gandhi Canal Project
(B) Pochampad Project
(C) Mayurakshi Project
(D) Nagarjun Sagar Project
Ans: (A)


667. The Construction of Indira Gandhi Canal started in the year 1958 and its origin is from
(A) Bhakra Dam on Satluj river
(B) Rihand Valley Project on Rihand river
(C) Hirakud Project on Mahanadi
(D) Harike Dam on Satluj river
Ans: (D)


668. Ganga canal, which is among the oldest canals, was constructed by Maharaja Ganga Singh Jee in
(A) 1930 (B) 1927
(C) 1944 (D) 1932
Ans: (B)


669. Which is the most well-developed and the oldest canal systems of the world in India?
(A) Ganga Canal
(B) Sikri Canal
(C) Indira Gandhi Nahar Pariyojna
(D) Krishna-Godavari Canal System
Ans: (A)


670. The Lower Ganga Canal is taken out of the Ganga at
(A) Haridwar (B) Narora
(C) Bareilly (D) Kanpur
Ans: (B)


671. Which one of the following statements is not true?
(A) Ghaggar’s water is utilised in the Indira Gandhi Canal
(B) Narmada rises from Amarkantak region
(C) Nizam Sagar is situated on the Manjra river
(D) Penganga is tributary of the Godavari
Ans: (A)


672. ‘Hariyali yojna’ is related to
(A) Soil Management
(B) Air Management
(C) Crop Management
(D) Water Management
Ans: (D)


673. Hariyali is a new scheme for
(A) Second green revolution
(B) Development of wasteland
(C) Forestation of desert land
(D) Development of grassland
Ans: (B)


674. Which one of the following is the correct sequence of the States
(labelled 1, 2, 3 and 4) of India shown on the map in descending order in terms of their available ground water resources for irrigation? India
(A) 3, 4, 1, 2 (B) 3, 4, 2, 1
(C) 4, 3, 1, 2 (D) 4, 3, 2, 1
Ans: (D)


675. With reference to Indian which one of the following statements is not correct?
(A) About one-third of the area of the country records more than 750 millimetres of annual rainfall
(B) The dominant source of irrigation in the country are wells
(C) Alluvial soil is the predominant type of soil in Northern plains of the country
(D) The mountain areas account for about thirty percent of the surface area of the country
Ans: (B)


676. Which of the following is/are main objectives of Sharda Tributary Command Development Project?
1. To increase agriculture production.
2. To change format of land use by multiple crop cultivation.
3. Reforms of land management. Select correct answer using the code given below.
(A) Only 1
(B) Only 1 and 2
(C) Only 2 and 3
(D) All of the above
Ans: (D)


677. Indira Gandhi Canal receives its water supply from
1. Beas 2. Chenab
3. Ravi 4. Satluj Select the correct answer from the code given below. Code
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 1, 2 and 3 (D) 1, 3 and 4
Ans: (D)


678. Consider the following pairs. Programme/ Ministry Project
1. Drought- – Ministry of Prone Area Agriculture Programme
2. Desert – Ministry of Development Environment and Forests
3. National – Ministry of Watershed Rural Development Development Project for Rainshed Areas Which of the above pairs is/are correctly matched?
(A) Only 1 and 2
(B) Only 3
(C) 1, 2 and 3
(D) None of these
Ans: (D)


679. What are the benefits of implementing the ‘Integrated Watershed Development Programme’?
1. Prevention of soil run off
2. Linking the country’s perennial rivers with seasonal rivers
3. Rainwater harvesting and recharge of ground water level
4. Regeneration of natural vegetation Select the correct answer using the code given below.
(A) 1 and 2 (B) 2, 3 and 4
(C) 1, 3 and 4 (D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (C)


680. Given below are two statements. One is Assertion (A) and the other is Reason (R). Assertion (A): One of the major source of irrigation in Peninsular India is pond. Reason (R): Most of the rivers in Peninsular region are seasonal. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

India natural vegetation related gk mcq pdf download

Next Story

India Multi-Purpose River Valley Projects related gk mcq

Latest from Blog