Indian bordering countries related mcq pdf download

Indian bordering countries related mcq

39. Indian states bordering Bangladesh are
(A) West Bengal, Nagaland, Assam, Meghalaya
(B) Nagaland, Assam, Sikkim, West Bengal
(C) Meghalaya, Assam, West Bengal, Tripura
(D) Nagaland, Assam, West Bengal, Tripura
Ans: (C)


40. Which one of the following states does not form border with Bangladesh?
(A) Meghalaya (B) Tripura
(C) Manipur (D) Mizoram
Ans: (C)


41. Which one of the following Indian states does not share border with Bhutan?
(A) Sikkim
(B) Meghalaya
(C) Arunachal Pradesh
(D) West Bengal
Ans: (B)


42. Which State of India has borders with three countries namely Nepal, Bhutan and China?
(A) Arunachal Pradesh
(B) Meghalaya
(C) West Bengal
(D) Sikkim
Ans: (D)


43. Which of the following Indian state shares its maximum boundary with Myanmar?
(A) Manipur
(B) Arunachal Pradesh
(C) Mizoram
(D) Nagaland
Ans: (B)


44. Which of the following states of India does not have common border with Myanmar?
(A) Assam
(B) Nagaland
(C) Arunachal Pradesh
(D) Mizoram
Ans: (A)


45. Which one of the following States of India has international boundary on its three sides?
(A) Assam (B) Nagaland
(C) Tripura (D) West Bengal
Ans: (C)


46. The group of Indian states neighbouring Nepal is
(A) Sikkim – Bhutan
(B) Sikkim – Bihar
(C) Assam – Bihar
(D) Uttar Pradesh – Haryana
Ans: (B)


47. Which of the following group of Indian states share its boundaries with Pakistan?
(A) Jammu and Kashmir, Himachal Pradesh, Punjab and Rajasthan
(B) Punjab, Jammu and Kashmir, Rajasthan and Gujarat
(C) Punjab, Haryana, Jammu and Kashmir and Rajasthan
(D) Punjab, Himachal Pradesh, Rajasthan, Gujarat
Ans: (B)


48. Which of the following states does not form its boundary with Bangladesh?
(A) Assam (B) Nagaland
(C) Meghalaya (D) Mizoram
Ans: (B)


49. Which one of the following countries shares the longest land frontier with India?
(A) China (B) Nepal
(C) Pakistan (D) Bangladesh
Ans: (D)


50. Durand Line demarcated the Indian boundary with which of the following countries?
(A) Afghanistan (B) Burma
(C) Nepal (D) Tibet
Ans: (A)


51. The boundary between India and Pakistan was demarcated by
(A) Durand Line
(B) McMohan Line
(C) Maginot Line
(D) Radcliffe Line
Ans: (D)


52. What is Radcliffe line?
(A) America – Canada boundary line
(B) Indo – Pakistan boundary line
(C) Indo – China boundary line
(D) Russia – Finland boundary line
Ans: (B)


53. The boundary line between India and Pakistan is an example of
(A) Superimposed boundary
(B) Antecedent boundary
(C) Relict boundary
(D) Subsequent boundary
Ans: (A)


54. Which of the following separates India and Sri Lanka?
(A) Suez Canal
(B) Palk Strait bay
(C) Gulf of Khambhat
(D) Gulf of Kutch
Ans: (B)


55. Which of the following line demarcates India and the North- Eastern part of China?
(A) Durand Line
(B) McMohan Line
(C) Radcliffe Line
(D) None of the above
Ans: (B)


56. In November 1998 Composite Dialogue Process between India and Pakistan included three contentious issues listed below as 1, 2 and 3. Contentious issues are
1. Disengagement of troops.
2. Settlement of boundary dispute.
3. Sharing river water. a c b Pakistan India Match the issues with the areas marked in the map as a, b and c and select the correct answer using the code given below. Code
(a) (b) (c)
(A) 2 1 3 (B) 2 3 1
(C) 1 3 2 (D) 3 2 1
Ans: (A)


57. Consider the following statements.
1. Assam shares border with Bhutan and Bangladesh.
2. West Bengal shares border with Bhutan and Nepal.
3. Mizoram shares border with Bangladesh and Myanmar. Which of the statements given above are correct?
(A) 1, 2 and 3 (B) Only 1 and 2
(C) Only 2 and 3 (D) Only 1 and 3
Ans: (A)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Indian Extreme points related mcq pdf download

Next Story

Natural Region of India related mcq pdf download

Latest from Blog