India Tourist place related gk mcq pdf download

India Tourist place related gk mcq pdf download

1508. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Jaipur – Pink City
(B) Ujjain – City of Mahakal
(C) Kolkata – City of Joy
(D) Jaisalmer – City of Lakes
Ans: (D)


1509. Which one of the following cities is known as ‘Pink City’ in India?
(A) Mysore
(B) Jaipur
(C) Chandigarh
(D) Srinagar
Ans: (B)


1510. To promote tourism in India the Ministry of Tourism has adopted to popularize India as
(A) Land of God
(B) Pearl of the East
(C) Beautiful India
(D) Incredible India
Ans: (D)


1511. The South Indian temple of Lord Ranganatha (also known as Lord Venkatesha) is located on
(A) Biligiri Ranga Hills
(B) Thirumala Hills
(C) Nandi Hills
(D) Chamundi Hills
Ans: (A)


1512. Which of the following is not a ‘ghost-town’?
(A) Kuldhara
(B) Dhanushkodi
(C) Lakhpat
(D) Charkhari
Ans: (D)


1513. Sabrimala is situated in which of the following states?
(A) Andhra Pradesh
(B) Tamil Nadu
(C) Kerala
(D) Karnataka
Ans: (C)


1514. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (State)
(a) Jammu and Kashmir
(b) Himachal Pradesh
(c) Gujarat
(d) Tamil Nadu List-II (Tourist Centre)
1. Udvada
2. Point Calimere
3. Gulmarg
4. Kasauli Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 3 4 1 2
(C) 4 3 2 1 (D) 3 2 4 1
Ans: (B)


1515. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Resorts)
(a) Chakrata
(b) Haflong
(c) Kalimpong
(d) Kufri List-II (States)
1. Assam
2. West Bengal
3. Uttarakhand
4. Himachal Pradesh Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 2 4 (B) 3 1 4 2
(C) 3 1 2 4 (D) 1 3 4 2
Ans: (C)


1516. Consider the following statements.
1. Champaner – Pavagarh Archaeological Park
2. Chhatrapati Shivaji Railway Station, Mumbai
3. Mamallapuram
4. Sun Temple (Konark Temple) Which of the above are included in the World Heritage List of UNESCO?
(A) 1, 2 and 3
(B) 1, 3 and 4
(C) 2 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (D)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

India Transport system related gk pdf download

Next Story

Indian geography miscellaneous gk mcq pdf

Latest from Blog