Major Oceans of the World mcq pdf download

/

Major Oceans of the World mcq pdf

476. The correct sequence of the following seas from West to East is
(A) Black sea, Mediterranean Sea, Caspian Sea, Aral Sea
(B) Caspian Sea, Mediterranean Sea, Black Sea, Aral Sea
(C) Mediterranean Sea, Black Sea, Caspian Sea, Aral Sea
(D) Black Sea, Meditterranean Sea, Aral Sea, Caspian Sea
Ans: (C)


477. Towards the North of Turkey is
(A) Black Sea
(B) Caspian Sea
(C) Red Sea
(D) Mediterranean Sea
Ans: (A)


478. The inland sea is the
(A) White Sea (B) Black Sea
(C) Caspian Sea (D) Sea of Japan
Ans: (C)


479. Sargasso is related to the Ocean, that ocean is
(A) Northern Pacific
(B) Northern Atlantic
(C) Southern Pacific
(D) Southern Atlantic
Ans: (B)


480. Turkey is located between
(A) Black Sea and Caspian Sea
(B) Black Sea and Mediterranean Sea
(C) Gulf of Suez and Mediterranean Sea
(D) Gulf of Aqaba and Dead Sea
Ans: (B)


481. Which of the following seas does not have a coast line?
(A) Black Sea (B) Sargasso Sea
(C) Sea of Azov (D) Caspian Sea
Ans: (B)


482. Sargasso Sea is characterized by
(A) very cold water
(B) very warm water
(C) highly saline water
(D) typical marine vegetation
Ans: (D)


483. Which of the following pairs of countries are around Aral Sea?
(A) Kazakhstan – Uzbekistan
(B) Kazakhstan – Turkmenistan
(C) Azerbaijan – Uzbekistan
(D) Kazakhstan – Russia
Ans: (A)


484. The sea surrounded by Italy, Sicily, Sardinia and Corsica is
(A) Adriatic Sea
(B) Aegean Sea
(C) Ligurian Sea
(D) Tyrrhenian Sea
Ans: (D)


485. Which one of the following African countries does not border with the Mediterranean Sea?
(A) Algeria (B) Chad
(C) Morocco (D) Tunisia
Ans: (B)


486. Red Sea is an example of
(A) Volcanic valley
(B) Eroded valley
(C) Axial trough
(D) U-shaped valley
Ans: (C)


487. Mediterranean Sea is a border of which of the following countries?
1. Jordan 2. Iraq
3. Lebanon 4. Syria Select the corret answer using the code given below.
(A) Only 1, 2 and 3
(B) Only 2 and 3
(C) Only 3 and 4
(D) 1, 3 and 4
Ans: (C)


488. Which one of the following countries of South-West Asia does not open out to the Mediterranean Sea?
(A) Syria (B) Jordan
(C) Lebanon (D) Israel
Ans: (B)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Hydrosphere related short questions mcq

Next Story

Oceanic Currents short questions mcq pdf

Latest from Blog