India Transport system related gk pdf download

India Transport system related gk pdf download

1397. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Institute)
(a) CSSRI (b) CTCRI
(c) IRRI (d) CAZRI List-II (Location)
1. Manila 2. Jodhpur
3. Trivandrum 4. Karnal Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 3 (B) 4 3 1 2
(C) 3 2 4 1 (D) 2 3 4 1
Ans: (B)


1398. Which is the longest National Highway of India?
(A) National Highway 1
(B) National Highway 2
(C) National Highway 8
(D) National Highway 44
Ans: (D)


1399. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Institutes)
(a) Indian Institute of Sugarcane Research
(b) National Bureau of Plant Genetics Research
(c) National Plant Protection Training Institute
(d) Directorate of Wheat Research List-II (Location)
1. New Delhi 2. Hyderabad
3. Lucknow 4. Karnal Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 3 1 2 4
(C) 4 3 2 1 (D) 2 3 4 1
Ans: (B)


1400. The share of Road Transport in total transport of India is
(A) 100% (B) 80%
(C) 60% (D) 40%
Ans: (B)


1401. National Highway No. 2 passes through
(A) Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Karnataka, Goa
(B) Goa, Karnataka, Tamil Nadu, Kerala
(C) Maharashtra, Goa, Karnataka, Kerala
(D) Assam, Nagaland, Manipur, Mizoram
Ans: (D)


1402. National Highway 4 passes through
(A) Andhra Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Rajasthan
(D) Andman and Nicobar
Ans: (D)


1403. In total there are how many National Highways in India and approximaterly what is their total length?
(A) 34 and 16,000 km
(B) 44 and 24,000 km
(C) 54 and 32,000 km
(D) 228 and 1,15,435 km
Ans: (D)


1404. Which of the following States of India has maximum total length of State Highways?
(A) Gujarat (B) Rajasthan
(C) Uttar Pradesh (D) Maharashtra
Ans: (D)


1405. Which one of the following states has the largest kilometres of National Highways in India?
(A) Andhra Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Rajasthan
(D) Uttar Pradesh
Ans: (D)


1406. Which development is associated with Golden Quadrilateral?
(A) Highways
(B) Harbor
(C) Power Grids
(D) Tourism Networks
Ans: (A)


1407. Which State of India has the maximum length of State Highways?
(A) Uttar Pradesh
(B) Bihar
(C) Madhya Pradesh
(D) Maharashtra
Ans: (D)


1408. What is the Golden Quadrilateral?
(A) Rail lines joining metros
(B) Major Air Routes
(C) National Highway Project
(D) Cold Trade Routes
Ans: (C)


1409. Golden Quadrilateral Project of India joins
(A) Delhi – Mumbai – Chennai – Kolkata
(B) Delhi – Jhansi – Bengaluru – Kanyakumari
(C) Srinagar – Delhi – Kanpur – Kolkata
(D) Porbandar – Bengaluru – Kolkata – Kanpur
Ans: (A)


1410. The East-West and North-South Express Highways cross at
(A) Gwalior (B) Jhansi
(C) Bhopal (D) Sagar
Ans: (B)


1411. ‘Pradhanmantri Bharat Jodo Pariyojna’ is related to
(A) Communication
(B) Social Integration
(C) Linking of Rivers
(D) Development of Highways
Ans: (D)


1412. Two National Highways i.e., Srinagar – Kanyakumari Highway and Silchar – Porbandar Highway, which are constructed under National Highway Development Project shall meet at
(A) Bhopal (B) Gwalior
(C) Jhansi (D) Nagpur
Ans: (C)


1413. The meeting town of North-South and East-West Corridor Super- Highway is
(A) Hyderabad (B) Delhi
(C) Nagpur (D) Jhansi
Ans: (D)


1414. Which one of the following cities is not connected by National Highway No. 3?
(A) Kullu (B) Bhopal
(C) Manali (D) Hamirpur
Ans: (B)


1415. Which one of the following pairs of cities has been connected by a sixlane expressway?
(A) Ahmedabad and Vadodra
(B) Dhaka and Chittagong
(C) Mumbai and Pune
(D) Islamabad and Lahore
Ans: (C)


1416. The National Highway from Delhi to Kolkata via Delhi is numbered
(A) 1 (B) 19
(C) 4 (D) 8
Ans: (B)


1417. The Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana is
(A) to augment road connectivity and provide food grains to the poorest of the poor at cheaper rates
(B) to facilitates patrolling of the area to prevent misuse of electricity by unauthorised persons
(C) to help police to reach the place of crime more swiftly to control crime-spurt
(D) to develop community life in villages which are not well connected
Ans: (D)


1418. Which of the following statements about National Highways Development Project are correct?
(A) It connects Delhi, Mumbai and Kolkata
(B) Its total length is 5,846 km
(C) North-South corridor connects Srinagar and Kanyakumari
(D) East-West corridor connects Silchar and Dwarka
Ans: (B)


1419. ….. carries 40 percent of road traffic of India.
(A) National Highways
(B) State roads
(C) District roads
(D) Village roads
Ans: (A)


1420. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Haldia – Allahabad : National Waterway
(B) Nasik – Pune : National Highway-50
(C) Durgapur – Kolkata : Express Highways
(D) Hyderabad : Headquarter of South Central Railway
Ans: (D)


1421. Which among the following National Highway route is the longest?
(A) Agra – Mumbai
(B) Chennai – Thane
(C) Kolkata – Hazira
(D) Pune – Machilipatnam
Ans: (C)


1422. If you travel by road from Kohima to Kottayam, what is the minimum number of States within India through which you can travel, including the origin and the destination?
(A) 6 (B) 7
(C) 8 (D) 9
Ans: (B)


1423. ‘Jawahar Tunnel’ passes through which place?
(A) Pir Panjal (B) Banihal
(C) Burjila (D) Jojila
Ans: (B)


1424. The width between two rails of Broad gauge is
(A) 6½ ft (B) 5½ ft
(C) 5 ft (D) 4½ ft
Ans: (B)


1425. The first railway line in India was started in the year.
(A) 1856 (B) 1853
(C) 1858 (D) 1855
Ans: (B)


1426. When was the first railway line opened in India and between which stations?
(A) Between Delhi-Agra in 1854
(B) Between Bombay and Pune in 1853
(C) Between Bombay and Thane in 1853
(D) None of the above
Ans: (C)


1427. The railways in India was first opened in
(A) 1853 (B) 1854
(C) 1855 (D) 1859
Ans: (A)


1428. The Rail Ministry of India has plan to introduce Bullet train between
(A) Mumbai – Ahmedabad
(B) Mumbai – Hyderabad
(C) Mumbai – New Delhi
(D) Mumbai – Pune
Ans: (A)


1429. The shortest rail route of Mumbai from Gorakhpur runs through
(A) Agra (B) Allahabad
(C) Jhansi (D) Delhi
Ans: (B)


1430. The headquarter of South-Eastern Railway is
(A) Nagpur (B) Bilaspur
(C) Hyderabad (D) Kolkata
Ans: (D)


1431. Which one of the following pairs is not correctly matched? Railway Zone Headquarters
(A) North-Eastern Railway – Gorakhpur
(B) South-Eastern Railway – Bhubaneswar
(C) Eastern Railway – Kolkata
(D) South-East Central Railway – Bilaspur
Ans: (B)


1432. Where is the Headquarters of North-Central Railway Zone situated?
(A) Allahabad (B) Jabalpur
(C) Bhopal (D) Delhi
Ans: (A)


1433. The Railway zone headquarters Hajipur is located in
(A) Chhattisgarh (B) Uttar Pradesh
(C) Jharkhand (D) Bihar
Ans: (D)


1434. Which of the following groups of states where passenger rail coaches are manufactured widely?
(A) Punjab and Tamil Nadu
(B) Odisha and West Bengal
(C) Tamil Nadu and West Bengal
(D) West Bengal and Punjab
Ans: (A)


1435. Diesel rail locomotive are manufactured at
(A) Chittaranjan (B) Manduadih
(C) Jamshedpur (D) Perambur
Ans: (B)


1436. In which industry is Sal Wood used mostly?
(A) Paper
(B) Matches
(C) Kaththa
(D) Railway Sleepers
Ans: (D)


1437. Where is Railway Staff College located?
(A) Madras (B) Vadodra
(C) Allahabad (D) Hyderabad
Ans: (B)


1438. On which rail section the first CNG train was launched?
(A) Delhi – Agra section
(B) Rohtak – Chandigarh section
(C) Delhi – Chandigarh section
(D) Rewari – Rohtak section
Ans: (D)


1439. The third rail coach factory is being established at
(A) Amethi (B) Raibareli
(C) Champaran (D) Kapurthala
Ans: (B)


1440. Which one of the following statements is not true of the Konkan Railway?
(A) The total length is about 760 km
(B) It runs through the states of Karnataka, Goa, Maharashtra and Kerala
(C) It is the only rail route that cuts across the Western Ghats
(D) The Konkan Railway Construction Company which came into being raised money through Public Issues
Ans: (B)


1441. Which of the following States became the first State where the railway track was made on the PPP model?
(A) Kerala
(B) Gujarat
(C) Karnataka
(D) Maharashtra
Ans: (B)


1442. Which one of the following sets of States benefit the most from the Konkan Railway?
(A) Goa, Karnataka, Maharashtra
(B) Madhya Pradesh, Maharashtra, Tamil Nadu
(C) Tamil Nadu, Kerala, Goa, Maharashtra
(D) Gujarat, Maharashtra, Goa, Tamil Nadu
Ans: (A)


1443. The Konkan Railway connects
(A) Mumbai to Manmad
(B) Roha to Mangalore
(C) Mangalore to Kochi
(D) Mumbai to Pune
Ans: (B)


1444. Which of the railway connecting the following two stations has been recognised as heritage railway line by UNESCO?
(A) Siliguri and Darjeeling
(B) Allahabad and Varanasi
(C) Mumbai and Thane
(D) Amritsar and Ludhiana
Ans: (A)


1445. Konkan Railway does not connect
(A) Belgaum
(B) Madgaon
(C) Ratnagiri
(D) Udupi
Ans: (A)


1446. Which one of the following numbered Rajdhani trains covers the longest distance?
(A) 12429 Bangalore City Junction
(B) 12431 Trivandrum Central
(C) 12433 Chennai Central
(D) 12435 Dibrugarh Town
Ans: (B)


1447. Which one of the following states is deprived from rail service in India?
(A) Tripura
(B) Sikkim
(C) Arunachal Pradesh
(D) Mizoram
Ans: (B)


1448. Consider the map given below. Two tourists travelling from Delhi, one to Karachi and the other to Bhuj wanted to have company. The railway junction up to which they can travel together as shown in the map is Indian Railway Bhuj Delhi Karachi
(A) Phulera (B) Jodhpur
(C) Luni (D) Balotra
Ans: (D)


1449. What is the correct sequence of the following rail tunnels by length in descending order?
(A) Pir Panjal, Karbude, Nathuwadi, Berdewadi
(B) Karbudi, Pir Panjal, Nathuwadi, Berdewadi
(C) Berdewadi, Nathuwadi, Pir Panjal, Karbude
(D) Nathuwadi, Berdewadi, Karbude, Pir Panjal
Ans: (A)


1450. Which among the following has the largest shipyard in India?
(A) Kolkata
(B) Cochin
(C) Mumbai
(D) Visakhapatnam
Ans: (B)


1451. The fourth railway junctions shown by numerals 1, 2, 3, 4 on the rough outline map of Gujarat are respectively. 1 2 3 4
(A) Palanpur, Mahesana, Ahmedabad and Vadodara
(B) Mahesana, Surendra Nagar, Rajkot and Junagarh
(C) Palanpur, Kanda, Bhuj and Okla
(D) Ahmedabad, Vadodara, Bhavnagar and Bharuch
Ans: (B)


1452. Which one of the following coast is associated with Kochi sea-port?
(A) Malabar Coast
(B) Konkan Coast
(C) Coromandel Coast
(D) North Circars Coast
Ans: (A)


1453. Kandla port is located on
(A) Gulf of Khambhat
(B) Tropic of Cancer
(C) Rann of Kutch
(D) Gulf of Kutch
Ans: (D)


1454. India’s deepest land locked and well protected port is
(A) Kandla
(B) Cochin
(C) Paradip
(D) Visakhapatnam
Ans: (D)


1455. Which of the following is not correctly matched?
(A) Chennai – Deepest port of India
(B) Cochin – Natural port
(C) Jawaharlal Nehru port – Sole mechanized port
(D) Kandla – Tidal port
Ans: (A)


1456. Paradip port is developed for decongestion of two ports, these are
(A) Kolkata – Visakhapatnam
(B) Kolkata – Mumbai
(C) Mumbai – Cochin
(D) Chennai – Visakhapatnam
Ans: (A)


1457. Which one of the following ports is not located on the Eastern coast of India?
(A) Chennai (B) Kandla
(C) Paradip (D) Tuticorin
Ans: (B)


1458. Paradip is located in the state of
(A) Kerala
(B) Maharashtra
(C) Odisha
(D) Andhra Pradesh
Ans: (C)


1459. Which one of the following ports is located on Odisha coast?
(A) Haldia
(B) Mumbai
(C) Paradip
(D) Visakhapatnam
Ans: (C)


1460. Which statement is correct?
(A) Haldia is in Odisha
(B) Paradip is in West Bengal
(C) Kandla is in Gujarat
(D) Mormugao is in Karnataka
Ans: (C)


1461. Mormugao sea port is situated in
(A) Odisha (B) Tamil Nadu
(C) Goa (D) Kerala
Ans: (C)


1462. In India, which one of the following is not a natural harbour?
(A) Kandla (B) Chennai
(C) Paradip (D) Mumbai
Ans: (B)


1463. Which one of the following ports of India handles the highest tonnage of import cargo?
(A) Calcutta
(B) Kandla
(C) Mumbai
(D) Visakhapatnam
Ans: (B)


1464. The port which does not have LNG terminals is
(A) Dahej (B) Hazira
(C) Kochi (D) Kandla
Ans: (D)


1465. Which one of the following is the port city of Andhra Pradesh?
(A) Kakinada
(B) Nellore
(C) Ongole
(D) Vizianagaram
Ans: (A)


1466. What is the length of shipping canal in Sethusamudram project?
(A) 166 km (B) 167 km
(C) 168 km (D) 169 km
Ans: (B)


1467. At which of the following place three crescent shaped beaches meet?
(A) Mormugao (B) Baleshwar
(C) Kovalam (D) Kanyakumari
Ans: (D)


1468. In India, the ports are categorized as major and non-major ports. Which one of the following is a nonmajor port?
(A) Kochi (Cochin)
(B) Dahej
(C) Paradip
(D) New Manglore
Ans: (B)


1469. Sethusamudram Project connects
(A) Palk Bay with Pak Strait
(B) Palk Bay with Bay of Bengal
(C) Gulf of Mannar with Palk Bay
(D) Cape Comorin with Gulf of Mannar
Ans: (D)


1470. The biggest port in India is
(A) Visakhapatnam
(B) Mumbai
(C) Tuticorin
(D) Kandla
Ans: (B)


1471. By promotion of Krishnapatnam port, which of the following state would be most beneficiary?
(A) Andhra Pradesh
(B) Karnataka
(C) Kerala
(D) Tamil Nadu
Ans: (A)


1472. Which of the following is the longest waterway of the country?
(A) Kakinada – Marakkam
(B) Kollam – Kottapuram
(C) Sadia – Dhubari
(D) Allahabad – Haldia
Ans: (D)


1473. Which one of the following stretches of river Ganga has been declared as National Water way?
(A) From Allahabad to Haldia
(B) From Haridwar to Kanpur
(C) From Kanpur to Allahabad
(D) From Narora to Patna
Ans: (A)


1474. National Inland Navigation Institute (NINI) is situated in
(A) Patna
(B) Kolkata
(C) Porbandar
(D) Gaumukh, Uttarakhand
Ans: (A)


1475. Which of the following National Waterway connects Kottapuram with Kollam?
(A) Ganga – Bhagirathi – Hugli Waterways
(B) Brahmaputra river waterways
(C) Kerala coastal canal waterways
(D) Godavari – Krishna basin waterways
Ans: (C)


1476. Which one of the following ports is situated at the Gulf of Kutch?
(A) Cochin (B) Haldia
(C) Kandla (D) Tuticorin
Ans: (C)


1477. The twelfth major port of India handling coal is being developed near
(A) Chennai
(B) Paradip
(C) Kakinada
(D) Visakhapatnam
Ans: (A)


1478. Which of the following is not a harbour?
(A) Kandla (B) Cochin
(C) Bengaluru (D) Mangalore
Ans: (C)


1479. Which one of the following is not the port town of Gujarat?
(A) Jamnagar (B) Okha
(C) Porbandar (D) Veraval
Ans: (A)


1480. Which of the following is a specific example of ‘Out Port’?
(A) Porbandar
(B) Haldia
(C) Panaji
(D) Visakhapatnam
Ans: (B)


1481. Which of the following ports of India is an open sea port?
(A) Haldia
(B) Mumbai
(C) Chennai
(D) Visakhapatnam
Ans: (C)


1482. Which one of the following airports in India is the first to be owned by a public limited company?
(A) Dabolim Airport Goa
(B) Cochin airport
(C) Hyderabad airport
(D) Bangalore airport
Ans: (B)


1483. What is the importance of developing Chabahar Port by India?
(A) India’s trade with African countries will enormously increase
(B) India’s relations with oilproducing Arab countries will be strengthened
(C) India will not depend on Pakistan for access to Afghanistan and Central Asia
(D) Pakistan will facilitate and protect the installation of a gas pipeline between Iraq and India
Ans: (C)


1484. Which of the following is not located on the Western Coast of India?
(A) Daman (B) Janjira
(C) Karaikal (D) Ratnagiri
Ans: (C)


1485. Where is Raja Sansi International Airport?
(A) Hyderabad (B) Nagpur
(C) Amritsar (D) Chennai
Ans: (C)


1486. Which port is constructed for de-congestion of present Mumbai seaport?
(A) Ennore
(B) Haldia
(C) Paradip
(D) Nhava Sheva (Jawaharlal Nehru Port)
Ans: (D)


1487. India’s largest Ship Breaking Yard is located in Gujarat at
(A) Alang (B) Kandla
(C) Porbandar (D) Okha
Ans: (A)


1488. Which of the following is not a harbour?
(A) Cochin (B) Bengaluru
(C) Mangalore (D) Kandla
Ans: (B)


1489. Which of the following States has explored the possibility of constructing an artificial inland port to be connected to sea by a long navigational channel?
(A) Andhra Pradesh
(B) Chhattisgarh
(C) Karnataka
(D) Rajasthan
Ans: (D)


1490. Arrange the following cities located on North-South corridor in a sequence from North to South.
1. Nagpur 2. Agra
3. Krishnagiri 4. Gwalior Select the correct answer using code given below. Code
(A) 2, 4, 1, 3 (B) 1, 2,4, 3
(C) 2, 3, 1, 4 (D) 4, 2, 3, 1
Ans: (A)


1491. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Mormugao – Goa
(B) Paradip – Odisha
(C) Mangalore – Karnataka
(D) Mundra – Andhra Pradesh
Ans: (D)


1492. With reference to Indian transport systems, consider the following statements.
1. Indian railway system is the largest in the world.
2. National Highways cater to 45 percent of the total transport demand.
3. Among the states, Kerala has the highest density of surface road.
4. National Highway No. 44 is the longest in the country. Which of these statements are correct?
(A) 1 and 2 (B) 1 and 3
(C) 2 and 3 (D) 2 and 4
Ans: (D)


1493. What is the correct sequences of the following Indian states in descending order of their length of surface roads per 100 km2 of their areas?
1. Haryana 2. Maharashtra
3. Punjab 4. Tamil Nadu Select the correct answer using the code given below.
(A) 4, 3, 2, 1 (B) 4, 3, 1, 2
(C) 3, 4, 1, 2 (D) 3, 4, 2, 1
Ans: (D)


1494. Consider the following statements concerning the Indian Railways.
1. The headquarter of the North- Western Railway are located at Jodhpur.
2. ‘Indrail Pass’ – a travel – as – you – please ticket has been created especially for freedom fighters and sports persons who have represented India in any game/ sports.
3. Fairy Queen is a train using the world’s oldest working engines and the Indian Railways conduct a journey of wildlife and heritage sites on it. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 2 (B) Only 3
(C) 1 and 2 (D) None of these
Ans: (B)


1495. Arrange the following State in descending order of their length of National Highways. Use the code given below to select the correct answer.
1. Arunachal Pradesh
2. Mizoram
3. Nagaland
4. Sikkim Code
(A) 2, 1, 4, 3 (B) 1, 2, 3, 4
(C) 4, 3, 2, 1 (D) 3, 2, 4, 1
Ans: (B)


1496. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Rail Coach Factory
(b) Wheel and Axle Plant
(c) Diesel Locomotive Works
(d) Integral Coach Factory List-II
1. Bangalore 2. Perambur
3. Kapurthala 4. Varanasi Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 4 3 2 1
(C) 1 3 4 2 (D) 3 1 4 2
Ans: (D)


1497. Even though the Railways are the most pervasive mode of transport in India, it is the road transport which received the maximum impetus in most of the post independence period. Which of the following are the reasons for this?
1. Railways are cheap to operate but the associated capital costs are very high.
2. Given the geographic spread of the human settlements, it is unrealistic that the railways alone can serve the needs of transport.
3. The per unit (tonne/km) cost of transport is cheaper in road compared to rail transport.
4. Given the indivisible nature of the Railways, it is not always convenient for the population to avail it with the same ease as private cars, buses or twowheelers. Select correct answer by using code given below.
(A) 1, 2 and 3 (B) 1, 2 and 4
(C) 1, 3 and 4 (D) 2, 3 and 4
Ans: (B)


1498. Of the four places marked 1, 2, 3 and 4 of the map, the one indicating a tidal port is India 1 2 3 4
(A) 1 (B) 2
(C) 3 (D) 1 and 4
Ans: (D)


1499. Consider the following statements.
1. Tides are of great help in navigation and fishing.
2. High tide enables big ships to enter or leave the harbour safely.
3. Tide prevents siltation in the harbours.
4. Kandla and Diamond harbour are tidal ports. Which of these statements are correct?
(A) 1 and 4 (B) 2, 3 and 4
(C) 1, 2 and 3 (D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (D)


1500. Which of the following are the natural ports of India?
1. Chennai
2. Kochi
3. Tuticorin
4. Visakhapatnam Select the correct answer from the code given below. Code
(A) 1 and 2
(B) 1 and 3
(C) 2 and 3
(D) 2 and 4
Ans: (D)


1501. Match the different ports of Union Territory of Pondicherry labelled as a, b, c and d in the given map with their respective names and select the correct answer using the codes given below the list of ports d India c b a List : (Ports of Pondicherry)
1. Karaikal 2. Mahe
3. Pondicherry 4. Yanam Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 3 4 (B) 1 2 3 4
(C) 2 1 4 3 (D) 1 2 4 3
Ans: (A)


1502. Match the locations of ports labelled as (a), (b), (c) and (d) in the given map with the names of those ports and select the correct answer using the code given below the names of the ports. India
(a)
(b)
(c)
(d) Name of Ports
1. Kakinada
2. Karwar
3. Mangalore
4. Tuticorin
5. Veraval Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 3 5 (B) 5 2 4 1
(C) 1 3 4 2 (D) 5 3 2 1
Ans: (B)


1503. The following map is showing the location of ports of Eastern coast of India as 1, 2, 3 and 4. Identify and answer the correct sequence as given below. 4 3 2 1
(A) Machilipatnam, Chennai, Tuticorin, Visakhapatnam
(B) Chennai, Tuticorin, Visakhapatnam, Machilipatnam
(C) Tuticorin, Chennai, Machilipatnam, Visakhapatnam
(D) Tuticorin, Chennai, Visakhapatnam, Machilipatnam
Ans: (C)


1504. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Kandla
(b) Nhava Sheva
(c) Paradip
(d) Tuticorin List-II
1. Maharashtra
2. Odisha
3. Tamil Nadu
4. Gujarat Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1 (B) 2 1 4 3
(C) 4 1 2 3 (D) 2 3 4 1
Ans: (C)


1505. Which one of the following ports shown on the rough outline map of India is a riverine port?
(A) 1 (B) 2
(C) 3 (D) 4
Ans: (D)


1506. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Shipyards)
(a) Garden Reach
(b) Hindustan Shipyard
(c) Mazgaon Docks
(d) Cochin Shipyard List-II (States)
1. Andhra Pradesh
2. Maharashtra
3. Kerala
4. West Bengal Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 1 3 (B) 4 1 2 3
(C) 3 1 4 2 (D) 4 3 2 1
Ans: (B)


1507. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Alleppey (b) Ennore
(c) Paradip (d) Kakinada List-II
1. Tamil Nadu
2. Odisha
3. Kerala
4. Andhra Pradesh Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 2 4 (B) 2 3 1 4
(C) 3 1 4 2 (D) 3 4 2 1
Ans: (A)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

India research centres related gk mcq pdf download

Next Story

India Tourist place related gk mcq pdf download

Latest from Blog