Indian state related gk mcq pdf download

Indian state related gk mcq pdf download

222. Jhumri Telaiya (famous for request of songs on radio) is located in which state?
(A) Bihar (B) Jharkhand
(C) Orissa (D) West Bengal
Ans: (B)


223. The Pat region is located in
(A) Bihar
(B) Jharkhand
(C) Madhya Pradesh
(D) Meghalaya
Ans: (B)


224. Vidarbha is regional name in India and it is a part of
(A) Gujarat
(B) Maharashtra
(C) Madhya Pradesh
(D) Orissa
Ans: (B)


225. Latur is located in
(A) Andhra Pradesh
(B) Maharashtra
(C) Gujarat
(D) Madhya Pradesh
Ans: (B)


226. Most of the topography of Manipur is
(A) Plain
(B) Plateau
(C) Marshy
(D) Mountaineous
Ans: (D)


227. Which of the following state is known as the ‘Kohinoor of India’?
(A) Andhra Pradesh
(B) Kerala
(C) Madhya Pradesh
(D) Rajasthan
Ans: (A)


228. Which state is known as ‘Silicon State’ of India?
(A) Goa
(B) Andhra Pradesh
(C) Karnataka
(D) Kerala
Ans: (C)


229. Some people in Manipur live in houses built on floating islands of weeds and decaying negetation held together by suspended slit. These islands are called
(A) Tipis (B) Burkhans
(C) Phumdi (D) Izba
Ans: (C)


230. Which of the following is correctly matched?
(A) Aurangabad – Andhra Pradesh
(B) Palanpur – Gujarat
(C) Hubli – Maharashtra
(D) Guntur – Odisha
Ans: (B)


231. It is said that Silicon Valley in India is located in
(A) Bengaluru (B) Chennai
(C) Kolkata (D) Hyderabad
Ans: (A)


232. The National Capital Region does not include parts of
(A) Haryana (B) Punjab
(C) Rajasthan (D) Uttar Pradesh
Ans: (B)


233. Which of the following is not correctly matched?
(A) Chhattisgarh – Chhattisgarh plain
(B) Jharkhand – Chhotanagpur plateau
(C) Maharashtra – Rain Shadow Region
(D) Andhra Pradesh – Malnad
Ans: (D)


234. Which of the following statements is correct?
(A) Boundary of Madhya Pradesh touches seven States
(B) Bhopal is located to the North of the Tropic of Cancer
(C) Jammu and Kashmir does not touch the boundary of Punjab
(D) Arunachal Pradesh does not have any National Park
Ans: (A)


235. Which one of the following provides the correct sequence of occurance of four town/cities as one proceeds from West to East?
(A) Rajkot, Baroda (Vadodara), Kharagpur, Bilaspur
(B) Bikaner, Aligarh, Darbhanga, Nagaon
(C) Indore, Rourkela, Agartala, Jamshedpur
(D) Nasik, Aurangabad, Behrampur, Nanded
Ans: (B)


236. The three largest states of India in order of area are
(A) Rajasthan, Madhya Pradesh, Maharashtra
(B) Madhya Pradesh, Rajasthan, Maharashtra
(C) Maharashtra, Rajasthan, Madhya Pradesh
(D) Madhya Pradesh, Maharashtra, Rajasthan
Ans: (A)


237. Which one among the following States is smallest in area?
(A) Andhra Pradesh
(B) Gujarat
(C) Karnataka
(D) Tamil Nadu
Ans: (D)


238. Which one of the following is the correct sequence of the States of India in descending order of their area?
(A) Uttarakhand, Chhattisgarh, Jharkhand, Himachal Pradesh
(B) Jharkhand, Uttarakhand, Himachal Pradesh, Chhattisgarh
(C) Chhattisgarh, Jharkhand, Himachal Pradesh, Uttarakhand
(D) Himachal Pradesh, Uttarakhand, Jharkhand, Chhattisgarh
Ans: (C)


239. Amongst all the States of India, what is the rank of U.P. area-wise?
(A) First (B) Second
(C) Third (D) Fourth
Ans: (D)


240. About 30% of India’s area lies in the three states of
(A) Rajasthan, Uttar Pradesh and Andhra Pradesh
(B) Madhya Pradesh, Andhra Pradesh and Gujarat
(C) Rajasthan, Madhya Pradesh and Maharashtra
(D) Maharashtra, Andhra Pradesh and Uttar Pradesh
Ans: (C)


241. Which one of the following states is the smallest in area?
(A) U.P. (B) M.P.
(C) Rajasthan (D) Uttarakhand
Ans: (D)


242. How many States and Union Territories surround the State of Assam?
(A) 6 (B) 7
(C) 8 (D) 9
Ans: (B)


243. In India the third largest state according to population and twelfth largest state in area is
(A) Maharashtra
(B) Madhya Pradesh
(C) Karnataka
(D) Bihar
Ans: (D)


244. Among the following cities, which one is on the highest altitude above mean sea level?
(A) Bengaluru (B) Delhi
(C) Jodhpur (D) Nagpur
Ans: (A)


245. Chhattisgarh does not have common border with
(A) Maharashtra
(B) Bihar
(C) Odisha
(D) Andhra Pradesh
Ans: (B)


246. Which of the following was the capital of Andhra State when it was made a separate state in the year 1953?
(A) Guntur (B) Kurnool
(C) Nellore (D) Warangal
Ans: (B)


247. Which state is not part of ‘seven sisters of North-Eastern States’?
(A) Meghalaya
(B) West Bengal
(C) Arunachal Pradesh
(D) Tripura
Ans: (B)


248. Sonbhadra district is touched by
(A) Boundaries of two states
(B) Boundaries of three states
(C) Boundaries of four states
(D) Boundaries of five states
Ans: (C)


249. Which state in the country has the largest number of districts?
(A) Madhya Pradesh
(B) Maharashtra
(C) Tamil Nadu
(D) Uttar Pradesh
Ans: (D)


250. Which one of the following groups of states borders the state of Telangana?
(A) Andhra Pradesh, Karnataka, Maharashtra, Chhattisgarh
(B) Karnataka, Maharashtra, Madhya Pradesh, Andhra Pradesh
(C) Chhattisgarh, Karnataka, Maharashtra, Madhya Pradesh
(D) Chhattisgarh, Karnataka, Maharashtra, Madhya Pradesh
Ans: (A)


251. Out of the four Southern states – Andhra Pradesh, Karnataka, Kerala and Tamil Nadu, which shares boundaries with maximum number of Indian states?
(A) Andhra Pradesh only
(B) Karnataka only
(C) Each of Andhra Pradesh and Karnataka
(D) Each of Tamil Nadu and Kerala
Ans: (C)


252. Capital of Gujarat is
(A) Godhra (B) Baroda
(C) Gandhinagar (D) Ahmedabad
Ans: (C)


253. Which of the following is not correctly matched?
(A) Tripura – Agartala
(B) Manipur – Aizawl
(C) Nagaland – Kohima
(D) Arunachal Pradesh – Itanagar
Ans: (B)


254. Itanagar is the capital of which of the following states?
(A) Mizoram
(B) Puducherry
(C) Tripura
(D) Arunachal Pradesh
Ans: (D)


255. Capital of Rajasthan is
(A) Jaipur (B) Udaipur
(C) Jodhpur (D) Ajmer
Ans: (A)


256. Which one of the following is correctly matched?
(A) Assam – Shillong
(B) Meghalaya – Kohima
(C) Mizoram – Aizawl
(D) Nagaland – Guwahati
Ans: (C)


257. The capital of the twenty-ninth
(Present twenty-eight) State of India is
(A) Hyderabad
(B) Visakhapatnam
(C) Panaji
(D) Silvassa
Ans: (A)


258. Which of the following towns lie in the National Capital Region?
1. Ambala 2. Khurja
3. Karnal 4. Rohtak Select the correct answer from the code given below.
(A) Only 1 and 2
(B) Only 3 and 4
(C) Only 1, 2 and 3
(D) Only 2, 3 and 4
Ans: (D)


259. Which of the following is not a planned capital city?
(A) Chandigarh (B) Bhubaneswar
(C) Bengaluru (D) Gandhinagar
Ans: (C)


260. As per area, what is the correct descending order of the following States?
1. Andhra Pradesh
2. Bihar
3. Madhya Pradesh
4. Uttar Pradesh Code
(A) 3, 2, 4, 1 (B) 1, 2, 3, 4
(C) 4, 3, 2, 1 (D) 3, 4, 1, 2
Ans: (D)


261. In the rough outline map of a part of Jammu and Kashmir shown in figure, places marked a, b, c and d represent, respectively. a b d c Himachal Pradesh
(A) Anantnag, Baramula, Srinagar and Kargil
(B) Baramula, Srinagar, Kargil and Anantnag
(C) Baramula, Srinagar, Anantnag and Kargil
(D) Srinagar, Baramula, Kargil and Anantnag
Ans: (C)


262. Which of the following States borders Uttar Pradesh?
1. Punjab 2. Rajasthan
3. Chhattisgarh 4. Jharkhand Select the correct answer using the code given below.
(A) 1, 2, 3 and 4 (B) 2, 3 and 4
(C) 1 and 4 (D) 1 and 3
Ans: (B)


263. Arrange the following Indian States in descending order of their geographical areas.
1. Rajasthan 2. Tamil Nadu
3. Maharashtra 4. Karnataka Code
(A) 1, 2, 3, 4 (B) 3, 1, 4, 2
(C) 1, 3, 4, 2 (D) 3, 4, 1, 2
Ans: (C)


264. A particular State in India has the following characteristics.
1. It is located on the same latitude which passes through Northern Rajasthan.
2. It has over 80% of its area under forest cover.
3. Over 12% of forest cover constitutes Protected Area Network in this State. Which one among the following States has all the above characteristics?
(A) Arunachal Pradesh
(B) Assam
(C) Himachal Pradesh
(D) Uttarakhand
Ans: (A)


265. Which of the following statements are true about the Rajasthan desert? Use the code given below to select the correct answer?
1. It is the most densely populated desert of the world.
2. It is about 10,000 years old mainly caused by excessive human interference.
3. Here, only 40 to 60 percent of the area is suitable for farming.
4. The increase in net sown area has adversely affected the coverage of grazing lands. Code
(A) 1, 2 and 3 (B) 2, 3 and 4
(C) 1, 2 and 4 (D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (D)


266. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (States)
(a) Assam (b) Mizoram
(c) Gujarat (d) Manipur List-II (Capitals)
1. Gandhinagar 2. Imphal
3. Dispur 4. Aizawl Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1 (B) 3 4 1 2
(C) 1 3 2 4 (D) 4 1 3 2
Ans: (B)


267. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (States)
(a) Assam
(b) Nagaland
(c) Arunachal Pradesh
(d) Meghalaya List-II (Capitals)
1. Shillong 2. Kohima
3. Dispur 4. Itanagar Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 1 4 (B) 3 2 4 1
(C) 4 1 3 2 (D) 1 4 2 3
Ans: (B)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

India important islands related mcq pdf download

Next Story

Indian union territories related gk mcq pdf

Latest from Blog