Lodi Dynasty related mcq short questions pdf

Lodi Dynasty related mcq short questions pdf

115. To which Lodi Sultan does the given map relate and what town lies the side marked A on the map represent? A
(A) Bahlol Lodi, Jaunpur
(B) Sikandar Lodi, Aligarh
(C) Ibrahim Lodi, Jaunpur
(D) Ibrahim Lodi, Aligarh
Ans: (A)


116. Who among the following Sultanate rulers was of Afghan origin?
(A) Khalji (B) Tughluq
(C) Sayyid (D) Lodi
Ans: (D)


117. In which battle did Maharana Sanga defeat Ibrahim Lodi?
(A) Battle of Khatoli
(B) Battle of Sarangpur
(C) Battle of Siwana
(D) Battle of Khanua
Ans: (A)


118. Which of the following Sultans founded a town where now stands Agra?
(A) Muhammad-Bin-Tughluq
(B) Firuz Tughluq
(C) Bahlol Lodi
(D) Sikandar Lodi
Ans: (D)


119. Which one of the following is the correct chronological order of the Afghan rulers to the throne of Delhi?
(A) Sikandar Shah-Ibrahim Lodi- Bahlol Khan Lodi
(B) Sikandar Shah-Bahlol Khan Lodi or Lodi Ibrahim
(C) Bahlol Khan Lodi or Lodi Sikandar Shah-Ibrahim Lodi or Lodi
(D) Bahlol Khan Lodi or Lodi Ibrahim Lodi or Lodi Sikandar Shah
Ans: (C)


120. Who among the following composed poems with the penname ‘Gulrukhi’?
(A) Firuz Shah Tughluq
(B) Bahlol Lodi
(C) Sikandar Lodi
(D) Ibrahim Lodi
Ans: (C)


121. Which medieval Sultan has the credit of founding the city of Agra and making it the capital of the Sultanate?
(A) Iltutmish
(B) Muhammad-Bin-Tughluq
(C) Firuz Shah Tughluq
(D) Sikandar Lodi
Ans: (D)


122. Which one of the following Sultans is known for having abolished the tax on grains?
(A) Alauddin Khalji
(B) Ghiyasuddin Tughluq
(C) Firuz Tughluq
(D) Sikandar Lodi
Ans: (D)


123. Agra city was founded by
(A) Balban
(B) Bahlol Lodi
(C) Sikandar Lodi
(D) Firuz Tughluq
Ans: (C)


124. In which order did the following dynasties rule Delhi?
1. Khalji
2. Lodi
3. Sayyid
4. Slave Select the correct answer from the code given below. Code
(A) 1, 2, 4, 3 (B) 1, 2, 3, 4
(C) 2, 3, 4, 1 (D) 4, 1, 3, 2
Ans: (D)


125. Who among these was not from the Slave dynasty?
(A) Balban
(B) Iltutmish
(C) Qutbuddin Aybak
(D) Ibrahim Lodi
Ans: (D)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Tughluq Dynasty mcq pdf download

Next Story

Vijayanagara Empire related mcq pdf

Latest from Blog