Indian tribes related gk mcq pdf download

Indian tribes related gk mcq pdf download

275. Which one of the following tribes of India belongs to the Proto- Australoid race?
(A) Irula (B) Khasi
(C) Santhal (D) Tharu
Ans: (C)


276. “They are people of yellow complexion, oblique eyes, high check bones, sparse hair and medium height”. The reference here is to
(A) Nordic Aryans
(B) Austrics
(C) Negroids
(D) Mongoloids
Ans: (D)


277. The only anthropoid ape to be found in India is the
(A) Hanuman monkey
(B) Lion tailed macaque of Western Ghats
(C) Slow loris of Assam
(D) White browed gibbon of Assam
Ans: (D)


278. The Dravidian races are mainly confirmed at which of the following parts of India?
(A) South India
(B) North-Western India
(C) North-Eastern India
(D) North India
Ans: (A)


279. Which one of the following racial groups is found in hilly and forested areas of North-Eastern India?
(A) Dinarics
(B) Mediterranean
(C) Mongoloids
(D) Proto-Australoids
Ans: (C)


280. Which one of the following pairs is not correctly matched? Tribes Native States
(A) Tharu – Uttarakhand
(B) Bhutia – Uttar Pradesh
(C) Munda – Bihar
(D) Gaddi – Rajasthan
Ans: (B)


281. Which amongst the following states has not identified tribal community?
(A) Maharashtra
(B) Chhattisgarh
(C) Haryana
(D) Karnataka
Ans: (C)


282. Which one of the following scheduled tribes observe Deepawali as a sad day?
(A) Sahariya (B) Baga
(C) Paharia (D) Tharu
Ans: (D)


283. Diwali is a festival of mourning among the
(A) Khasis (B) Mundas
(C) Bhils (D) Tharus
Ans: (D)


284. Inhabitation of Tharu People is in
(A) Arunachal Pradesh
(B) Uttar Pradesh
(C) Madhya Pradesh
(D) Bihar
Ans: (B)


285. Which one of the Hindu festival is celebrated as the festival of mourning by the Tharus?
(A) Dashehra
(B) Diwali
(C) Holi
(D) Nagpanchami
Ans: (B)


286. Which of the following is an important tribe of Dhauladhar Range?
(A) Abor (B) Gaddi
(C) Lepcha (D) Tharu
Ans: (B)


287. Which is the scheduled tribe, who makes ‘Catechu’?
(A) Binjhwar (B) Dhanwar
(C) Khairwar (D) Majhwar
Ans: (C)


288. Santhal are inhabitant of
(A) Central India
(B) Southern India
(C) Western India
(D) Eastern India
Ans: (D)


289. Gaddis are inhabitants of
(A) Madhya Pradesh
(B) Himachal Pradesh
(C) Arunachal Pradesh
(D) Meghalaya
Ans: (B)


290. The commonest form of marriage among Santhal is
(A) Itut (B) Sanga
(C) Nir-Bolok (D) Bupla
Ans: (D)


291. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Bhils – Gujarat
(B) Jaunsaris – Uttarakhand
(C) Santhals – Chhattisgarh
(D) Khasis – Meghalaya
Ans: (C)


292. Bodos are inhabitants of
(A) Garo hills
(B) Santhal Pargana
(C) Amazon Basin
(D) Madhya Pradesh
Ans: (A)


293. Transhumance is practised by the
(A) Bhotias (B) Bhoksas
(C) Jaunsaris (D) Tharus
Ans: (A)


294. ‘Khasi and Garo’ Language speaking population is found in
(A) Madhya Pradesh
(B) Meghalaya
(C) Tripura
(D) Bihar
Ans: (B)


295. Garo Tribes are of
(A) Assam
(B) Meghalaya
(C) Mizoram
(D) All of these
Ans: (D)


296. Which of the following is the largest tribe in India?
(A) Toda (B) Gond
(C) Bhil (D) Garo
Ans: (B)


297. Which of the following tribes is found in Kerala?
(A) Chenchu
(B) Lepcha
(C) Dafla
(D) Dafar
Ans: (A)


298. ‘Andi’ and ‘Oportipi’ forms of marriage is related to which tribe?
(A) Ho (B) Paharia
(C) Munda (D) Oraon
Ans: (A)


299. Which is the largest tribe of India?
(A) Gond (B) Irula
(C) Panian (D) Raji
Ans: (A)


300. Which of the following regions is the original habitat of ‘Toda Tribe’?
(A) Jaunsar Hills
(B) Garo Hills
(C) Nilgiri Hills
(D) Jaintia Hills
Ans: (C)


301. Jhooming is practiced by
(A) The Bhotiyas (B) The Khasis
(C) The Santhals (D) The Todas
Ans: (B)


302. One of the tribes which celebrates ‘Sarhul’ festival is
(A) Santhal (B) Munda
(C) Bhil (D) Tharu
Ans: (B)


303. Which of the following tribes practise polyandry?
(A) Kadar (B) Lodha
(C) Munda (D) Toda
Ans: (D)


304. The largest Scheduled Tribe of Uttarakhand is
(A) Bhoksa (B) Bhotia
(C) Jaunsari (D) Tharu
Ans: (C)


305. Which tribe celebrate the ‘Sarhul Festival’?
(A) Oraon (B) Kamar
(C) Baiga (D) Gond
Ans: (A)


306. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Bhutiya – Uttar Pradesh
(B) Khasi – Meghalaya
(C) Santhal – Jharkhand
(D) Toda – Tamil Nadu
Ans: (A)


307. In Mizoram the settlement pattern is mostly of linear type along the ridges because
(A) The valleys are cooler than the ridges
(B) Accessibility is easier on the ridges tops
(C) The ridges are cooler than the valleys
(D) The valleys are densely forested
Ans: (A)


308. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Bihu – Assam
(B) Onam – Andhra Pradesh
(C) Pongal – Tamil Nadu
(D) Baisakhi – Punjab
Ans: (B)


309. A social institution called Dhumkaria belongs to which tribe?
(A) Oraon (B) Ho
(C) Gond (D) Kol
Ans: (A)


310. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Angami – Nagaland
(B) Apatani – Arunachal Pradesh
(C) Bhutiya – Uttar Pradesh
(D) Gonds – Madhya Pradesh
Ans: (C)


311. Which one of the following pairs is not correctly matched? State Main Language
(A) Goa – Konkani
(B) Meghalaya – Khasi
(C) Nagaland – Angami
(D) Sikkim – Tibetan
Ans: (D)


312. A community of people called Manganiyars is well known for their
(A) Martial arts in North-East India
(B) Musical tradition in North- West India
(C) Classical vocal music in South India
(D) Pietra dura tradition in Central India
Ans: (B)


313. Where is the Bhil Tribe founded?
(A) Assam (B) Jharkhand
(C) West Bengal (D) Maharashtra
Ans: (D)


314. The most primitive tribe of India is
(A) Gonds (B) Jarawas
(C) Juangs (D) Lepchas
Ans: (B)


315. Who among the following is a primitive tribe?
(A) Kawar (B) Kora
(C) Karmali (D) Korwa
Ans: (D)


316. Where do the Sahariya tribals, who were recently in the news, live?
(A) Andhra Pradesh
(B) Assam
(C) Rajasthan
(D) Orissa
Ans: (C)


317. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Sherpa – Nepal
(B) Tharu – Uttarakhand
(C) Toda – South India
(D) Zulu – Odisha
Ans: (D)


318. Where do the people of Jarva tribe reside?
(A) Andhra Pradesh
(B) Chhattisgarh
(C) Odisha
(D) Andaman Nicobar
Ans: (D)


319. ‘Jarva Tribe’ is found in
(A) Arunachal Pradesh
(B) Meghalaya
(C) Mizoram
(D) Nicobar Island
Ans: (D)


320. In which one of the following Union Territories do the people of the Onge tribe live?
(A) Andaman and Nicobar Islands
(B) Ladakh
(C) Daman and Diu & Dadra and Nagar Haveli
(D) Lakshadweep
Ans: (A)


321. What is the basis of the determination of Tribes in India?
(A) Cultural specification and different habitation
(B) Language and dialect
(C) Differences in social customs
(D) Economic Status
Ans: (A)


322. Which one of the following statements is not correct?
(A) There is no definition of the Scheduled Tribes in the constitution of India
(B) North-East India accounts for a little over half of the country’s tribal population
(C) The people known as Todas live in the Nilgiri area
(D) Lotha is a language spoken in Nagaland
Ans: (B)


323. In which one of the following places is the Shompen tribe found?
(A) Nilgiri Hills
(B) Nicobar Islands
(C) Spiti Valley
(D) Lakshadweep Islands
Ans: (B)


324. Which one of the following pairs of primitive tribes and places of their inhabitation is not correctly matched?
(A) Buksa – Pauri-Garhwal
(B) Kol – Jabalpur
(C) Munda – Chhotanagpur
(D) Korba – Kodagu
Ans: (D)


325. Which tribe worships ‘Lohasur’ as their deity?
(A) Gond
(B) Bhil
(C) Korku
(D) Agariya
Ans: (D)


326. Match List-I and List-II and select the correct answer from the code given below. List-I List-II
(a) Toda 1. Sikkim
(b) Lepcha 2. Meghalaya
(c) Birhor 3. Tamil Nadu
(d) Garo 4. Jharkhand Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 1 4 (B) 3 1 4 2
(C) 2 3 4 1 (D) 4 2 1 3
Ans: (B)


327. Which one of the following pairs of States and tribes is not correctly matched?
(A) Assam – Miri
(B) Nagaland – Konyak
(C) Arunachal Pradesh – Apatani
(D) Madhya Pradesh – Lambada
Ans: (D)


328. Consider the following pairs.
1. Limboo (Limbu) – Sikkim
2. Karbi – Himachal Pradesh
3. Dongaria Kondh – Odisha
4. Bonda – Tamil Nadu Which of the above pairs are correctly matched?
(A) 1 and 3 (B) 2 and 4
(C) 1, 3 and 4 (D) All of these
Ans: (A)


329. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Chhindwara (b) Mandala
(c) Jhabua (d) Shivpuri List-II
1. Bhil 2. Bharia
3. Gond 4. Sahriya Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 1 3 (B) 1 3 2 4
(C) 2 3 1 4 (D) 1 4 2 3
Ans: (C)


330. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Tribe)
(a) Bhil (b) Santhal
(c) Raji (d) Lepcha List-II (Habitat)
1. Sikkim 2. Uttarakhand
3. Jharkhand 4. Rajasthan Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 4 3 2 1
(C) 4 2 3 1 (D) 3 4 1 2
Ans: (B)


331. Which of the following tribes of India practice polyandry? Select the answer from the code given below.
1. Gonds 2. Nagas
3. Jaunsaris 4. Todas Code
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 3 and 4 (D) 1 and 4
Ans: (C)


332. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Tribe)
(a) Jaunsari (b) Santhal
(c) Bhil (d) Lepcha List-II (Habitat)
1. Jharkhand
2. Madhya Pradesh
3. Uttarakhand
4. Sikkim Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 3 1 2 4
(C) 1 3 4 2 (D) 4 3 2 1
Ans: (B)


333. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Tribe)
(a) Birhor (b) Bhutia
(c) Toda (d) Sentinelese List-II (Region)
1. Andaman and Nicobar Islands
2. Tamil Nadu
3. Sikkim
4. Jharkhand Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1 (B) 2 4 1 3
(C) 3 2 4 1 (D) 4 1 3 2
Ans: (A)


334. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Pahadi Korba (b) Baiga
(c) Maria (d) Sehariya List-II
1. Mandla
2. Jashpur
3. Gwalior
4. Patalkot (Chindwara) Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3 (B) 4 3 2 1
(C) 3 2 1 4 (D) 1 4 3 2
Ans: (A)


335. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Tribes)
(a) Tharu (b) Bhil
(c) Gaddi (d) Munda List-II (Native States)
1. Rajasthan
2. Himachal Pradesh
3. Jharkhand
4. Uttar Pradesh Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 1 3 (B) 1 3 4 2
(C) 4 1 3 2 (D) 4 1 2 3
Ans: (D)


336. With reference to ‘Changpa’ community of India, consider the following statements.
1. They live mainly in the state of Uttarakhand.
2. They rear the Pashmina goats that yield fine wool.
3. They are kept in the category of Scheduled Tribes. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2 and 3
(C) Only 3
(D) 1, 2 and 3
Ans: (B)


337. Match the states to which they belong to List-I
(a) Moplash (b) Murias
(c) Todas (d) Mundas List-II
1. Odisha
2. Tamil Nadu
3. Kerala
4. Chhattisgarh Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 2 4 (B) 1 2 4 3
(C) 1 4 3 2 (D) 1 2 3 4
Ans: (D)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Indian union territories related gk mcq pdf

Next Story

indian Languages related gk mcq pdf download

Latest from Blog