Lokpal and Important Commissions mcq pdf

Lokpal and Important Commissions mcq pdf

1274. The first Lokpal Bill was presented in the Parliament in
(A) 1967 (B) 1971
(C) 1968 (D) 1972
Ans: (C)


1275. Which of the following Commissions/Committees has recommended the creation of a Local Body Ombudsman?
(A) First Administrative Reforms Commission
(B) Second Administrative Reforms Commission
(C) Balwant Rai Mehta Committee
(D) Ashok Mehta Committee
Ans: (A)


1276. Indian Model of Ombudsman is
(A) Lekhpal (B) Tehsildar
(C) Governor (D) Lokpal
Ans: (D)


1277. Establishment of Lokpal and Lokayukta in India was recommended by
(A) Sarkaria Commission
(B) Administrative Reforms Commission
(C) Law Commission
(D) Thakkar Commission
Ans: (B)


1278. In which of the following States, the office of Lokayukta was first established?
(A) Maharashtra
(B) Uttar Pradesh
(C) Bihar
(D) Odisha
Ans: (A)


1279. Which of the following has recommended that appointment of Judges to Higher Courts should be through the participation of the Executive, Legislature and Chief Justice?
(A) National Commission to Review the Working of the Constitution
(B) National Judicial Commission
(C) Second Administrative Reforms Commission
(D) Report of Law Commission
Ans: (C)


1280. The first Indian State to pass the Lokayukta Bill in 2011 is
(A) Uttar Pradesh
(B) Bihar
(C) Uttarakhand
(D) Jharkhand
Ans: (C)


1281. The Lokayukta of Uttar Pradesh submits its report to
(A) Chief Minister
(B) Chief Justice of High Court
(C) Governor
(D) Speaker of Legislative Assembly
Ans: (C)


1282. Vohra Committee was formed to study
(A) Police Reform
(B) Financial Reform
(C) Nexus of Politicians and Criminals
(D) Appointment of governors
Ans: (C)


1283. The expenses of the Public Service Commission of Uttar Pradesh are charged upon
(A) Consolidated Fund of India
(B) Consolidate Fund of State
(C) It’s own Fund generated by fees
(D) Contingent Fund
Ans: (B)


1284. Who recommended to end Indian Administrative Services and Indian Police Services?
(A) Dhebar Commission
(B) Kelkar Commission
(C) Kher Commission
(D) Rajamannar Commission
Ans: (D)


1285. Name the committee which has investigated and submitted the report on the nexus of politicians and criminals?
(A) Gyanprakash Committee
(B) Vohra Committee
(C) Goswami Committee
(D) Rajamannar Committee
Ans: (B)


1286. When did the Protection of Human Rights Act come into force in India?
(A) 1990 (B) 1991
(C) 1992 (D) 1993
Ans: (D)


1287. Under which Article of the Constitution of Protection of Human Rights Ordinance was issued by the President in 1993?
(A) Article 123 (B) Article 124
(C) Article 125 (D) Article 127
Ans: (A)


1288. Who is not a member of the committee for the appointment of Chairperson and members of the National Human Rights Commission?
(A) Speaker of the House of People
(B) Chairman of the Council of States
(C) Leader of opposition in the House of People
(D) Leader of opposition in the Council of States
Ans: (B)


1289. What was the objective of the Protection of Human Rights Act, 1993?
(A) Better protection of Human Rights
(B) To constitute Human Rights Protection Commission
(C) To constitute Human Rights Protection Commission in the State
(D) All of the above
Ans: (D)


1290. According to the National Human Rights Commission Act, 1993 who amongst the following can be its Chairman?
(A) Any Serving Judge of the Supreme Court
(B) Any Serving Judge of the High Court
(C) Only a retired Chief Justice of India
(D) Only a retired Chief Justice of a High Court
Ans: (C)


1291. In which Section of the Human Rights Protection Act, 1993 is ‘Public Servant’ defined?
(A) Section 2 (B) Section 3
(C) Section 2(H) (D) Section 2(M)
Ans: (D)


1292. Chairperson and members of State Human Rights Commission are appointed by
(A) President
(B) Governor
(C) Chief Justice of High Court
(D) None of the above
Ans: (B)


1293. The tenure of the Chairman of the National Human Rights Commission is
(A) 3 years (B) 4 years
(C) 5 years (D) 6 years
Ans: (C)


1294. Which one of the following is not a Constitutional body?
(A) The Human Rights Commission
(B) Finance Commission of a State
(C) The Lok Sabha Secretariat
(D) Finance Commission at the Centre
Ans: (A)


1295. Which one of the following is not the function of the State Human Rights Commission?
(A) Enquire suo-moto the violation of Human Rights
(B) Visit any Jail
(C) Review the protection of Human Rights
(D) To punish for the violation of Human Rights
Ans: (D)


1296. The Chairman of the Constitutional Review Commission set up in February, 2000 is
(A) M.N. Venkatachaliah
(B) R.S. Sarkaria
(C) Krishna Iyer
(D) Fatima Beevi
Ans: (A)


1297. Which one of the following has a status different from the other three?
(A) Backward Class Commission
(B) Finance Commission
(C) National Human Rights Commission
(D) Election Commission
Ans: (C)


1298. Which Act established Public Service Commission in India for the first time?
(A) Indian Council Act, 1892
(B) Council Act, 1909
(C) Government of India Act, 1919
(D) Government of India Act, 1935
Ans: (C)


1299. The tenure of Central Information Commissioner is
(A) 6 years or 65 years of age
(B) 6 years or 62 years of age
(C) 5 years or 62 years of age
(D) 5 years or 65 years of age
Ans: (D)


1300. Mandal Commission, whose proposals created massive dispute, was set up by
(A) Indira Gandhi
(B) Morarji Desai
(C) Rajeev Gandhi
(D) Vishwanath Pratap Singh
Ans: (B)


1301. The question considered by Swarn Singh Committee was related to
(A) More autonomy for Punjab than Jammu and Kashmir
(B) Suitability of President oriented governance for India
(C) Priority to Directive Principles of State Policy in comparison to fundamental rights
(D) Administrative reform
Ans: (C)


1302. The causes of atrocity on Scheduled Caste and Scheduled Tribes according to the report of National Commission for Scheduled Caste and Scheduled Tribe in the year 1990 do not include
(A) Land alienation
(B) Bonded labour
(C) Indebtedness
(D) Religious causes
Ans: (D)


1303. The Report of Mandal Commission was submitted in
(A) 1990 (B) 1983
(C) 1980 (D) 1977
Ans: (C)


1304. The Chairman of a Joint Public Service Commission for two or more States is appointed by
(A) The President of India
(B) The President of India on the recommendation of the Governors concerned
(C) The Governor of the largest State
(D) A Committee of Governors of all the States concerned
Ans: (A)


1305. Who appoints the Members of the State Public Service Commission?
(A) President
(B) Governor
(C) Chairman, Union Public Service Commission
(D) Chairman, State Public Service Commission
Ans: (B)


1306. The Union Public Service Commission can be entrusted with the functions of a State Public Service Commission with the approval of
(A) Chief Justice of India
(B) Prime Minister
(C) Speaker of the Lok Sabha
(D) President of India
Ans: (D)


1307. In which of the following matters the State Public Service Commission is not consulted?
(A) On the method of recruitment of Civil Services
(B) On the principles to be followed in making appointments to Civil Services
(C) On the principles to be followed in making promotions in Civil Services and transfers from one service to another
(D) On making transfers of Civil Servants
Ans: (D)


1308. Which of the following is correct about Union Public Service Commission of India?
(A) It supervises the State Public Service Commission
(B) It has nothing to do with State Public Service Commission
(C) All its Members are taken from State Public Service Commission
(D) It sends annual guidelines to State Public Service Commissions
Ans: (B)


1309. Which Article of the Constitution has provision for removal of a member of Public Service Commission?
(A) 315 (B) 316
(C) 317 (D) 318
Ans: (C)


1310. The Union Public Service Commission submits its annual report to the
(A) Prime Minister
(B) President
(C) Speaker of the Lok Sabha
(D) Home Minister
Ans: (B)


1311. Which one of the following is correct? Union Public Service Commission is a
(A) Regulatory Organization
(B) Legal Organization
(C) Established by Parliamentary Ordinance
(D) Constitutional Organization
Ans: (D)


1312. Which of the following statements about the Lokpal Bill, 2011 is/are correct?
1. Was introduced in the Lok Sabha on August 4, 2011.
2. Was introduced by Shri P. Chidambaram, Home Minister.
3. Has been referred to the Standing Committee
4. Has been termed by Civil Society members as ‘weak’. Select the correct answer from the codes given below.
(A) Only 1 and 2
(B) Only 1, 2 and 3
(C) Only 2 and 4
(D) Only 1, 3 and 4
Ans: (D)


1313. The first woman Chairman of Union Public Service Commission (UPSC) is
(A) Sheela Dixit
(B) Roze Bethew
(C) Veena Majumdar
(D) Margret Alwa
Ans: (B)


1314. Consider the following statements about the minorities in India.
1. The Government of India has notified five communities, namely, Muslims, Sikhs, Christians, Buddhists and Zoroastrians as minorities.
2. The National Commission for Minorities was given statutory status in 1993.
3. The smallest religious minority in India are the Zoroastrians.
4. The Constitution of India recognizes and protects religious and linguisitic minorities. Which of these statements are correct?
(A) 2 and 3 (B) 3 and 4
(C) 2, 3 and 4 (D) 1, 2 and 4
Ans: (D)


1315. Civil Society’s representatives in the panel for drafting the Lokpal Bill include
1. Anna Hazare
2. Prashant Joshi
3. Santosh Hegde
4. Kiran Bedi
5. Shanti Bhushan Select your correct answer from the code given below.
(A) Only 1, 3, 4 and 5
(B) Only 1, 2, 3 and 4
(C) Only 1, 2 and 3
(D) Only 1, 3 and 5
Ans: (D)


1316. Which of the following are Constitutional Authorities?
1. State Election Commission
2. State Finance Commission
3. District Panchayat
4. State Electoral Officer Code
(A) 1 and 2 (B) 1, 2 and 3
(C) 2, 3 and 4 (D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (B)


1317. Consider the following statements regarding the National Human Rights Commission of India.
1. Its Chairman must be retired Chief Justice of India.
2. It has formation in each State as State Human Rights Commission.
3. Its powers are only recommendatory in nature.
4. It is mandatory to appoint a woman as a member of the Commission. Which of the above statements are correct?
(A) 1, 2, 3 and 4 (B) 2 and 4
(C) 2 and 3 (D) 1, 3 and 4
Ans: (D)


1318. Read the following and select the correct answer from the code given below. Assertion (A): The National Human Rights Commission
(NHRC) is to be headed by a person who has been a former Chief Justice of India. Reason (R): The Chairperson of NHRC holds office for a term of 5 years or till he attains the age of 70 years, whichever is earlier. Code
(A) (A) is true, but (R) is false
(B) (A) is false, but (R) is true
(C) Both (A) and (R) are true
(D) Both (A) and (R) are false
Ans: (C)


1319. Consider the following statements regarding appointment of National Commission for revising the Constitution.
1. The report will be of recommendatory nature.
2. The appointment was approved by Parliament.
3. It is presided over by Chief Justice M.N. Venkatchaliah.
4. It will focus on socio-economic needs of the country. Which of these statements are correct?
(A) 1 and 2 (B) 1 and 3
(C) 1, 2 and 3 (D) 2, 3 and 4
Ans: (B)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

The Planning Commission short questions pdf download

Next Story

Temporary Special Provisions mcq pdf download

Latest from Blog