Indian Waterfalls and Lakes related gk mcq pdf

Indian Waterfalls and Lakes related gk mcq

475. Jog falls, the biggest waterfall in India, is located on which river?
(A) Sharavati (B) Cauvery
(C) Godavari (D) Narmada
Ans: (A)


476. Hundru falls is formed on
(A) Indravati
(B) Cauvery
(C) Suvarnarekha
(D) None of the above
Ans: (C)


477. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Shivasamudram Waterfall – Cauvery
(B) Chulia Waterfall – Chambal
(C) Jog Waterfall – Krishna
(D) Dhuandhar Waterfall – Narmada
Ans: (C)


478. Which waterfall of India is popularly known as Niagara Falls?
(A) Barkana falls
(B) Chitrakoot falls
(C) Rajat Prapat
(D) Keoti falls
Ans: (B)


479. The Sivasamudram falls is located on the river
(A) Cauvery (B) Krishna
(C) Godavari (D) Mahanadi
Ans: (A)


480. Which waterfall is situated on Bhedaghat?
(A) Dhuandhar (B) Dugdhdhara
(C) Kapildhara (D) Chachai
Ans: (A)


481. Which of the following waterfalls of India is located in Goa?
(A) Dhuandhar falls
(B) Dudhsagar falls
(C) Nokhalikai falls
(D) Landshing falls
Ans: (B)


482. Which of the following pairs of water fall – river is not properly matched?
(A) Hundru – Swarnarekha
(B) Jonha – Rarhu
(C) Dasong – Kanchi
(D) Lodh – Barakar
Ans: (D)


483. Which one of the following is the correct height of Kunchikal Waterfall?
(A) 335 metre (B) 337 metre
(C) 399 metre (D) 455 metre
Ans: (D)


484. Which one of the following is not a lagoon?
(A) Ashtamudi lake
(B) Chilika lake
(C) Periyar lake
(D) Pulicat lake
Ans: (C)


485. Vembanad lake is in
(A) Andhra Pradesh
(B) Kerala
(C) Orissa
(D) Tamil Nadu
Ans: (B)


486. At which of the following places is the Chilika lake located?
(A) Karnataka Coast
(B) Malabar Coast
(C) Konkan Coast
(D) Northern Circars
Ans: (D)


487. What is Kayal?
(A) Terai Plain
(B) Ganges Delta
(C) Regur of Deccan Plateau
(D) Lagoon of Kerala
Ans: (D)


488. Which one of the following pairs
(Lakes and States) is properly matched?
(A) Loktak – Manipur
(B) Uday Sagar – Andhra Pradesh
(C) Didwana – Haryana
(D) Kolleru – Orissa
Ans: (A)


489. Chilika lake is located in
(A) West Bengal
(B) Andhra Pradesh
(C) Odisha
(D) Tamil Nadu
Ans: (C)


490. In which state of India, Fulhar Lake is situated?
(A) Madhya Pradesh
(B) Uttarakhand
(C) Uttar Pradesh
(D) Jammu and Kashmir
Ans: (C)


491. Which of the following lake is shared by two Indian States?
(A) Chilika
(B) Kolleru
(C) Lonar
(D) Pulicat
Ans: (D)


492. Which of the following lakes of India is located in Assam?
(A) Hamirsar lake
(B) Kolleru lake
(C) Sala lake
(D) Chapanala lake
Ans: (D)


493. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Vembanad – Kerala
(B) Loktak – Meghalaya
(C) Dal – Kashmir
(D) Pulicat – Andhra Pradesh
Ans: (B)


494. Which one of the following is called the ‘mystery lake’?
(A) Jor Pokhri Lake
(B) Dodital Lake
(C) Roopkund Lake
(D) Red Hills Lake
Ans: (C)


495. Which of the following is correctly matched? Lakes Location
(A) Lonar – Madhya Pradesh
(B) Nakki – Gujarat
(C) Kolleru – Andhra Pradesh
(D) Pulicat – Kerala
Ans: (C)


496. The snow-covered Ghepan Lake is located in
(A) Uttarakhand
(B) Himachal Pradesh
(C) Sikkim
(D) Jammu and Kashmir
Ans: (B)


497. Which of the following lakes of India is located in Jammu and Kashmir?
(A) Phuljhar lake
(B) Kolleru lake
(C) Anchar lake
(D) Hamirsar lake
Ans: (C)


498. Which of the following pairs are correctly matched? Water Falls River
1. Kapildhara Falls – Godavari
2. Jog Falls – Sharavati
3. Sivasamudram – Cauvery Falls Code
(A) Only 1 and 2
(B) Only 2 and 3
(C) Only 1 and 3
(D) 1, 2 and 3
Ans: (B)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Indian Cities Located on the Bank of Rivers gk mcq pdf

Next Story

Indian Monsoon related gk mcq pdf download

Latest from Blog