Lok Sabha related Short Questions pdf download

Lok Sabha related Short Questions pdf download

699. As per Indian Protocol, who among the following ranks highest in the order of precedence?
(A) Deputy Prime Minister
(B) Former President
(C) Governor of a State within his State
(D) Speaker of Lok Sabha
Ans: (C)


700. Which one of the following is not correct with regard to the elections to the Lok Sabha?
(A) The elections are on the basis of adult suffrage
(B) The Election Commission is required to conduct the elections
(C) The electoral rolls are prepared under the direction and control of the President of India
(D) On the request of the Election Commission, the President is required to make available to the Election Commission such staff as may be necessary for the discharge of its functions
Ans: (C)


701. Consider the following functionaries.
1. Cabinet Secretary
2. Chief Election Commissioner
3. Union Cabinet Minister
4. Chief Justice of India Their correct sequence in the Order of Precedence is
(A) 3, 4, 2, 1 (B) 4, 3, 1, 2
(C) 4, 3, 2, 1 (D) 3, 4, 1, 2
Ans: (C)


702. What is the minimum age laid down for a person to seek election to the Lok Sabha?
(A) 18 years (B) 21 years
(C) 25 years (D) None of these
Ans: (C)


703. A candidate of Lok Sabha Poll loses his security amount if he/she does not get
(A) 1/3 of valid votes
(B) 1/4 of valid votes
(C) 1/5 of valid votes
(D) None of the above
Ans: (D)


704. The 84th Amendment Act has frozen the total number of existing seats in the Lok Sabha on the basis of 1971 Census. They shall remain unaltered till the first Census to be taken after the year
(A) 2010 (B) 2015
(C) 2021 (D) 2026
Ans: (D)


705. For election to the Lok Sabha, a nomination paper can be filed by
(A) Anyone residing in India
(B) A resident of the constituency from which the election is to be contested
(C) Any citizen of India whose name appears in the electoral roll of a constituency
(D) Any citizen of India
Ans: (C)


706. The Strength of the Lok Sabha was increased from 525 to 545 through which Amendment?
(A) 31st (B) 35th
(C) 42nd (D) 45th
Ans: (A)


707. Maximum strength of Lok Sabha as stipulated in the Constitution of India is
(A) 547 (B) 545
(C) 552 (D) None of these
Ans: (C)


708. The statewise seat allocation in Lok Sabha is based on
(A) Population (B) Area
(C) Pverty (D) Language
Ans: (A)


709. According to the Article 82 of the Constitution of India, the allocation of seats in Lok Sabha to the states is on the basis of the….. Census.
(A) 1961 (B) 1971
(C) 1981 (D) 1991
Ans: (B)


710. Reservation of seats for Scheduled Tribes in the Lok Sabha does not exist in the states of
(A) Kerala and Tamil Nadu
(B) Karnataka and Kerala
(C) Tamil Nadu and Karnataka
(D) All of the above
Ans: (D)


711. There is no reservation for SC and ST for Lok Sabha in
(A) Arunachal Pradesh
(B) Jammu and Kashmir
(C) Meghalaya
(D) All of the above
Ans: (D)


712. Which one of the following states elects the largest number of members representing Scheduled Tribes to the House of People?
(A) Andhra Pradesh
(B) Bihar
(C) Madhya Pradesh
(D) Maharashtra
Ans: (C)


713. The Lok Sabha Secretariat comes under the direct control of the
(A) Union Home Ministry
(B) Ministry of Parliamentary Affairs
(C) Prime Minister
(D) Speaker of the Lok Sabha
Ans: (D)


714. The provision for the representation of Anglo-Indian Community in the Legislative Assemblies of the States has been made in the Constitution of India under
(A) Article 330
(B) Article 331
(C) Article 332
(D) Article 333
Ans: (D)


715. Who holds power to appoint the nominees from Anglo-Indian Community in the Lok Sabha?
(A) Minorities Commission
(B) President of India
(C) Prime Minister
(D) Vice-President
Ans: (B)


716. The President of India can nominate two members in the Lok Sabha to give representation to
(A) Indian Christians
(B) Anglo-Indians
(C) Buddhists
(D) Parsis
Ans: (B)


717. How many members may be nominated by the President from Anglo-Indian Community, if he is of the opinion that the community is not adequately represented in the House of the People?
(A) 3 (B) 5
(C) 1 (D) 2
Ans: (D)


718. Before completing term, Lok Sabha can be dissolved
(A) By the discretion of President
(B) By the discretion of Prime Minister
(C) By the discretion of the Speaker of the Lok Sabha
(D) By the President on the recommendation of Prime Minister
Ans: (D)


719. Which of the following Constitutional Amendments is related to raising the number of Members of Lok Sabha to be elected from the States?
(A) 6th and 22nd
(B) 13th and 38th
(C) 7th and 31st
(D) 11th and 42nd
Ans: (C)


720. Session of Lok Sabha is called for atleast
(A) Once in a year
(B) Two times in a year
(C) Three times in a year
(D) Four times in a year
Ans: (B)


721. Prior to the completion of tenure, the Lok Sabha can be dissolved
(A) By the will of President
(B) By Speaker
(C) By the President on the recommendation of Council of Ministers
(D) By the President on the recommendation of the Speaker
Ans: (C)


722. The maximum number of members in Lok Sabha can be
(A) 540 (B) 545
(C) 550 (D) 555
Ans: (C)


723. The quorum of Lok Sabha and Rajya Sabha is
(A) 1/5 of the total membership
(B) 1/6 of the total membership
(C) 1/10 of the total membership
(D) 1/8 of the total membership
Ans: (C)


724. The Lok Sabha Secretariat comes under the direct supervision of
(A) Ministry of Home Affairs
(B) Ministry of Parliamentary Affairs
(C) President of India
(D) Lok Sabha Speaker
Ans: (D)


725. What is the fixed number of members of Lok Sabha?
(A) 541 (B) 543
(C) 444 (D) 545
Ans: (D)


726. The sitting of House of the People may the terminated by
(A) Adjournment
(B) Prorogation
(C) Dissolution
(D) All of the above
Ans: (D)


727. The Union Territories get representation in
(A) Lok Sabha
(B) Rajya Sabha
(C) Both Houses of Parliament
(D) None of the above
Ans: (C)


728. The term of the Lok Sabha
(A) Cannot be extended under any circumstances
(B) Can be extended by six months at a time
(C) Can be extended by one year at a time during the proclamation of emergency
(D) Can be extended for two years at a time during the proclamation of emergency
Ans: (C)


729. Which one of the following is authorized to prorogue the session of the House of the People?
(A) Speaker
(B) Attorney General
(C) Minister of Parliamentary
(D) President
Ans: (D)


730. In India which State has the largest representation in Lok Sabha and Rajya Sabha?
(A) Uttar Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Maharashtra
(D) Andhra Pradesh
Ans: (A)


731. The tenure of which Lok Sabha was about 6 years?
(A) 5th Lok Sabha
(B) 7th Lok Sabha
(C) 9th Lok Sabha
(D) 11th Lok Sabha
Ans: (A)


732. After Uttar Pradesh, the highest number of Lok Sabha seats have been allotted to
(A) Andhra Pradesh
(B) Bihar
(C) Maharashtra
(D) West Bengal
Ans: (C)


733. So long as the representation in Lok Sabha is concerned, which states rank second and third?
(A) Maharashtra and West Bengal
(B) Madhya Pradesh and Tamil Nadu
(C) Madhya Pradesh and Maharashtra
(D) Bihar and Madhya Pradesh
Ans: (A)


734. In the case of election to the Lok Sabha, the amount of Security deposited by general category candidates and SC/ST category candidates respectively is
(A) ` 5,000 and ` 2,500
(B) ` 10,000 and ` 2,500
(C) ` 10,000 and ` 5,000
(D) ` 25,000 and ` 12,500
Ans: (D)


735. How many Lok Sabha seats are allocated to the State of Rajasthan?
(A) 27 (B) 26
(C) 25 (D) 24
Ans: (C)


736. Which one of the following pairs is not correctly matched? States Seats in Lok Sabha
(A) Andhra Pradesh – 25
(B) Assam – 13
(C) Punjab – 13
(D) West Bengal – 42
Ans: (B)


737. Which one of the following pair of States has equal seats in Lok Sabha?
(A) Punjab and Assam
(B) Gujarat and Rajasthan
(C) Madhya Pradesh and Tamil Nadu
(D) Andhra Pradesh and Rajasthan
Ans: (D)


738. Which among the following group of States/Union Territories has only one seat in the Lok Sabha?
(A) Goa, Meghalaya, Nagaland
(B) Manipur, Dadra and Nagar Haveli, Puducherry
(C) Arunachal Pradesh, Sikkim, Lakshadweep
(D) Chandigarh, Sikkim, Mizoram
Ans: (D)


739. From which of the following States two members of the Lok Sabha are elected?
(A) Tripura (B) Mizoram
(C) Nagaland (D) Sikkim
Ans: (A)


740. What is the maximum expenditure limit for the Parliamentary Elections of a Constituency?
(A) ` 25 lakhs (B) ` 40 lakhs
(C) ` 70 lakhs (D) ` 1 crore
Ans: (C)


741. After delimitation the largest Lok Sabha Constituency with a view to number of voters in U.P. is
(A) Amethi (B) Unnao
(C) Lucknow (D) Baghpat
Ans: (B)


742. 9th Lok Sabha was dissolved on
(A) 13 March, 1991
(B) June, 1996
(C) April, 1997
(D) February, 1998
Ans: (A)


743. First General Election of Lok Sabha was held in
(A) 1949 (B) 1952
(C) 1950 (D) 1954
Ans: (B)


744. Who is the leader of the Lok Sabha?
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Speaker
(D) None of the above
Ans: (B)


745. The election for 12th Lok Sabha of India was held in
(A) April, 1996
(B) June, 1996
(C) April, 1997
(D) February, 1998
Ans: (D)


746. A seat of a M.P. can be declared vacant if he absents himself from the house for a continuous period of
(A) Six months
(B) Two months
(C) Three months
(D) One year
Ans: (B)


747. Which one of the following is the largest (areawise) Lok Sabha constituency?
(A) Kangra (B) Ladakh
(C) Kachchh (D) Bhilwara
Ans: (B)


748. Speaker of the Lok Sabha is chosen by
(A) All members of Parliament
(B) Public directly
(C) All members of Lok Sabha
(D) The members of parties in majority
Ans: (C)


749. In India Lok Sabha Speaker is
(A) Nominated (B) Chosen
(C) Elected (D) Appointed
Ans: (B)


750. The Speaker of the Lok Sabha addresses his letter of resignation to the
(A) Prime Minister of India
(B) President of India
(C) Deputy Speaker of Lok Sabha
(D) Vice-President of India
Ans: (C)


751. Who among the following doesn’t take oath of the office?
(A) President
(B) Vice-President
(C) Prime Minister
(D) Speaker
Ans: (D)


752. The Speaker of Lok Sabha can be removed from his office before the expiry of his term
(A) By the President on the recommendation of the Prime Minister
(B) If the Lok Sabha passes a resolution to his effect
(C) It the Lok Sabha and the Prime Minister so decide
(D) If both the Houses of Parliament pass a resolution to this effect
Ans: (B)


753. How can the speaker of the Lok Sabha be removed?
(A) By a resolution of Lok Sabha passed by a two-third Majority of members present
(B) By a resolution of the Lok Sabha passed by a majority of all the members of the House
(C) By President on the advice of the Prime Minister
(D) None of the above
Ans: (B)


754. Which one of the following statements regarding the office of the Speaker is correct?
(A) He holds office during the pleasure of the President
(B) He need not be a member of the House at the time of his election but has to become a member of the House within six months from the date of his election
(C) He loses his office if the house is dissolved before the end of its normal tenure
(D) If he intends to resign the letter of his resignation is to be addressed to the Deputy Speaker
Ans: (D)


755. The Speaker of the Lok Sabha can be removed by
(A) A resolution of the Lok Sabha passed by a majority of the members of the House
(B) Two-third majority of the members of the House
(C) Order of the President
(D) A simple majority of the Parliament
Ans: (A)


756. The function of the pro-Tem Speaker is to
(A) Conduct the proceedings of the House in the absence of the Speaker
(B) Administer oath to members
(C) Officiate as a Speaker when the Speaker is unlikely to be elected
(D) Only check if the election certificates of the members are in order
Ans: (B)


757. Who is generally appointed as a Protem Speaker?
(A) The Speaker of the outgoing Lok Sabha
(B) The Dy. Speaker of the outgoing Lok Sabha
(C) One of the senior most members of the newly elected Lok Sabha
(D) The leader of the opposition party in the outgoing Lok Sabha
Ans: (C)


758. Which one of the following Articles of the Constitution provides that the Speaker shall have and exercise a casting vote in the case of an equality of votes?
(A) Article 99 (B) Article 103
(C) Article 100 (D) Article 102
Ans: (C)


759. The Speaker of the Lok Sabha makes use of his casting vote only
(A) To save the existing Government
(B) In case of Constitutional Amendment
(C) In case of emergency
(D) In case of a tie when votes are equally divided
Ans: (D)


760. The first Speaker against whom a Motion of Non-confidence was moved in the Lok Sabha was
(A) B.R. Jakhad
(B) G.V. Mavalankar
(C) Hukum Singh
(D) K.S. Hegde
Ans: (B)


761. Who was the First Speaker of Lok Sabha?
(A) Mavalankar
(B) Hukum Singh
(C) B.D. Jatti
(D) V.V. Giri
Ans: (A)


762. At which of the following stages general discussion on a Bill takes place in the Lok Sabha?
(A) During introduction of the Bill
(B) During second reading
(C) During report stage
(D) During third reading
Ans: (B)


763. The first female Speaker of Lok Sabha is
(A) Vijay Laxmi Pandit
(B) Sucheta Kripalani
(C) Tarkeshwari Sinha
(D) Meira Kumar
Ans: (D)


764. Who among the following was the first Tribal Speaker of Lok Sabha?
(A) G.V. Mavalankar
(B) G.M.C. Joshi
(C) Manohar Joshi
(D) P.A. Sangama
Ans: (D)


765. In case the Deputy Speaker is presiding the Lok Sabha he has right to
(A) Take part in its deliberations
(B) Vote on any proposition before the House as a member
(C) Vote in the event of equality of votes
(D) No right to preside a joint sitting of the House of Parliament in case the Speaker is absent
Ans: (C)


766. Regarding the office of the Lok Sabha Speaker, consider the following statements.
1. He/She holds the office during the pleasure of the President.
2. He/She need not be a member of the House at the time of his/ her election but has to become a member of the House within six months from the date of his/ her election.
3. If he/she intends to resign, the letter of his/her resignation has to be addressed to the Deputy Speaker. Which of the statement(s) given above is/are correct?
(A) 1 and 2
(B) Only 3
(C) 1, 2 and 3
(D) None of the above
Ans: (B)


767. Consider the following statements.
1. In the election for Lok Sabha or State Assembly, the winning candidate must get atleast 50 percent of the votes polled, to be declared elected.
2. According to the provisions laid down in the Constitution of India, in Lok Sabha, the Speaker’s post goes to the majority party and the Deputy Speaker’s to the Opposition. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 3
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (D)


768. Consider the following statements in relation to woman members of 15th Lok Sabha.
1. They are less than 10% of total members.
2. Maximum of them belong to Indian National Congress.
3. Three members are elected from Rajasthan.
4. Maximum women members are elected from Uttar Pradesh. Which is/are true?
(A) Only 1, 2 and 3
(B) Only 1, 3 and 4
(C) Only 2, 3 and 4
(D) Only 1, 2 and 4
Ans: (C)


769. Which of the following is not correct?
1. Each money bill is finance bill.
2. Each finance bill is not a money bill.
3. Finance bill can be introduced in Lok Sabha only.
4. Finance bill is presigned by the President.
5. Rajya Sabha can detain the finance bill for 14 days.
6. President cannot refuse to sign on finance bill.
7. Rajya Sabha can amend the finance bill.
8. On deadlock on finance bill joint session can be called. Code
(A) 2 and 4
(B) 5 and 6
(C) 3 and 7
(D) 1 and 8
Ans: (B)


770. Assertion (A): N.D.A. Government does not like discussion under Rule 184 of Rules of Procedure and Conduct of Business in Lok Sabha. Reason (R): This Rule provides for voting also alongwith discussion. Give correct answer by using. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


771. Match the representation of States in Lok Sabha. List-I (State)
(a) Andhra Pradesh
(b) Tamil Nadu
(c) Maharashtra
(d) Chhattisgarh
(e) West Bengal List-II (Representation)
1. 48 2. 11
3. 25 4. 42
5. 39 Code
(a) (b) (c) (d) (e)
(A) 1 3 4 5 2 (B) 5 4 2 1 3
(C) 2 4 3 1 5 (D) 3 5 1 2 4
Ans: (D)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

The Attorney General and C.A.G. related pdf download

Next Story

Rajya Sabha related short questions pdf download

Latest from Blog