Indus valley Civilization related short questions pdf

Indus Valley Civilization related short questions pdf

33. Indus Valley civilization was Non- Aryan because
(A) It was an Urban civilization
(B) It has its own script
(C) It has an agricultural economy
(D) It extended upto the Narmada valley
Ans: (A)


34. Indus Civilization existed in
(A) Pre-historical age
(B) Early historical age
(C) Historical age
(D) Later historical age
Ans: (B)


35. Which of the following is related to Harappa civilization?
(A) Sumerian civilization
(B) Indus Valley civilization
(C) Vedic civilization
(D) Mesopotamian civilization
Ans: (B)


36. Human Society is unique because it depends mainly on
(A) Culture (B) Economy
(C) Religion (D) Science
Ans: (A)


37. The Indus Valley culture was different from the Vedic Civilization because
(A) It had the amenities of a developed city life
(B) It has a pictographic script
(C) It had a lack of knowledge of iron and defensive arrow
(D) All of the above
Ans: (D)


38. The important reason to keep Indus- Valley civilization before Aryan civilization is
(A) Script
(B) Town Planning
(C) Copper
(D) Potteries
Ans: (D)


39. Which of the following throw light on Harappan culture?
(A) Inscription
(B) Archaeological excavations
(C) Handwriting seals on the utensils
(D) Religious books
Ans: (B)


40. The source of knowledge about Harappan culture is
(A) Rock edicts
(B) Writing in terracotta seals
(C) Archaeological excavations
(D) All of the above
Ans: (C)


41. The earliest evidence of silver in India is found in the
(A) Harappan culture
(B) Chalcolithic cultures of Western India
(C) Vedic texts
(D) Silver Punch-marked coins
Ans: (A)


42. The main source of knowledge about the inhabitants of Indus valley civilization is the discovery of
(A) Seals
(B) Utensils, jewellery, weapons, tools
(C) Temple
(D) Scripts
Ans: (B)


43. The beginning of idol worship is to be considered in
(A) Pre-Aryan
(B) Vedic Period
(C) Mauryan Period
(D) Kushan Period
Ans: (A)


44. Which colour was commonly used in the Harappan Pottery?
(A) Red (B) Blue-grey
(C) Yellow (D) Blue
Ans: (A)


45. Which among the following Harappan site terracotta of ‘plough’ was found?
(A) Dholavira (B) Banawali
(C) Kalibangan (D) Lothal
(E) None of the above/More than one of the above
Ans: (B)


46. Which one of the following animals was not represented on the seals and terracotta art of the Harappan culture?
(A) Cow (B) Elephant
(C) Rhinoceros (D) Tiger
Ans: (A)


47. The Great Bath was found from the Indus Valley civilization at
(A) Mohenjodaro
(B) Harappa
(C) Lothal
(D) Kalibangan
Ans: (A)


48. A ploughed field was discovered at
(A) Mohenjodaro
(B) Kalibangan
(C) Harappa
(D) Lothal
Ans: (B)


49. Which of the following statements about the Indus civilization is not true?
(A) Accurate drainage system in cities
(B) Trade and commerce were in an advanced stage
(C) Worshipping of Mother Goddess
(D) People knew about iron
Ans: (D)


50. The ‘Great Bath’ was found at the archaeological site of
(A) Ropar
(B) Harappa
(C) Mohenjodaro
(D) Kalibangan
Ans: (C)


51. Which site of Indus Valley is now in Pakistan?
(A) Kalibangan (B) Harappa
(C) Lothal (D) Alamgirpur
Ans: (B)


52. The excavation at Chanhudaro was directed by
(A) J.H. Mackay
(B) Sir John Marshall
(C) R.E.M. Wheeler
(D) Sir Aurel Stein
Ans: (A)


53. Dadheri is a late Harappan site of
(A) Jammu (B) Punjab
(C) Haryana (D) U.P.
Ans: (B)


54. Rangpur, where the contemporary of Harappan civilization were found, is in
(A) Punjab
(B) Eastern Uttar Pradesh
(C) Saurashtra
(D) Rajasthan
Ans: (C)


55. The Harappan city represented by the archaeological site of Lothal was situated on the river
(A) Narmada (B) Mahi
(C) Bhogava (D) Bhima
Ans: (C)


56. Which site of Indus Valley Civilization is located in India?
(A) Harappa
(B) Mohenjodaro
(C) Lothal
(D) None of the above
Ans: (C)


57. The port city of Indus Valley Civilization was
(A) Harappa
(B) Kalibangan
(C) Lothal
(D) Mohenjodaro
Ans: (C)


58. Harappan civilization, Lothal, is located in
(A) Gujarat (B) Punjab
(C) Rajasthan (D) Sindh
Ans: (A)


59. Which of the following is not an Indus Valley Civilization site?
(A) Kalibangan (B) Ropar
(C) Patliputra (D) Lothal
Ans: (C)


60. Which of the following is a Harappan port?
(A) Alexandria
(B) Lothal
(C) Mahasthangarh
(D) Nagapattinam
Ans: (B)


61. The biggest Harappan site in India is
(A) Rakhigarhi
(B) Dholavira
(C) Kalibangan
(D) Lothal
Ans: (A)


62. The largest site of Harappa in India is
(A) Alamgirpur (B) Kalibangan
(C) Lothal (D) Rakhigarhi
Ans: (D)


63. The Indus valley people worshipped
(A) Shiva
(B) Indra and Varun
(C) Brahma
(D) Vishnu
Ans: (A)


64. The people of Indus valley believed in
(A) Spirit and Brahma
(B) Ritual
(C) Sacrificial system
(D) Mother Goddess
Ans: (D)


65. Two Indians who were associated with discovery of Indus Valley Civilization, are
(A) Rakhal Das Banerjee and Dayaram Sahni
(B) John Marshall and Ishwari Prasad
(C) Ashirwadi Lal Srivastava and Rangnath Rao
(D) Madhosarup Vats and V.B. Rao
Ans: (A)


66. Who was the director of the archaeological excavation that led to the discovery of Harappa and Mohenjodaro?
(A) Lord Macaulay
(B) Sir John Marshall
(C) Clive
(D) Colonel Tad
Ans: (B)


67. The first archaeologist who excavated Harappa, but could not recognize its significance, was
(A) A. Cunningham
(B) Sir John Marshall
(C) Mortimer Wheeler
(D) George F. Dales
Ans: (A)


68. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Harappa – Daya Ram Sahni
(B) Lothal – S.R. Rao
(C) Surkotada – J.P. Joshi
(D) Dholavira – B.K. Thapar
Ans: (D)


69. From which one of the following places, remains of wells have been found in houses belonging to the developed stage of the Indus Valley Civilization?
(A) Harappa (B) Kalibangan
(C) Lothal (D) Mohenjodaro
Ans: (D)


70. Who among the following was not associated with the excavation of Harappa and Mohenjodaro?
(A) R.D. Banerjee
(B) K.N. Dikshit
(C) M.S. Vats
(D) V.A. Smith
Ans: (D)


71. The first metal used by man was
(A) Gold (B) Silver
(C) Copper (D) Iron
Ans: (C)


72. Mohenjodaro is situated in which of the following?
(A) Gujarat state of India
(B) Punjab state of India
(C) Sindh Province in Pakistan
(D) Afghanistan
Ans: (C)


73. Which metal has so far not been discovered in Harappan sites?
(A) Copper (B) Gold
(C) Silver (D) Iron
Ans: (D)


74. An ivory scale in Harappan context was found at
(A) Kalibangan (B) Lothal
(C) Dholavira (D) Banawali
Ans: (B)


75. From where the evidence of rockcut architecture were found, with reference to Harappa civilization?
(A) Kalibangan (B) Dholavira
(C) Kot Diji (D) Amri
Ans: (B)


76. Which one among the following sites is located in the valley of Ghaggar and its associated rivers?
(A) Alamgirpur
(B) Lothal
(C) Mohenjodaro
(D) Banawali
Ans: (D)


77. Which Harappan city is divided into three parts?
(A) Lothal (B) Kalibangan
(C) Dholavira (D) Surkotada
Ans: (C)


78. Dholavira is located in the state of
(A) Gujarat (B) Haryana
(C) Punjab (D) Rajasthan
Ans: (A)


79. A highly advanced water management system of Harappan times has been unearthed at
(A) Alamgirpur (B) Dholavira
(C) Kalibangan (D) Lothal
Ans: (B)


80. In which of the following site remnants of three townships have been revealed?
(A) Mohenjodaro
(B) Sanghol
(C) Kalibangan
(D) Dholavira
Ans: (D)


81. Recently, from excavations of Harappan site Sonauli what was found?
(A) Human burials
(B) Animal burials
(C) Residential building
(D) Protecting wall
Ans: (A)


82. Which of the following sites has yielded evidence of a triple burial?
(A) Kuntasi (B) Dholavira
(C) Lothal (D) Kalibangan
Ans: (C)


83. Which of the following characterises / characterise the people of Indus Civilization?
1. They possessed great places and temples.
2. They worshipped, both male and female deities.
3. They employed horse-drawn chariots in warfare. Select the correct answer using the code given below.
(A) 1 and 2 (B) Only 2
(C) All of these (D) None of these
Ans: (B)


84. For clothing, cotton cultivation was first introduced in
(A) Egypt
(B) Mesopotamia
(C) Central America
(D) India
Ans: (D)


85. Which one of the following animals is not depicted on the Harappan seal?
(A) Bull (B) Elephant
(C) Horse (D) Sheep
Ans: (C)


86. One of the following sites from where the famous bull-seal of Indus Valley Civilization was found.
(A) Harappa (B) Chanhudaro
(C) Lothal (D) Mohenjodaro
Ans: (D)


87. A horned deity engraved on a terracotta cake has been recovered from
(A) Banawali (B) Kalibangan
(C) Lothal (D) Surkotada
Ans: (B)


88. Remains of which animal have not been discovered in the Indus Valley Civilization?
(A) Lion (B) Horse
(C) Cow (D) Elephant
Ans: (A)


89. What is the correct North- South sequence of the following civilizations?
(A) Maya – Aztec – Muisca – Inca
(B) Maya – Muisca – Inca – Aztec
(C) Aztec – Muisca – Maya – Inca
(D) Aztec – Maya – Muisca – Inca
Ans: (D)


90. Which of the following civilization flourished on the bank of River Nile?
(A) Roman Civilization
(B) Indus Valley Civilization
(C) Greek Civilization
(D) Egyptian Civilization
Ans: (D)


91. Which of the following match is not correct regarding the origin of Harappan civilization? List-I
(a) M. Rafique Mughal
(b) E.J.H. Mackay
(c) Mortimer Wheeler
(d) Amalandanda Ghosh List-II
1. Harappan civilization was inspired by Mesopotamian civilization
2. Migration of people from Sumer
3. Migration of ‘idea of civilization’
4. Pre-Harappan culture matured to make Harappan civilization
(A) (a) – 1 (B) (b) – 2
(C) (c) – 3 (D) (d) – 4
Ans: (A)


92. The first ancient civilization to develop the art of writing in a proper system was?
(A) Indus (B) Egypt
(C) Sumerian (D) China
Ans: (C)


93. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the code given below the lists List-I
(a) Harappan
(b) Hastinapur
(c) Nagarjuna Konda
(d) Paithan List-II
1. Godavari 2. Ravi
3. Ganga 4. Krishna Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 2 3 4 1
(C) 4 3 2 1 (D) 3 4 1 2
Ans: (B)


94. Match List-I (Ancient site) with List-II (Archaeological finding) and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Ancient site)
(a) Lothal (b) Kalibangan
(c) Dholavira (d) Banawali List-II (Archaeological finding)
1. Ploughed field
2. Dockyard
3. Terracotta replica of a Plough
4. An inscription comprising ten large sized signs of the Harappan script Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 2 1 4 3
(C) 1 2 4 3 (D) 2 1 3 4
Ans: (B)


95. Indus Valley civilization is known
1. For its town planning
2. For Mohenjodaro and Harappa
3. For their agricultural work
4. For its industrialization Code
(A) 1 and 2 (B) 1, 2 and 3
(C) 2, 3 and 4 (D) All of these
Ans: (D)


96. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below. List-I (Harappan Settlement)
(a) Harappa (b) Kalibangan
(c) Lothal (d) Ropar List-II (River on which located)
1. Bhogava 2. Ghaggar
3. Ravi 4. Sutlej
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 1 4 (B) 3 4 1 2
(C) 4 2 3 1 (D) 1 3 2 4
Ans: (A)


97. For the Harrapan Cultural sites and its position, which of the following is not correctly matched?
(A) Alamgirpur – Uttar Pradesh
(B) Banawali – Haryana
(C) Daimabad – Maharashtra
(D) Rakhigarhi – Rajasthan
Ans: (D)


98. Which of the following is not correctly matched?
(A) Alamgirpur – Uttar Pradesh
(B) Lothal – Gujarat
(C) Kalibangan – Haryana
(D) Ropar – Punjab
Ans: (C)


99. Which of the following sites of Harappan culture are located in Sindh?
1. Harappa 2. Mohenjodaro
3. Chanhundaro 4. Surkatada Indicate the correct answer from the code given below.
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 2, 3 and 4 (D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (B)


100. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below. List-I (Harappan Site)
(a) Manda (b) Daimabad
(c) Kalibangan (d) Rakhigarhi List-II (Location)
1. Rajasthan
2. Haryana
3. Jammu-Kashmir
4. Maharashtra Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 2 3 4 1
(C) 3 4 1 2 (D) 4 1 2 3
Ans: (C)


101. What is the correct chronological order in which the following appeared in India?
1. Gold coins
2. Punch-marked silver coins
3. Iron plough
4. Urban culture Select the correct answer using the code given below.
(A) 3, 4, 1, 2 (B) 3, 4, 2, 1
(C) 4, 3, 1, 2 (D) 4, 3, 2, 1
Ans: (D)


102. Indus Valley Civilization, which was placed on the banks of the river, they were?
1. Sindhu 2. Chenab
3. Jhelum 4. Ganga Choose the correct answer from the code given below. Code
(A) 1 and 2 (B) 1, 2 and 3
(C) 2, 3 and 4 (D) All four
Ans: (B)


103. Assertion (A): Mohenjodaro and Harappa cities are dead now. Reason (R): They were discovered during excavations. In the context of the above, which one of the following is correct?
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (B)


104. Consider the following statements and select the correct answer from the given code.
1. Mohenjodaro, Harappa, Ropar and Kalibangan are the main sites of Indus valley civilization.
2. People of Harappa developed the road, proper housing and drainage system.
3. People of Harappa were unknown about the use of metals. Code
(A) 1 and 2 are correct
(B) 1 and 3 are correct
(C) 2 and 3 are correct
(D) 1, 2 and 3 are correct
Ans: (A)


105. Regarding the Indus Valley Civilization, consider the following statements.
1. It was predominantly a secular civilization and the religious element, though present, did not dominate the scene.
2. During the period, cotton was used for manufacturing textiles in India. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (C)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Ancient History Stone Age related mcq pdf

Next Story

Vedic Age related short questions pdf

Latest from Blog