jahangir related mcq pdf free download

jahangir related mcq pdf

440. Who among the following is the envoy of British King James-I was sent to Jahangir’s court?
(A) William Hawkins
(B) William Finch
(C) Pitra Della Villa
(D) Edward Terry
Ans: (A)


441. Who of the following was sent first by East India Company in the court of Jahangir?
(A) Sir Thomas Roe
(B) Vasco-de-Gama
(C) Hawkins
(D) Jobchornok
Ans: (C)


442. In whose reign was the ‘Treaty of Chittor’ signed between Mughal and the Rana of Mewar?
(A) Akbar (B) Jahangir
(C) Shah Jahan (D) Aurangzeb
Ans: (B)


443. Who introduced ‘Do-aspa and Sihaspa’ system?
(A) Akbar (B) Jahangir
(C) Shah Jahan (D) Aurangzeb
Ans: (B)


444. Sir Thomas Roe came to India as a British Ambassador during the reign of
(A) Akbar (B) Aurangzeb
(C) Jahangir (D) Shah Jahan
Ans: (C)


445. Mughal Emperor Jahangir gave the title ‘English-Khan’ to
(A) Albuquerque
(B) Francisco Almeida
(C) William Hawkins
(D) Henry the Navigator
Ans: (C)


446. Thomas Roe was received in audience by Jahangir at
(A) Agra
(B) Ajmer
(C) Delhi
(D) Fatehpur Sikri
Ans: (B)


447. Sir Thomas Roe, an Ambassador of James I of England came to India in year
(A) 1616 (B) 1615
(C) 1516 (D) 1614
Ans: (B)


448. A Dutch traveller, who has given a very valuable account of the reign of Jahangir was
(A) Francisco Pelsaert
(B) Hawkins
(C) Niccolao Manucci
(D) Peter Mundy
Ans: (A)


449. Which British ambassador came behind Jahangir from Ajmer to Mandu?
(A) Clive
(B) Sir Thomas Roe
(C) Lord Ester
(D) Clyde
Ans: (B)


450. Which Mughal emperor has no mausoleum in India?
(A) Aurangzeb (B) Akbar
(C) Humayun (D) Babur
Ans: (D)


451. Who among the following foreign travellers visited India during the reign of Jahangir?
(A) Father Anthony Monserate
(B) Francisco Pelsaert
(C) Niccolo Manucci
(D) Francois Bernier
Ans: (B)


452. Among the following whose tomb is situated outside India?
(A) Humayun
(B) Aurangzeb
(C) Jahandar Shah
(D) Jahangir
Ans: (D)


453. Where was Emperor Jahangir buried?
(A) Agra (B) Delhi
(C) Lahore (D) Srinagar
Ans: (C)


454. Who among the following painters was given the title of ‘Nadir-ul- Zaman’ by Jahangir?
(A) Abul Hassan (B) Farrukh Beg
(C) Bishandas (D) Agha Raza
Ans: (A)


455. Mughal painting reached its zenith under
(A) Humayun (B) Akbar
(C) Jahangir (D) Shah Jahan
Ans: (C)


456. The greatest painter of birds at Jahangir’s Court was
(A) Khwaja Abdus Samad
(B) Sayyid Ali Tabrizi
(C) Basawan
(D) Mansoor
Ans: (D)


457. Who one of the following painters of Jahangir’s reign was conferred the title of ‘Nadir-ul-Asra’?
(A) Daulat (B) Bishandas
(C) Manohar (D) Mansoor
Ans: (D)


458. The killer of Abul Fazl was rewarded by
(A) Akbar (B) Jahangir
(C) Man Singh (D) None of these
Ans: (B)


459. Which of the following Mughal Emperor wrote his autobiography in Persian?
(A) Babur (B) Akbar
(C) Jahangir (D) Aurangzeb
Ans: (C)


460. Who of the following was not a member of Noorjahan’s Junta?
(A) Jahangir (B) Ghiyas Beg
(C) Asaf Khan (D) Khurram
Ans: (A)


461. Khusrau was the son of which Mughal emperor?
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shah Jahan
(D) Bahadur Shah I
Ans: (B)


462. Govind Palace, an excellent specimen of Hindu architecture is located at
(A) Datia (B) Khajuraho
(C) Orchha (D) Gwalior
Ans: (A)


463. Itmad-ud-Daula’s tomb at Agra was built by
(A) Akbar (B) Jahangir
(C) Nur Jahan (D) Shah Jahan
Ans: (C)


464. Consider the following statements about the Mughal mansabdari system.
1. ‘Zat’ and ‘Savar’ ranks were granted.
2. The mansabdars were hereditary officers.
3. There were three categories of mansabdars.
4. They were paid salaries by the Diwan’s office. Select the correct answer from the code given below. Code
(A) 1, 2, 3 and 4
(B) 1, 2 and 3
(C) 1 and 3
(D) None of the above
Ans: (C)


465. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Akbar’s Tomb – Sikandara
(B) Jahangir’s Tomb – Shahdara
(C) Tomb of Shaikh Salim Chishti – Fatehpur Sikri
(D) Tomb of Shaikh Nizamuddin Auliya – Ajmer
Ans: (D)


466. Of the following who had rebelled against the Mughal Emperor Jahangir?
1. Asif Khan 2. Khurram
3. Mahabat Khan 4. Khusrau Code
(A) Only 1 and 2
(B) Only 2 and 3
(C) Only 2 and 4
(D) Only 2, 3 and 4
Ans: (D)


467. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the code given below the list. List-I (Builder)
(a) Babur (b) Humayun
(c) Akbar (d) Jahangir List-II (Monument)
1. Jama Masjid (Sambhal)
2. Din Panah
3. Jahangiri Mahal
4. Akbar’s Mausoleum’s completion Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 1 2 4 3
(C) 2 1 4 3 (D) 4 3 2 1
Ans: (A)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Akbar Related mcq short questions pdf

Next Story

Shah Jahan related mcq short questions pdf

Latest from Blog