India Multi-Purpose River Valley Projects related gk mcq

India Multi-Purpose River Valley Projects related gk mcq

681. Which of the following is/are the advantage/advantages of practising drip irrigation?
1. Reduction in weed
2. Reduction in soil salinity
3. Reduction in soil erosion Select the correct answer using the code given below.
(A) Only 1 and 2
(B) Only 3
(C) Only 1 and 3
(D) None of the above
Ans: (C)


682. Which one of the following rivers is associated with Sardar Sarovar Project?
(A) Narmada
(B) Tapti (Tapi)
(C) Godavari
(D) Cauvery (Kaveri)
Ans: (A)


683. With reference to micro-irrigation, which of the following statements is/are correct?
1. Fertilizer/nutrient loss can be reduced.
2. It is the only means of irrigation in dry land farming.
3. In some areas of farming, receding of ground water level can be checked. Select the correct answer using the code given below.
(A) Only 1 (B) 2 and 3
(C) 1 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (C)


684. The beneficiary states of Sardar Sarovar Project are
(A) Gujarat, Maharashtra, Madhya Pradesh and Rajasthan
(B) Andhra Pradesh, Madhya Pradesh, Gujarat and Maharashtra
(C) Orissa, Madhya Pradesh, Gujarat and Maharashtra
(D) Madhya Pradesh, Gujarat, Karnataka and Maharashtra
Ans: (A)


685. Maximum benefits occupying state by Sardar Sarovar Dam is
(A) Gujarat
(B) Odisha
(C) Madhya Pradesh
(D) Rajasthan
Ans: (A)


686. Who among the following is against the Sardar Sarovar Project?
(A) Yogendra Makwana
(B) Kesubhai Patel
(C) Chagan Bhujbal
(D) Medha Patekar
Ans: (D)


687. On which of the following rivers is the Sardar Sarovar Dam being constructed?
(A) Narmada (B) Chambal
(C) Satluj (D) Mahanadi
Ans: (A)


688. Indira Sagar dam is situated on which river?
(A) Tapti (B) Narmada
(C) Krishna (D) Cauvery
Ans: (B)


689. Which of the following dams is not related to the river Narmada?
(A) Bargi
(B) Omkareshwar
(C) Indira Sagar
(D) Ban Sagar
Ans: (D)


690. With which one of the following rivers is the Omkareshwar project associated?
(A) Chambal (B) Narmada
(C) Tapti (D) Bhima
Ans: (B)


691. In which one of the following water reservoirs, Harsud town of Madhya Pradesh has been submerged?
(A) Indira Sagar
(B) Rani Avanti Bai dam
(C) Sardar Sarovar
(D) Mahi Dam
Ans: (A)


692. On which river is the Bhakhra- Nangal dam built?
(A) Ravi (B) Indus
(C) Chenab (D) Satluj
Ans: (D)


693. Raising the height of which dam is being opposed by Narmada Bachao Andolan?
(A) Indira Sagar
(B) Sardar Sarovar
(C) Gandhi Sagar
(D) None of the above
Ans: (B)


694. Which group of States receives water from the Bhakhra Nangal Project?
(A) Jammu and Kashmir, Haryana, Punjab
(B) Himachal Pradesh, Punjab, Haryana
(C) Haryana, Punjab, Rajasthan
(D) Haryana, Uttar Pradesh, Rajasthan
Ans: (C)


695. Bhakra Nangal is a joint project of
(A) Haryana, Punjab and Rajasthan
(B) Haryana, Punjab and Delhi
(C) Himachal Pradesh, Haryana, Punjab
(D) Punjab, Delhi, Rajasthan
Ans: (A)


696. Water dispute between Tamil Nadu and Karnataka is related to
(A) Krishna (B) Cauvery
(C) Godavari (D) Mahanadi
Ans: (B)


697. Cauvery River Water Dispute
(CRWD) is related to which of the following states?
(A) Tamil Nadu and Karnataka
(B) Tamil Nadu, Karnataka and Kerala
(C) Tamil Nadu, Karnataka, Kerala and Gujarat
(D) Tamil Nadu, Karnataka, Kerala and Puducherry
Ans: (D)


698. Shiva Samudram Hydropower project is located in
(A) Tamil Nadu
(B) Kerala
(C) Andhra Pradesh
(D) Karnataka
Ans: (D)


699. Which of the following is the oldest hydropower station in India?
(A) Mayurakshi
(B) Machkund
(C) Pallivasar
(D) Shiva Samudram
Ans: (D)


700. Nagarjuna Sagar lies on the
(A) Godavari River
(B) Krishna River
(C) Penganga River
(D) Tungabhadra River
Ans: (B)


701. Nagarjuna Sagar Project is located on the river
(A) Bhadra (B) Bhima
(C) Godavari (D) Krishna
Ans: (D)


702. The name of dam build on Mahanadi River is
(A) Bhakra Nangal
(B) Gandhi Sagar
(C) Hirakud
(D) Tungabhadra
Ans: (C)


703. Nagarjuna Sagar dam is situated in which state of India?
(A) Andhra Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Uttar Pradesh
(D) Tamil Nadu
Ans: (A)


704. On which river is the Hirakud Dam constructed?
(A) Shivnath (B) Narmada
(C) Mahanadi (D) Son
Ans: (C)


705. Which of the following water reservoirs is built on Chambal River?
(A) Nagarjuna Sagar
(B) Rana Pratap Sagar
(C) Vindhya Sagar
(D) Rihand
Ans: (B)


706. The benefits of which one of the following river valley projects are not shared by more than one state?
(A) Chambal Valley Project
(B) Mayurakshi Project
(C) Nagarjun Sagar Project
(D) Hirakud Project
Ans: (D)


707. Gandhi Sagar Dam is a part of which one of the following?
(A) Chambal Project
(B) Kosi Project
(C) Damodar Valley Project
(D) Bhakra Nangal Project
Ans: (A)


708. On which one of the following rivers is the Tehri Hydro Power Complex located?
(A) Alaknanda (B) Bhagirathi
(C) Dhauliganga (D) Mandakini
Ans: (B)


709. Which dam has been constructed on the Chambal river?
(A) Indira Sagar
(B) Sardar Sarovar
(C) Gandhi Sagar
(D) Bhakra Dam
Ans: (C)


710. Tehri Dam is being constructed in Uttarakhand
(A) on Bhagirathi river
(B) on Ramganga river
(C) on Alaknanda river
(D) on Bhilangana river
Ans: (A)


711. Tehri dam is constructed on
(A) Tehri river
(B) Yamuna river
(C) Alaknanda river
(D) Ganga river
Ans: (D)


712. On which of the following rivers, the Tehri Hydro Power Project has been constructed?
(A) Bhagirathi and Alaknanda
(B) Yamuna and Bhagirathi
(C) Kali and Tons
(D) Bhagirathi and Bhilangana
Ans: (D)


713. In the given figure, the site of the Tehri dam has been labelled as
(A) I (B) II
(C) III (D) IV
Ans: (C)


714. Maithon, Belpahari and Tilaya dams are constructed on the river
(A) Damodar (B) Barakar
(C) Konar (D) Bokaro
Ans: (B)


715. When was the Damodar Valley Corporation established?
(A) 1945 (B) 1946
(C) 1947 (D) 1948
Ans: (D)


716. Govind Ballabh Sagar is located in
(A) Uttarakhand
(B) Uttar Pradesh
(C) Bihar
(D) Orissa
Ans: (B)


717. Tilaiya Dam is constructed on river
(A) Damodar (B) Barakar
(C) Konar (D) Usri
Ans: (B)


718. Which of the following pairs is not correctly matched?
(A) Midnapur Canal – Kangsabati River (Kasai)
(B) Tawa Project – Krishna River
(C) Mettur Dam – Cauvery River
(D) Ukai Project – Tapti River
Ans: (B)


719. Which of the following Hydro Projects has been build by India in co-operation with Bhutan?
(A) Dul Hasti Dam
(B) Loktak Dam
(C) Chukha Dam
(D) Beyas-Siyul Dam
Ans: (C)


720. Which of the following projects is the joint venture of Tamil Nadu, Andhra Pradesh and Karanataka?
(A) Dakshin Gangotri
(B) Nagarjun Sagar
(C) Silent Valley
(D) Telugu Ganga
Ans: (D)


721. Himachal Pradesh dam is now being built over the river Sutluj. What is the main purpose of building the dam?
(A) To check the flow of silts in Bhakhara dam
(B) To provide water for irrigation in Himachal Pradesh
(C) Fisheries
(D) Afforestation in the runoff region
Ans: (A)


722. Who called the multipurpose river valley projects ‘the temples of modern India’?
(A) Dr Rajendra Prasad
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Indira Gandhi
(D) Mahatma Gandhi
Ans: (B)


723. Which city will get water from Telugu Ganga Project?
(A) Madurai
(B) Madras
(C) Banglore
(D) Tiruchirappali
Ans: (B)


724. Kalpong Hydroelectric Power Project is located in
(A) Andaman and Nicobar Islands
(B) Arunachal Pradesh
(C) Meghalaya
(D) Sikkim
Ans: (A)


725. The Almatti dam is on the river
(A) Godavari (B) Cauvery
(C) Krishna (D) Mahanadi
Ans: (C)


726. The first hydropower station in India was commissioned at
(A) Darjeeling
(B) Shiva Samudram
(C) Mohra
(D) Khopoli
Ans: (A)


727. The oldest hydropower power plant in India is
(A) Khopoli (B) Paikara
(C) Mettur (D) Sidrapong
Ans: (D)


728. Kalagarh Dam is built on which river?
(A) Yamuna (B) Sharda
(C) Ganga (D) Ramganga
Ans: (D)


729. Which one of the following pairs is not correctly matched? Dam/Lake River
(A) Govind Sagar – Satluj
(B) Kolleru Lake – Krishna
(C) Ukai Reservior – Tapti
(D) Wular Lake – Jhelum
Ans: (B)


730. ‘Pong Dam’ is constructed over which of the following rivers?
(A) Satluj (B) Ravi
(C) Chenab (D) Beas
Ans: (D)


731. Tawa project is related to which of the following places?
(A) Balaghat
(B) Bastar
(C) Hoshangabad
(D) Mandla
Ans: (C)


732. Tulbul project is associated with the river
(A) Beas (B) Ravi
(C) Jhelum (D) Satluj
Ans: (C)


733. Meja Dam is constructed on
(A) Kothari river (B) Mansi river
(C) Parvati river (D) Khari river
Ans: (A)


734. Baglihar Hydroelectric power project, is located in
(A) Jammu and Kashmir
(B) Maharashtra
(C) Odisha
(D) West Bengal
Ans: (A)


735. Baglihar hydropower project, the issue of which was raised by Pakistan before the World Bank, is being constructed by India on
(A) Jhelum (B) Indus
(C) Chenab (D) Satluj
Ans: (C)


736. Mahakali Treaty is signed between India and which of the following countries?
(A) Pakistan (B) Nepal
(C) Bangladesh (D) Sri Lanka
Ans: (B)


737. Where are Tapovan and Vishnugarh Hydroelectric Projects located?
(A) Madhya Pradesh
(B) Uttar Pradesh
(C) Uttarakhand
(D) Rajasthan
Ans: (C)


738. The Kalpasar Project, a fresh water reservoir is located in
(A) Gujarat (B) Haryana
(C) Maharashtra (D) Rajasthan
Ans: (A)


739. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Kalpakkam – Tamil Nadu
(B) Rana Pratap – M.P. Sagar
(C) Narora – U.P.
(D) Tarapore – Maharashtra
Ans: (B)


740. In which one of the following states is Suil river project located?
(A) Uttarakhand
(B) Haryana
(C) Punjab
(D) Himachal Pradesh
Ans: (D)


741. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Mahi Bajaj Sagar Project – Gujarat and Rajasthan
(B) Chambal Project – Rajasthan, Punjab and Haryana
(C) Beas Project – Rajasthan, Punjab and Haryana
(D) Indira Gandhi Canal Project – Rajasthan and Punjab
Ans: (B)


742. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Nangal Dam – Satluj River
(B) Sardar Sarovar – Narmada Project River
(C) Nagarjun Sagar – Godawari River
(D) Hirakud Dam – Mahanadi
Ans: (C)


743. Which one of the following is not correctly matched? Power Project State
(A) Jawahar Sagar – Rajasthan
(B) Nagarjun – Andhra Sagar Pradesh
(C) Shiva – Kerala Samudram
(D) Gandhi Sagar – Madhya Pradesh
Ans: (C)


744. ‘Teesta hydropower project’ is located in which state?
(A) Himachal Pradesh
(B) Uttarakhand
(C) Arunachal Pradesh
(D) Sikkim
Ans: (D)


745. Teesta Low Dam Project (TLDP)-III is proposed along the Teesta river. The site of the project lies in
(A) Assam (B) West Bengal
(C) Nagaland (D) Meghalaya
Ans: (B)


746. On which river is Dulhasti Power station situated?
(A) Vyas (B) Chenab
(C) Ravi (D) Satluj
Ans: (B)


747. In Uttar Pradesh ‘Rani Laxmibai Dam Project’ has been constructed on the river
(A) Ghagra (B) Betwa
(C) Son (D) Chambal
Ans: (B)


748. Which of the following pairs is not correctly matched?
(A) Sardar Sarovar – Narmada Dam river
(B) Tilaiya Dam – Konar river
(C) Gandhi Sagar – Chambal Dam river
(D) Nagarjuna – Krishna river Sagar Dam
Ans: (B)


749. Which of the following pairs is not correctly matched?
(A) Dulhasti – Chenab
(B) Indira Gandhi – Satluj Canal
(C) Nagarjuna – Cauvery Sagar
(D) Ukkai – Tapti
Ans: (C)


750. Govind Ballabh Pant Sagar Reservoir is situated in
(A) Uttar Pradesh
(B) Chhattisgarh
(C) Jharkhand
(D) Uttarakhand
Ans: (A)


751. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Nangal Dam – Satluj river
(B) Sardar Sarovar – Narmada Project river
(C) Nagarjuna – Godavari Sagar river
(D) Hirakud Dam – Mahanadi
Ans: (C)


752. Which of the following State will be not benefitted by the ‘Kishau Dam Project’?
(A) Haryana
(B) Uttarakhand
(C) Himachal Pradesh
(D) Assam
Ans: (D)


753. ‘Gandak Project’ is a joint project of which two states?
(A) Bihar and Uttar Pradesh
(B) U.P and M.P.
(C) Bihar and West Bengal
(D) Bihar and M.P.
Ans: (A)


754. The most controversial ‘Babli Project’ is situated in which of the following States?
(A) Andhra Pradesh
(B) Gujarat
(C) Madhya Pradesh
(D) Maharashtra
Ans: (D)


755. Which dam is not for irrigation?
(A) Bhavani Sagar
(B) Shiva Samudram
(C) Krishnaraj Sagar
(D) Bhakra Nangal
Ans: (B)


756. Consider the following statement. Assertion (A): River Damodar was known as ‘River of Sorrow’ in West Bengal prior to development of the Damodar Valley Corporation. Reason (R): Damodar in its upper reaches flows rapidly and in its lower reaches it runs too sluggishly. Select the correct answer using the code given below. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


757. Which of the following are not associated with the Chambal Valley Project?
1. Gandhi Sagar
2. Jawahar Sagar
3. Govind Sagar
4. Govind Ballabh Pant Sagar Select the correct answer from the code given below. Code
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 3 and 4 (D) 1 and 4
Ans: (C)


758. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Project)
(a) Bhakhra
(b) Hirakud
(c) Idukki
(d) Nagarjuna Sagar List-II (Location)
1. Krishna 2. Periyar
3. Mahanadi 4. Satluj Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 4 3 2 1
(C) 3 4 1 2 (D) 4 1 3 2
Ans: (B)


759. Match the following and select the correct answer from the code given below. List-I
(a) Hirakud Project
(b) Haldia Refinery
(c) Tarapur Nuclear Station
(d) Kudremukh Hills List-II
1. West Bengal 2. Orissa
3. Karnataka 4. Maharashtra Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 3 4 (B) 1 2 4 3
(C) 2 1 4 3 (D) 1 2 3 4
Ans: (C)


760. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Mettur
(b) Mayurakshi
(c) Nagarjuna Sagar
(d) Hirakud List-II
1. Tamil Nadu
2. Andhra Pradesh
3. West Bengal
4. Odisha Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 2 4 (B) 2 4 3 1
(C) 4 3 1 2 (D) 3 1 4 2
Ans: (A)


761. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Rivers)
(a) Cauvery (b) Krishna
(c) Narmada (d) Chambal List-II (Dams)
1. Almatti
2. Mettur
3. Gandhi Sagar
4. Sardar Sarovar Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 2 3 (B) 2 1 4 3
(C) 2 1 3 4 (D) 1 3 4 2
Ans: (B)


762. Match List-I (River Valley Projects) with List-II (Rivers) on the basis of the code. List-I
(a) Shiva Samudram
(b) Nagarjuna Sagar
(c) Jayakwadi
(d) Tehri List-II
1. Bhagirathi 2. Cauvery
3. Godavari 4. Krishna Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 3 1 (B) 2 4 1 3
(C) 2 3 4 1 (D) 2 1 4 3
Ans: (A)


763. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Multipurpose Project)
(a) Idukki
(b) Matatilla
(c) Nagarjuna Sagar
(d) Pochampad List-II (Rivers)
1. Betwa 2. Godavari
3. Krishna 4. Periyar Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 3 1 (B) 2 1 3 4
(C) 4 1 3 2 (D) 1 3 4 2
Ans: (C)


764. Match List-I (Dam Project) with List-II (State) on the basis of code. List-I
(a) Rihand (b) Ukai
(c) Hirakud (d) Koyna List-II
1. Odisha 2. Maharashtra
3. Uttar Pradesh 4. Gujarat Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 1 2 (B) 3 1 2 4
(C) 3 4 2 1 (D) 3 2 4 1
Ans: (A)


765. Match the following. List-I (Dams)
(a) Farakka (b) Ghatprabha
(c) Hirakud (d) Kakrapar List-II (States)
1. West Bengal 2. Odisha
3. Gujarat 4. Karnataka Select the correct answer from the code given below. Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 2 3 (B) 2 4 3 1
(C) 4 3 2 1 (D) 1 2 3 4
Ans: (A)


766. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Multipurpose Project)
(a) Rihand Project
(b) Rani Laxmibai Dam Project
(c) Tehri Dam Project
(d) Ramganga Project List-II (Related River)
1. Ramganga 2. Bhagirathi
3. Son 4. Betwa Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 1 4 (B) 1 2 3 4
(C) 3 4 2 1 (D) 4 3 2 1
Ans: (C)


767. Which of the following pairs are correctly matched? Irrigation State Project
1. Damanganga – Gujarat
2. Girna – Maharashtra
3. Pamba – Kerala Code
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 1 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (D)


768. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Rivers)
(a) Betwa (b) Mahanadi
(c) Chambal (d) Tapti List-II (Dams)
1. Hirakud 2. Matatila
3. Kakrapar 4. Gandhi Sagar Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 1 2 (B) 2 1 4 3
(C) 1 2 3 4 (D) 4 3 2 1
Ans: (B)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

India irrigation and canals related gk mcq pdf download

Next Story

India agriculture related gk mcq pdf download

Latest from Blog