Indian geography miscellaneous gk mcq pdf

Indian geography miscellaneous gk mcq

1517. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Himachal Pradesh
(b) Uttarakhand
(c) Karnataka
(d) Tamil Nadu List-II
1. Auli
2. Ooty
3. Kyelang
4. Chikmangalur Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 3 1 4 2
(C) 3 4 1 2 (D) 4 3 2 1
Ans: (B)


1518. Which one of the following statements is not correct?
(A) India is the second largest producer of nitrogenous fertilizers in the world
(B) India is the ninth largest steel producing country in the world
(C) India is the second largest producer of silk in the world
(D) India ranks third in the world in coal production
Ans: (A)


1519. Consider the following pairs. Places of Location Pilgrimage
1. Srisailam – Nallamala Hills
2. Omkareshwar – Satmala Hills
3. Pushkar – Mahadeo Hills Which of the above pairs is/are correctly matched?
(A) Only 1
(B) Only 2 and 3
(C) Only 1 and 3
(D) 1, 2 and 3
Ans: (A)


1520. Which one of the following can provide both power and manure?
(A) Nuclear Plants
(B) Thermal Plants
(C) Biogas Plants
(D) Hydroelectric Plants
Ans: (C)


1521. Which of the following countries is the third largest producer and consumer of fertilizer in the world?
(A) U.S.A. (B) China
(C) India (D) Germany
Ans: (C)


1522. Locusts enter India from
(A) Bangladesh (B) Nepal
(C) Pakistan (D) Sri Lanka
Ans: (C)


1523. When was ‘Speed Post Service’ launched by the Indian Postal Department in competition to the ‘Courier service’?
(A) 1988 (B) 1987
(C) 1989 (D) 1986
Ans: (D)


1524. Which one of the following pair is not correctly matched? Area Important Resources
(A) Kolhan – Mineral Resources
(B) Kutch – Forest Resources
(C) Malabar Coast – Water Resources
(D) Middle – Soil Ganga Plain Resources
Ans: (B)


1525. At one of the places in India, if you stand on the seashore and watch the sea, you will find that the sea water recedes from the shore line a few kilometres and comes back to the shore, twice a day and you can actually walk on the sea floor when the water recedes. This unique phenomenon is seen at
(A) Bhavnagar
(B) Bheemunipatnam
(C) Chandipur
(D) Nagapattinam
Ans: (C)


1526. Dindigul is name of
(A) Bird Sanctuary in Kerala
(B) City in Tamil Nadu
(C) Festival in Karnataka
(D) Coastal city in Andhra Pradesh
Ans: (B)


1527. Diamond Harbour and Salt Lake city are situated in
(A) California (B) Florida
(C) Hong Kong (D) Kolkata
Ans: (D)


1528. Which of the following is not used in connection with Sarees?
(A) Chanderi (B) Moradabadi
(C) Banarasi (D) Kanjivaram
Ans: (B)


1529. What is the object of Green Highway Policy?
(A) Tree plantation
(B) Poverty alleviation
(C) To provide health facilities
(D) To increase the enrolment of drop out students
Ans: (A)


1530. The first Nuclear Reactor of India is named
(A) Apsara (B) Kamini
(C) Rohini (D) Urvashi
Ans: (A)


1531. Where is the area known as ‘Jangal Mahal’ situated?
(A) West Bengal (B) Jharkhand
(C) Assam (D) Bihar
Ans: (A)


1532. Match the following. List-I
(a) Underground Railway
(b) Mangoes
(c) Locks
(d) Rice List-II
1. Ratnagiri 2. Calcutta
3. Dehradun 4. Aligarh Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3 (B) 1 2 3 4
(C) 4 3 2 1 (D) 3 4 1 2
Ans: (A)


1533. In the vicinity of Mumbai, a number of specialised towns have been developed. Match the lists of specialisation with towns and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Town)
(a) Alibag (b) Balapur
(c) Nhava Sheva (d) Ratnagiri List-II (Specialisation)
1. Fishing Centre
2. Holiday resort
3. Petrochemical complex
4. Port Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 2 4 (B) 2 3 4 1
(C) 3 4 2 1 (D) 2 1 4 3
Ans: (B)


1534. Which among the following statements are true about ‘Urja Ganga’ project?
1. It is a gas pipe line project.
2. It was launched in October 2016.
3. It runs from Iran to India. Choose the correct answer from the code given below.
(A) Only 2 and 3 are correct
(B) Only 1 and 2 are correct
(C) Only 1 and 3 are correct
(D) All 1, 2 and 3 are correct
Ans: (B)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

India Tourist place related gk mcq pdf download

Latest from Blog