India Oilseeds related gk mcq pdf download

India Oilseeds related gk mcq pdf download

913. Which of the following statements is/are correct regarding sugar industry?
1. India accounts for more than 15% of the total sugar production of the world.
2. Sugar Industry is the second largest Agricultural base industry in India.
3. India is the biggest consumer of sugar.
4. India is the largest producer of sugar. Code
(A) 1 and 2 (B) 3 and 4
(C) 1, 2 and 3 (D) 1 and 4
Ans: (C)


914. Yellow Revolution is related to
(A) Pulse production
(B) Paddy production
(C) Fish production
(D) Oilseed production
Ans: (D)


915. Consider the following statements.
1. India is the original home of the cotton plant.
2. India is the first country in the world to develop hybrid cotton variety leading to increased production. Which of these statements is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (C)


916. Which of the following is the oil seed crop?
(A) Masoor (B) Lobia
(C) Sunflower (D) Barseem
Ans: (C)


917. Which is the most suitable crop for dry land farming?
(A) Sugarcane (B) Jute
(C) Wheat (D) Groundnut
Ans: (D)


918. ‘Pegging’ is a useful phenomenon in
(A) Sugarcane (B) Sweet potato
(C) Groundnut (D) Tapioca
Ans: (C)


919. Yellow Revolution is related to
(A) Production of Foodgrain
(B) Production of Oilseeds
(C) Production of Milk
(D) Production of Fish
Ans: (B)


920. The leading producer of Soyabean in India is
(A) Uttar Pradesh
(B) Bihar
(C) Madhya Pradesh
(D) Rajasthan
Ans: (C)


921. Which of the following states is the leading producer of Soyabean?
(A) Maharashtra
(B) Madhya Pradesh
(C) Punjab
(D) Kerala
Ans: (B)


922. During 1992-93 there was a record production in
(A) Rice (B) Sugarcane
(C) Pulses (D) Oilseeds
Ans: (D)


923. Which state of India occupies largest area under Soyabean cultivation?
(A) Madhya Pradesh
(B) Rajasthan
(C) Uttar Pradesh
(D) Punjab
Ans: (A)


924. Which of the following states is the largest producer of groundnut in India?
(A) Tamil Nadu
(B) Madhya Pradesh
(C) Rajasthan
(D) Gujarat
Ans: (D)


925. The largest producer of oilseeds in India is
(A) Gujarat
(B) Madhya Pradesh
(C) Rajasthan
(D) Uttar Pradesh
Ans: (B)


926. Rajasthan is the chief producer of
(A) Gram (B) Mustard
(C) Cotton (D) Wheat
Ans: (B)


927. The State of India with low acreage, but very high per hectare yield of groundnut is
(A) Uttar Pradesh
(B) West Bengal
(C) Punjab
(D) Chhattisgarh
Ans: (C)


928. ‘Pusa Bold’ is a variety of
(A) Wheat (B) Mustard
(C) Gram (D) Groundnut
Ans: (B)


929. ‘Varuna’ is a variety of
(A) Mustard (B) Linseed
(C) Sunflower (D) Sesame
Ans: (A)


930. Large quantity of gypsum is required for
(A) Rice cultivation
(B) Barseem cultivation
(C) Wheat cultivation
(D) Groundnut cultivation
Ans: (D)


931. ‘Pitambari’ is a variety of
(A) Paddy (B) Gram
(C) Mustard (D) Wheat
Ans: (C)


932. Consider the map given below. India a b c d The place marked a, b, c and d in the map are respectively known for the cultivation of
(A) Groundnut, Ragi, Tobacco and Sugarcane
(B) Groundnut, Sugarcane, Ragi and Tobacco
(C) Ragi, Sugarcane, Groundnut and Tobacco
(D) Ragi, Groundnut, Sugarcane and Tobacco
Ans: (B)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

India Cash Crops related gk mcq pdf download

Next Story

Pulses related gk mcq pdf download free

Latest from Blog