Indian Monsoon related gk mcq pdf download

Indian Monsoon related gk mcq pdf download

499. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Lakes)
(a) Ashtamudi
(b) Pulicat
(c) Roopkund
(d) Surajkund List-II (Location)
1. Haryana
2. Kerala
3. Tamil Nadu
4. Uttarakhand Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 1 4 (B) 2 3 4 1
(C) 4 2 3 1 (D) 1 4 2 3
Ans: (B)


500. In which of the following States does the Monsoon arrive first?
(A) Assam (B) West Bengal
(C) Maharashtra (D) Kerala
Ans: (D)


501. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Waterfall)
(a) Dudhsagar
(b) Duduma
(c) Gokak
(d) Jog List-II (Rivers)
1. Ghatprabha
2. Machhkund
3. Sharavati
4. Mandavi Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 1 3 (B) 4 2 3 1
(C) 2 4 1 3 (D) 2 3 4 1
Ans: (A)


502. High temperature and low pressure over the Indian Subcontinent during the summer season draws air from the Indian Ocean leading to the in-blowing of the
(A) South-East monsoon
(B) South-West monsoon
(C) Trade winds
(D) Westerlies
Ans: (B)


503. The general direction of flow of summer monsoon in India is
(A) from South to North
(B) from South-West to South-East
(C) from South-East to South-West
(D) from South-West to North-East
Ans: (D)


504. Which one of the following is the driest place?
(A) Mumbai (B) Delhi
(C) Leh (D) Bengaluru
Ans: (C)


505. The term ‘Monsoon’ is originated from
(A) Arabic Language
(B) Spanish
(C) Hindi
(D) English
Ans: (A)


506. In which part of India is the daily range of temperature highest?
(A) Eastern coastal areas
(B) Interior areas of Chhattisgarh plain
(C) Andaman island
(D) Desert areas of Rajasthan
Ans: (D)


507. The January isotherm taken as a basis for dividing India into tropical and subtropical zones is
(A) 21ºC (B) 18ºC
(C) 12ºC (D) 15ºC
Ans: (B)


508. Indian monsoon is indicated by seasonal displacement because of
(A) Differential temperature of land and sea
(B) Cold wind of middle Asia
(C) Excess similarity of temperature
(D) None of the above
Ans: (A)


509. Which are the months for monsoon normally in Tamil Nadu?
(A) March – April
(B) June – July
(C) September – October
(D) November – December
Ans: (D)


510. Amritsar and Shimla are almost on the same latitude, but their climate difference is due to
(A) The difference in their altitudes
(B) Their distance from sea
(C) Snowfall in Shimla
(D) Pollution in Amritsar
Ans: (A)


511. Which of the following regions is not affected much by the Arabian Sea branch of Monsoon?
(A) The Western Ghat
(B) Deccan Plateau
(C) Madhya Pradesh
(D) Chhattisgarh Basin
Ans: (D)


512. As per Koppen’s classification of climate, which one of the following is suitable description of North-East India including North Bengal?
(A) Tropical monsoon rainforest
(Amw)
(B) Sub-tropical monsoon rainforest
(Am)
(C) Tropical wet and dry climate
(Monsoon Savannah)(Aw)
(D) Humid sub-tropical climate with dry winter (Cwg)
Ans: (D)


513. Which one of the following type of climate is found in Chhattisgarh state?
(A) Humid South-East
(B) Sub Humid transitional
(C) Sub Humid Littoral
(D) Sub Humid continental
Ans: (A)


514. Consider the map of India given below. The map read with index provided refers to the distribution of Index Above 27 25-27 22-25 Below 22 1 2 3 4
(A) Winter Rainfall
(B) Pressure
(C) Annual rainy days
(D) Mean Temperature
Ans: (D)


515. Assertion (A): India is a Monsoonal Country. Reason (R): The high Himalayas impart it climatic distinctiveness. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


516. Consider the climate diagram given below. The above diagram is related to the climate of which of the following regions?
(A) North-West region of India
(B) South region of India
(C) Central region of India
(D) North-East region of India
Ans: (D)


517. Assertion (A): India has a tropical Monsoon type climate. Reason (R): India is located exactly between the tropical latitudes. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)


518. Consider the following statements.
1. The duration of the monsoon decreases from Southern India to Northern India.
2. The amount of annual rainfall in the Northern plains of India decreases from East to West. Which of the statement(s) given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (C)


519. In the shaded area of the below map, the mean temperature for the month of July varies between
(A) 22.5 ºC – 25.0 ºC
(B) 25.0 ºC – 27.5 ºC
(C) 27.5 ºC – 30.0 ºC
(D) 30.0 ºC – 32.5 ºC
Ans: (B)


520. Declining of monsoon is indicated by
1. Clear sky
2. Pressure condition in Bay of Bengal
3. Rising temperature on land Select your answer using the following code.
(A) Only 1 (B) Both 1 and 2
(C) 1, 2 and 3 (D) Both 2 and 3
Ans: (C)


521. Which of the following places experience humid climate?
1. Ahmedabad 2. Kochi
3. Ludhiana 4. Tejpur Select the correct answer from the code given below.
(A) Only 1 and 2 (B) Only 1 and 3
(C) Only 2 and 3 (D) Only 2 and 4
Ans: (D)


522. With reference to ‘Indian Ocean Dipole (IOD)’ sometimes mentioned in the news while forecasting Indian monsoon, which of the following statements is/are correct?
1. IOD phenomenon is characterised by a difference in sea surface temperature between in sea surface temperature between tropical Western Indian Ocean and tropical Eastern Pacific Ocean.
2. An IOD phenomenon can influence an El Nino’s impact on the monsoon. Select the correct answer using the code given below.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (B)


523. Consider the following statements.
1. The winds which blow between 30º N and 60º S latitudes throughout the year are known as Westerlies.
2. The moist air masses that cause winter rains in North-Western region of India are part of Westerlies. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (B)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Indian Waterfalls and Lakes related gk mcq pdf

Next Story

Indian rainfall related gk mcq pdf download

Latest from Blog