India Mineral Resources related gk mcq pdf download

India Mineral Resources related gk mcq pdf download

1076. The maximum prosperity of minerals is in
(A) Karnataka
(B) Kerala
(C) Maharashtra
(D) Tamil Nadu
Ans: (A)


1077. In which of the following parts of India are the largest reserves of minerals resources found?
(A) West (B) South
(C) North (D) South-East
Ans: (D)


1078. Huge amount of sources found in the Vindhya rocks are of
(A) Lime Stone (B) Besalt
(C) Lignite (D) Iron-ore
Ans: (A)


1079. The most mineralised rock system of India is
(A) Cuddapah System
(B) Dharwar System
(C) Gondwana System
(D) Vindhayan System
Ans: (B)


1080. Which of the following is an iron region?
(A) Siwan (B) Jharia
(C) Kudremukh (D) Singhbhum
Ans: (C)


1081. Most rich state in minerals in India is
(A) Rajasthan
(B) Madhya Pradesh
(C) Bihar
(D) Orissa
Ans: (A)


1082. Which of the following geological systems of rocks contain rich reserve of iron-ore in India?
(A) Vidhyan system
(B) Cuddapah system
(C) Gondwana system
(D) Dharwar system
Ans: (D)


1083. In which rock system, out of the following, is iron-ore found in India?
(A) Vindhyan (B) Cuddapah
(C) Dharwar (D) Gondwana
Ans: (C)


1084. Which mineral is found in Nathraki- Pal area of Rajasthan?
(A) Iron-ore (B) Copper
(C) Lead & zinc (D) Manganese
Ans: (A)


1085. Iron-ore is not available in which of the following Indian state?
(A) Bihar
(B) Madhya Pradesh
(C) Odisha
(D) Punjab
Ans: (D)


1086. Which among the following is the largest mechanized mine in India?
(A) Ratnagiri mine
(B) Jaipur mine
(C) Sundergarh mine
(D) Bailadila mine
Ans: (D)


1087. Bailadila mines are related to which mineral?
(A) Iron-ore
(B) Coal
(C) Manganese-ore
(D) Mica
Ans: (A)


1088. Rajasthan has near monopoly in
(A) Copper (B) Mica
(C) Zinc (D) Dolomite
Ans: (C)


1089. Which of the following Iron-ores is mined at Bailadila?
(A) Haematite (B) Siderite
(C) Limonite (D) Magnetite
Ans: (A)


1090. In which of the following states of India, silver is not found?
(A) Odisha
(B) Andhra Pradesh
(C) Gujarat
(D) Jharkhand
Ans: (C)


1091. Asia’s best zinc and lead reserves are available in
(A) Rajpur Dariba of Rajsamand District
(B) Delwara of Udaipur District
(C) Rampur Agacha of Bhilwara District
(D) Jhamar Kodra of Udaipur District
Ans: (C)


1092. At which of the following places the Copper Industry is located?
(A) Tarapur (B) Titagarh
(C) Ranchi (D) Khetri
Ans: (D)


1093. ‘Khetri’ is famous for
(A) Iron-ore (B) Copper
(C) Manganese (D) Bauxite
Ans: (B)


1094. Which of the following states has the largest reserve of copper?
(A) Bihar (B) Jharkhand
(C) Karnataka (D) Rajasthan
Ans: (D)


1095. Copper is found in
(A) Kesali (Mandala)
(B) Dalli Rajahara (Durg)
(C) Bailadila (Bastar)
(D) Malajkhand (Balaghat)
Ans: (D)


1096. Bauxite is an ore of
(A) Lead (B) Aluminium
(C) Zinc (D) Copper
Ans: (B)


1097. In which of the following areas given in the map, was the deposit of copper found by the atomic minerals cell of the department of Atomic Energy? Copper 1 2 3 4
(A) 1 (B) 2
(C) 3 (D) 4
Ans: (D)


1098. Top producer of Tin in India is
(A) Andhra Pradesh
(B) Chhattisgarh
(C) Jharkhand
(D) Odisha
Ans: (B)


1099. Two leading producers of Bauxite in India are
(A) Jharkhand and Gujarat
(B) Odisha and Gujarat
(C) Odisha and Maharashtra
(D) Odisha and Jharkhand
Ans: (B)


1100. The only state with Tin resources in India is
(A) Chhattisgarh
(B) Jharkhand
(C) Madhya Pradesh
(D) Odisha
Ans: (A)


1101. Which of the following states has immense Tin-ore reserves?
(A) Assam
(B) Jammu and Kashmir
(C) Chhattisgarh
(D) West Bengal
Ans: (C)


1102. In which of the following districts in India the largest ‘Mica Belt’ is found?
(A) Balaghat and Chhindwada
(B) Udaipur, Ajmer and Alwar
(C) Hazaribagh, Gaya and Munger
(D) Salem and Dharampuri
Ans: (C)


1103. Which one of the following states does not produce mica?
(A) Jharkhand
(B) Madhya Pradesh
(C) Rajasthan
(D) Andhra Pradesh
Ans: (B)


1104. Which of the following states has the largest mica resources?
(A) Rajasthan (B) Uttar Pradesh
(C) Uttarakhand (D) Haryana
Ans: (A)


1105. Which of the following Indian states is the biggest producer of Mica?
(A) Andhra Pradesh
(B) Bihar
(C) Jharkhand
(D) Rajasthan
Ans: (A)


1106. In the below map, the black marks show the distribution of India
(A) Asbestos (B) Gypsum
(C) Limestone (D) Mica
Ans: (D)


1107. India is the world’s leading producer of
(A) Diamonds (B) Iron-ore
(C) Mica (D) Tungsten
Ans: (C)


1108. Where is best quality of marble found?
(A) Makrana (B) Jabalpur
(C) Jaisalmer (D) Singhbhum
Ans: (A)


1109. What is Marble?
(A) Sedimentary rock
(B) Felsite rock
(C) Metamorphic rock
(D) Igneous rock
Ans: (C)


1110. Which of the following rock systems provides over 90% of the coal of India?
(A) Vindhyan system
(B) Dharwar system
(C) Teritary system
(D) Gondwana system
Ans: (D)


1111. Marble is
(A) Re-crystallised limestone
(B) An igneous rock
(C) Sand stone
(D) Formed from changes of organic matters to inorganic one
Ans: (A)


1112. Which one of the following is the appropriate reason for considering the Gondwana rocks as most important of rock systems of India?
(A) More than 90% of limestone reserves of India are found in them
(B) More than 90% of India’s coal reserves are found in them
(C) More than 90% of fertile black cotton soils are spread over them
(D) None of the reasons given above is appropriate in this context
Ans: (B)


1113. At the present state of our knowledge and resource position, India will remain self-sufficient for the next three decades in
(A) Tin (B) Coking coal
(C) Copper (D) Petroleum
Ans: (B)


1114. The descending order of state in coal production is
(A) Chhattisgarh, Jharkhand, Odisha
(B) Madhya Pradesh, West Bengal, Bihar
(C) West Bengal, Madhya Pradesh, Bihar
(D) Bihar, West Bengal, Madhya Pradesh
Ans: (A)


1115. Which one of the following rock systems in India is the main source of coal deposits?
(A) Dharwar system
(B) Gondwana system
(C) Cuddapah system
(D) Vindhyan system
Ans: (B)


1116. Which of the following is the correct sequence of States of India in descending order in terms of reserves of coal?
(A) Odisha, Chhattisgarh, Jharkhand, Madhya Pradesh
(B) Chhattisgarh, Odisha, Madhya Pradesh, Jharkhand
(C) Jharkhand, Odisha, Chhattisgarh, West Bengal
(D) Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Jharkhand, Odisha
Ans: (C)


1117. Which state is the largest producer of coal in India?
(A) West Bengal
(B) Chhattisgarh
(C) Andhra Pradesh
(D) Madhya Pradesh
Ans: (B)


1118. Two leading Coal producing states in India are
(A) Jharkhand and Odisha
(B) Chhattisgarh and Jharkhand
(C) Chhattisgarh and Madhya Pradesh
(D) Madhya Pradesh and Andhra Pradesh
Ans: (B)


1119. Which of the following is the largest Coal producing state of India?
(A) Chhattisgarh
(B) Jharkhand
(C) Madhya Pradesh
(D) Odisha
Ans: (A)


1120. The correct sequence in descending order of the following state in terms of the proved coal reserves is
(A) Chhattisgarh, Odisha, Jharkhand, Madhya Pradesh
(B) Odisha, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Jharkhand
(C) Jharkhand, Chhattisgarh, Odisha, Madhya Pradesh
(D) Jharkhand, Odisha, Chhattisgarh, West Bengal
Ans: (D)


1121. Which one of the following state is the largest producer of Coal in India?
(A) Andhra Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Chhattisgarh
(D) West Bengal
Ans: (C)


1122. Growth of Chhotanagpur industrial region is linked with the discovery of
(A) Bauxite (B) Coal
(C) Iron-ore (D) Manganese
Ans: (B)


1123. The correct sequence of the following coal producing States in terms of production in descending order is
(A) Chhattisgarh, Jharkhand, Odisha, Madhya Pradesh
(B) Odisha, Jharkhand, Chhattisgarh, Maharashtra
(C) Jharkhand, Chhattisgarh, Maharashtra, Odisha
(D) Jharkhand, Odisha, Chhattisgarh, Maharashtra
Ans: (A)


1124. Three leading producers of Coal in descending order are
(A) Chhattisgarh, Jharkhand and Odisha
(B) Jharkhand, Chhattisgarh and Odisha
(C) Odisha, Chhattisgarh and Jharkhand
(D) Chhattisgarh, Madhya Pradesh and Andhra Pradesh
Ans: (A)


1125. Jharkhand’s share in total coal production in country, is
(A) 40% (B) 45%
(C) 47% (D) 19%
Ans: (D)


1126. In which one of the following states are Namchik-Namphuk coal field located?
(A) Arunachal Pradesh
(B) Meghalaya
(C) Mizoram
(D) Manipur
Ans: (A)


1127. In India two largest producers of Coal are
(A) Andhra Pradesh and Chhattisgarh
(B) Chhattisgarh and Odisha
(C) Chhattisgarh and Jharkhand
(D) Jharkhand and Madhya Pradesh
Ans: (C)


1128. Talcher is a famous coal region, located in
(A) Andhra Pradesh
(B) Chhattisgarh
(C) Jharkhand
(D) Odisha
Ans: (D)


1129. The Korba coalfield is located in
(A) Odisha (B) Chhattisgarh
(C) West Bengal (D) Assam
Ans: (B)


1130. In which of the following coal region the coal reserve is maximum?
(A) Jharia (B) Raniganj
(C) Korba (D) Singrauli
Ans: (B)


1131. The contribution of Chhotanagpur in production of coal, is approx
(A) 20% (B) 40%
(C) 60% (D) 80%
Ans: (D)


1132. Jharia coalfield is located in which of the following states?
(A) West Bengal
(B) Odisha
(C) Jharkhand
(D) Chhattisgarh
Ans: (C)


1133. Coal mines in Jharkhand are located at
(A) Jharia (B) Jamshedpur
(C) Ranchi (D) Lohardaga
Ans: (A)


1134. Which State has the largest reserves of Lignite Coal?
(A) Gujarat (B) Kerala
(C) Rajasthan (D) Tamil Nadu
Ans: (D)


1135. What is chiefly found at Jharia in Jharkhand?
(A) Thorium (B) Silk
(C) Gold (D) Coal
Ans: (D)


1136. Bisrampur is famous for the mining of
(A) Copper-ore
(B) Iron-ore
(C) Coal
(D) Manganese
Ans: (C)


1137. Largest deposit of lignite coal is found in India at
(A) Jharkhand
(B) Odisha
(C) Jammu and Kashmir
(D) Tamil Nadu
Ans: (D)


1138. On the outline map of India (a),
(b), (c) and (d) depict the location of four coal fields. Which one of the following is not correctly shown on the map? India
(a)
(b)
(c)
(d)
(A) Satpura (B) Son valley
(C) Korba (D) Karanpura
Ans: (D)


1139. Maximum Coal is used in
(A) Energy Production
(B) Iron and steel industry
(C) Railway
(D) Streamships
Ans: (A)


1140. Ankleshwar is famous for
(A) Petrol reserves
(B) Diamond mines
(C) Atomic power station
(D) Multipurpose river project
Ans: (A)


1141. Which one of the following states is the largest producer of petroleum?
(A) Assam
(B) Gujarat
(C) Rajasthan
(D) Andhra Pradesh
Ans: (C)


1142. The leading producer of petroleum in India is
(A) Assam (B) Gujarat
(C) Rajasthan (D) Maharashtra
Ans: (C)


1143. The oldest oil field in India is
(A) Bombay High, Maharashtra
(B) Ankleshwar, Gujarat
(C) Navgam, Gujarat
(D) Digboi, Assam
Ans: (D)


1144. Navgam oilfield is located in
(A) Assam
(B) Gujarat
(C) Maharashtra
(D) Andhra Pradesh
Ans: (B)


1145. In which State is the Lunej petrol producing area located?
(A) Assam
(B) Mumbai High
(C) Arunachal Pradesh
(D) Gujarat
Ans: (D)


1146. Which one amongst the following is the oldest refinery in India?
(A) Haldia (B) Digboi
(C) Koyali (D) Mathura
Ans: (B)


1147. Where was the first oil well drilled in India?
(A) Digboi
(B) Makum
(C) Naharkatiya
(D) Lakwa
Ans: (B)


1148. Which one of the following pair is correctly matched?
(A) Haldia – Odisha
(B) Jamnagar – Maharashtra
(C) Numaligarh – Gujarat
(D) Panagudi – Tamil Nadu
Ans: (D)


1149. Which pair is correctly matched?
(A) Assam – Barauni oil refinery
(B) Andhra Pradesh – Visakhapatnam oil refinery
(C) Maharashtra – Koyna oil refinery
(D) Gujarat – Mathura oil refinery
Ans: (B)


1150. When did the first oil crisis/energy crisis occur in India?
(A) During 1950’s and 1960’s
(B) During 1930’s and 1940’s
(C) During 1990’s and 2000’s
(D) During 1970’s and 1980’s
Ans: (D)


1151. Where is no oil refinery mentioned below?
(A) Koyali (B) Noonmati
(C) Hatia (D) Barauni
Ans: (C)


1152. Tatipaka Oil Refinery is located in the State of
(A) Assam
(B) Uttar Pradesh
(C) Karnataka
(D) Andhra Pradesh
Ans: (D)


1153. The Noonmati Oil refinery is located in the State of
(A) Assam (B) Bihar
(C) Gujarat (D) West Bengal
Ans: (A)


1154. Mangla-Bhagyam, Shakti and Aishwarya
(A) Are three schemes for upliftment of scheduled castes girls
(B) Are oilfields discovered in Barmer-Sanchore basin
(C) Are three universities established in Private sector
(D) Produce natural gas from Jaisalmer basin to supply Ramgarh power plant
Ans: (B)


1155. Which one of the following is not correctly matched? Oil Refineries Set up by
(A) Bina (M.P.) – BPCL
(B) Tatipaka (A.P.) – ONGC
(C) Digboi (Assam) – IOCL
(D) Koyali (Gujarat) – HPCL
Ans: (D)


1156. ‘Hydrogen Vision – 2025’ is related to
(A) Warehousing of petroleum products
(B) Euro-I and Euro-II norms for vehicles
(C) ‘Green house’ effect
(D) None of the above
Ans: (A)


1157. 14 N.E.L.P. Blocks, 1 J.V. Block, 2 Nomination Blocks and 4 C.B.M. Blocks are related to
(A) Gypsum belt
(B) Gold belt
(C) Petroleum Exploration
(D) Lignite belt
Ans: (C)


1158. The oil exploration in India is undertaken by
(A) Hindustan Petroleum
(B) Indian Oil Corporation
(C) Oil India Ltd.
(D) All of the above
Ans: (C)


1159. To insulate the country from disruptions in supply of crude oil, India has established ‘India Strategic Petroleum Reserves Ltd’. It will construct underground storages at three places. Identify the place which has not been selected for the purpose.
(A) Visakhapatnam
(B) Mangalore
(C) Padur
(D) Ankaleshwar
Ans: (D)


1160. Hajira-Bijapur-Jagdishpur (HBJ) Gas Pipeline has been constructed by which of the following authorities?
(A) Gas Authority of India Limited
(B) Oil India Limited
(C) Indian Oil Company
(D) Hindustan Petroleum Corporation Limited
Ans: (A)


1161. HBJ pipe line transports natural gas from
(A) Ankaleshwar
(B) Kalol
(C) South Basin
(D) Godavari Basin
Ans: (C)


1162. Most of the production of Natural gas in India comes from
(A) Andhra Pradesh Coast
(B) Gujarat Coast
(C) Bombay High
(D) Tamil Nadu Coast
Ans: (C)


1163. Recently in which part of India, Reliance Industries Limited has explored a huge amount of natural gas?
(A) Badmer region
(B) Bombay high region
(C) Andaman and Nicobar region
(D) Coastal Andhra region
Ans: (D)


1164. KG-D6 Basin has large reserves of
(A) Coal (B) Crude Oil
(C) Gas (D) Uranium
Ans: (C)


1165. Which one of the following facts about Bombay High Oil Field is not correct?
(A) Bombay High Oil Field lies 60 km off Mumbai coast
(B) It was discovered in 1965
(C) The first oil well was drilled in 1974
(D) It was discovered jointly by Russian and Indian teams
Ans: (A)


1166. Commercial production of Mineral Oil has started recently in which one of the areas of India, labelled 1, 2, 3 and 4 in the rough map given below. 1 2 3 4
(A) 1 (B) 2
(C) 3 (D) 4
Ans: (C)


1167. Which is not fossil fuel?
(A) Coal (B) Wood
(C) Diesel (D) Petrol
Ans: (B)


1168. The leading producer of Manganese in India is
(A) Karnataka
(B) Maharashtra
(C) Madhya Pradesh
(D) Odisha
Ans: (C)


1169. Quartzite is metamorphosed from
(A) Limestone (B) Obsidian
(C) Sandstone (D) Shale
Ans: (C)


1170. Which among the following you connect with Metamorphous rock?
(A) Copper (B) Garnet
(C) Manganese (D) Pyrite
Ans: (B)


1171. Which of the following states is the largest reserve of asbestos in India?
(A) Madhya Pradesh
(B) Bihar
(C) Karnataka
(D) Rajasthan
Ans: (D)


1172. Which of the following is not a metallic mineral?
(A) Haematite (B) Bauxite
(C) Gypsum (D) Limonite
Ans: (C)


1173. Which is the correct sequence of following manganese producing States of India in terms of high to low production status?
(A) Rajasthan, Odisha, Madhya Pradesh and Andhra Pradesh
(B) Odisha, Madhya Pradesh, Andhra Pradesh and Rajasthan
(C) Madhya Pradesh, Maharashtra, Odisha, Andhra Pradesh and Karnataka
(D) Madhya Pradesh, Odisha, Rajasthan and Andhra Pradesh
Ans: (C)


1174. What is the product found in large quantities in Churu-Bikaner-Sri Ganganagar belt, which is (i) a source of environment pollution,
(ii) used for raising soil fertility and
(iii) after value addition, is used in health and building sector?
(A) Limestone (B) Lignite
(C) Fullers Earth (D) Gypsum
Ans: (D)


1175. The main gypsum producing State of India is
(A) Bihar (B) Jharkhand
(C) Chhattisgarh (D) Rajasthan
Ans: (D)


1176. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Dalli-Rajhara – Iron-ore
(B) Rakha – Copper
(C) Nellore – Manganese
(D) Amarkantak – Bauxite
Ans: (C)


1177. Which of the following is not correctly matched?
(A) Amguri – Petroleum
(B) Lanjigarh – Bauxite
(C) Kamptee – Copper
(D) Bellary – Iron-ore
Ans: (C)


1178. Which of the following state has monopoly in Chromite production?
(A) Bihar (B) Karnataka
(C) Maharashtra (D) Odisha
Ans: (D)


1179. Find the correct sequence of Copper, Gold, Iron, Coal in the following.
(A) Khetri, Kolar, Kudremukh, Jharia
(B) Kolar, Khetri, Kudremukh, Jharia
(C) Jharia, Kolar, Kudremukh, Khetri
(D) Khetri, Kudremukh, Kolar, Jharia
Ans: (A)


1180. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Iron-ore – Kudremukh
(B) Manganese – Koraput
(C) Copper – Khetri
(D) Coal – Singareni
Ans: (B)


1181. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Bailadila – Madhya Pradesh
(B) Kemanagundi – Karnataka
(C) Singhbhum – Jharkhand
(D) Mayurbhanj – Odisha
Ans: (A)


1182. Where are Diamond mines in India?
(A) Karnataka
(B) Uttar Pradesh
(C) Madhya Pradesh
(D) Tamil Nadu
Ans: (C)


1183. Granite slabs and slates are made at
(A) Lalitpur (B) Jhansi
(C) Chunar (D) Churk
Ans: (A)


1184. Which of the following occurs at Coastal beaches of Kerala?
(A) Beryllium (B) Uranium
(C) Thorium (D) Monazite
Ans: (D)


1185. In which one of the following district, have large reserves of diamond-bearing kimberlite been discovered in the recent past?
(A) Hoshangabad
(B) Raipur
(C) Sambalpur
(D) Warangal
Ans: (B)


1186. In India, Monazite is found in
(A) Uttar Pradesh
(B) Himachal Pradesh
(C) Tamil Nadu
(D) Kerala
Ans: (D)


1187. Which of the following Mineral occurs in Kerala abundantly?
(A) Tin (B) Manganese
(C) Mica (D) Monazite
Ans: (D)


1188. Which mineral is mined in Turamdih?
(A) Kynite (B) Asbestos
(C) Mica (D) Uranium
Ans: (D)


1189. Jaduguda is famous for
(A) Iron-ore (B) Manganese
(C) Gold (D) Uranium
Ans: (D)


1190. How much salt is produced by Sambhar lake with respect to production of salt in India?
(A) 8.7% (B) 19.2%
(C) 31.3% (D) 41.7%
Ans: (A)


1191. The resource in which Chhotanagpur plateau is prosperous is
(A) Skilled labour
(B) Mineral
(C) Hydroelectricity
(D) Fertile soil
Ans: (B)


1192. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Copper Fields)
(a) Chander Pur (b) Hasan
(c) Khamman (d) Khetri List-II (State)
1. Maharashtra
2. Andhra Pradesh
3. Rajasthan
4. Karnataka Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 2 3 (B) 2 3 4 1
(C) 4 2 3 1 (D) 3 1 2 4
Ans: (A)


1193. Consider the following statements and select the correct answer from the code given below.
1. Richest deposits of iron-ore are found in Karanataka.
2. India is the second largest producer of iron-ore in the world.
3. Odisha is the largest producer of iron-ore in India. Code
(A) Only 1
(B) 2 and 3
(C) 1 and 3
(D) All are correct
Ans: (C)


1194. Which of the following is/are the characteristic/characteristics of Indian coal?
1. High ash content.
2. Low sulphur content.
3. Low ash fusion temperature. Select the correct answer using the code given below.
(A) 1 and 2 (B) Only 2
(C) 1 and 3 (D) All of these
Ans: (A)


1195. Consider the following pairs in context of the mineral resources of India. Mineral 90% Natural reserve
1. Copper – Jharkhand
2. Nickel – Odisha
3. Tungsten – Kerala Which of the pair(s) above is/are correct?
(A) Only 1 and 2 (B) Only 2
(C) Only 1 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (B)


1196. Arrange the following states of India in descending order of their Coal reserves and select the correct answer from the code given below.
1. Chhattisgarh
2. Jharkhand
3. Madhya Pradesh
4. Odisha Code
(A) 2, 4, 1, 3 (B) 2, 1, 4, 3
(C) 1, 4, 3, 2 (D) 3, 2, 1, 4
Ans: (A)


1197. Arrange the following states in descending order of coal production and choose the correct answer using code given below.
1. Chhattisgarh
2. Jharkhand
3. Madhya Pradesh
4. Odisha Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 1 2 3 (B) 2 4 3 1
(C) 1 2 4 3 (D) 3 2 4 1
Ans: (C)


1198. Assertion (A): Lignite is an inferior variety of coal containing 35-40 percent of Carbon. Reason (R): Jharkhand is the largest producer of lignite in India. In the content of above statements, which of the following is true. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)


1199. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Coal producing areas)
(a) Damodar Valley
(b) Son Valley
(c) Godavari Valley
(d) Mahanadi Valley List-II (Coalfields)
1. Talcher 2. Barakar
3. Umaria 4. Singareni Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1 (B) 3 2 1 4
(C) 1 3 4 2 (D) 4 1 2 3
Ans: (A)


1200. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Coalfields)
(a) Karanpura
(b) Singareni
(c) Neyveli
(d) Korba List-II (States)
1. Chhattisgarh
2. Tamil Nadu
3. Jharkhand
4. Andhra Pradesh Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 1 3 2 (B) 1 2 4 3
(C) 3 4 2 1 (D) 2 3 1 4
Ans: (C)


1201. Assertion (A): The inter-state movement of coal form a major component of inter-state traffic handled by railways. Reason (R): Bengal-Jharkhand coalfields are major source of coal supply to the North-Western states. Select the correct answer from the code given below. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


1202. With reference to two nonconventional energy sources called ‘coalbed methane’ and ‘shale gas’, consider the following statements.
1. Coalbed methane is the pure methane gas extracted from coal seam, while shale gas is a mixture of propane and butane only that can be extracted from fine-grained sedimentary rocks.
2. In India, abundant coalbed methane sources exist, but so far no shale gas sources have been found. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (D)


1203. Despite having large reserves of coal, why does India import millions of tonnes of coal?
1. It is the policy of India to save its own coal reserves for future and import it from other countries for the present use.
2. Most of the power plants in India are coal based and they are not able to get sufficient supplies of coal from within the country.
3. Steel companies need large quantity of coking coal which has to be imported. Which of the statement(s) given above is/are correct?
(A) Only 1 (B) 2 and 3
(C) 1 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (B)


1204. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Oil refinery)
(a) Haldia (b) Jamnagar
(c) Kochi (d) Numaligarh List-II (States)
1. Assam 2. Kerala
3. Gujarat 4. West Bengal Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 1 2 (B) 4 3 2 1
(C) 1 2 3 4 (D) 3 4 2 1
Ans: (B)


1205. Consider the following problems being faced by the Indian coal industry.
1. Poor quality of coal and bottlenecks in the coal movement.
2. Low utilisation capacity of washeries.
3. Growing dependence on the import of coking coal.
4. Administered prices. Which of the above are correct?
(A) 2, 3 and 4
(B) 1, 2, 3 and 4
(C) 1, 3 and 4
(D) 1, 2 and 3
Ans: (B)


1206. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Oil refineries)
(a) Noonmati (b) Koyali
(c) Mangalore (d) Panipat List-II (States)
1. Gujarat 2. Haryana
3. Assam 4. Karnataka Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 2 4 (B) 4 1 3 2
(C) 2 4 1 3 (D) 3 1 4 2
Ans: (D)


1207. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Oil refineries)
(a) Numaligarh (b) Tatipaka
(c) Koyali (d) Barauni List-II (States)
1. Bihar
2. Gujarat
3. Andhra Pradesh
4. Assam Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 3 2 (B) 2 1 4 3
(C) 3 2 1 4 (D) 4 3 2 1
Ans: (D)


1208. In which of the following regions of India are shale gas resources found?
1. Cambay Basin
2. Cauvery Basin
3. Krishna-Godavari Basin Select the correct answer using the code given below.
(A) Only 1 and 2
(B) Only 3
(C) Only 2 and 3
(D) 1, 2 and 3
Ans: (D)


1209. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Oil refineries)
(a) Tatipaka
(b) Koyali
(c) Nagapattinam
(d) Numaligarh List-II (States)
1. Gujarat
2. Tamil Nadu
3. Andhra Pradesh
4. Assam Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3 (B) 3 1 2 4
(C) 4 3 1 2 (D) 1 2 4 3
Ans: (B)


1210. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Ores)
(a) Manganese (b) Nickel
(c) Lead-zinc (d) Asbestos List-II (State where they are mined)
1. Madhya Pradesh
2. Odisha
3. Rajasthan
4. Andhra Pradesh Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 2 4 (B) 4 3 2 1
(C) 1 2 3 4 (D) 4 2 3 1
Ans: (C)


1211. Consider the following statement.
1. Natural gas occurs in the Gondwana belts.
2. Mica occurs in abundance in Kodarma.
3. Dharwars are famous for petroleum. Which of the statement given above is/are correct?
(A) 1 and 2 (B) Only 2
(C) 1 and 3 (D) None of these
Ans: (B)


1212. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Mineral)
(a) Mineral oil (b) Gypsum
(c) Gold (d) Bauxite List-II (State)
1. Odisha 2. Karnataka
3. Gujarat 4. Rajasthan Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 1 4 (B) 2 1 4 3
(C) 4 3 1 2 (D) 3 4 2 1
Ans: (D)


1213. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Mineral)
(a) Iron-ore (b) Copper
(c) Gold (d) Mica List-II (Top producing states)
1. Odisha
2. Karnataka
3. Rajasthan
4. Andhra Pradesh Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 2 4 (B) 4 2 3 1
(C) 1 4 2 3 (D) 3 1 4 2
Ans: (A)


1214. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Centre)
(a) Makum (b) Dallirajhara
(c) Koraput (d) Chitradurg List-II (Minerals)
1. Iron-ore 2. Coal
3. Manganese 4. Bauxite Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 1 4 (B) 2 1 4 3
(C) 4 3 2 1 (D) 1 2 3 4
Ans: (B)


1215. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Coal
(b) Gold
(c) Mica
(d) Manganese List-II
1. Bhandara
2. Karanpura
3. Hutti
4. Nellore Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 2 4 (B) 2 3 4 1
(C) 3 4 2 1 (D) 2 1 4 3
Ans: (B)


1216. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Iron-ore Zone)
(a) Badam Pahar
(b) Dalli-Rajhara
(c) Kudremukh
(d) Noamundi List-II (State)
1. Jharkhand 2. Odisha
3. Chhattisgarh 4. Karnataka Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 3 1 (B) 1 3 4 2
(C) 2 3 4 1 (D) 2 1 4 3
Ans: (C)


1217. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Region)
(a) Badam Pahar (b) Kodarma
(c) Mosabani (d) Rava List-II (Mineral)
1. Copper 2. Iron-ore
3. Petroleum 4. Mica Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 1 2 (B) 2 4 3 1
(C) 1 2 4 3 (D) 2 4 1 3
Ans: (D)


1218. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Place)
(a) Ankleshwar (b) Dalli-Rajhara
(c) Kodarma (d) Khetri List-II (Minerals)
1. Iron-ore 2. Petroleum
3. Copper 4. Mica Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 2 1 (B) 2 1 4 3
(C) 3 1 4 2 (D) 2 3 1 4
Ans: (B)


1219. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Minerals)
(a) Graphite (b) Lead
(c) Salt (d) Silver List-II (Mining area)
1. Bellary 2. Didwana
3. Rampa 4. Zawar Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 2 1 (B) 1 4 2 3
(C) 3 1 4 2 (D) 2 3 1 4
Ans: (A)


1220. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Minerals)
(a) Gold (b) Coal
(c) Copper (d) Iron List-II (Areas of Production)
1. Khetri
2. Kolar
3. Kudremukh
4. Jharia Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 4 3 2 1
(C) 3 4 1 2 (D) 2 4 1 3
Ans: (D)


1221. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Minerals)
(a) Iron-ore (b) Copper
(c) Coal (d) Mica List-II (Areas of Production)
1. Khetri 2. Keonjhar
3. Kodarma 4. Korba Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 4 3 2 1
(C) 2 1 4 3 (D) 3 2 4 1
Ans: (C)


1222. Match the following.
(a) Khetri 1. Iron
(b) Jharia 2. Copper
(c) Singhbhum 3. Coal
(d) Panna 4. Diamond Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 1 4 (B) 1 2 3 4
(C) 4 3 2 1 (D) 3 2 4 1
Ans: (A)


1223. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Minerals)
(a) Gypsum
(b) Copper
(c) Rock phosphate
(d) Lead and Zinc List-II (Area of Production)
1. Jhamar-kotra
2. Rampura-agucha
3. Khoh-Dariba
4. Jamsar Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 4 1 (B) 2 3 4 1
(C) 4 3 1 2 (D) 1 4 2 3
Ans: (C)


1224. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Coal (b) Copper
(c) Iron-ore (d) Silver List-II
1. Kudremukh 2. Zawar
3. Khetri 4. Talcher Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 2 1 4 3
(C) 4 3 1 2 (D) 3 2 4 1
Ans: (C)


1225. Match the following mineral and related district. List-I
(a) Diamond (b) Iron-ore
(c) Bauxite (d) Coal List-II
1. Bastar, Durg
2. Panna
3. Surguja, Mandla, Satna, Balaghat, Bilaspur
4. Sidhi, Surguja, Bilaspur, Rajgarh, Shahdol, Chindwara, Betul Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 3 4 (B) 1 4 3 2
(C) 3 4 2 1 (D) 4 2 3 1
Ans: (A)


1226. Consider the following statements.
1. Balaghat is known for its manganese deposits.
2. Majhgawan is known for its diamond mines. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (C)


1227. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Copper (b) Gas plant
(c) Aluminium (d) Petroleum List-II
1. Kochi 2. Auraiya
3. Korba 4. Khetri Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 3 1 (B) 1 2 3 4
(C) 4 3 2 1 (D) 3 4 1 2
Ans: (A)


1228. Which of the following substances are found in the beach sands of many parts of Kerala?
1. Ilmenite 2. Zircon
3. Silimanite 4. Tungsten Select the correct answer using the code given below.
(A) 1, 2, 3 and 4 (B) 1, 2 and 3
(C) Only 3 and 4 (D) 1 and 2
Ans: (B)


1229. Which of the following metals are found in Sonbhadra district?
1. Uranium 2. Andalusite
3. Pyrite 4. Dolomite Select correct answer by using code given below. Code
(A) 1, 2, 3 (B) 2, 3, 4
(C) 1, 3, 4 (D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (B)


1230. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Uranium Production Zones)
(a) Domiasiat (b) Lambapur
(c) Rohail (d) Gogi List-II (State Centres)
1. Rajasthan
2. Karnataka
3. Meghalaya
4. Andhra Pradesh Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 1 2 (B) 2 1 3 4
(C) 1 3 4 2 (D) 4 2 3 1
Ans: (A)


1231. Consider the following statements.
1. India does not have any deposits of Thorium.
2. Kerala’s monazite sands contain Uranium. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (B)


1232. Match the following. List-I
(a) Palamu (b) Hazaribagh
(c) Khetri (d) Keonjhar List-II
1. Copper 2. Manganese
3. Mica 4. Bauxite Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1 (B) 2 4 1 3
(C) 3 2 4 1 (D) 3 4 1 2
Ans: (D)


1233. Which of the following minerals are found in a natural way in the State of Chhattisgarh?
1. Bauxite 2. Dolomite
3. Iron-ore 4. Tin Select the correct answer using the code given below.
(A) 1, 2 and 3 (B) 2, 3 and 4
(C) 1 and 4 (D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (D)


1234. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Mining Areas)
(a) Gurumahisani
(b) Talchar
(c) Jaduguda
(d) Zavar List-II (Minerals)
1. Lead 2. Uranium
3. Iron-ore 4. Coal Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 2 1 (B) 3 2 1 4
(C) 2 4 3 1 (D) 1 2 3 4
Ans: (A)


1235. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Minerals)
(a) Coal (b) Copper
(c) Manganese (d) Lignite List-II (Location)
1. Giridih
2. Jayamkondam
3. Alwar
4. Dharwar Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 3 2 (B) 2 3 4 1
(C) 1 3 4 2 (D) 2 4 3 1
Ans: (C)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Animal Husbandary related gk mcq pdf download

Next Story

India Energy related gk mcq pdf download

Latest from Blog