Khalji Dynasty related mcq pdf

Khalji Dynasty

58. Which Sultan of Delhi assumed the title of Alexander the Great?
(A) Balban
(B) Alauddin Khalji
(C) Muhammad-Bin-Tughluq
(D) Sikandar Lodi
Ans: (B)


59. Which Sultan wanted to launch a new religion but Ulemas opposed the move?
(A) Balban
(B) Alauddin
(C) Muhammad Tughluq
(D) Iltutmish
Ans: (B)


60. Which dynasty of Delhi Sultanate ruled for the shortest period?
(A) Khilji (B) Tughlaq
(C) Sayyid (D) Lodi
Ans: (A)


61. ‘When he attained Kingship, he was fully independent of from rules and orders of Shariat’. For which Sultan Barani made this statement?
(A) Iltutmish
(B) Balban
(C) Alauddin Khalji
(D) Muhammad Tughluq
Ans: (C)


62. Padmini is associated with Ala-ud- Din’s conquest of Chittor. She was the wife of
(A) Maharana Pratap Singh
(B) Ranjit Singh
(C) Raja Man Singh
(D) Rana Ratan Singh
Ans: (D)


63. Who among army-commanders of Alauddin Khalji died fighting against Mongols?
(A) Zafar Khan (B) Nusrat Khan
(C) Alp Khan (D) Ulugh Khan
Ans: (A)


64. Whose army was defeated by the army of Kakatiya rulers in 1303 at Warangal?
(A) of Iltutmish
(B) of Balban
(C) of Alauddin Khalji
(D) of Muhammad Tughluq
Ans: (C)


65. Who was the ruler of Devagiri at the time of Alauddin Khalji’s invasion?
(A) Ramachandra Dev
(B) Prataprudra Dev
(C) Malik Kafur
(D) Rana Ratan Singh
Ans: (A)


66. The Sultan who is said to have raised the land revenue to one-half of the produce was
(A) Balban
(B) Alauddin Khalji
(C) Muhammad-Bin-Tughluq
(D) Firuz Tughluq
Ans: (B)


67. During the regime of which Sultan was the Khalisa land developed on a large scale?
(A) Ghiyasuddin Balban
(B) Alauddin Khalji
(C) Muhammad-Bin-Tughluq
(D) Firuz Shah Tughluq
Ans: (B)


68. Who of the following Muslim rulers enforced a strict price control system during his time?
(A) Alauddin Khalji
(B) Iltutmish
(C) Muhammad Tughluq
(D) Sher Shah Suri
Ans: (A)


69. Which of the following Sultans introduced ‘Market Reforms’?
(A) Jalaluddin Khalji
(B) Alauddin Khalji
(C) Muhammad Tughluq
(D) Balban
Ans: (B)


70. Which one of the following Kings of the medieval India began the ‘Public Distribution System’?
(A) Alauddin Khalji
(B) Balban
(C) Firuz Shah Tughluq
(D) Muhammad-Bin-Tughluq
Ans: (A)


71. The market control system was introduced by
(A) Ghiyasuddin Tughluq
(B) Jalaluddin Khalji
(C) Alauddin Khalji
(D) Balban
Ans: (C)


72. What was the boundary between the Delhi Sultan and Mongols during the period of Alauddin Khalji after 1306 A.D.?
(A) Byas (B) Ravi
(C) Indus (D) Sutlej
Ans: (C)


73. Which Sultan of Delhi was the first to charge ‘Ghari’ or House-tax?
(A) Balban
(B) Alauddin Khalji
(C) Muhammad-Bin-Tughluq
(D) Firuz Shah Tughluq
Ans: (B)


74. Consider the following statement with Alauddin Khalji.
1. He collected revenue by measuring the cultivated land.
2. He enforced revenue measures in his entire empire.
3. He abolished the powers of provincial Governors. Select the correct answer from the coding scheme given below.
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 1 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (C)


75. Consider the map given below. The route indicated on the map was followed, during the course of his military exploits, by
(A) Chandragupta-II
(B) Harshavardhana
(C) Rajendra Chola
(D) Malik Kafur
Ans: (D)


76. Assertion (A): Alauddin Khalji introduced price control in Delhi. Reason (R): He wanted to pay lower wages to the artisans building his palaces in Delhi. Select the correct answer from the code given below. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but
(R) is not a correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)


77. Assertion (A): Alauddin’s Deccan expeditions were financial ventures. Reason (R): He wanted to annex the Deccan States. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Delhi Sultanate : Slave Dynasty mcq pdf

Next Story

Tughluq Dynasty mcq pdf download

Latest from Blog