Indian soil related gk mcq pdf download

Indian soil related gk mcq pdf download

571. Assertion (A): East coast is most prone to cyclones than Western coast. Reason (R): Easter coast of India lies in the zone of North-East trade winds. In the context of above statements, which of the following is correct? Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (B)


572. Another name for ‘Regur Soil’ is
(A) Red soil
(B) Black soil
(C) Arid soil
(D) Mixed red-yellow soil
Ans: (B)


573. Assertion (A): The frequency of floods in North Indian plains has increased during the last couple of decades. Reason (R): There has been reduction in the depth of river valleys due to deposition of silt. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


574. Which of the following soils of India has been formed due to weathering of basaltic lava?
(A) Alluvial soils (B) Laterite soils
(C) Red soils (D) Regur soils
Ans: (D)


575. Regur soil is most widespread in
(A) Maharashtra
(B) Tamil Nadu
(C) Andhra Pradesh
(D) Jharkhand
Ans: (A)


576. Which of the following soils of India is most suitable for cotton cultivation?
(A) Regur soil (B) Laterite soil
(C) Alluvial soil (D) Red soil
Ans: (A)


577. Regur is the name of
(A) Red soil (B) Alluvial soil
(C) Black soil (D) Lateritic soil
Ans: (C)


578. Which soil is best suited for cotton cultivation?
(A) Black (B) Red
(C) Alluvial (D) Laterite
Ans: (A)


579. Which of the following is known as ‘self-ploughed’ soil of the country?
(A) Alluvial soil
(B) Lateritic soil
(C) Black cotton soil
(D) Desert soils
Ans: (C)


580. The pre-dominant soil of Malwa Plateau is
(A) Black soil (B) Alluvial soil
(C) Red soil (D) Laterite
Ans: (A)


581. Lava soils are found in
(A) Chhattisgarh plains
(B) Trans Saryu plains
(C) Malwa plateau
(D) Shillong plateau
Ans: (C)


582. Laterite soils are predominant in
(A) Malabar Coastal Region
(B) Coromandel Coastal Region
(C) Bundelkhand
(D) Baghelkhand
Ans: (A)


583. Which soil needs little irrigation as it retains soil water?
(A) Red (B) Black
(C) Laterite (D) Alluvial
Ans: (B)


584. Laterite soils is found in
(A) Uttar Pradesh
(B) Himachal Pradesh
(C) Punjab
(D) Maharashtra
Ans: (D)


585. Which one of the following statements is not true for Laterite soils?
(A) They are the soils of the humid tropical regions
(B) They are highly leached soils
(C) Their fertility is low
(D) They are rich in lime
Ans: (D)


586. Old Kachhari clay of Gangetic plain is called
(A) Bhabar (B) Bhangar
(C) Khadar (D) Khondolyte
Ans: (B)


587. Which one of the following soil types of India is rendered infertile by the presence of excess iron?
(A) Desert sand (B) Alluvial
(C) Podzolic (D) Lateritic
Ans: (D)


588. Which one of the following is the most productive soil in India?
(A) Red soil
(B) Black soil
(C) Alluvial soil
(D) Calcareous soil
Ans: (C)


589. Which of the following types of soil has minimum water retention capacity?
(A) Alluvial sand soil
(B) Loamy sand soil
(C) Clayey loam soil
(D) Loamy soil
Ans: (A)


590. Which soil particles are present in loamy soils?
(A) Sand particles
(B) Clay particles
(C) Silt particles
(D) All types of particles
Ans: (D)


591. In India, the largest soil group is found as
(A) Red soil (B) Black soil
(C) Sandy soil (D) Alluvial soil
Ans: (D)


592. When you travel in certain parts of India, you will notice red soil. What is the main reason for this colour?
(A) Abundance of magnesium
(B) Accumulated humus
(C) Presence of ferric oxides
(D) Abundance of phosphates
Ans: (C)


593. Which one of the following crops is grown for improving the soil fertility?
(A) Wheat
(B) Rice
(C) Black Gram (Urd)
(D) Sugarcane
Ans: (C)


594. Which one of the following crop enriches the nitrogen content in soil?
(A) Potato (B) Sorghum
(C) Sunflower (D) Pea
Ans: (D)


595. Soils of Western Rajasthan have a high content of
(A) Aluminium (B) Calcium
(C) Nitrogen (D) Phosphorus
Ans: (B)


596. Soil water available to plants is maximum in
(A) clay soil (B) silty soil
(C) sandy soil (D) loamy soil
Ans: (A)


597. The micro nutrient maximum deficient in Indian soils, is
(A) Copper
(B) Iron
(C) Manganese
(D) Zinc
Ans: (D)


598. The solution to the problem of soil salinity and alkalinity is
(A) Dry farming method
(B) Use of Gypsum in the fields
(C) Afforestation
(D) Contour cultivation
Ans: (B)


599. Which one of the following particles has less than 0.002 mm diameter?
(A) Clay (B) Silt
(C) Fine sand (D) None of these
Ans: (A)


600. A fertile soil, suitable for growing common crops is likely to have a pH value of
(A) Three (B) Four
(C) Six to seven (D) Nine to ten
Ans: (C)


601. The long term solution of soil salinity and alkalinity is use of
(A) Rock phosphate
(B) Gypsum
(C) Manure
(D) Urea
Ans: (B)


602. In India maximum alkali area is found in the State of
(A) Gujarat (B) Haryana
(C) Punjab (D) Uttar Pradesh
Ans: (D)


603. Which one of the following can be used to make acidic soil cultivable?
(A) Lime
(B) Gypsum
(C) Calcium
(D) Vegetable compost
Ans: (A)


604. Salinization occurs when the irrigation water accumulated in the soil evaporates, leaving behind salts and minerals. What are the effects of salinizating on the irregated land?
(A) It greatly increases the crop production
(B) It makes some soils impermeable
(C) It raises the ground water level
(D) It fills the air spaces in the soil with water
Ans: (B)


605. In India the largest area of Saline soil is found in the state of
(A) Uttar Pradesh
(B) Haryana
(C) Gujarat
(D) Maharashtra
Ans: (C)


606. Which among the following districts of Madhya Pradesh has a problem of soil erosion?
(A) Jabalpur (B) Bhopal
(C) Morena (D) Khandwa
Ans: (C)


607. Which of the following soil is most suited for tea plantation?
(A) Acidic (B) Alkaline
(C) Alluvial (D) Regur
Ans: (A)


608. In which one of the following areas in India, the problem of soil erosion is critical?
(A) Malwa Plateau
(B) Foothill areas of Shivalik ranges
(C) Dandkaryan
(D) Meghalaya Plateau
Ans: (B)


609. Which one of the following types of erosion is responsible for the formation of Chambal Ravines?
(A) Splash (B) Sheet
(C) Rill (D) Gully
Ans: (D)


610. Identify the correct order of the process of soil erosion from the following.
(A) Splash erosion, Sheet erosion, Rill erosion, Gully erosion
(B) Sheet erosion, Splash erosion, Gully erosion, Rill erosion
(C) Rill erosion, Gully erosion, Sheet erosion, Splash erosion
(D) Gully erosion, Rill erosion, Sheet erosion, Splash erosion
Ans: (A)


611. Which one of the following areas is most affected by soil erosion in India?
(A) Malwa Plateau
(B) Trai area of Uttar Pradesh
(C) Coastal area of Andhra
(D) Chambal Valley
Ans: (D)


612. Which of the following is not correct method to attain soil fertility?
(A) Crop notation
(B) Mixed cultivation
(C) Seed modification
(D) Multiple cropping
Ans: (C)


613. Farm land tends to erode most rapidly when planted with
(A) Sorghum (B) Potato
(C) Wheat (D) Clover
Ans: (A)


614. Soil erosion can be prevented by
(A) Heavy rains (B) Deforestation
(C) Afforestation (D) Overgrazing
Ans: (C)


615. The rotation of crops is essential for
(A) Increasing protein content in plants
(B) Getting different crops
(C) Increasing soil fertility
(D) Maintaining soil moisture
Ans: (C)


616. With reference to soil conservation, consider the following practices.
1. Crop rotation 2. Sand fences
3. Terracing 4. Wind breaks Which of the above are considered appropriate methods for soil conservation in India?
(A) 1, 2 and 3 (B) 2 and 4
(C) 1, 3 and 4 (D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (C)


617. Soil erosion can be checked by
(A) Excess grazing
(B) Removal of plants
(C) Afforestation
(D) Increasing number of birds
Ans: (C)


618. Which of the following practices can help in water conservation in agriculture?
1. Reduced on zero tillage of the land.
2. Applying gypsum before irrigating the field.
3. Allowing crop residue to remain in the field. Select the correct answer using the code given below.
(A) Only 1 and 2 (B) Only 3
(C) Only 1 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (D)


619. In India, the problem of soil erosion is associated with which of the following?
1. Terrace cultivation
2. Deforestation
3. Tropical climate Select the correct answer using the code given below.
(A) Only 1 and 2
(B) Only 2
(C) Only 1 and 3
(D) 1, 2 and 3
Ans: (B)


620. Assertion (A): Black soils are suitable for cotton cultivation. Reason (R): They are rich in humus. Select the correct answer from the code given below. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)


621. Assertion (A): The Regur soils of the Deccan Trap are black in colour. Reason (R): They are rich in Humus. Select the correct answer from the code given below. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)


622. Which of the following statements regarding laterite soils of India are correct?
1. They are generally red in colour.
2. They are rich in nitrogen and potash.
3. They are well-developed in Rajasthan and Uttar Pradesh.
4. Tapioca and cashew nuts grow well on these soils. Select the correct answer using the code given below.
(A) 1, 2 and 3 (B) 2, 3 and 4
(C) 1 and 4 (D) Only 2 and 3
Ans: (C)


623. Assertion (A): Black soils are suitable for cotton cultivation. Reason (R): They are rich in nitrogen and organic matter. In the context of the above which one of the following is correct? Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)


624. Assertion (A): The Himalayan soils are rich in humus. Reason (R): The Himalayas have the largest area under forest cover. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (D)


625. Assertion (A): The percentage of net sown area in the total area of Andhra Pradesh is less as compared to that of West Bengal. Reason (R): The soil of most of Andhra Pradesh is laterite. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Indian natural disasters related gk mcq pdf

Next Story

India natural vegetation related gk mcq pdf download

Latest from Blog