Indian Crops related gk mcq pdf download

Indian Crops related gk mcq pdf download

983. Consider the following statements and select the correct answer from the given code.
1. Tea is the main crop of Assam.
2. Coffee is the main crop of Tamil Nadu.
3. Tobacco is cultivated on a large scale in Andhra Pradesh.
4. Jute is the main crop of Chhattisgarh. Code
(A) 1 and 2 (B) 1 and 3
(C) 1 and 4 (D) 2 and 3
Ans: (B)


984. Jhuming is practised mostly in
(A) Assam
(B) Andhra Pradesh
(C) Nagaland
(D) Madhya Pradesh
Ans: (C)


985. Qualities of an area in India are as follows
1. Hot and moist climate.
2. 200 cm annual rainfall.
3. Mountain slopes of height up to 1100 metre.
4. 15ºC to 30ºC range of annual temperature. Which of the following produces you will find most suitable to grow in above type of climate?
(A) Mustard
(B) Cotton
(C) Black pepper
(D) Virginia tobacco
Ans: (C)


986. What is Jhuming (also known as Paida) system?
(A) Cutting of jungle and leaving it to dry
(B) Excessive use of chemical fertilizer
(C) Irrigation
(D) Dry farming
Ans: (A)


987. Jhum cultivation is a problem in the hilly areas of
(A) Assam and Bihar
(B) Bihar and Odisha
(C) Odisha and Madhya Pradesh
(D) Maharashtra and U.P.
Ans: (A)


988. In which of the following states of India was the potato production maximum?
(A) Uttar Pradesh
(B) West Bengal
(C) Bihar
(D) Madhya Pradesh
Ans: (A)


989. What is ‘Jhum’?
(A) A folk dance
(B) The name of a river valley
(C) A trile
(D) A type of cultivation
Ans: (D)


990. Which one of the following pairs is not correctly matched? Crop Largest Producer
(A) Potato – Uttar Pradesh
(B) Coconut – Kerala
(C) Banana – Maharashtra
(D) Tobacco – Andhra Pradesh
Ans: (C)


991. National Research Centre for Banana is located at
(A) Trichy (B) Bhusawal
(C) Saharanpur (D) Pune
Ans: (A)


992. The state of India, which has largest share in food grain production is
(A) Punjab (B) Haryana
(C) Maharashtra (D) Uttar Pradesh
Ans: (D)


993. Which of the following is the right decreasing order of production of the given food grain in India?
(A) Wheat – Rice – Pulses – Coarse Grain
(B) Rice – Wheat – Pulses – Coarse Grain
(C) Wheat – Rice – Coarse Grain – Pulses
(D) Rice – Wheat – Coarse Grain – Pulses
Ans: (D)


994. Which of the following is not correctly matched? Agricultural Produce (2015) – State
(A) Largest producer of coffee – Karnataka
(B) Largest producer of potato – Madhya Pradesh
(C) Largest producer of cotton – Gujarat
(D) Largest producer of wheat – Uttar Pradesh
Ans: (B)


995. The State of India which stands first in production of cotton, groundnut, salt and milk is
(A) Maharashtra (B) Punjab
(C) Rajasthan (D) Gujarat
Ans: (D)


996. Sugarcane, Beatroot, Sweet pea, Gram, Arhar and Frasbean come under which of the following?
(A) Two plant family
(B) Three plant family
(C) Four plant family
(D) Five plant family
Ans: (B)


997. Which of the following is not correctly matched?
(A) Rice – Green hair
(B) Bajra – Ergot
(C) Pea – Powdery mildew
(D) Gram – Wilt
Ans: (A)


998. What was the estimated production of food grains in India for the year 2016-17?
(A) 230 million tonnes
(B) 210 million tonnes
(C) 257 million tonnes
(D) 275 million tonnes
Ans: (D)


999. India is the second largest producer of
(A) Coffee (B) Sugarcane
(C) Oilseeds (D) Tobacco
Ans: (B)


1000. The Jute Industry in India is mainly concentrated in
(A) Kerala
(B) Orissa
(C) Uttar Pradesh
(D) West Bengal
Ans: (D)


1001. The largest Jute producing state in India is
(A) Andhra Pradesh
(B) Bihar
(C) Tamil Nadu
(D) West Bengal
Ans: (D)


1002. Largest area under jute cultivation in India is in
(A) Assam (B) West Bengal
(C) Bihar (D) Meghalaya
Ans: (B)


1003. The lower Gangetic plain is characterized by humid climate with high temperature throughout the year. Which one among the following pairs of crops is most suitable for this region?
(A) Paddy and Cotton
(B) Wheat and Jute
(C) Paddy and Jute
(D) Wheat and Cotton
Ans: (C)


1004. Maize crop can be grown during
(A) Kharif Season
(B) Rabi Season
(C) Zaid Season
(D) Throughout the year
Ans: (D)


1005. Which of the following crops is grown throughout the year?
(A) Black gram (B) Wheat
(C) Mustard (D) Maize
Ans: (D)


1006. Which of the following is C4 plant?
(A) Paddy (B) Soyabean
(C) Maize (D) Wheat
Ans: (C)


1007. Maturity period of Maize crop is
(A) 40 days (B) 60 days
(C) 140 days (D) 110 days
Ans: (D)


1008. Commercial production of saffron takes place in which of the following states?
(A) Jammu and Kashmir
(B) Himachal Pradesh
(C) Punjab
(D) Kerala
Ans: (A)


1009. Shaktiman-I and Shaktiman-II are the genetically modified crops of
(A) Cotton (B) Rice
(C) Maize (D) Wheat
Ans: (C)


1010. The only state which produces saffron in India is
(A) Himachal Pradesh
(B) Assam
(C) Jammu and Kashmir
(D) Meghalaya
Ans: (C)


1011. The longest quantity of saffron is produced in
(A) North-East Hills
(B) Kashmir
(C) Kerala
(D) Goa
Ans: (B)


1012. Which of the following crop cycle is considered best for Eastern U.P.?
(A) Paddy – Maize – Wheat
(B) Maize – Potato – Moong
(C) Maize – Toria – Wheat
(D) Cotton – Wheat – Moong
Ans: (A)


1013. Which one of the following is cultivated by transplanting seedlings?
(A) Maize (B) Sorghum
(C) Onion (D) Soyabean
Ans: (C)


1014. India’s rank in vegetable production is
(A) First (B) Second
(C) Fourth (D) Fifth
Ans: (B)


1015. Who is credited for initiating the cultivation of rajma and potato in Bhagirathi valley?
(A) Wilson
(B) Rama Brahamachari
(C) Henry
(D) Maharaja Sudarshan Shah
Ans: (A)


1016. Seedless variety of mango is
(A) Ratna
(B) Bombay Green
(C) Krishna Bhog
(D) Sindhu
Ans: (D)


1017. Which of the following countries produces maximum vegetables in the world?
(A) China (B) U.S.A.
(C) India (D) Brazil
Ans: (A)


1018. Lalit is the developed variety of which of the following fruits?
(A) Mango (B) Gauva
(C) Banana (D) Straw-berry
Ans: (B)


1019. Which one of the following mango variety has been developed as a result of cross between Dasheri and Neelam?
(A) Alphanso (B) Amrapali
(C) Chausa (D) Mallika
Ans: (B)


1020. ‘Kanchan’ is an improved variety of
(A) Grape
(B) Indian gooseberry
(C) Guava
(D) Mango
Ans: (B)


1021. Which among the following variety of mango is a regular crop variety?
(A) Chausa (B) Langra
(C) Dasheri-I (D) None of these
Ans: (D)


1022. The maximum production of Banana is obtained from the state of
(A) Tamil Nadu
(B) Maharashtra
(C) Uttar Pradesh
(D) Bihar
Ans: (A)


1023. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Paddy – Govind
(B) Wheat – Shusk Samrat
(C) Arhar – Paras
(D) Pea – Prakash
Ans: (B)


1024. Which one of the following pair is correctly matched? Area Main Economic Activity
(A) Ladakh – Cotton Textiles
(B) Dandakaranya – Cultivation of Jute
(C) North Bihar – Sugar Industry
(D) Royal Seema – Tea Plantation
Ans: (C)


1025. Gujarat is among the leading producers of which of the following crop?
(A) Wheat (B) Sugarcane
(C) Bajra (D) Coconut
Ans: (C)


1026. The best Potato variety for processing purposes is
(A) Kufri Ashoka
(B) Kufri Badshah
(C) Kufri Chipsona-2
(D) Kufri Satluj
Ans: (C)


1027. In which of the following science fields Borlaug Award is given?
(A) Medicine
(B) Space Research
(C) Atomic Physics
(D) Agricultural Science
Ans: (D)


1028. Which of the following crops are grown mostly under subsistence farming?
(A) Coarse Cereals and Rice
(B) Cotton and Tobacco
(C) Tea and Coffee
(D) Vegetable and Fruits
Ans: (A)


1029. One of the aim of National Food Security Mission is to bring sustainable growth, in cultivated land and productivity of some crops in selected districts. Which are these crops?
(A) Only Rice and Wheat
(B) Only Rice, Wheat and Pulses
(C) Only Rice, Wheat, Pulses and Oilseeds
(D) Rice, Wheat, Pulses and Vegetables
Ans: (B)


1030. Which of the following is a cereal grain product?
(A) Oat meal (B) Sago
(C) Soya flour (D) Arrowroot
Ans: (A)


1031. Stem of ginger which grows in the soil and stores food is called
(A) Bulb (B) Rhizome
(C) Rhizophora (D) Corn
Ans: (B)


1032. Among the following states, which one has the most suitable climatic conditions for the cultivation of a large variety of orchids with minimum cost of production and can develop an export oriented industry in this field?
(A) Andhra Pradesh
(B) Arunachal Pradesh
(C) Madhya Pradesh
(D) Uttar Pradesh
Ans: (B)


1033. ‘Mandua’ (Koda) grain in Uttarakhand is exported mostly to which country?
(A) United States of America
(B) Great Britain
(C) Singapore (D) Japan
Ans: (D)


1034. Which one of the following states of India has been declared the first bio or fully organic state of the country?
(A) Uttarakhand (B) Bihar
(C) Sikkim (D) Chhattisgarh
Ans: (C)


1035. Which one of the following States was declared in January 2016 to be the first organic State of India?
(A) Arunachal Pradesh
(B) Kerala
(C) Odisha
(D) Sikkim
Ans: (D)


1036. Identify the correct sequence of the following states in terms of fish production in descending order.
(A) Gujarat, Kerala, Andhra Pradesh, Tamil Nadu
(B) Kerala, Gujarat, Andhra Pradesh, Tamil Nadu
(C) Andhra Pradesh, Gujarat, Kerala, Tamil Nadu
(D) Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Gujarat, Kerala
Ans: (C)


1037. In India, cluster bean (Guar) is traditionally used as a vegetable or animal food, but recently it’s cultivation has assumed significance. Which one of the following statements is correct in this context?
(A) The oil extracted from seeds is used in the manufacture of biodegradable plastics
(B) The gum made from its seeds is used in the extraction of shale gas
(C) The leaf extract of this plant has the properties of antihistamines
(D) It is a source of high quality biodiesel
Ans: (B)


1038. Which one of the following statements is not correct?
(A) Storage quality of apple is reduced due to the deficiency of calcium
(B) West Bengal is the largest vegetable producing state in India
(C) Linseed oilseed crop can be grown throughout the year
(D) Third generation pesticide was first proposed by C.M. Williams
Ans: (C)


1039. Which one of the following statements is not correct?
(A) The fibre length of cotton is 1-5 cm
(B) Boron is a micro nutrient
(C) Recommended dose of fertilizer
(kg/ha) for Pusa Basmati Rice is N(120), P(60), K(60)
(D) Edible part of apple is mesocarp
Ans: (A)


1040. Which one of the following statements is not correct?
(A) Dr. B.P. Pal was the first Director General of I.C.A.R.
(B) India’s rank in rice production in the world is second
(C) Soyabean seed contains 20% oil and 40% protein
(D) ‘Aman’ rice is sown in March- April
Ans: (D)


1041. Which one of the following statements is not correct?
(A) Jharkhand state is the highest producer of lac in India
(B) Planting Commission has divided India into Agro Climatic Regions
(C) Kunchikal waterfall is located in Karnataka State of India
(D) Andhra Pradesh is the largest producer of rice in India
Ans: (D)


1042. Which of the following pairs is not correctly matched?
(A) Canyon – River
(B) Zeugen – Wind
(C) Inselberg – Glacier
(D) Moraine – Glacier
Ans: (C)


1043. India’s contribution in the worlds fruit production is
(A) 20% (B) 25%
(C) 10% (D) 15%
Ans: (D)


1044. Which of the following pairs of states and their important crops are correctly matched?
1. Kerala – Tapioca
2. Maharashtra – Cotton
3. West Bengal – Flax
4. Gujarat – Groundnut Code
(A) 1, 2 and 3 (B) 1, 2 and 4
(C) 1, 3 and 4 (D) 2, 3 and 4
Ans: (C)


1045. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Western Ghat
(b) Conifer forest
(c) Mangroves
(d) Madhya Pradesh and Chhattisgarh List-II
1. Dahiya 2. Waltre
3. Jhum 4. Kumari Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 3 1 (B) 4 3 2 1
(C) 3 4 1 2 (D) 3 2 1 4
Ans: (A)


1046. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Agricultural Products)
(a) Cotton (b) Gram
(c) Black pepper (d) Pineapple List-II (Foremost producer)
1. Madhya Pradesh
2. Gujarat
3. West Bengal
4. Kerala Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3 (B) 2 1 3 4
(C) 1 2 4 3 (D) 1 2 3 4
Ans: (A)


1047. In the map given below four areas are differently shaded, three of which indicate cereal crops production areas and one indicates non-cereal crop production area. As per the index given, the non cereal crop production area is India 1 2 3 4 Cereal Crop Production Area
(A) 1 (B) 2
(C) 3 (D) 4
Ans: (D)


1048. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Name of the Crop)
(a) Sugarcane (b) Paddy
(c) Arhar (d) Potato List-II (Name of Disease)
1. Late Blight 2. Red Rot
3. Khaira 4. Wilt Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 2 3 4 1
(C) 3 2 1 4 (D) 4 3 2 1
Ans: (B)


1049. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Crops)
(a) Rice (b) Wheat
(c) Sugarcane (d) Gram List-II
(Crop destroying creatures)
1. Aphid
2. Ghundi Bag
3. Oily shearing Grasshopper
4. Top shoot borer moth
5. Bollworm Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 5 (B) 3 1 2 4
(C) 2 1 4 5 (D) 5 4 1 3
Ans: (C)


1050. Consider the following statements.
1. Maize can be used for the production of starch.
2. Oil extracted from maize can be a feedstock for biodiesel.
3. Alcoholic beverages can be produced by using maize. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 1 and 2
(C) Only 2 and 3
(D) 1, 2 and 3
Ans: (D)


1051. Consider the following statements.
1. India ranks first in the world in fruit production.
2. India ranks second in the world in the export of tobacco. Which of these statements is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (D)


1052. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Crops)
(a) Barley (b) Rice
(c) Millets (d) Tea List-II
(Geographical Conditions)
1. Hot and dry climate with poor soil
2. Cool climate with poorer soil
3. Warm and moist climate with high altitude
4. Hot and moist climate with rich soil Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 1 3 (B) 3 4 1 2
(C) 2 1 4 3 (D) 3 2 4 1
Ans: (A)


1053. Arrange the following states of India in descending order of their maize production and select the correct answer from the code given below.
1. Andhra Pradesh
2. Bihar
3. Karnataka
4. Rajasthan Code
(A) 3, 2, 4, 1 (B) 1, 2, 3, 4
(C) 4, 3, 1, 2 (D) 1, 3, 4, 2
Ans: (D)


1054. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Board)
(a) Coffee Board
(b) Rubber Board
(c) Tea Board
(d) Tobacco Board List-II (Headquarters)
1. Bengaluru 2. Guntur
3. Kottayam 4. Kolkata Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 3 1 (B) 1 3 4 2
(C) 2 3 4 1 (D) 1 4 3 2
Ans: (B)


1055. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Cotton (b) Flax
(c) Sugarbeet (d) Jute List-II
1. Rainfall 1000-1500 mm; Temperature 40º-60ºC
2. Rainfall 1500-2000 mm; Temperature 25º-35ºC
3. Rainfall 600-800 mm; Temperature 5º-18ºC
4. Rainfall 500-1000 mm; Temperature 18º-22ºC
5. Rainfall 500-600 mm; Temperature 18º-22ºC Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 4 2 (B) 2 3 5 4
(C) 4 5 2 1 (D) 4 3 5 2
Ans: (D)


1056. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Jute (b) Tea
(c) Rubber (d) Sugarcane List-II
1. Assam
2. Kerala
3. West Bengal
4. Uttar Pradesh Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 2 4 (B) 4 3 1 2
(C) 2 4 3 1 (D) 1 2 3 4
Ans: (A)


1057. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Crop)
(a) Groundnut (b) Mustard
(c) Soyabean (d) Coconut List-II (State)
1. Andhra Pradesh
2. Rajasthan
3. Madhya Pradesh
4. Kerala Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 2 4 (B) 2 1 3 4
(C) 1 2 3 4 (D) 4 3 2 1
Ans: (C)


1058. Consider the following crops of India.
1. Cowpea
2. Green Gram
3. Pigeon Pea Which of the above is/are used as pulse, fodder and green manure?
(A) Only 1 and 2
(B) Only 2
(C) Only 1 and 3
(D) 1, 2 and 3
Ans: (D)


1059. Consider the following crops of India.
1. Groundnut
2. Sesame
3. Pearl millet Which of the above is/are predominantly rainfed crop/crops?
(A) Only 1 and 2
(B) Only 2 and 3
(C) Only 3
(D) 1, 2 and 3
Ans: (D)


1060. Consider the following statements. Assertion (A): West Bengal is the leading producer of fish in India. Reason (R): West Bengal has well-developed fishing industry along the sea coast. Select the correct answer from the code given below.
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Plantation Crops related gk mcq pdf download

Next Story

Animal Husbandary related gk mcq pdf download

Latest from Blog