Indian Mountain Peaks related mcq pdf download

Indian Mountain Peaks related mcq pdf download

123. Consider the following relief features.
1. Mahadev Range
2. Maikal Range
3. Chhotanagpur Plateau
4. Khasi Hills The correct West to Eastward sequence of the above relief features is
(A) 1, 2, 3, 4 (B) 4, 3, 2, 1
(C) 2, 3, 4, 1 (D) 1, 3, 2, 4
Ans: (A)


124. The first Indian woman to have climbed Mount Everest is
(A) Bachendri Pal
(B) Dicky Dolma
(C) Santosh Yadav
(D) P.T. Usha
Ans: (A)


125. Consider the following pairs. Hills Region
1. Cardamom – Coromandel Hills Coast
2. Kaimur Hills – Konkan Coast
3. Mahadeo – Central India Hills
4. Mikir Hills – North-East India Which of the above pairs are correctly matched?
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 3 and 4 (D) 2 and 4
Ans: (C)


126. Where is ‘Mount Everest’ located?
(A) Pakistan (B) India
(C) Tibet (D) Nepal
Ans: (D)


127. The first woman to climb Mount Everest was
(A) Junko Tabei
(B) Karoline Mikkelson
(C) Valentina Tereshkova
(D) None of the above
Ans: (A)


128. The woman mountaineer who climbed Mount Everest twice is
(A) Bachendri Pal
(B) Chandra Prabha Aitwal
(C) Jaya Kshetri
(D) Santosh Yadav
Ans: (D)


129. Which of the following is the highest mountain on Earth?
(A) Mount Everest
(B) Kanchenjunga
(C) Lhotse
(D) Makalu
Ans: (A)


130. Highest mountain peak in India is
(A) K2 Godwin Austin
(B) Kanchenjunga
(C) Nanda Devi
(D) Mount Everest
Ans: (A)


131. Who was the second Indian woman to climb Mount Everest?
(A) Bachendri Pal
(B) Madhu Yadav
(C) Santosh Yadav
(D) Suneeta Godra
Ans: (C)


132. Himalayan peak Kanchenjunga is situated at
(A) Kashmir
(B) Nepal
(C) Sikkim
(D) Both (B) and (C)
Ans: (D)


133. Which of the following is the highest mountain peak in India?
(A) Everest (B) Siachen
(C) K2 (D) Kargil
Ans: (C)


134. Nanda Devi peak forms a part of
(A) Assam Himalayas
(B) Garhwal Himalayas
(C) Nepal Himalayas
(D) Punjab Himalayas
Ans: (B)


135. Choose the correct order from the following.
(A) Godwin Austin, Kanchenjunga, Mount Everest
(B) Nanda Devi, Godwin Austin, Kanchenjunga
(C) Mount Everest, Godwin Austin, Kanchenjunga
(D) Godwin Austin, Mount Everest, Kanchenjunga
Ans: (C)


136. In which state is the Guru Shikhar Peak located?
(A) Rajasthan
(B) Gujarat
(C) Madhya Pradesh
(D) Maharashtra
Ans: (A)


137. Nanda Devi is situated in
(A) Himachal Pradesh
(B) Uttarakhand
(C) Nepal
(D) Sikkim
Ans: (B)


138. Which one of the following gives correct sequence of Himalayan peaks in the direction East to West?
(A) Dhaulagiri, Kanchenjunga, Makalu, Mount Everest
(B) Namcha Barwa, Kanchenjunga, Nanda Devi, Mount Everest
(C) Makalu, Dhaulagiri, Kumaun, Namcha Barwa
(D) Namcha Barwa, Kanchenjunga, Mount Everest, Nanda Devi
Ans: (D)


139. Which one of the following is the highest Aravalli Peak?
(A) Sajjangarh
(B) Lilagarh
(C) Kumbhalgarh
(D) Taragarh
Ans: (C)


140. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Mount Abu – Aravalli Hills
(B) Kodaikanal – Palani Hills
(C) Ootacamund – Nilgiri Hills
(D) Shimla – Pir Panjal Range
Ans: (D)


141. Which one of the following mountain peaks is not located in India?
(A) Gosain Than (B) Kamet
(C) Nanda Devi (D) Trishul
Ans: (A)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Mountain Ranges and Hills of South and Central India mcq

Next Story

Indian important valley related mcq questions pdf

Latest from Blog