Indian natural disasters related gk mcq pdf

Indian natural disasters related gk mcq pdf

556. Indian Meteorological Department is established at
(A) New Delhi (B) Nagpur
(C) Jodhpur (D) Pune
Ans: (A)


557. Tsunami Warning Centre in India is located in
(A) Chennai (B) Mumbai
(C) Hyderabad (D) Port Blair
Ans: (C)


558. Which of the following coastal areas of India was affected by ‘Hudhud Cyclone’?
(A) Andhra Pradesh coast
(B) Kerala coast
(C) Chennai coast
(D) Bengal coast
Ans: (A)


559. Which of the following coasts of India was worst affected by 2004 Tsunami?
(A) Malabar Coast
(B) Konkan Coast
(C) Coromandel Coast
(D) Northern Circars Coast
Ans: (C)


560. Which among the following states faces maximum natural disaster?
(A) Andhra Pradesh
(B) Odisha
(C) Bihar
(D) Gujarat
Ans: (B)


561. Cyclones are more frequent in the coastal areas of Bay of Bengal, because
(A) High temperatures in the Bay of Bengal
(B) Water in the Bay of Bengal has chemicals which help in formation of cyclones
(C) Long chain of isand of Andaman and Nicobar acts as launching pad for cyclones
(D) The conical shape of Bay of Bengal funnels cyclones Northwards when they are formed in the sea
Ans: (A)


562. Which one of the following areas of India does not come under the zone of high seismic intensity?
(A) Uttarakhand
(B) Karnataka Plateau
(C) Kutch
(D) Himachal Pradesh
Ans: (B)


563. The first Disaster Management Training Institution of the country is being established at
(A) Hyderabad (Andhra Pradesh)
(B) Bangalore (Karnataka)
(C) Latur (Maharashtra)
(D) Chennai (Tamil Nadu)
Ans: (C)


564. Which one of the following is not correctly matched? Cities Seismic Zones
(A) Lakshadweep – III
(B) Hyderabad – I
(C) Srinagar – V
(D) Chennai – II
Ans: (B)


565. India has been divided into how many Seismic Risk Zones?
(A) 5 (B) 6
(C) 4 (D) 7
Ans: (C)


566. Among the following area of Uttar Pradesh which is maximum flood affected?
(A) Western area
(B) Eastern area
(C) Middle area
(D) Northern area
Ans: (B)


567. The most flood-prone state of India is
(A) Assam
(B) Andhra Pradesh
(C) Bihar
(D) Uttar Pradesh
Ans: (C)


568. Given below are two statements. One is labelled as Assertion (A) and other as Reason (R). Assertion (A): The frequency of land slides has increased in the Himalayas. Reason (R): There has been large scale mining in the Himalayas in recent years. In the context of the above which one of the following is correct? Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


569. Match List-I (Natural Hazards) with List-II (Regions) and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Natural Hazards)
(a) Floods
(b) Earthquakes
(c) Droughts
(d) Cyclones List-II (Regions)
1. Himalayan Foothill Zone
2. Jharkhand and Northern Odisha
3. Plains of Uttar Pradesh and Bihar
4. Mid-Eastern India Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 2 4 (B) 3 1 4 2
(C) 2 3 1 4 (D) 4 2 3 1
Ans: (B)


570. Assertion (A): The Koyna region of Maharashtra is likely to become more earthquake prone in near future. Reason (R): The Koyna dam is located on an old fault-plane which may get activated more frequently with changes in water-level in Koyna reservoir. Select the correct answer using the code given below. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Indian winter rainfall related gk mcq pdf download

Next Story

Indian soil related gk mcq pdf download

Latest from Blog