Indian winter rainfall related gk mcq pdf download

Indian winter rainfall related gk mcq pdf

547. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Climatic condition)
(a) Chennai is warmer than Kolkata
(b) Snowfall in Himalayan
(c) Rainfall decreases from West Bengal to Punjab
(d) Sutluj-Ganga plain gets some rain in winter List-II (Reasons)
1. North-East monsoon
2. Altitude
3. Western depressions
4. Distance from sea
5. Latitude Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 5 (B) 4 5 1 3
(C) 5 2 4 3 (D) 5 1 3 4
Ans: (C)


548. Winter rainfall in Tamil Nadu is mostly due to
(A) Western disturbances
(B) South-West monsoon
(C) North-East monsoon
(D) South-East monsoon
Ans: (C)


549. Consider the following statements and select the correct answer using the code given below. Assertion (A): Inland waterways are not well developed in India. Reason (R): Most parts of India receive rainfall only for four months in a year. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


550. India’s Northern plains get winter rainfall due to
(A) Western Disturbance
(B) Monsoor in Bay of Bengal
(C) Monsoon in Arabian sea
(D) Retreating Monsoon
Ans: (A)


551. Of the following, the state which receives rainfall in winter season is
(A) Kerala (B) Tamil Nadu
(C) West Bengal (D) Orissa
Ans: (B)


552. Which of the following areas of India receives winter rainfall?
(A) North-West (B) South-West
(C) North-East (D) South-East
Ans: (A)


553. Which of the following regions of India receives winter rainfall?
(A) Odisha – Karnataka
(B) Punjab – Tamil Nadu
(C) Arunachal – Bihar Pradesh
(D) Tamil Nadu – Karnataka
Ans: (B)


554. Assertion (A): Northern plains of India receive some rainfall in winter. Reason (R): North-East Monsoon is active in winter.
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (B)


555. Assertion (A): Anti-cyclonic conditions are formed in winter season when atmospheric pressure is high and air temperature is low. Reason (R): Winter rainfall in Northern India causes development of anti-cyclonic conditions with low temperature.
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Indian rainfall related gk mcq pdf download

Next Story

Indian natural disasters related gk mcq pdf

Latest from Blog