India natural vegetation related gk mcq pdf download

India natural vegetation related gk mcq pdf download

626. Teak and Sal are the products of
(A) Tropical Dry Deciduous Forests
(B) Tropical Evergreen Forests
(C) Tropical Thorn Forests
(D) Alpine Forests
Ans: (A)


627. In India, which type of forest among the following occupies the largest area?
(A) Montane Wet Temperate Forest
(B) Sub-tropical Dry Evergreen Forest
(C) Tropical Moist Deciduous Forest
(D) Tropical Wet Evergreen Forest
Ans: (C)


628. Which of the following woods is used for manufacturing Katha?
(A) Sal (B) Khair
(C) Babool (D) Saaja
Ans: (B)


629. The birch tree is found in
(A) Aravallis (B) Himalayas
(C) Nilgiris (D) Vindhyas
Ans: (B)


630. In which one of the following states Cinchona tree does not grow?
(A) Assam (B) Kerala
(C) Chhattisgarh (D) West Bengal
Ans: (C)


631. Which one of the following tree is abundant in temperate zone of Western Himalayas?
(A) Pine (B) Deodar
(C) Silver fur (D) Blue pine
Ans: (B)


632. Teak forest is found in which of the following states of India?
(A) Madhya Pradesh
(B) Uttar Pradesh
(C) Jharkhand
(D) Karnataka
Ans: (A)


633. Which one of the following is called ‘flame of the forest’?
(A) Bouhinia variegata
(B) Jacaranda mimosafolia
(C) Butea monosperma
(D) Tectona grandis
Ans: (C)


634. The alpine vegetation in the Western Himalayas is found only up to a height of 3000 metres while in the Eastern Himalayas it is found up to a height of 4000 metres. The reason for this variation in the same mountain range is that
(A) Eastern Himalayas are higher than Western Himalayas
(B) Eastern Himalayas are nearer to the equator and sea coast than Western Himalayas
(C) Eastern Himalayas get more monsoon rainfall than the Western Himalayas
(D) Eastern Himalayas rocks are more fertile than the Western Himalayan rocks
Ans: (B)


635. Which of the following plants have no flowers?
(A) Jackfruit (B) Fig
(C) Orchid (D) Fern
Ans: (D)


636. Which one of the following pairs is correctly matched?
(A) Teak – Jammu and Kashmir
(B) Deodar – Madhya Pradesh
(C) Sandal wood – Kerala
(D) Sundari – West Bengal
Ans: (D)


637. What is the difference between the antelopes Oryx and Chiru?
(A) Oryx is adapted to live in hot arid areas whereas Chiru is adapted to live in Steppes and semi-desert areas of cold high mountains
(B) Oryx is poached for its antlers whereas Chiru is poached for its musk
(C) Oryx exists in Western India only whereas Chiru exists in North-East India only
(D) None of the statements (A), (B) and (C) given above is correct
Ans: (A)


638. Which among the following trees is found at the highest elevation from the sea level?
(A) Deodar (B) Pine
(C) Sal (D) Teak
Ans: (A)


639. Open stunted forests with bushes and small trees having long roots and sharp thorns repeated spines are commonly found in
(A) Eastern Odisha
(B) North-Eastern Tamil Nadu
(C) Shivalik and Terai region
(D) Western Andhra Pradesh
Ans: (D)


640. Which one of the following is not essentially a species of the Himalayan vegetation?
(A) Juniper (B) Mahogany
(C) Silver fir (D) Spruce
Ans: (B)


641. Which of the following state’s forests are classified as ‘Sub-tropical’ forests?
(A) Kerala
(B) Madhya Pradesh
(C) Tamil Nadu
(D) Karnataka
Ans: (B)


642. Lisa is obtained from the tree of
(A) Pine
(B) Devdar
(C) Burans
(D) Sheesham
Ans: (A)


643. An example of multipurpose tree used in social forestry is
(A) Sheesham
(B) Dhak
(C) Eucalyptus
(D) Khejri
Ans: (D)


644. Match the following. List-I
(a) Teak
(b) Deodar
(c) Sundari
(d) Cinchona List-II
1. Himalayan Tarai Region
2. Central India
3. Sunderban
4. High altitude regions of Himalaya Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 3 1 (B) 3 2 1 4
(C) 4 1 3 2 (D) 2 3 4 1
Ans: (A)


645. Which of the following is not correctly matched?
(A) Sundarbans – West Bengal
(B) Bhitarkanika – Odisha
(C) Pichavaram – Tamil Nadu
(D) Vembanad – Karnataka
Ans: (D)


646. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Tropical forest
(b) Conifer forest
(c) Mangroves
(d) Deciduous forest List-II
1. Sunderbans
2. Himachal Pradesh
3. Rajasthan
4. Silent Valley Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 3 (B) 2 1 4 3
(C) 1 4 2 3 (D) 4 2 1 3
Ans: (D)


647. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Forest)
(a) Tropical moist deciduous
(b) Tropical dry deciduous
(c) Alpine
(d) Tropical evergreen List-II (Region)
1. Arunachal Pradesh
2. Sahyadris
3. Middle Ganga Plain
4. Tarai Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 1 2 (B) 4 2 1 3
(C) 1 3 2 4 (D) 3 1 4 2
Ans: (A)


648. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Mangroves)
(a) Achra Ratnagiri
(b) Coondapur
(c) Pichavaram
(d) Vembanad List-II (State)
1. Karnataka
2. Kerala
3. Andhra Pradesh
4. Maharashtra
5. Tamil Nadu Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 5 4 (B) 4 5 3 2
(C) 2 5 3 4 (D) 4 1 5 2
Ans: (D)


649. Forest areas have been labelled as 1, 2, 3, and 4 in the rough map. Among these, those which were threatened in 1997 by a serious epidermic include
(A) Teal forests of 3 and 4
(B) Oak forests of 1 and Sal forest of 2
(C) Sal forests of 3
(D) Sandal wood forests of 4
Ans: (C)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Indian soil related gk mcq pdf download

Next Story

India irrigation and canals related gk mcq pdf download

Latest from Blog