India research centres related gk mcq pdf download

India research centres related gk mcq pdf download

1361. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Cement)
(a) Kankinada
(b) Virudhnagar
(c) Channapatnam
(d) Bhadohi List-II (Industry)
1. Carpet
2. Jute
3. Cotton Textile
4. Silk Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 4 3 2 1
(C) 2 3 4 1 (D) 3 2 1 4
Ans: (C)


1362. Which of the following is known by the name of ‘Dakshin Gangotri’?
(A) Origin point of Cauvery river
(B) The place from where Periyar flows towards North
(C) First Antarctica Research Station of India
(D) The Centre of rocket launching in Kerala
Ans: (C)


1363. Which of the following has/have been accorded ‘Geographical Indication’ status?
1. Banarasi Jari and Sarees
2. Rajasthani Daal-Bati-Churma
3. Tirupathi Laddu Select the correct answer using the code given below.
(A) Only 1
(B) Only 2 and 3
(C) Only 1 and 3
(D) 1, 2 and 3
Ans: (C)


1364. The second scientific research station of India on Antarctica continent called ‘MAITRI’ was established in 1988. The main task of this research centre is
(A) Geologic mapping
(B) Weather forecast
(C) Marine Biology
(D) Satellite transmission
Ans: (C)


1365. What is Dakshin Gangotri?
(A) River Valley in Andhra Pradesh
(B) Indian Research Station in Antarctica
(C) Second source of river Ganga in the South of Gangotri
(D) Island in the Indian Ocean near Antarctica
Ans: (B)


1366. The International Crop Research Institute for Semi-Arid Tropics
(ICRISAT) is located at
(A) Kolkata
(B) Patna
(C) Bhubaneswar
(D) Hyderabad
Ans: (D)


1367. The 3rd Indian Research Centre had been founded in the Antarctica by the name of
(A) Saraswati (B) Bharati
(C) Anveshan (D) Yamnotri
Ans: (B)


1368. The Central Institute of Arid Horticulture is situated at
(A) Sri Ganganagar
(B) Udaipur
(C) Bikaner
(D) Jodhpur
Ans: (C)


1369. The Place where Central Dryland Research Institute exists is
(A) Bangalore (B) New Delhi
(C) Jhansi (D) Hyderabad
Ans: (D)


1370. ‘National Institute of Agriculture Marketing’ is located at
(A) New Delhi (B) Jaipur
(C) Hisar (D) Bhopal
Ans: (B)


1371. National Academy of Agricultural Research Management is located at
(A) Bangalore (B) Hyderabad
(C) Kolkata (D) New Delhi
Ans: (B)


1372. Where is the Central Food Technological Research Institute situated?
(A) Bangalore (B) Karnal
(C) Mysore (D) Lucknow
Ans: (C)


1373. University of Horticulture and Forestry is located at
(A) Coimbatore (B) Solan
(C) Palampur (D) Pant Nagar
Ans: (B)


1374. The Research & Development work is being processed on machinery and instruments used in agriculture in Central Institute of Agricultural Engineering which is located at
(A) Pantnagar (B) Bhopal
(C) New Delhi (D) Ranchi
Ans: (B)


1375. National Research Centre of Agro Forestry is located at
(A) Hyderabad (B) Jhansi
(C) Nasik (D) Patna
Ans: (B)


1376. Where is ‘National Dairy Research Institute’ (NDRI) situated?
(A) Ambala (B) Karnal
(C) Pune (D) Izzatnagar
Ans: (B)


1377. The Indian Rice Research Institute is located in
(A) Cuttack (B) Kolkata
(C) Trivandrum (D) Mumbai
Ans: (A)


1378. Indian Institute of Vegetable Research is located at
(A) Kanpur (B) New Delhi
(C) Varanasi (D) Allahabad
Ans: (C)


1379. The Indian Institute of Pulses Research is located at
(A) New Delhi (B) Varanasi
(C) Kanpur (D) Lucknow
Ans: (C)


1380. The Headquarters of ‘Indian Bureau of Mines’ is at
(A) Ranchi (B) Ahmedabad
(C) Nagpur (D) Mysore
Ans: (C)


1381. Central Institute of Sub-tropical Horticulture is located at
(A) Bangalore (B) Chandigarh
(C) Lucknow (D) Nagpur
Ans: (C)


1382. Where is the Indian Diamond Institute established?
(A) New Delhi (B) Surat
(C) Mumbai (D) Jaipur
Ans: (B)


1383. The Central Institute of Mining is located at
(A) Cuttack (B) Dhanbad
(C) Jamshedpur (D) Bhavnagar
Ans: (B)


1384. Indian Grass and Fodder Research Institute is located at
(A) Bikaner (B) Jabalpur
(C) Bhopal (D) Jhansi
Ans: (D)


1385. The location of National Dairy Development Board is at
(A) Anand (B) Gandhinagar
(C) Vadodara (D) Valsad
Ans: (A)


1386. Indian Institute of Sugarcane Research is located at
(A) Lucknow
(B) Coimbatore
(C) Ludhiana
(D) Pusa Samastipur
Ans: (A)


1387. Where is Indian Horticulture University located?
(A) Dehradun
(B) Masoorie
(C) Bangalore
(D) Solan (Himachal Pradesh)
Ans: (D)


1388. Which of the following does not have ‘National Museum of Natural History’?
(A) Mysore
(B) Hyderabad
(C) Bhubaneswar
(D) Bhopal
Ans: (B)


1389. National Atlas and Thematic Mapping Organisation is located in
(A) Dehradun (B) Hyderabad
(C) New Delhi (D) Kolkata
Ans: (D)


1390. The National Centre of Organic Farming (NCOF) is situated at
(A) Hyderabad (B) Chennai
(C) New Delhi (D) Ghaziabad
Ans: (D)


1391. The Directorate of Plant protection, Quarantine and storage is located at
(A) Ahmedabad
(B) Hyderabad
(C) Faridabad
(D) New Delhi
Ans: (C)


1392. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) National Environment Engineering
(b) Central Food Technology Research Institute
(c) Central Potato Research Institute
(d) Central Tobacco Research Institute List-II
1. Rajahmundri 2. Nagpur
3. Shimla 4. Mysore Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1 (B) 2 4 3 1
(C) 3 4 2 1 (D) 1 2 3 4
Ans: (B)


1393. Match the following Research Institutes (a), (b), (c) and (d) with their respective location labelled as 1 to 6 in the given rough outline map 6 India 5 4 3 2 1
(a) Central Drug Research Institute
(b) National Atlas and Thematic Mapping Organisation
(c) National Institute of Ocean Technology
(d) Temperate Forest Research Centre Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 6 (B) 4 5 1 6
(C) 2 3 4 5 (D) 1 6 2 3
Ans: (A)


1394. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Central Rice Research Institute
(b) Directorate of Farming System Research
(c) Indian Institute of Soil Science
(d) National Centre for Agro- Forestry Research List-II
1. Jhansi 2. Bhopal
3. Cuttack 4. Meerut Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 2 1 (B) 1 2 3 4
(C) 4 3 1 2 (D) 2 1 3 4
Ans: (A)


1395. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Organisation)
(a) National Sugar Institute
(b) Mishra Dhatu Nigam Limited
(c) Institute of Military Law
(d) Institute of National Integration List-II (Location)
1. Dehradun 2. Kamptee
3. Pune 4. Hyderabad
5. Kanpur Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 4 2 (B) 5 1 4 3
(C) 3 4 5 2 (D) 5 4 2 3
Ans: (D)


1396. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(Project Directorate of Crops)
(a) DRR (b) DWR
(c) DMR (d) DPR List-II (Location)
1. Kanpur 2. New Delhi
3. Hyderabad 4. Karnal Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 2 3 4 1
(C) 3 4 2 1 (D) 4 1 2 3
Ans: (C)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

India industry related gk mcq pdf download

Next Story

India Transport system related gk pdf download

Latest from Blog